onsdag 17. oktober 2012

Er det vanskeligere å sjekke opp intellektuelle?

Nok et spørsmål som jeg synes var såpass interessant at det fortjener et eget innlegg!
Gutter - takk for gode sjekketips!
Takk for at du gidder å lese dem:)

Men et scenario savner jeg på den respektive bloggen, nemlig hvordan man skal sjekke opp den intellektuelle gutten/jenta. Jeg snakker om de høyst dannede menneskene som skriver lange filosofiske essays for Minerva, typen som tvinger en til å friske opp sin Dostojevski før date, og typen som jeg finner fantastisk tiltrekkende og sexy.
Her kan man ikke bare flyte på med de universelle sjekkeferdighetene. Her kreves det unike ferdigheter. Det hele ender opp med passiviserende prestasjonsangst for min del. Hvordan tar man denne tyren ved hornene? Hilsen anonym.
Nå skulle jeg selvsagt gjerne ha visst hvorvidt avsender er gutt eller jente... jeg er nesten litt imponert over hvor kjønnsnøytralt dette spørsmålet er formulert! "Gutten" står før "jenta"... betyr det noe? Ordet "typen" brukes for å beskrive den som skal sjekkes opp... men det kan jo like gjerne referere til "mennesketypen" som å være et synonym for "fyren"?
Jeg kommer dog til å ta utgangspunkt i at avsender er gutt; spørsmålet er skrevet i kommentarfeltet til et innlegg for gutter på en gutteblogg, og jeg tror en jente ville ha presisert at hun var jente dersom hun skulle spørre om noe (det pleier dere ihvertfall ofte å gjøre:)
Så til sakens kjerne; hvordan sjekke opp en intellektuell. Her kan man ikke bare flyte på de universelle sjekkeferdighetene. Her kreves det unike ferdigheter, skriver du.
Tja, svarer jeg. De universelle (eller grunnleggende som jeg kanskje heller ville ha sagt) sjekkeferdighetene må alltid være der for at tiltrekning skal skje. Vi snakker om kroppsspråk, blikkbruk, hår- og klesstil, utseende, flørteskills, måten man er på når man interagerer sosialt generelt og med jenter spesielt; summen av disse tingene er det som danner grunnlaget for all tilrekning. Felles interesser, som f.eks. Fjodor-fandom eller andre intellektuelle tilbøyligheter, er mer som sekundære tiltrekningsfaktorer å regne... de sender interessen opp i skyene dersom jenta allerede er tiltrukket basert på de primære tiltrekningsfaktorene, men hjelper fint lite dersom hun ikke er det.
  Et godt eksempel: Karl Ove Knausgård og Hans Olav Lahlum. Begge to er kjente forfattere og regnes som intellektuelle. Begge to er, ihvertfall slik jeg bedømmer dem, fra naturens side omtrent like heldige hva ansiktets geometri og utforming angår. Allikevel er Knausgård valgt til "norges kjekkeste" mens Lahlum... vel, la oss bare si at han ikke var nominert. Årsaken er at Knaus har den riktige stilen, det riktige kroppsspråket, det riktige "blikket" og den riktige væremåten som skal til for å trykke på grunnleggende tiltrekningsknapper. Legg til at han i også har en intellektuell og kreativ side, og resultatet er at han blir oppfattet som veldig  tiltrekkende av jenter med de samme tilbøyelighetene... ikke bare fordi han er intellektuell, men fordi han er en av de svært, svært sjeldne kara som har begge deler.
Det var noen generelle tanker om tiltrekning og intellektualitet, om primære og sekundære tiltrekningsfaktorer. La oss vende oppmerksomheten vår til vanskene du opplever når det kommer til det å sjekke opp intellektuelle jenter.
Du har et av de vanligste og mest klassiske sjekkeproblemene som finnes: du setter jentene du ønsker å sjekke opp på en pidestall. Du føler at du trenger å gjøre noe for å imponere dem. Du sier det jo selv, denne typen jenter gir deg prestasjonsangst og får deg nærmest til å føle at du skal opp til eksamen når du prater med dem! Når man tenker slik fører det til at man nærmest automatisk oppfører seg på måter som IKKE er i tråd med måten man må oppføre seg på for å trykke på de grunnleggende tiltrekningsknappene!
Andreas har et ordtak som er fantastisk bra: "Jenter liker gutter som vet at de kan få jenta". Det er der man ender når man til slutt blir veldig flink med jenter; man slutter å tenke på teknikker og strategier, denslags er blitt reflekser og inni seg har man bare en visshet om at man er en bra og tiltrekkende fyr som mange jenter er interesserte i. Man har begynt å tenke slik som kara som er naturlig flinke med jenter gjør.
Det er imidlertid ikke bare bare å plutselig bestemme seg for å bli en som "vet at han kan få jenta". Det man derimot kan gjøre er å endre på elementer i måten man tenker på og oppfører seg på som gjør at man får litt bedre resultater enn før, og etterhvert kommer resultatene til å endre på bildet man har av sin egen attraktivitet.

