mandag 8. april 2013

Et vitenskapelig dokumentert sjekketriks?

Kan du øke sjansen for at en jente blir forelsket i deg ved å utsette henne for en spennende opplevelse samtidig som dere møtes for første gang?

En tidligere amerikansk undersøkelse skal ha funnet denne effekten, og første episode av programmet "Kjærlighetens laboratorium" på NRK er bygget opp rundt et eksperiment som skal teste den. Den danske og ensomme Phillip skal møte 12 jenter; han skal kjøre berg og dalbane med 6 av dem og putre rundt i en liten veteranbil på skinner med de 6 andre. For å måle effekt planlegger programskaperne at Phillip skal be jentene med på en kaffe etter turen, slik at de kan se hvor mange som svarer ja.

Før turen har han fått beskjed om å forklare jentene at de skal være med i et forsøk som handler om tidsoppfattelse, og etter turen skal han stille dem en del spørsmål. Spørsmålene er blant annet "Hvor lang tid tror du turen varte?", "Følte du deg sexy?" og "Følte du deg flørtende?", og den første jenta svarer så godt hun kan, selv om hun åpenbart synes spørsmålene er rare. Så sier Phillip at det var det hele, og spør om hun kunne tenke seg å ta en kaffe med ham en gang.

"Nei takk," svarer jenta.

"Senere i uka da?", spør Phillip.

"Nei." svarer jenta.

"Det er helt i orden, det er helt i orden!", stotrer Phillip.

Det samme gjentar seg med den neste jenta; det ser dårlig ut for vår ensomme danske venn. Men så begynner det å ta seg opp, og da forsøket er ferdig har dobbelt så mange av jentene som tok berg og dalbane svart ja sammenlignet med de som kjørte liten putrebil.

Programmet intervjuer psykologen som stod bak det originale forsøket. Han bekrefter at også hans forsøk tydet på at spenning kan skape tiltrekning, men nyanserer det litt: han mener nemlig i tillegg å ha funnet at spenning kan ha den motsatte effekten dersom man i utgangspunktet synes den andre personen er lite fysisk attraktiv.

Jeg syntes dette forsåvidt var interessant, og litt gøy for oss som så ofte preker om hvordan det er viktig å skape spenning med jenter hvis man vil bli noe mer enn en ny venn. Teorien til den amerikanske psykologen er egentlig påfallende lik "Lyst og Lov"-modellen vi bruker i Gode Vibber; for å skape lyst trenger man spenning, men hvorvidt spenningen er positiv eller ikke vil bli sett gjennom et filter av hvor stor verdi jenta tillegger deg. En del av denne verdien kommer fra fysisk utseende, men vi mener erfaring viser at klesstil, kroppsspråk og andre faktorer også bidrar mye. Og akkurat her synes jeg programskaperne mister litt oversikt; det er nemlig en del faktorer i berg og dalbane-eksperimentet som erfaringsmessig er viktige men som ikke blir tatt med i betrakningen i det hele tatt.

For det første: hvorfor i alle dager har programskaperne tvunget Phillip til å skape rar stemning med alle de kleine spørsmålene han må stille? For det andre: jentene i forsøket VET at de er på TV. Det kommer til å påvirke måten de oppfører seg på; deres FØRSTE PRIORITET vil alltid være "hvordan får dette meg til å fremstå". Begge disse faktorene synes jeg ødelegger litt for forsøket, og jeg skulle ønske at programskaperne hadde droppet de kleine spørsmålene samt brukt skjult kamera for å gjøre settingen mer lik noe man kunne oppleve i virkelighetens verden.

For det tredje: se på måten Phillip oppfører seg på. Se hvordan han, med de første jentene, er alvorlig og ukomfortabel med mange og raske bevegelser. Hvordan han nøler før han ber den første jenta med på en kaffe. Hvordan han skjuler kroppen bak spørsmålsarket sitt da han gjør det. Han signaliserer at han synes situasjonen er klein med hele seg. Alle disse tingene virker etter "Lyst og Lov"-modellen inn på "verdien" hans, slik vi har sett over. Etterhvert blir han mer komfortabel; han kan smile litt, og han blir mer avslappet i kroppsspråket. Og "Ja"-ene begynner å komme.

Personlig tenker jeg at forsøket, i tillegg til dette med spenning, viser en annen viktig effekt: det hjelper å øve på sjekking. 

