torsdag 26. april 2012

Fuck selvutvikling - Bygg karakterstyrke!


Nature magically suits a man to his fortunes, by making them the fruit of his character.

-Ralph Waldo EmersonHva i alle dager er det å være Mann? Mann med stor M. I motsetning til gutter. 

Uavhengig av en eventuell "mannsrolle" i en eventuell krise. Uavhengig av kropp. Uavhengig av kulturer og miljøet rundt, uavhengig av tid og rom.

Uavhengig av (men høyst ettertraktet av) kvinner.

Dette diktet av Rudyard Kipling, gjendiktet av André Bjerke er noe av det desidert feteste, mannefrigjørende (jeg kommer tilbake til hva jeg legger i det) og råeste jeg vet om:


 • Hvis du kan bli på post når man forlot deg
 • og holde hodet klart når alt slår klikk,
 • hvis du kan tro når alles tvil slår mot deg,
 • men også våkent lytte til kritikk,
 • Hvis du kan ventetidens byrder bære,
 • og møte løgn—med sannhet som ditt svar
 • og møte hat—du ikke selv vil nære,
 • men tie med hvor klok og god du var.
 •  
 • Hvis du kan ferdes fritt i drømmesfæren
 • og tenke—uten tanken selv som mål,
 • hvis du kan ta triumfen og miséren
 • med samme ro og samme rygg av stål,
 • Hvis du kan tåle at ditt ord forvrenges
 • til usselt pjatt i demagogens munn,
 • hvis du kan se ditt livsverk søndersprenges
 • og atter bygge det på naken grunn.
 •  
 • Hvis du kan våge alt på samme terning,
 • —et enkelt kast på livets spillebord—
 • tape alt—og gjenoppta din gjerning,
 • men aldri nevne tapet med et ord,
 • Hvis du kan ta din tørn og ikke gi opp,
 • men sette inn hver fiber i din kropp
 • og holde ut når alt forstummer i deg
 • unntagen viljens røst: “Gi aldri opp”.
 •  
 • Hvis du kan si til massen hva du mener
 • og selv blant konger åpent mene ditt,
 • hvis du er alles hjelper, ingens tjener,
 • hvis du mot venn og uvenn kan stå fritt,
 • Hvis du kan fylle hvert minutt av tiden
 • med seksti solsekunder,—da som lønn
 • er jorden din med alt som finnes i den,
 • og—enda mer—du er en mann, min sønn.


Mannsrollen er ikke i krise. Ikke mer enn den alltid har vært. Å være mann er I SEG SELV å være i en eksistensiell krise. Det er nemlig ikke lett å være mann. Og det er ikke alle forunnt å være mann. De fleste forblir forvokste gutter gjennom hele livet. Å være Mann med stor M er ikke noe du er født som, det er noe du BLIR som et resultat av nevnte krise. Det er godt å ha det vondt, skrek gymnastikklæreren min. Det er ikke så sikkert han tok feil.

"A woman simply is, but a man must become. Masculinity is risky and elusive. It is achieved by a revolt from woman, and it is confirmed only by other men"
Camille Paglia (Selverklært feministisk dissident )

Feminisme er dødsbra på mange måter. Det bidro blant annet til en seksuell revolusjon, det gjorde at kvinnene også måtte ta i et tak i arbeidslivet, og best av alt: Kvinner ble mer samfunnsengasjerte, utdannede, og generelt fetere å prate med og henge med. Vi menn fikk mer tid til å henge med barna våre, vi slapp å basere valg av partner på størrelsen på vår egen lommebok og slektsnavnet vårt (siden jentene fikk muligheten til å tjene sine egne penger), og vi fikk den geniale nykonstruksjonen "kvinnelig dørvakt".

Men en ting ble litt borte i alt oppstyret. Noe som for mange menn er vanskelig å sette fingeren på. Noe essensielt og eksistensiellt. Vi mistet følelsen av funksjon.

