lørdag 13. oktober 2012

Hvordan slå opp med kjæresten?


Du er glad i henne, du ønsker henne ikke noe annet enn godt, men du vet samtidig at du er nødt til å komme deg ut av forholdet. Spørsmålet er bare hvordan?

Mange jenter kan bli provosert når de hører hvordan gutter tenker rundt det å slå opp. Provosert av å høre om hvordan mange menn ikke TØR å si ifra at han ikke er forelska lenger, og kan gå i flere MÅNEDER og LATE SOM han fremdeles er glad i henne. "Sånne gutter burde blitt kastrert" sa kjæresten min da jeg var 18 år gammel og fortalte om en kompis som ikke turte å slå opp med dama si. Det jeg ikke fortalte var at jeg selv hadde gått rundt i flere uker og følt at jeg måtte slå opp.

Hvorfor er det så vanskelig for mange av oss å slå opp? Jeg tror svaret er sammensatt. Vi er redde for reaksjonen som kommer. Vi er redde for å miste kontroll, redde for å være ansvarlig for en annen persons ulykke, redde for å være "drittsekker". Vi føler at vi allerede har investert så mye, lagt planer sammen, lovet gull og grønne skoger. Og plutselig skal man være så kjip at man sier at "neida, det blir visst ikke noe av".

Vi har hørt historier om menn før oss som har slått opp på feil måte. Drittsekker som har slått opp på valentines day, på sms, gjennom brev, på julaften, bursdagen hennes. Så det er helt tydelig at det finnes hundre måter å IKKE slå opp på. Vi hører historier om menn som har slått opp med å si HELT feil ting, ting som sårer, ting som er tydelig løgn, ting som provoserer. Så det er helt tydelig at det finnes ting man ABSOLUTT IKKE må si når man slår opp.

Er man sammen med en jente som har psykiske problemer er man ENDA mer drittsekk om man slår opp. Hvis du slår opp når hun har en bra periode så er du jo ANSVARLIG for at hun går rett inn i en depresjon og ØDELEGGER all den tilliten hun har jobbet så hardt for å gi deg. Og hvis du slår opp når hun har det dårlig så sender du henne jo rett inn i en ENDA verre spiral av elendighet. I verste fall kan du jo få et liv på samvittigheten?

Hvis du synes jeg krisemaksimerer og overdriver så har du helt rett. Men det er faktisk sånne tanker som surrer rundt i hodet på menn som vurderer å slå opp. Det er ikke rasjonellt. Og grunnen til at jeg skriver om det er for å treffe nettopp de det gjelder. De som vet at de er NØDT til å slå opp, men bare ikke klarer å gjennomføre det.

Derfor har jeg laget en slags oppskrift til dere. Kunsten å slå opp 101:

1. Det første du må innse er følgende: Du er mer drittsekk hvis du fortsetter å være i et forhold med noen du ikke ønsker å være i forhold med enn om du slår opp. Å slå opp er ikke bare noe du gjør for DIN skyld, det er noe du nærmest har PLIKT til å gjøre dersom du vet med deg selv at forholdet ikke er sunt og du vet at det ikke kan fikses.

2. Det finnes ingen riktig tid å slå opp på. Om du slår opp i sommerferien, i påsken, på bursdagen din, rett etter at dere har vært på kino sammen, ved frokostbordet, på ferie sammen, eller på bryllupsdagen deres: Det er kjipt UANSETT. Og du er en drittsekk uansett. Bare husk punkt nr 1, og vær en MINDRE drittsekk ved at du faktisk tør å slå opp. Så fort du VET helt sikkert at du må slå opp, så SLÅ OPP. Om dere har kjøpt billetter og detaljplanlagt et halvt år med jordomseiling sammen, så er det alikevel ingen god grunn til å vente.

