tirsdag 6. november 2012

Ti ting alle menn bør kunne om dresser

Julebordsesongen nærmer seg, og derfor: 0330 hjelper deg å naile DET mest grunnleggede manneplagget, nemlig dressen! Det er en kjennsgjerning at de færreste menn har snøring på tingene vi skal diskutere i denne artikkelen, men nettopp derfor er det veldig lett å skille seg positivt ut i anledninger hvor dress er påkrevet.

1 - Se etter bra passform!
Det overnevnte er sant for alle typer klær, men kanskje spesielt sant for dresser. En dress er ikke en dress.. ta en titt på bildet over! Joda, man kan diskutere stofftype og kvalitet... men ingen av delene betyr EN DRITT dersom ikke passformen er bra. To dresser i samme stoff og farge kan se RADIKALT forskjellige ut så fort du får dem på... og det har med passform å gjøre, ikke stoff og kvalitet. Den ideelle løsningen er selvsagt å få sydd en dress fra bunnen av, men de fleste av oss kan komme veldig nær det ideelle dersom vi tar en runde i klesbutikker og prøver en del dresser, for så å velge den som sitter best. Forbered deg ved å se på bilder av modeller med dresser som sitter bra, bruk god tid på å prøve forskjellige ting slik at du får et sammenligningsgrunnlag... og ha gjerne med noen som har peiling på klær når du shopper. Som regel vil du kunne finne en dress til rundt 3500 som sitter bra (hvis du bor i Oslo er Menswear i Hegdehaugsveien et bra sted å begynne). Ikke finn på å høre på de som jobber i butikken; noen selgere vil kynisk fortelle deg hvor bra dressen ser ut for å få et salg. Send dem heller bort så du får tid og ro til å vurdere dressen opp mot de andre du har prøvd, gjerne ved å sammenligne bilder du har tatt mens du prøvde de forskjellige. Noen ting kan tilpasses hos skredder... lengden på ben og ermer samt hvor "slim fit" eller innsydd jakken er samt hvor smale/vide buksene er er typiske eksempler. Bredden på skuldrene eller punktet hvor jakkeslagene møtes derimot vil ikke kunne gjøres noe med.

Det skal sies at det er litt forskjell på hvordan passformen burde være på f.eks. en seriøs buisinessdress (tenk noe som ligner en klassiker fra Saville Row, aka de formelle dressenes mekka i London) og en partydress (Tenk noe ala Tiger of Sweden). Den sistnevnte vil ofte være litt mer "fashionaktig", altså for tiden litt trangere og smalere, mens den førstnevnte vil være litt med konservativ og tidløs (men derfor kanskje også litt kjedelig for julebord og denslags).

2 - gjør den bra dressen perfekt hos skredder

Noen ganger finner du en dress som sitter så bra at justering av ermer, ben og evt. innsving på jakken er alt som skal til. Dette skjer gjerne dersom du fra naturens side har en ganske typisk og gjennomsnittlig kroppsfasong (type 1.80 høy og slank uten å være for muskuløs eller veldig tynn). Isåfall kan som regel selgeren legge opp plagget med nåler slik at butikkens skredder kan gjøre noen små justeringer før du får dressen. Om du avviker mer fra gjennomsnittet kan det imidlertid ofte lønne seg å ta dressen med til skredder selv; da får du direkte kontakt med den som skal gjøre arbeidet. Husk at butikkselgere er selgere, og som regel har de lite peil på hva som egentlig kan gjøres hos en skredder og hvordan dette blir gjort.

3 - skill deg ut
Nå når du vet hvordan du får deg en dress med perfekt passform er neste skritt å tenke på farge, stoff og kvalitet. Hvis du bare skal ha én dress er valget enkelt; du TRENGER en mørk dress, type koksgrå eller svart. Dette er obligatorisk i begravelser og forsåvidt også bryllup dersom man vil være strengt korrekt, selv om man kan skifte til en mindre formell farge til festen etterpå. Nettopp derfor er det imidlertid lett å skille seg ut på en positiv måte i andre anledninger; de fleste av gutta du jobber med har sannsynligvis bare én dress, og den er som oftest mørk grå/svart. Dress nr. 2 kan med fordel være lysere grå eller navy-blå... uttalte pinstripes kan også være kult dersom du vil være enda litt tøffere i trynet. Men ikke gå over bord... ligg unna ruter og knæsje farger type Moods of Norway. Denslags er greit nok hvis du vil bli "han morsomme", ikke like greit hvis du vil bli "han kjekke". Skarpe farger, kontraster og mønstre kan du heller ha på skjorte, slips og pocketsquare... det gir deg mye større rom for å variere antrekkene dine.