I ditt tilfelle vil jeg anbefale følgende råd:

1) Begynn å jobbe aktivt for å jekke ned forestillingene dine om denne typen jenter. Nei, jeg sier ikke at du skal "jekke ned jenter", jeg sier at du skal jekke ned dine egne FORESTILLINGER om jenter. Det betyr IKKE at du skal fornærme dem eller forsøke å ødelegge selvfølelsen deres... denslags råd er på sitt beste lite effektive og på sitt verste direkte ødeleggende. Poenget her er noe ganske annet: du ser på jentene du er interessert i på en urealistisk og idealiserende måte som får deg til å sabotere for deg selv, og det er et problem du må gjøre noe med!

Jenter (og forøvrig mennesker generelt) er i utgangspunktet utrolig usikre vesner, og de som er mest "imponerende" i dag, det være seg i form av utseende eller andre faktorer, er ofte de som har jobbet hardt fordi de egentlig er litt usikre inni seg. Jeg tror du hadde smilt godt hvis du hadde visst hvor mange av de uoppnåelige intellektuelle jentene dine som var nerder på ungdomsskolen! Intellektuelle jenter er dessuten ofte usikre fordi de er intellektuelle; de tror ofte at menn egentlig vil ha mer "vanlige" jenter som bare er pene og ikke så ambisiøse. Begynn å aktivt legge merke til negative ting, små tegn på usikkerhet, alt som kan hjelpe deg å nyansere det idealiserte bildet du har i dag, gjøre det mer realistisk. De intellektuelle jentene dine er ikke engler eller overvesner, de raper, promper og tabber seg ut i sosiale sammenhenger akkurat som alle andre.

2) Øv på å prate med den typen jenter som du liker. Du kommer ikke utenom; for at du skal bli flink til å sjekke opp intellektuelle jenter må du bli vant til å prate med dem. Det må bli noe som skjer regelmessig i livet ditt, ikke noe som hender ved en tilfeldighet en gang i året! For å få dette til må du skaffe deg bedre strategier enn å "ta en tur ut nå og da og håpe at noe skjer". Et forslag er å frekventere utestedene der de jentene du liker pleier å gå (studentpuber er nok en god bet) og så ta initiativ til å prate med dem. Hvordan man gjør denslags har vi skrevet en del om på bloggen før.

Du beskriver imidlertid deg selv som rammet av "passiviserende prestasjonsangst", så kanskje blir det litt heavy å starte med å gå bort til fremmede på utesteder; nettdating er isåfall et mer enn fullverdig alternativ. Den typen jenter du ser etter er ofte på datingsider, og for din egen del vil det nok oppleves mindre skummelt å dra på dater enn å ta aktiv kontakt med fremmede (selv om du etterhvert bør begynne å gjøre begge deler). Den sosiale sirkelen din er også et bra sted å treffe jenter; det er vanskelig å si hvilke muligheter som ligger der når jeg ikke vet mer om deg, men vi har tidligere skrevet mye om det å treffe jenter på jobb, skole eller i vennekrets.

3) Du har nå gjort en stor forbedring i den forstand at du har begynt å prate med jenter av den typen du er interessert i på regelmessig basis fremfor å sitte å se på dem fra et hjørne av utestedet eller fra bakerste rad på forelesningssalen.