3. Det finnes ingen god eller riktig grunn til å slå opp. Å sitte å tenke igjennom argumenter du kan bruke for å slå opp, og pønske ut motargumenter og gode grunner for å overbevise henne om at det er en god ide å slå opp er etter min mening lite meningsfylt. Alle grunner er i utgangspunktet kjipe. Det viktigste er heller at du slår opp med OVERBEVISNING. At hun forstår at dette er noe du virkelig mener og ikke kommer til å endre deg på. Den kjipeste "grunnen" du kan gi er noe som jenta faktisk tror hun kan endre på. Da gir du falske forhåpninger og du holder på med seigpining. 

4. Det finnes ingen riktig måte å slå opp på. ALLE måter å slå opp på er kjipe. Sender du en SMS er du kald og kynisk og har ekstremt lite ryggrad, sier du det ansikt til ansikt uten å ha gitt henne noe forvarsel blir hun sjokkert og sint for at du har løyet og kommer aldri til å stole på gutter mer, og tar du "vi må prate sammen"-varianten så ydmyker du henne ved å slå opp på en så klisjefylt og kjip måte. Igjen: Alle måter å slå opp på er dødskjipe.

Så hva er konklusjonen? Konklusjonen er at å slå opp er I SEG SELV HELT FEIL, og derfor ALLTID kjipt uansett hvordan du gjør det. Og det bør egentlig gjøre det litt lettere for deg.

Men siden du garantert ikke er fornøyd med den konklusjonen, skal jeg likevel gi deg et forslag på hvordan du kan gjøre det. Problemet er bare at uansett hva jeg anbefaler så vil det finnes en haug med både jenter og gutter som er HELT uenige i akkurat DEN måten å slå opp på. Og de vil ha helt rett. Men da er det viktig at du går tilbake til punkt 1 og virkelig erkjenner at å slå opp på FEIL MÅTE uansett er bedre enn å ikke slå opp BARE FORDI DU IKKE TØR.

Så, med fare for flamewar i kommentarfeltet, gir jeg deg oppskriften på hvordan slå opp:

1. Slå opp så fort du er SIKKER på at du MÅ slå opp. Hverken før eller senere. Er du i TVIL så sett deg ned og tenk GRUNDIG igjennom hva du vil. Å gå rundt å VURDERE det er slitsomt både for deg og jenta (hun vil merke at noe er galt).

2. Send sms med "Du.. Jeg tror vi må snakke sammen. Har du tid i kveld?". Jadda, denne er det delte meninger om, men etter MIN mening så gir det jenta muligheten til å forberede seg på at du KOMMER TIL å slå opp. Basert på historier fra kompiser som har slått opp virker det som om denne varianten er mest skånsom, og gir flest happy endings.

3. Avtal å møtes et sted uten alt for mye folk rundt, og forbered deg på HOVEDGRUNNEN til at du gjør det slutt. Vær så ærlig som mulig, men la være å komme i argumentasjonsmodus. Ikke rams opp hundre grunner til at du gjør det slutt, men fokuser på HOVEDGRUNNEN og repeter den om igjen og om igjen hvis hun begynner å argumentere for at dere skal "forsøke en stund til" eller lignende.

4. IKKE, jeg repeterer og understreker, IKKE inngå et kompromiss hvor dere "forsøker en stund til", "tar en pause for så å forsøke igjen", "venter en uke med å slå opp ordentlig" eller lignende. Husk at du slår opp fordi du er SIKKER på at du vil ut av forholdet. Å slå opp er ikke megling, det er en endelig beskjed.

5. CLEAN CUT. CLEAN CUT. CLEAN CUT. Hvis du vil at jenta skal komme over deg, finne en annen og være lykkelig så er oppskriften å kutte kontakten HELT, og KOMME SEG VIDERE. Dere kan møtes for å utveksle ting dere har i hverandres leilighet osv, og du kan gå med på å ta en siste kaffe med henne hvis hun har behov for å prate og få en ordentlig avskjed, men det er MAX. Ikke fortsett å møtes "som venner" (ihvertfall ikke på en GOOOOD stund), IHVERTFALL IKKE fortsett å ha sex.