4 - detaljene
Standarden for dresser i er to knapper, og dersom du ikke er veldig høy og tynn er det det du bør gå for (i så tilfelle kan tre knapper noen ganger gi bedre balanse). Når du har på jakken skal bare den øverste knappen være kneppet, evt. kan du ha jakken helt åpen (åpne den ihvertfall når du skal sette deg ned). Det finnes også dressjakker med bare en knapp, men det er nok mer en motegreie som kommer til å bli borte og dukke opp ettersom årene går. Ellers kan man få dressjakken med slag som har et "hakk" innover (det vanligste) eller en spiss utover (mindre vanlig), eller evt. en buet linje på slagene (ganske uvanlig). Alle alternativene er forsåvidt bra slik motebildet er akkurat nå, men det safesete er nok hakk innover ("notch lapels") eller spisser utover utover ("peak lapels"). Ellers er det vktig at jakken har en splitt i hver side (da henger den somregel bedre på når du rører på deg). Dresser kan dessuten være enkeltspent (vanligst) eller dobbeltspent (i utgangspunktet utviklet for å hjelpe tjukkaser til å gjemme magen, men har regelmessige comebacks i motebildet). Enkeltspent er det tryggeste og beste alternativet for de aller aller fleste av oss. Dresser med medfølgende vest er alltid et bra kjøp, ettersom du kan velge og kombinere som du vil; du kan f.eks. ha på både vest og jakke under bryllupssermonien og gå for vest med skjorta brettet opp på ermene og åpen hals som en fet og sexy look til festen etter bryllupet. Det sistnevnte funker også bra på julebord, hvor det absolutt ikke er noe must å ha på dressjakke.

5 - ha på deg en DRESS-SKJORTE
Skjorter som skal puttes nedi buksa er LENGRE enn skjorter som skal brukes utenpå. Vi snakker helt ned til nederst på rumpa. De har dessuten gjerne fransk mansjett (dobbelt mansjett uten knapp fordi du skal kunne bruke mansjettknapper). Du trenger egne skjorter til dressen din; hvis du forsøker å putte "utenpå-skjortene" nedi buksa vil de være for korte og ikke sitte skikkelig på plass, men heller gli ut og pose seg hele tiden. Dress-skjorter skal dessuten alltid være penskjorter (altså ha stive kraver med collar-stays, små skiaktige som sitter inni kraven og gjør at den ikke bøyer seg). Det burde være elementær kunnskap, men det er jaggumeg ikke alle menn som har fått med seg ting som dette.

6 - tenk tilbehør

Djevelen er i detaljene, og sånn er det definitivt også med dress. Mørk dress, hvit skjorte og et hvilketsomhelst slips er "standard-modellen"... for all del, det er greit nok det, men hvis du vil ta det enda et hakk lenger har du som nevnt gått til anskaffelse av f.eks. en grå dress eller en dress med uttalte pinsstripes. Og det er HER moroa virkelig begynner. Det er på tide å leke seg litt med farger og mønstre på skjorte, slips, mansjettknapper og pocketsquare... bare ved å ha de to siste vil du skille deg ut i forhold til de aller fleste av de andre gutta på julebordet. En pocketsquare er lommetørkelet som skal ligge i brystlommen på dressjakken (når den er sydd igjen er det fordi du skal åpne den ved å dra den opp. Lappen hvor stoffkvaliteten står, som ofte er sydd på med et sting på hver side og sier noe ala super 100s, skal også fjernes; denne finner du ofte på ermet)