Rent "sjekketeknisk" er det forsåvidt også en del ting å sette fingeren på ved fremgangsmåten til Phillip. Når han først må stille kleine spørsmål hadde det vært bedre å erkjenne det selv ved å si på en sjarmerende måte at han ble nødt til å spørre henne noen teite spørsmål. Og når han skulle be ut jentene hadde det vært bedre å si "Da var vi ferdige, så kult at du ble med. Vet du hva, jeg skal stikke å ta en kaffe jeg... bare å joine hvis du har lyst?:)" Det å si "Eeeh........... meeeen har du lyst til å ta en kaffe med meg en dag en dag?", slik Phillip gjorde, skaper mye større press på jenta; det er det samme som å si "skal vi dra på date?" Hun begynner å tenke på hva han forventer seg, det blir for mye for tidlig, og hun trekker seg selv om hun kanskje til og med synes Phillip er litt søt.

Hvordan skal vi konkludere? Det å kunne skape spenning er en viktig del av tiltrekning. Det finnes imidlertid flere måter å skape spenning på, og å gjøre det ved å være flink til å flørte er nok litt mer praktisk enn å bare satse på å møte jenter i tømmerrenna på Tusenfryd.


Programmet kommer også med en del andre påstander og resultater fra forskning på tiltrekning; her følger et lite "appendiks" hvor jeg skal gå raskt igjennom de viktigste. Se gjerne programmet selv på NRK sine nettsider, og la oss høre hvis du har dine egne kommentarer:)

Jenter bruker mindre enn et sekund på gjøre seg opp en mening om en manns attraktivitet
Et interessant funn, men jeg har noen kommentarer. Erfaring tilsier at selv om det går raskt å gjøre seg opp en grunnleggende mening så vil ikke denne nødvendigvis være skrevet i sten. Det er heller ikke slik at de eneste kategoriene som finnes er "uattraktiv" og "attraktiv"; veldig mange vil nok havne i en "hm, kanskje"-kategori.

Jeg er synes også man begår en logisk feil hvis man automatisk slutter at det kun er fysisk attraktivitet som er bakgrunnen for avgjørelsen. Det eneste undersøkelsen gir holdepunkter for er jo at jenta baserer seg på "det hun ser", og "det hun ser" er, i tillegg til fysisk utseende, klesstil, kroppsspråk, ansiktsmimikk og den sosiale settingen du befinner deg i.

Jenter har forskjellige preferanser på forskjellige steder i menstruasjonssyklus
Dette forsøket refereres det ofte til; kvinner som blir vist bilder av menn tenderer til å velge mer maskuline ansikter (kraftig kjeve, firkantet form) når de har eggløsning og ansikter som er mer runde og myke når de ikke har det. I utgangspunktet er det bra nyheter for gutter; det betyr at oppfatningen av hva som er attraktivt varierer og kan være litt av forklaringen på at jenter har bredere preferanser enn vi gutta har.

Jenter synes menn med sportsbil er mer tiltrekkende
Dette har jeg alt skrevet en artikkel om.

Jenter synes menn med makt og penger er tiltrekkende
Dette har jeg også skrevet en artikkel om:)

Jenter fremstår mer tiltrekkende når de har eggløsning
Programskaperne gjør enda et eksperiment; de tar bilder av noen jenter når de har eggløsning og når de ikke har det. Så viser de bildene til gutter. Guttene liker best bildene hvor jentene har eggløsning. Interessant, og dokumentert i flere andre kjente studier, selv om jeg nok en gang er skuffet over den slappe forsøksdesignen; programskaperne sørger ikke engang for at jentene har samme hårsveis på før og etter-bildene!

Det handler om kropp og sex!
Det er ikke et forskningsresultat, men meningen til Pelle Hvenegaard, programlederen for den danske versjonen av "Dagens Mann" (hvor et panel av damer skal stemme på om de ville datet en gjeng karer som kommer inn etter tur) . Han forklarer at det er det som skjer i programmet han leder: kara som har bra kropp og tar av seg til bar overs er alltid de som ender opp med flest dater.

For det første: Pelle Hvenegaard er i seg selv en interessant fyr, og kjent som en dansk storsjarmør. En velskaprt fyr, javisst, men se på måten han oppfører seg på. Hvordan han venter litt ekstra lenge med å svare når programlederen spør om han vil være med på en tur i rickshawen, hvordan han legger hånda si på programlederen rett etter at han setter seg inn, samtidig som han smiler og er hyggelig. Begge deler er lettgradige "dominanse-moves" blant menn, eller "AMOGing" som noen liker å kalle det. Hvordan han veksler på å se bort (active disinterest) og gi sterk øyenkontakt. Pelle Hvenegaard fremstår kanskje litt klysete, men han er helt klart en fyr med ekstremt selvsikkert kroppsspråk/væremåte. Nettopp derfor er det forferdelig interessant at nettopp han sitter og forteller hvordan alt handler om utseende; Pelle, jeg mistenker at du er en sånn fyr som alltid har hatt draget og ikke skjønner hva det er du egentlig gjør. Hvis du hadde hatt det samme fysiske utseendet du har i dag, men oppført deg keitete og usikkert slik Phillip gjør da han skal be ut den første jenta så tipper jeg du hadde hatt et annet liv på jentefronten.