Det er på tide å gi deg noen oppgaver å jobbe med mens du prater med disse jentene. Den første er å flytte fokus bort fra deg selv og over på henne... bort fra "nå må jeg imponere denne jenta slik at hun liker meg" og over til "nå skal jeg finne ut om denne jenta er kul!"
Med andre ord; gå inn for å finne ut om HUN deler DINE interesser istedenfor å se om DU klarer å leve opp til HENNES. Finn ut om HUN har lest DIN yndlingsbok og hør hva hun synes. Hvis humor er viktig for deg, led samtalen inn på dette, finn ut hva hun ler av og sjekk om preferansene hennes gir henne plusspoeng i din bok... liker du film eller musikk så gjør det samme. Vær ærlig, spør om ting du faktisk lurer på og se etter ting som du faktisk synes er kult. Svarer hun "feil" skal du ikke late som om du er interessert, men snarere notere det som en ripe i lakken; svarer hun "riktig" kan du gi henne komplimenter og bli entusiastisk fordi hun er så kul og annerledes de fleste jenter. Gi utrykk for dine egne meninger og tør å være uenig med henne dersom du er uenig med henne... bruk det gjerne som utgangspunkt for flørtende erting. Hvordan man gjør disse tingene rent teknisk har jeg skrevet om tidligere, bla.a. her.

Den andre oppgaven er nemlig å fokusere på å lage en flørtende stemning.... skape spenning og etterhvert eskalere fysisk. Dette har vi også skrevet mye om her på bloggen. Hvor "hardt" du skal flørte avhenger av settingen; det er normalt å gå hardere ut på et utested lørdags kveld enn på en cafédate på en torsdag, men noe flørting må du få til. Ellers ender du med en nøktern samtale om jobb og felles interesser uten noen "gnist"; det er en fin oppskrift på vennskap men lite mer, og en typisk feil som gutter som "bare blir venner" pleir å gjøre.

4) Det siste punktet kommer egentlig først: sørg for at stilen din, både hår, evt. skjegg og klær, er så bra som mulig og at den passer sånn nogenlunde i forhold til de jentene du liker (eller ihvertfall er en "nøytral" stil som er assosiert med kjekke gutter). Når du refererer til Minerva får jeg en følelse av at de intellektuelle jentene du liker er litt mer "Frokostkjelleren med perleøredobber" og litt mindre "Grünerløkka med palestinaskjerf"... men for all del, det kan jo hende jeg overanalyserer. Du kan velge en stil som har potensiale til å treffe begge eller spesialisere deg, alt ettersom hvor snevre preferansene dine er.

Uansett er det en forutsetning for å få bedre resultater med jenter at man tar disse tingene alvorlig og innhenter kunnskap dersom man er grønn på stil og mote. De fleste gutter som har satt sammen sin egen stil uten egentlig å ha lest seg så mye opp på denslags gjør nemlig feil som ødelegger for dem. Det samme gjelder trening; er du chubby og bleik med antydning til dobbelthaker og kulemage så FIKS LIVVSSTILEN DIN. Nok en gang, innhent kunnskap hvis du er grønn.


Her kan man ikke bare flyte på med de universelle sjekkeferdighetene. Her kreves det unike ferdigheter. Det hele ender opp med passiviserende prestasjonsangst for min del. Hvordan tar man denne tyren ved hornene?
Grunnen til at dette innlegget er interessant er at det ikke bare er relevant for deg som har en greie for intellektuelle jenter; prinsippet med at det er vanskelig å sjekke opp de jentene en selv tillegger mest verdi er nemlig universelt, det er uavhengig av hvilke egenskaper det er en forbinder med verdi hos jenter. Vi kunne byttet ut "intellektuelle" med "blonde" eller "pene", med "kreative, "kule" eller "sosialt flinke".
"Jeg sliter med å sjekke opp de jentene jeg EGENTLIG vil ha", er det mange gutter som sier, også de som etterhvert har blitt ganske brukbare med jenter. Og det er DER problemet ditt ligger... hos deg, i din egen psykologi. Det er ikke de intellektuelle jentene som er så vanskelige å sjekke opp.
Jeg håper rådene i denne artikkelen gjør veien for å komme over "kneika" litt klarere.
- Sondre (intellektuell og vanskelig)

2 kommentarer:

  1. Takk! Endelig noe for oss akademikere også.

    SvarSlett
  2. Hei, det var jeg som sendte inn problemstillingen. Takk for svar, men jeg er jente!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...