Lommetørklet skal først og fremst komplimentere skjorte og slips. Det enkleste er å matche fargen i skjorta; da får man en clean og enkel look som fyren i det første bildet. Ligg unna "sett" med matchende lommetørkle og slips; slipset og lommetørklet kan godt ligne på hverandre, men det bør som regel være subtile forskjeller. Hvis man virkelig vil være avansert kan man velge et lommetørkle som funker sammen med dress, skjorte og slips uten å være identiske med noen av dem (f.eks. et som trekker inn fargen fra sokkene eller ett som danner en fargemessig overgang mellom to andre farger i antrekket). Hvordan du plasserer lommetørklet er et studie i seg selv; du kan brette det i en skarp, clean firkant eller lage spisser som stikker opp (begge deler er bra for stivere materialer som bomull) eller bare la det bølge seg ut av lommen (bra for silke). Søk på "how to fold pocketsquare" på nettet så finner du noen tips.

Mansjettknappene kan også matches, men det enkleste er plaine mansjettknapper i sølv/krom/gull... bare det å ha skjorte med mansjettknapper er stilig nok. Ligg unna "moro-knapper", det er like harry som moro-slips... og masjettknapper med metallkant og sort firkant inni er til smoking, så ikke bruk slike til dress. Og mens vi snakker slips... moten for tiden heller mot smale slips (4 cm på det bredetse) men du kommer som regel unna med noe moderat (7 cm). Men ligg unna de aller bredeste slipsene (7 cm +). Bruk en slipsknute tilpasset bredden på halsen din, tykkelsen på slipset og kraven på skjorta (full windsdor blir ofte for mye for dagens tynnere slips, halv windsdor er som regel alltid en safe bet).


7 - ha kontroll på farger og mønstre
Det å matche farger, striper og mønstre på slips, skjorte, dress og pocketsquare er en kunst i seg selv. Den grunnleggende regelen er å ligge unna striper med samme dimensjoner; har dressen pinstripes kan du godt ha et stripete slips, men stripene på slipset bør være større eller mindre enn stripene på dressen. Like store striper eller ruter på forskjellige deler av antrekket er bare forvirrende. Når det gjelder farger kan både farger som er i slekt med hverandre (type lyseblått og mørkeblått) og farger som er direkte motsatt av hverandre (komplimentærfarger som f.eks. blått og oransje) være fine rettesnorer. Pass på intensiteten i fargene også... generelt funker farger dårlig sammen dersom den ene fargen er mye mindre intens elle "blassere" enn den andre.

Prøv å være litt subtil når du setter sammen antrekket; en typisk "harryfelle" er å prøve altfor hardt, og ende opp med f.eks. svart dress, svart skjorte og hvitt slips med hvit hatt og hvite sko. Newsflash: det er ikke en dress, det er et karnevalskostyme!

8 - SKO!!!
Det er her mange menn failer brutalt; det typiske er mørk dress som sitter OK men ikke perfekt, hvit skjorte, ensfarget slips... (her er vi innenfor det akseptable om enn noe kjedelige)... men HÅPLØSE sko som ødelegger alt. Skaff deg et par enkle, svarte Oxfords (= pensko med innadvendte lisser og minst mulig detaljer, sømmer osv.) eller Chelsea boots (høyere boots med strikk/glidlås i siden men like lite detaljer) som førstevalg. Sålen skal være SMAL (dvs. ikke gå langt på utsiden av læret). En avrundet men litt spiss tupp er det safeste; helt firkantet tupp var fett for ca. ti år siden, men siden finsko har en tendens til å bli brukt sjelden er de fremdeles vanlige å se på julebord rundt omkring.

9 - hent inspirasjon
Ta en titt på modellene på www.asos.com, og se på www.askmen.com eller www.gq.com... skaff deg et grunnlag for hva som funker og hva som ikke gjør det. Tingene vi snakker om her må læres, som alt annet her i verden... når kompisen din tropper opp på julebord med dressmanndress og klumpete sko er det ikke fordi han er dum, det er fordi han aldri har lært om disse tingene. Er du ikke sikker på hva alle ordene i denne artikkelen betyr? Stikk på wikipedia og les om dresser, sko, slips osv! Å kunne litt om disse tingene gjør det hele mye enklere.