Et ekstra morsomt øyeblikk kommer da programlederen presenterer Pelle med et forskningsresultat som viser at kvinner kan bli mindre tent på en mann hvis de begynner med P-piller, og at det kan ødelegge forholdet; "Det har jeg ikke merket noe til," sier Pelle om sin kjæreste som bruker P-piller. "Jeg tenner fremdeles på henne!" Han klarer ikke engang forstå at det blir insinuert at kjæresten hans ikke skulle tenne på han, det passer ikke inn i hodet hans; han antar automatisk at forsøket dreide seg om det motsatte! Der har du tankegangen til en fyr som VET at han har draget, klysete eller ikke.

Når det gjelder "Dagens Mann" og hva man kan observere der: "Dagens Mann" er nok egentlig ikke noe representativt laboratorium i forhold til hvordan tiltrekning fungerer i virkeligheten. Det handler om en haug med damer som står i et TV-studio i kaninkostymer og gir terningkast til karer som kommer inn og stiller seg foran dem for å bli bedømt. Settingen er fjern fra enhver setting som finnes i virkelighetens verden, alle som er med har først og fremst fokus på at alt de sier og gjør vil bli vist på TV og på at jobben deres er å bidra til et underholdningsprogram. Det dannes også en veldig spesiell sosial setting hvor gruppementalitet blant jentene fort kan bli en faktor. For all del, det teller selvsagt positivt å ha bra kropp, også i virkelighetens verden... men det er ikke løsningen på tiltrekning. I virkeligheten, hvor du ikke skal stå på et gulv foran en gjeng jenter i et TV-program, vil riktig kroppsspråk, riktig væremåte, riktig stil og riktige strategier for å finne og kontakte jenter gjøre mer enn det bedre kropp kan. Det gjelder spesielt dersom du alt er normalt slank. I virkeligheten vil du dessuten være i et sosialt miljø, og hvordan dette responderer på deg vil også være en viktig del av ligningen.

Til slutt noen ord om problemer med tiltrekningsforskning på generell basis
Tiltrekning i virkelighetens verden er et komplisert samspill mellom biologi, sosiale forhold, generelle psykologiske forhold og personlige psykologiske forhold. Når man skal forske på tiltrekning ender man dessverre ofte med å gjøre altfor mange kompromisser slik at settingen og situasjonen i forsøket blir for ulik virkelighetens verden. Jentene skal se på bilder eller lukte på T-skjorter, og de vet at de er med i frsøk. De isolares fra en normal sosial sammenheng, f.eks. ved å sette dem i en blind date-situasjon. Det betyr at man nok kan finne tendenser, men man kan si lite om hvor viktige disse tendensene spiller i virkelighetens verden. Joda, man kan vise at kvinner tiltrekkes av svettelukten til en mann med et matchende immunforsvar... men hvor stor rolle spille egentlig denne effekten når dere er på date? Magefølelsen min sier meg at hvorvidt du kler deg kult eller nørdete spiller en større rolle.

Mesteparten av forskningen utføres også, med all respekt, av mennesker som selv har relativt begrenset erfaring med det motsatte kjønn. Det blir vanskelig å desgine forsøk som er representative for scenarioet "klubbsjekking" dersom man selv har veldig liten erfaring med klubbsjekking. Min generelle anbefaling er som følger: forsøk som er gjort under "laboratorieforhold" er interessante, men tenk på dem som et supplement til erfaringen gutter som faktisk er flinke til å sjekke jenter i praksis kan fortelle om.

- Sondre

3 kommentarer:

 1. Så dere episoden som gikk i går? Et forsøk gikk ut på at fire par skulle ha en samtale om helt upersonlige ting uten flere instruksjoner. Fire andre par skulle stille hverandre personlige spørsmål, og se hverandre inn i øynene i to minutter til slutt. Sju av åtte i den siste gruppa ville treffe den andre på nytt.

  Min forklaring er rett og slett at "så enkelt er det". Hvis man klarer å ha en personlig samtale, samt holde øyekontakt uten at det blir kleint, så er det ofte nok til å skape tiltrekning. Kommentarer?

  SvarSlett
 2. Interessant, har ikke sett den ennå! Både det å snakke om personlige ting/ting som har med sex/kjærlighet/gutter vs henter å gjøre, og det å holde øyenkontakt, er ihvertfall faktorer som øker spenningen mellom deg og jenta du prater med... det finnes nok imidlertid også andre faktorer som kan øke spenning, samt faktorer som påvirker hvordan spenningen oppfattes av jenta:)

  SvarSlett
 3. Både broforsøket og forsøket der man samtaler om personlige ting er omtalt i boka «59 Seconds – Think a little, change a lot» av Richard Wiseman. Bare hvis noen skulle være interessert.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...