Marie som før ringte hver gang det var en edderkopp på badet sluttet å ringe. Hun fiksa det selv. Ida som alltid beundret menn for deres lynende intellekt og politiske engasjement ble plutselig leder i lokallaget.

Tom følte ikke lenger at Heidi var avhengig av han. Og strengt tatt var hun heller ikke det. Ihvertfall ikke i like stor grad som hun hadde vært tidligere. Og nå er vi fremme ved noe våre kvinnelige lesere aldri vil kunne forstå annet enn på et intellektuelt nivå: Vi menn trenger å ha en funksjon. Vi trenger å høre en tilfreds, hengiven kvinnestemme si: "Jeg hadde ikke klart meg uten deg".

I førsteklassen på ungdomsskolen, det vi dengang kalte sjuende klasse, sa frøken i naturfagstimen:

"I akkurat denne timen må jeg be guttene om å gå ut og ta fri. Jeg har noe jeg må snakke med bare jentene om."

Vi gikk ut.

"Hva skal de snakke om?" "Jeg tror det er om mensen." "Hva er mensen?"

Vi fikk aldri vite hva mensen var eller detaljene rundt. Det er godt mulig at det var like greit. Men uansett, nå må jeg gi ca. samme beskjed til deg kjære bloggleser: I akkurat denne artikkelen må jeg be jentene om å slutte å lese og heller gå inn på en av de andre artiklene på bloggen. Jeg har noe jeg må snakke med bare gutta om.

Sånn.

Vi skal nemlig snakke om noe bestefaren din burde ha snakket med deg om for lengst: Fuck selvutvikling. Bygg karakterstyrke. Jeg snakker ikke om karakterene man får på skolen. Jeg snakker om "Karakter": Evnene dine. Vanene dine. Kvalitetene dine. Verdiene dine. Er det noe som definerer deg som mann, noe som gir mening i alt kaoset, noe som virkelig gir deg funksjon i livet, så er det å bygge karakterstyrke. Å bli det man i Østen, på godt engelsk, kaller "The Superior Man" (i motsetning til "The Inferior Man", ikke "Inferior Woman"). Å bli det vi i Norge kaller "en kjernekar".

Ikke for kvinners skyld. Men for din egen skyld (selv om bieffekten er at kvinner begynner å jakte på deg). 

Hvis ikke jentene hadde sluttet å lese artikkelen, kunne flere av de funnet på å rope "Jammen, jenter kan da også bygge karakt..." Nei. Stopp. Ikke nå. For denne bloggens skyld (som er for menn) og for denne artikkelen sin skyld (som er for Menn med stor M), så lar vi for vårt eget kjønns mentale helses skyld karakterbygging være en mannlig aktivitet. Hvis du noen gang møter på en jente som mener noe annet så kan du jo kanskje argumentere med at kvinner på mange måter allerede er FØDT mer karaktersterke enn menn og derfor ikke trenger å bygge det like mye på egenhånd. Forhåpentligvis vil det være nok til at du slipper unna.

Uansett. Karakterstyrke. Hva er det og hvorfor er det bedre å fokusere på enn "selvutvikling"? Først og fremst må jeg innrømme at jeg er en selvutviklingsjunkie selv, og absolutt ikke har noe i mot det. Jeg anbefaler det heller til tusen. Men selvutvikling bør KOMBINERES med at du utvikler god karakter. Det er faktisk så vanlig med selvutvikling at flere at ordene fra selvutviklingen har begynt å gli over i hverdagsspråket. "Personlig vekst", "teambuilding", "påvirkning", "affirmasjoner", "suggesjoner", "coaching", "mentoring", osv. Det som derimot er på vei til å forsvinne fra språket vårt er ord som brukes i forbindelse med karakterbygging. Ord som "dannelsesreise", "integritet", "prinsippfast", "disiplin", "måtehold", er ord bestefaren din hørte oldefaren din mumle iblant. Det er ord som høres fryktelig traust og gammeldags ut.