10 - utenpå?
Utenpå en fet dress sitter en fet frakk. Vi snakker svart eller camel trenchcoat type Burberry... men merke er ikke så viktig, nok en gang er passform viktigere enn merke og kvalitet. En "vanligere" ullfrakk er også bra... bruk den sammen med et skjerf og fete skinnhansker dersom det er kaldt ute, hakket stiligere enn Goose-jakka som det går tjue av på dusinet i skolegården på nærmeste ungdomsskole. Er du høy funker som regel en lengre frakk best; er du lav bør den ikke gå lenger ned enn til midt på lårene, kanskje bare til rumpa (isåfall heter det teknisk sett en peacoat).
På bildet over har vi et par typiske dresser av den typen kollegene dine kommer til å stille i på julebordet: ikke forferdelig, men litt kjedelig. Sammenlign med bildene over; ser du de små detaljene som gjør hele forskjellen?

- Sondre (dressentusiast)

23 kommentarer:

 1. Altså.. Jeg har satt meg inn i en del mote i det siste, og hvordan en dress burde se ut. I mangel av penger fikk jeg derfor intet skreddersydd vidunder, men heller en rask tur innom dressmann. Der fant jeg en mørkegrå dress med noen svarte detaljer. Den hadde en meget god passform! Kjøpte rød sløyfe, rød pocketfirkant, skjorte, skinnhansker og vest til under 1700 kr.

  Så slutt å snakke stygt om dressmann!

  SvarSlett
  Svar
  1. Forøvrig så får du også tilpasset dressen din hos dressmann for en liten ekstra kostnad. Har selv gjort dette på 2 dresser som nå sitter som støpt og ser meget bra ut. Veldig fornøyd faktisk :)

   Slett
 2. Femininist (23)11.11.2011, 13:58

  Flott innlegg!

  SvarSlett
 3. Hva synes du om seler til dressen, Sondre?

  SvarSlett
 4. Hvor finner man skreddere?

  SvarSlett
 5. Haha, ler litt av den fryktelige dårlige passformen på det første bildet (til venstre). Men er det ikke dyrt å så skreddersydd dressen sin?

  SvarSlett
 6. Ah, har savnet moteinnleggene deres, og dette er GULL!

  SvarSlett
 7. Enig anonym, en Dressmanndress som sitter bra er 100 ganger bedre enn en Zegna som sitter dårlig:) Og mens jeg først er i gang med å nyansere meg litt så har selvsagt Moods noen kule dresser uten skyhøy Ravi-faktor også!

  Feminist: Gratulerer med dagen, tydeligvis;)

  Siste anonym: Seler gir liksom litt mer wallstreet-look... jeg synes det funker bedre til business-dresser enn partydresser og formelle dresser. Vest glemte jeg forreste å si noe om, det kan være kult!

  SvarSlett
 8. Fikk i dag skreddersydd dress i posten! Har en dressmanndress fra før av i mørk så denne ble navy blå med pinstripes :) og vest. Jeg er nesten to meter og forholdsvis slank så jeg burde vel hatt tre knapper i følge deg, men det ble med to.. og ikke mansjettskjorte.

  Er det kult å gå med vest på julebord? Tenkte også å bruke en lyseblå skjorte med større striper og et blått rutete slips til, høres ok?

  SvarSlett
 9. Bare jeg som synes jakkeermene på bilde nr 2 er for korte?
  Hvis han hever armene vil jo ermene slutte midt på underarmen??

  SvarSlett
 10. Første anonym: Fett, det hørtes kult ut! To eller tre knapper funker nok fint på deg begge deler... men de som er lavere bør heller gå for to. Andre anonym: Enig. Fyren ser forøvrig ut som om han har jævlig lange armer:)

  SvarSlett
 11. Moods of norway dresser hører ikke hjemme på noe eller noen. Det er hverken fint eller morsomt. Til og med Brad Pitt/Johny depp/George Cloony ville ikke funka i en moods of norway dress. Får en besk smak i munnen bare jeg tenker på moods of norway dresser. Forbinder det med bleket hår og proteinshakes og Frp. Grøss!
  Er ikke sur altså, bare veldig engasjert når det kommer til moods of norway dresser.
  Ellers mange gode tips til herrer som skal dresses opp!

  SvarSlett
 12. Haha! klassisk USA-fit på første bildet.

