søndag 23. september 2012

Kan jeg kline med eksen til en venn?

Det er gøy å møte jenter, og det er også spennende. Men ikke alltid helt uproblematisk. Noen ganger kan man møte noen etiske dilemmaer, og et veldig vanlig et er å bli interessert i, og å selv få interesse i fra, eksen til en du kjenner. Eller det kan være mindre seriøst enn tidligere forhold. Det kan være at en fyr du kjenner har holdt på med en jente, uten at det ble noe mer, men at han fortsatt har følelser for henne. Og så viser hun interesse i deg, og du syntes hun er tiltrekkende tilbake.

What to do?
En veldig god og veiledende regel som det går an å bruke er at den som åpner, velger.
Det vil si at han som først tar kontakt med en jente, eller en gruppe med mennesker, har førstevalgsretten. Ingen andre skal gå for samme jenta før det er avklart at han første ikke er interessert lenger, eller at han gir avkall på retten på et eller annet vis.
Det gjelder ikke bare når man drar ut sammen på byen for å møte nye jenter, men også jenter man har holdt på med før, fortsatt holder på med, jenter man møter på andre vis(f.eks nettdating), og også eks-kjærester.

Dette er en regel for å garantere mest mulig at ingen føler seg tråkket på av de andre, at man føler seg respektert av hverandre. Det er to ting som kan ødelegge vennskap mellom menn for livet, og det er konflikter angående kvinner og penger. Da er det lurt å heller trå litt forsiktig enn å bli grådig; det kan koste seg i lengden.

Jeg er personlig ikke så veldig tilhenger av grunner som "men hun er jo ikke interessert i han", eller "det har jo gått 4 år, han burde gi opp nå og heller se etter andre jenter, det er jo masse bra jenter der ute!". Selv om dette er noen gode poenger så er det en faktor de ikke tar hensyn til, og det er personen selv. Joda, han burde kanskje la henne være, la andre få ha det fint med henne og se etter andre jenter selv, men er det egentlig din avgjørelse å ta på hans vegne? Poenget mitt er at hvis man skal respektere en annen person må man gjøre det ut i fra hva han faktisk føler, og ikke hva han burde føle. Man må se på realiteten og ikke idealet, selv om du kanskje mener at realiteten er teit eller unødvendig og at han må ta seg sammen. På en annen side, man kan spørre seg om hvor mye man bryr seg om meningen til en som absolutt skal holde andre tilbake(hvis man tviholder og virker rett ut egoistisk i flere tilfeller), og om dette er en man vil ha og respektere som venn.. Man må alltid gjøre vurderinger, og generelle regler er i beste fall veiledning for individuelle tilfeller og hendelser.

Overalt i livet kan interesser, behov og verdier komme i konflikt, og da må man vurdere hva som er viktigs for en selv, både på kortsikt og på langsikt. Det er en viktig del av ens egen utvikling å kartlegge sine verdier og hvordan man skal behandle andre mennesker, å kunne se et helhetlig bildet som dekker både det sosiale, romantiske, seksuelle, rasjonelle, og etiske, fremfor å bare kunne tilfredstille en umiddelbar appetitt.

Utfordringen videre blir da å vurdere hvor godt du kjenner gutten som er med i bildet, hvor ofte dere møtes eller kan komme i kontakt med hverandre, og hvor sterkt han kan bli påvirket negativt av at du hooker opp med jenta i hans hjerte.
Det er kjekt å sette visse forholdsregler i vennegjenger som er etablerte, men hvordan disse reglene er har ikke så mye å si så lenge alle er enige om dem og kan leve med dem. Det er heller ikke dumt å ha sine egne for mennesker du respekterer eller som du ønsker å ha et godt forhold til, f.eks kolleger, venner av venner(som du syntes er kule, men som ikke er i din nærmeste omgangskrets selv), klassekamerater, eller andre du møter med jevne mellomrom.


Hva er dine erfaringer og meninger om temaet? Diskuter i kommentarfeltet.


 - Lars

6 kommentarer:

 1. Noe jeg virkelig skulle gjort er å ha møtt dere gutta i Gode Vibber! ;)

  SvarSlett
 2. Hei! Takk for et interessant innlegg Lars. Hva tror du/dere om dette?

  For en stund siden traff jeg en god venninne av en kompis ute på byen. Trodde ikke de var noe annet enn venner. Han virker å være ganske seriøs med en annen jente, og var også det på dette tidspunktet.

  Uansett fant jeg og denne jenta tonen og jeg ble med henne hjem. Jeg sa ikke noe om dette til kompisen min, noe jeg kanskje burde gjort?

  Neste uke skulle jeg og kompisen på et arrangement, og jenta spurte meg om det var mulig å oppdrive billetter til henne også. Jeg forsøkte å finne billetter og spurte da blant annet kompisen min om han visste om noen billetter fordi denne jenta ville være med.

  Det er i min verden en ganske klar indikasjon på at jeg liker denne jenta, og han burde kanskje løftet en øyebryn da jeg spurte på vegne av henne(mulig han ikke tenkte det i det hele tatt?). Han visste om en billett som kanskje var til salgs, men sa at han ikke husket hvem som hadde den. Videre skulle han sjekke det siden han hadde nummeret på mobilen.

  Istedenfor å gi meg nummeret, sjekket han om billetten var tilgjengelig og ga beskjed direkte til jenta istedenfor å snakke med meg.

  For meg var dette litt merkelig oppførsel. Jenta fikk uansett ikke billett, men jeg møtte henne på byen senere samme dag. På et tidspunkt reiste hun seg brått og sa at hun gikk hjem. Jeg rakk ikke reagere før hun hadde gått.

  Jeg bor sammen med kompisen det er snakk om her, og når jeg kom fra byen den dagen så jeg hennes sko i gangen(Det var henne ikke en jente med samme sko:)).

  Nå skal ikke jeg spekulere i hva de gjorde/ ikke gjorde, og når det gjelder jenta så liker jeg henne, men har ikke hatt kontakt med henne siden dette. Tror forsåvidt at det toget kanskje har gått uansett.

  Spørsmålet er om jeg her har oppført meg helt sjanseløst? Isåfall, hva burde jeg ta med meg for at jeg ikke begår samme feil senere?

  Er vel kanskje ikke helt det samme som dere skriver om i innlegget, men har spekulert på om jeg har oppført meg dårlig i denne situasjonen overfor kompisen min.


  SvarSlett
 3. Hei, har fulgt bloggen deres i et og et halvt år. er spent på hva dere syns om mitt siste innlegg om jenter?

  http://ssand.blogg.no/1348593069_5_sprsml_til_alle_jen.html

  :)

  SvarSlett
 4. Enig i budskapet ditt Steffen, bra jobba:)

  SvarSlett
 5. Viss denne kompisen har prøvd seg og fortald om eventuel følelser og vorte avvist så meiner eg "fyrsteretten" hans er ugyldig og det er fritt fram for andre å prøve seg.

  Helsing Anders

  SvarSlett
 6. Ueining i at retten hans varar til han ikkje er interessert lenger, er han eit stabeist som er vorten avvist men likevel ikkje gjev seg, så er det fritt fram for resten av venegjengen tykkjer eg, me er faktisk ikkje "Barney stinsonsdisiplar".
  Den ultimate kamerat i så måte er ein med heil annan smak enn ein sjølv.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...