6. En klok jente sa en gang til meg: "Ikke stol for mye på jenters tårer". Med en gang forsto jeg ikke hva hun mente med det, men hun forklarte: "Vi jenter gråter litt lettere enn gutter. Ikke nødvendigvis bare når vi er lei oss, vi gråter når vi er glade, når vi blir rørt eller når vi har sterke følelser. Men fordi gutter ikke gråter like lett tror gutter ofte at jenter er mye mer lei seg enn de egentlig er når vi gråter". Det var faktisk en liten åpenbaring for meg. Vi menn har en tendens til å nedvurdere jenters evne til å klare seg fint. Vi legger ALT for mye ansvar på oss selv for hvordan jenter vi er glade i har det. Vi har store egoer som forteller oss at "Hvis jeg slår opp med denne jenta så kommer hun aldri til å møte en så bra fyr som meg. Så ved å slå opp så påfører jeg denne jenta masse lidelse og kjipe følelser RESTEN AV LIVET". Vel... Beklager å måtte tappe litt luft ut av egoet ditt, men: Hun klarer seg. Og jo, hun kommer til å møte en gutt som hun passer BEDRE med enn hun gjorde med deg. Hun er nemlig ikke hundre prosent lykkelig sammen med en fyr som faktisk ikke er lykkelig sammen med henne. Det er det ingen som har lyst til å være, ihvertfall ikke i lengden. Det er også viktig at du forstår at ingen har HOVEDANSVARET for en annen persons lykke. Du har et DELANSVAR når dere er sammen, om å være grei, ærlig og en god kjæreste, men du er IKKE hobbypsykolog eller redningsmann. Når du er i et forhold er rollen din å være KJÆRESTE, ikke psykolog. Det har man psykologer til. Det er viktig, ikke bare for din egen psykiske helses skyld, men også for HENNES skyld at rollene ikke blandes.Det kreves mot for å forplikte seg og gå inn i et forhold, men det kreves enda større mot for å tørre å være singel. Med det mener jeg at mange er i destruktive forhold fordi det er trygt og godt og fordi singeltilværelsen er skummel, og at det å VELGE å være singel inntil man møter noen man VIRKELIG har det fint sammen med krever litt guts.

-Andreas

PS: Hvordan synes DU man burde slå opp? Og har du skrekkeksempler på hvordan man IKKE bør slå opp? Fortell i kommentarfeltet!

27 kommentarer:

 1. Dette er for meg den beste bloggposten dere har laget. Denne traff rett hjem, Andreas.

  Jeg har nok hatt litt høye tanker om meg selv, og kanskje latt meg lure av tårene =)

  Må vel bare leve med at man er drittsekk, uansett hvor mye man ikke vil være det.

  SvarSlett
 2. Skrekkeksempel: Har en perifer venninne hvor duden hennes faktisk ikke slo opp med henne, men bare enkelt og greit satte seg selv som "Singel" på Facebook (de hadde forholdsstatus der), hvorpå vennene hennes sender henne sms og lurer på om det går bra. Hun har jo ikke sjekka facebook og vet ikke at hun er singel ..

  SvarSlett
 3. Gode råd som med fordel kan overføres til andre livsområder også!

  SvarSlett
 4. Noe som får meg til å komme i godhumør etter ett brudd, er når de "Håper det blir meg og deg for alltid" meldingene backfires.

  Glimrende innlegg forresten, gått i mange av de tabbene dere nevner.

  SvarSlett
 5. veldig lurt å slå opp hjemme hos jenta. så føler hun seg tryggere/kan evt. legge seg å gråte i sin egen seng. og det er lettere for deg å bare dra etterpå. uten å måtte evt. følge henne til bussen eller kjøre henne hjem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Men da må du jo gjerne si hade til familien hennes og..

   Slett
 6. Den siste og eneste gangen jeg ble dumpa, var over MSN etter at vi hadde tilbrakt en hel ettermiddag sammen i byen. Gutter er generelt kjipe duster når de skal slå opp for grunnene du nevner her. Den mest idiotiske måten å slå opp med en jente på er på en måte der hun ikke kan se deg (ringe, sms, msn). Da er du bare feig.