  SvarSlett
 13. USA-fit, fantastisk utrykk:D

  Enig anonym, selv om det jo skal sies at Moods har noen dresser som ikke er ekstreme heller. Men føler det litt på samme måte, jeg tenker "Ravi" så fort jeg ser traktoren på brystet.

  Du som lurte på hvor man finner skreddere: Over alt! Gjerne sammen med renserier. Dette er som regel "innvandrerbutikker", men de gjør en OK jobb. Vil du han noe mer upscale kan jeg anbefale skredderen i kjelleretasjen på Steen og Strøm... bor du ikke i Oslo er vel gule sider et bra sted å lete:)

  SvarSlett
 14. Knips, knips, knips til dere for denne guiden!

  SvarSlett
 15. Forslag til hvilke skobutikker man kan kjøpe fine oxfords sko, til en fornuftig pris?

  SvarSlett
 16. <3 knipsing! Gooood stemning!:D

  Anonym: Dersom du ikke har veldig rare føtter går det som regel veldig greit å kjøpe sko på nettet. Asos.com kan definitivt anbefales da. Skikkelige sko med lærsåle koster alltid, men du finner også noen billige der med gummisåle som ihvertfall på alt annet enn close up hold ser fete og eksklusive ut.

  Et veldig basic eksempl (type første par pensko man trenger):

  http://www.asos.com/ASOS/ASOS-Pointed-Derby-Shoes/Prod/pgeproduct.aspx?iid=1725375&cid=4209&Rf900=1562,1447&sh=0&pge=0&pgesize=200&sort=-1&clr=Black

  Evt. boots med tilsvarende funksjon, kanskje spesielt greit å ha på vinteren:

  http://www.asos.com/ASOS/ASOS-Leather-Chelsea-Boots/Prod/pgeproduct.aspx?iid=1725381&cid=4209&Rf900=1562,1447&sh=0&pge=0&pgesize=200&sort=-1&clr=Black

  SvarSlett
 17. Går det greit og gå på julebord med bare dress bukse og skjorte, og droppe dressjakka? Liker ikke å løpe rundt på by'n med full dress, blir litt for formelt syns jeg :)

  Er det vanlig og ha en hvit t-skjorte under skjorten ?

  SvarSlett
 18. Mye bra tips her. Er også glad i dresser, dog kanskje ikke like mye som deg:)
  Spørsmål! Hvilken slipsknute foretrekker du i denne sammenhengen?

  SvarSlett
 19. Anonym: Jepp, dressbukse og skjorte er bra... ha to knapper oppe, dropp t-skjorte under og brett opp ermene. Enkelt lærbelte uten noen stor, harry spenne, og dropp halskjeder og lignende. En fet klokke funker bra, men også den skal være classy, ikke for stor og blingete:)

  Metro: Nå som greia er smale dresser og slimme slips er halv windsor den beste allrounderen. Det er den forlvrig generelt, selv om de asymmetriske knutene kan være fete f.eks. til skjorte under genser. Og avhengig av ansiktsproposjoner kan cutaway-krage og full windsor funke bra til dress.

  SvarSlett
 20. Hei:)
  Kjempeflott innlegg!Veldig lærerikt for en mamma:)
  Jeg er igang med konfirmasjonsforberedelser og synes at konfirmasjonsdressene jeg hittil har sett, er litt kjedelige. Hvorfor må det være bare en passform (føles slik iallefall)? Jeg liker den smale stilen som du beskriver ovenfor godt. Sønnen min er høy og ganske tynn men litt brede skuldre og derfor liker jeg denne stilen.Men er litt redd for at det blir vanskelig å finne en slik dress i denne alderen, når han er så smal rundt livet.Vet du om noen gode konfirmasjonsmerker?
  Jeg liker godt frakk utenpå dress på menner men tror ikke det hører hjemme på konfirmanter(?) Hva tenker du?
  Takker så mye for alle tipsene her:)

  SvarSlett
 21. @Solveig: Svar på spørsmålet ditt kommer i neste podcast (episode 3 ,sesong 2) :)

  SvarSlett
 22. Bra innlegg med nogle fantastiske tips. Tak for det.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...