Men, det er også kilden til ekte lykke, følelse av funksjon, EKTE selvtillit, selvverd, selvfølelse og din egen fanklubb av jenter.

Karakterstyrke kan defineres som de gode vanene dine. Som igjen fører til lykke for deg selv og andre. Det motsatte er karaktersvakheter, alle uvanene dine, som fører til lidelse for deg selv og andre.

Å ha en god og høy moral er ikke nødvendigvis bare noe du har for ANDRES skyld, det er noe som faller DIREKTE tilbake på deg selv i form av høyere selvtillit og selvverd. Å være til å stole på, i form av å være ærlig og at du gjør det du sier at du skal gjøre fører igjen til at folk inkluderer deg mer, gir deg flere muligheter og LIKER deg bedre som person. På kort sikt kan det å være ærlig være en dårlig strategi, men på lang sikt er det en ekstremt bra strategi.


Be your character what it will, it will be known, and nobody will take it upon your word.

-Lord ChesterfieldÅ ha tenkt igjennom hvilke verdier du har, å stå ved de verdiene selv under press er vondt og vanskelig på kort sikt men noe du kan være stolt av langt inn i uendeligheten. Å ta ansvar, lede, å ikke prøve å bortforklare men tørre å innrømme feil. Å ha disiplin til å jobbe gjevnt og trutt istedet for å ta skippertak.


You cannot dream yourself into a character; you must hammer and forge yourself one.

-Henry David ThoreauÅ ha selvrespekt slik at man nekter å la seg rive med av hat, sjalusi, latskap, selvmedlidenhet, arroganse, narsissisme og paranoia, men alltid strever etter å være det beste man kan være.


Reputation is for time; character is for eternity.

-J. B. GoughAt man har måtehold, i form av at man balanserer ting istedet for å gå til ytterpunktene enten det gjelder mat, økonomi, forfengelighet, politikk, eller forsåvidt sjekking. At man er modig (mot er forresten ikke å ikke være redd for ting. Det er å være pissredd, men å gjøre det LIKEVEL). Å tilegne seg visdom (som kanskje kan defineres som anvendelig kunnskap basert på erfaring?) fremfor kunnskap for kunnskapens skyld. Å være ydmyk i forhold til andre mennesker og i forhold til verden generelt. Å være rettferdig, fremfor å bare tenke hva som gagner deg selv mest.

Alt dette er karakterstyrker, som sammen utgjør karakteren og vanene dine og som igjen styrer handlingene dine. Fordelen med karakterstyrker er at det påvirker ALT du gjør, det smører det lykkemaskineriet verden egentlig er. Hver eneste gang du tar deg selv i å ha det vondt, hver eneste gang du utsetter noe du skulle gjort for lengst, hver gang du ikke lever opp til potensialet ditt er en mulighet til å bygge karakter. Det tar tid, det er ikke alltid lystbetont, men det er kanskje det eneste som virkelig gir resultater i verden.


Talents are best nurtured in solitude. Character is best formed in the stormy billows of the world. 

-Johann Wolfgang Von Goethe


Å være den beste mannen du kan være er befriende og frigjørende. Det gir deg personlig frihet i form av at du får flere valgmuligheter og større spillerom. Det er mannsfrigjørende i form av at vi menn trenger å føle funksjon. Selvutvikling uten forankring i karakterbygging er å vokse for vekstens skyld. Å bygge karakter er vekst med mening. Å ha karakterstyrke er å være en klippe i stormen. Et trygt holdepunkt. Mannen er eiketreet. Kvinnen er ekornet. Jenter digger eiketrær.

-Andreas (karakterbygger)

29 kommentarer:

 1. Meeeeget bra artikkel må jeg si! Snakk om opplysning :)

  Jeg lurer bare på noe; jeg forstår essensen i det du sier om hva som kjennetegner MENN og karakter. Jeg hater å logge inn i nettbanken, siden da blir jeg konfortrert med hvor mye penger jeg har brukt. Dette er noe som er lite manndig i mine øyne. Så da vet jeg spesifik hva jeg kan gjøre på det området. Som pappa alltid har sagt: "vær en handlingens mann".