  Men du tar feil angående det med at det aldri finnes et rett tidspunkt å slå opp på..

  Hvis du føler at dama di har blitt skikkelig teit, og vil slå opp.. gjør det FØR hun drar på jentetur til Syden.

  SvarSlett
 7. Har slaatt opp etter to lange forhold, forste ville jeg faktisk ut ganske lenge men hadde ikke selvtillit. Men fant sjekkemiljoet og fikk nok selvtillit til at jeg turte aa slaa opp. Jeg var deppa i ca 2 uker for jeg endelig tok motet til meg og slo opp. Tror jeg ga henne litt for mye haap om at jeg kunne endre mening ogsaa, generelt sett daarlig gjort. Men var forste gang jeg slo opp etter et seriost forhold, saa kunne vaert vaerre.

  Andre gang var med dama jeg er sammen med naa, jeg fant ut at jeg ikke var klar til aa slaa meg ned. Saa jeg sa rett ut at jeg ikke er klar til aa slaa meg ned. Hun bestemte seg for at hun heller ville ha et aapent forhold enn aa slaa opp og forholdet har fungert fint siden. Jeg hadde det faktisk fantastisk med dama naar jeg ville slaa opp. Jeg bare visste med meg selv at jeg hadde ting jeg ville gjore med andre jenter og at jeg ikke ville sitte aa angre paa det jeg ikke gjorde som 40 aaring.

  Det var litt over et halvt aar siden og forholdet har fungert fint siden da og overraskende lite drama saa langt selv om vi begge har hatt andre personer paa siden.

  Saa noen ganger kan et kompromiss fungere :)

  SvarSlett
 8. Mye bra her, men dere utelukker et element som gjør at dette ikke kan brukes for veldig mange av oss. Felles barn.
  Det er kanskje en annen skål, men det er fryktelig mange der ute som sitter med felles barn og skal gjennom et brudd.

  SvarSlett
 9. Felles barn er ingen unnskyldning, hvis vi først skal ta den diskusjonen. Ingen barn tar skade av ærlighet, det de tar skade av er å måtte være en del av sine foreldres livsløgn.

  SvarSlett
 10. Femininist (23)22.02.2012, 10:24

  Ett av de bedre innleggene!

  Når det gjelder barn som anonym kommenterte, så mener jeg de samme reglene bør gjelde, kanskje bruke litt lengre tid på å drøfte om det er verdt det eller ikke å slå opp, samt å ha mer kontakt etter bruddet, selv om det bør være ett rent brudd hvor tiden brukes på å omstille seg til den nye situasjonen og ikke til å dvele over fortiden. Mye tyngre, men samme prinsipper.

  SvarSlett
 11. Jeg skal ærlig innrømme at jeg er feig når det gjelder å slå opp. Jeg tar det helst via sms, ikke samtale, ikke face to face, men bare skriftlig sms :P

  Det gjør jeg ikke for å være hurpe, men på den måten får jeg sagt mitt, så slipper jeg å høre motparten bli lei seg, skrike, kjefte eller gråte osv...

  Om noen skulle slått opp med meg, hadde jeg også helst likt å bli dumpa sånn der... For da slipper personen som dumper meg å se at jeg reagerer...

  Kaldt og brutalt :P

  SvarSlett
 12. Ville jeg vært kjip/feig om jeg slo opp med dama via skype?
  Er i Forsvaret nå, og hun bor hjemme, har ikke sett hverandre på en stund og jeg merker at jeg har det bedre uten henne, merket tendenser til dette allerede for et halvt år siden.
  Problemet mitt er vel at jeg aldri har muligheten til å gjøre det, jeg er borte hele tiden, og når eg først skal hjem om en stund vil jeg kunne ha den følelsen av at jeg drar hjem bare for å slå opp med henne.