  Men etter å ha lest artikkelen sitter jeg litt i igjen med følelsen "JA! Dette er hva jeg trenger! Jeg skal bygge karakterstyrke.. men.. hvordan gjør jeg det..?"

  Det blir ikke som sjekking, at for å bli bedre å sjekke jenter, må du sjekke jenter.

  Litt sent på natten, og litt rotete, men jeg lurer egentlig på hva jeg skal gjøre? :P hoho

  SvarSlett
 2. Så har du noen selvutviklingslydbøker å anbefale? :)

  SvarSlett
 3. Herlig Artikkel Andreas, en av de beste jeg har lest til nå!

  SvarSlett
 4. Dette tok meg 4år for å forstå, det er først nå nylig at det gikk opp for meg. Men om vi ser for oss, definisjonen av å være flink, eller si, ha et talent i noe, da må man ha nådd et ekspertnivå. Et ekspertnivå krever ca. 10000 TIMER, som blir 416DAGER, som igjen blir 1,15år! Nå snakker jeg om konsentrert trening av DEG, din karakter.

  Man kan bli ekspert i å lære seg selv å kjenne, men uten ytre påvirkninger, som du sier, så vil en ikke klare å stå stødig i stormen, og alt du har hørt og lest forfaller.

  Brilliant artikkel Andreas, den var informativ, utfyllende, inneholdt TIL OG MED ET DIKT!! og hadde mange bra illustrerende eksempler :)
  Og ikke minst metaforer "Mannen er eiketreet, kvinner er ekornet, jenter digger eiketrær" Genialt! ;)

  SvarSlett
 5. Enig med eightball, dette var en av de beste artiklene jeg har lest hos dere! Leste denne artikkelen imorges, og har tenkt ganske mye på den i dag. Jeg prøver alltid å være en bedre meg, men nå fikk jeg enda større motivasjon til å nå målet: kjernekar!

  SvarSlett
 6. Femininist (23)27.04.2012, 18:51

  Jeg har lyst til å kommentere, men som kvinne så skal jeg vel både tie i offentligheten, og helst ikke engang lære det som blir sagt...

  Som mann skal man selvfølgelig bygge karakterstyrke, gjøre ting en er livredd for og står for det en sier og gjør. Det å derimot tro at det bare gjelder menn og at det ikke er noe kvinner også bør tenke over og være igjennom er bare litt trist...

  Men hvem er vel jeg til kommentere?! Jeg er jo bare en jente som har lest noe som ikke var ment for mine øyne...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en grunn til at du ikke skulle lese det, og det var faren for at du kom til å missforstå totalt. Det handler om menns behov for funksjon, og at vi finner denne funksjonen i å kunne transcendere og bygge oss selv til solide og trygge menn. Kvinner har like stor rett og mulighet til transcendens, men det er ikke i like stor grad en FUNKSJON vi menn ser etter i en partner.

   Slett
  2. Kjære feminist. Visse ting kan man rett og slett ikke forstå uten å være mann.

   Slett
  3. Ekorn?!
   Men veldig godt skrevet for det :)
   (Jente som åpenbart ikke gjør som hun får beskjed om ;) )

   Slett
  4. Femininist (23)28.04.2012, 12:01

   Om faren for å missforstå noe er stor så er det mer konstruktivt å jobbe hardere for å klargjøre, enn å ekskludere andre.

   Alle mennesker bør jo ha en funksjon og føle seg nyttig, der er jeg enig. Det ligger essensielt hos alle mennesker. Det jeg sliter litt med å forstå er hvorfor det å være mann må ha en funksjon? Eller kvinner for den saks skyld? Er det ikke nok å ha funksjon som person, sønn, nabo, student, far, kjæreste, arbeidstaker, medmenneske etc.? Funksjonen til mennesker er jo alltid situasjonsbestemt.

   Som kvinne er det heller ikke klart hva vår kjønnsspesifikke funksjon er, men jeg har nok med å balansere, og leve opp til, de andre rollene, så jeg har egentlig ikke tenkt noe på det før nå...

   Slett
  5. B*tch please! Han skrev jo det ikke var like relevant for dere damene.

   Bare stol på at vi er glad i dere :)

   Slett
  6. Feminist: I følge redd barna så er Norge verdens beste land å være kvinne i.

   Hva sier det om deg når du velger å være internett-kriger og kritiker på en blogg som gjør gutter og menn til bedre personer?

   Hva vet vel jeg? Kanskje du bruker dobbelt så mye tid og krefter på å kjempe for og opplyse om kvinner i den tredje verden :-)

   Slett
 7. Fantastisk artikkel! Du burde lagt til noe klassisk musikk for å gjøre talen (så for meg artikkelen som en storslått tale) enda mer episk ;).

  "Hver eneste gang du tar deg selv i å ha det vondt, hver eneste gang du utsetter noe du skulle gjort for lengst, hver gang du ikke lever opp til potensialet ditt er en mulighet til å bygge karakter." Jeg har blitt vesentlig bedre til å ta meg selv i disse tingene, men kan du fortelle litt om hvordan man skal forhindre at man kommer i disse situasjonene og takle det bedre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror du vet når du havner i situasjoner og hvordan du kan ende opp der. Forhindringene må du ta basert på hva du mener er moralsk rett å gjøre, og ikke la deg selv ende opp i det scenariet der du står med brudd på karakterstyrke. Hvordan takler du det bedre? Jeg siterer Andreas:
   "Å ha selvrespekt slik at man nekter å la seg rive med av hat, sjalusi, latskap, selvmedlidenhet, arroganse, narsissisme og paranoia, men alltid strever etter å være det beste man kan være."
   Blir du kvitt alt dette, tror jeg ikke du har noe å være redd for. Men så klart, alt dette er mer eller mindre menneskelige instinkter, og er en hard oppgave å komme seg gjennom, og den oppgaven kan vare livet ut.

   Slett
  2. hvordan forhindre at man kommer i disse situasjonene: be mr. nike: Just do it!

   Men når du først havner i de situasjonene er fremdeles det best å just do it. Det er iallefall ingen grunn til bekymring. Det får bare godt så bra som du selv gjør det til! og går det ikke må du bare ta konsekvensene av at du har dummet deg ut (som en mann). Selv om det på kort sikt ikke er bra, så er det ofte etter man brenner seg på fingrene man laerer.

   Personelig sliter jeg med akkuratt det samme. Med meg så avhenger det veldig av hvor motivert jeg er og hvor mye jeg føler nytteverdien av det jeg gjør.

   Det er derfor jeg sitter hjemme å skriver oppgave isteden for å vaere hos en jente som skrev sms til meg tidligere på kvelden om hvor mye ønsket jeg var hos henne og hadde sex i kveld. (konsekvens av egen prokastinering)
   Og for å toppe det sitter jeg her å 0330 og prokastinerer ytterligere...kanskje jeg ikke er den beste å høre på alikevell...

   btw knall artikkel! som vanlig

   Slett
 8. Ekorn ja...nå har jeg hørt det og...

  SvarSlett
 9. Denne artikkelen slo meg midt i fleisen. Jeg har vært sykemeldt ganske lenge nå, og pakket meg selv inn i isolerende selvmedlidenhet. Nå får det jammen være slutt, på tide å bli en kjernejente!

  SvarSlett
 10. Jenter slipper unna med å være søte, lekne og relativt ubrukelige (hvis de vil). Menn må ha et formål. For oss er det ikke nok å være søte og lekne.