  Noen som har noen tips, vil jeg være helt på trynet om jeg gjorde det iver skype, da får hun i det minste sett meg i "øynene" når jeg gjør det.


  Sykt bra innlegg forresten, den hjalp veldig på motivasjonen til å gjennomføre dette!

  SvarSlett
 13. @Anonym 10:56: Ja, du vil være skikkelig skikkelig kjip om du slår opp via Skype. Men det vil du være uansett hvordan du gjør det. Om du reiser for å møte henne, vil hun glede seg masse til å møte deg, for så å bli superskuffa over at du bare skulle møte henne for å slå opp. Og da er du skikkelig skikkelig kjip da også. Så ja, slå opp via Skype. Du får lov av meg.

  SvarSlett
 14. Ville bare si at du har så mange gode argumenter! Ikke bare her, men generelt! Hilsen en som har litt guts :)

  SvarSlett
 15. @Anonym 10:56: Jeg synes også du får lov til å slå opp via Skype. Jeg tenker at det ikke er så viktig hvilket fora man velger å slå opp via (om det er face2face, via internett, telefon, brev osv), men at man velger en måte som passer den situasjonen man er i og drar av plasteret raskt og brutalt heller enn sakte og smertefullt. Hvis typen min hadde slått opp med meg hadde jeg mest sannsynlig spurt hvor lenge han hadde tenkt på det, og da hadde det ikke vært kult å vite at jeg har hatt "kjærlighetsfulle" samtaler med han på Skype 4 ganger før han betalte 1500 i flybillett en langhelg kun for å slå opp ..

  SvarSlett
 16. Anonym 10:56 her!
  Gikk fint rett vest! Først nektet hun å snakke med meg på skype, så jeg måtte ta det på telefon, så ble hun bare sint fordi jeg tok det på telefonen.. Fml.
  Men plasserer ble dratt raskt av, og ting ser lysere ut nå, aldri lett det der, første gang jeg slår opp med noen

  SvarSlett
 17. takk for oppskriften, gir det en uke så får jeg bare manne meg opp å slå opp med han, er så lei nå

  SvarSlett
 18. Kan dere ikke skrive en artikkel om hårsveiser som ser bra ut?? Det er jo like viktig som klær! :)

  SvarSlett
 19. Min eks slo opp på julaften, dager før Egypt-ferien, over telefonen & på sms... For så å kutte all kontakt. Vi var samboere. Førte til at jeg skrev dette (på engelsk): http://mylips.blogg.no/1356873265_worst_ways_to_breakup.html Hatt tidenes mest bedritene jul!! ^^

  SvarSlett
 20. Jeg er forelsket i noen som har like følelser for meg... Men han tørr ikke slå opp med kjæresten. Han vil vi skal kysse, men jeg vil ikke gjøre noe før han har slått opp med henne. Hjelp!!!

  SvarSlett
 21. Eg har et stort problem og treng hjelp. Eg har en samboer som for tida har skjønt at eg vil slå opp med ho. Er på jobb no og skreiv melding tidligere til ho der eg skreiv at vi må snakke idag (ho har dratt hjem til foreldrene de siste dagene) når hun kommer hjem, men hun sa at hun drar ikke hjem til oss for at eg skal slå opp. Så ka blir bæst og gjøre egentlig?

  SvarSlett
 22. Veldig bra. Dette hjalp meg veldig. :)

  SvarSlett
 23. Takk Anders, trengte en "guilt-releifer" nå.

  Det vil gjøre det såååååååå mye lettere å slå opp med dama.

  SvarSlett
 24. Denne var helt nøyaktig slik jeg har det men vi har hytte ved hverandre og går i samme klasse og har felles venner, og hun stoler på meg. Hun har psykiske lidelser og sier hele tiden: hva skulle jeg gjort uten deg men allikevel så er jeg lei. Hva skal jeg??!

  SvarSlett
 25. Jeg vil helst bli slått opp med via sms/snapchat. Skjønner ikke de som absolutt må bli slått opp med face to face, for det virker bare som selvpining.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...