  Gjør mye forskjellig, prøv nye ting, bli flink til noe, skaff livserfaring. Gi deg selv utfordringer. Tør å være bedre enn de rundt deg i enhver situasjon, men ikke vis at du tror du er det. Bare vær det. Klarer du ikke, så prøver du.

  SvarSlett
  Svar
  1. Damn Straight! ;)

   Men som sagt, det er en stor forskjell mellom å "walk the walk, og talk the talk". Når du først kommer i en situasjon som utfordrer din karakter, så er det så jævlig fort gjort å føye seg under sine instinkter. Jeg føler at det å forstå denne prosessen, og å kunne sette seg selv i et metaperspektiv når ulykken inntreffer, er nøkkelen til det Andreas skriver om.

   Slett
  2. Koraboros, så du ville ha blitt sammen med ei jente som var helt ubrukelig?

   jeg har gjort alt det andre du nevner for lengst. Betyr det at jeg ikke er kvinnelig nok? Eller at jeg er for mandig?

   Slett
 11. Fint at god gammeldags dannelse tas opp - motiverende! Takk!

  SvarSlett
 12. Jeg synes folk har veldig bra karakter når en kommer litt innpå dem og oppdager at de faktisk er mennesker som sliter med like mye som alle oss andre. Alle har jo feil, når en oppdager det hos en annen så legitimerer det bare for ens egne feil å en tørr å være sårbar overfor hverandre og vise hva en egentlig føler.

  En av de mest sexy og dype jentene jeg har møtt ble født i en guttekropp. Hun var utrolig interessant fordi i møte med henne så lærer en utrolig mye om hva en jente faktisk er. Det går så utrolig mye lengre enn det som møter øyet. Pluss sårbarheten en kjenner seg igjen i går sånn inn på deg.

  Å være valideringssøkende er noe alle er enten de innrømmer det eller ikke. Vi vil at folk vi liker skal like oss. Det fine med det er at vi blir ydmyke og presser oss til å representere på vårt beste.

  Jeg anbefaler alle som er ute fire ganger i uken å ta lørdagen og vie den til å ligge med jenter som trenger nærheten. Gå ut med målet at første jenta som har mot nok til å prøve seg skal få en helt fantastisk kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, det virker som du har verdensrekord i karakter!

   Ok,skal følge rådet ditt.

   Førstkommende lørdag skal skal jeg ligge med den første burugla jeg møter - gjerne med guttekropp!

   Slett
 13. Wow, dette var sterkt! Utrolig bra innlegg, Andreas!

  SvarSlett
 14. En mann som VIRKELIG har integritet og karakter må belage seg på å lide. Hver dag, hele livet. Følger man ikke strømmen har man stilt seg til hugg, og intet menneske tåler den påkjennelsen til evig tid.

  Karakterstyrke er oppskrytt, derfor dør den. Vinnerne i samfunnet i dag er ikke de med mest karaktersterke, det er derimot som streber etter å opphøye seg selv i andres bilde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tviler. Skal jeg sitere deg: ".. det er derimot som streber etter å opphøye seg selv i andres bilde". Litt selvmotsigende når du sier at man streber, for det i seg selv er en lidelse. Se på artister og stjerner gjennom tidene. Hvor mange har ikke falt pga "strebet"? Med karakterstyrke har man en innstilling, og med riktig innstilling vil også din oppfatning av ting endres etter innstillingen. Så hvis du er innstilt slik innlegget til Andreas viser, der du gir det beste av deg selv, er alles hjelper, men ingens tjener, at du er ydmyk, men likevel en klippe i stormen, eller hva det enn var, så lider du faktisk mindre enn de "opphøyde" du snakket om. Imotsetning til de "opphøyde", som er avhengig av å tjene andres lykke for å tjene seg selv, så er den karaktersterke urokkelig- hvor han hjelper alles lykke, men forventer ingenting tilbake og er dermed ingens tjener.

   Slett
 15. Vel brølt! Så tankevekkende.

  SvarSlett
 16. Må sige at dette var veldig oplysende.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...