torsdag 20. desember 2012

DJ eller bartender = draget?

"Det med arbeid og identitet synes jeg er en ganske interessant ting - hvordan en person tilsynelatende kan bli oppfattet som "kulere" fordi han er DJ, bartender, eller noe lignende, og det har kanskje litt i seg. Men selv om jeg jobber på Burger King i helger for å tjene cash, har jeg aldri opplevd at det blir tolket negativt hvis jeg blir spurt og svarer. Heller mer positivt hvis en viser en viss selvironi over det. Og her begynner det å bli fuzzy, - DJ'er og bartendere er ikke nødvendigvis kule fordi de er DJ og bartendere.

Det er kanskje lettere for de å da spille rollen som en person med god sosial status fordi folk kommer mot de med sånne "fordommer". Beklager litt rotete formulering, dere gutta har sikkert en litt mer ryddig forklaring. Hadde vært et greit enmne for et fremidig blogginnlegg, forresten! :) Hilsen Bananonym.
"

Det er en klassisk diskusjon. Får man draget dersom man er er DJ eller bartender? Eller hjernekirurg? Eller kan spille gitar? Og hva med penger? Får man automatisk draget dersom man er rik? Eller har fin bil? Hvor går isåfall grensa? Er Mercedes bra nok? Eller trenger man Ferrari? Makt er vel ihvertfall tiltrekkende... men hva slags makt snakker vi egentlig om? Mange gutter blir veldig forvirret over dissse tingene, så derfor tenkte jeg det kunne være lurt å oppklare litt.

Tiltrekning skapes som et samspill mellom flere faktorer: Kjemi og kompatible personligheter er viktig, envnen til å skape spenning ved å flørte likeså. Det samme er guttens evne til å vise tilgjengelighet, ihvertfall i enkelte tilfeller. I tillegg til alt dette må jenta føle at gutten har en viss "verdi"; det er i dette begrepet vi finner forklaringen på spørsmålet til Bananonym, så la oss se bort ifra de andre tiltrekningsfaktorene og konsentrere oss om det.

Hvilke faktorer baserer jenter seg på når de anslår en manns "verdi?" Vi skal gå igjennom de viktigste.

1) Oppførsel
Med måten man er på, "rollen" man spiller, med kroppsspråk, ansiktsutrykk og hvordan man oppfører seg i forhold til andre, signaliserer man hele tiden hvor man plasserer seg selv i det usynlige hierarkiet rundt oss, hvordan man vurderer sin egen posisjon i "flokken". Dette er eldgamle greier med røtter tilbake til stammesamfunnene hvor vi utviklet oss, og vi ser tilsvarende adferd hos andre høyerestående pattedyr. En mann som føler han har en lav posisjon vil f.eks. kanskje stå langs veggen og se på at de andre har det gøy på byen, gjerne med ølen trygt plassert foran kroppen og innsunket bryst; han vil ha svak øyekontakt i samtale, bevege seg mye og raskt. Han forsøker kanskje veldig hardt å være morsom for at folk skal like ham. Andre overkompenserer og blir for "tøffe", klysete eller kjipe; de prøver altfor hardt å stadfeste verdien sin fordi de egentlig er usikre på den, og ender opp med å ødelegge for seg selv. Det er ihvertfall noen eksempler; poenget her er ikke noen fullstendig redegjørelse for kroppsspråk og oppførsel, men snarere å gjøre folk bevisste på at oppførsel og kroppsspråk i stor grad bidrar til hvilken "verdi" man blir oppfattet å ha som gutt.

De fleste menn som tar ødeleggende "roller" og som har en måte å oppføre seg på som signaliserer lav verdi aner nemlig ikke selv at de gjør det; det er bare noe de har kommet inn i, ofte ved tilfeldigheter i oppveksten. Den gode nyheten er at det fint går an å endre på oppførselen sin, begynne å spille rollen til en mann med høy og trygg verdi isteden. For å klare det må man imidlertid bli oppmerksom på hva det er man gjør som ødelegger og hva man burde gjøre isteden.

2) Hvordan andre reagerer på deg
Hvordan andre reagerer på deg, hvor oppmerksomme de er på deg, er en annen indikasjon på posisjonen din i "flokken" og har påvirkning på verdien jenter tillegger deg. Å være "kjendis" er kanskje det mest ekstreme eksempelet; i det du kommer inn i rommet vil alle være akutt oppmerksomme på tilstedeværelsen din, og det hviskes og tiskes i krokene. Jo mer oppmerksomhet du får, jo mer positiv denne oppmerksomheten er og jo høyere verdi de som gir oppmerksomheten har, jo tydeligere vil det påvirke verdien din: når andre mennesker oppfører seg som om du har høy verdi vil jenta også føle at du har det. Det betyr ikke at hun automatisk blir forelsket, det er som nevnt over mange andre faktorer med i spillet, men at en gutt som får mye oppmerksomhet fra andre oppfattes som mer tiltrekkende er det vanskelig å argumentere imot. Man trenger ikke være kjendis; det å være "han som arrangerer festen" kan være nok. Det samme kan det være å være "han mystiske", han som kler seg så bra at jentene legger merke til det eller han som hun hele tiden ser at står og prater med en ny jente. Metoder for å skape denne typen oppmerksomhet er viktige i sjekking. Det vil også være et samspill mellom hvordan andre reagerer på deg (faktor 2) og din egen oppførsel (faktor 1) samt faktor 3, som er neste punkt.

3) Utseende
Det er selvsagt en kobling mellom utseende og verdi. De genene man er født med kan man ikke endre på, selv om det er mye man kan gjøre for å optimalisere det man har fått fra naturens side (trening, grooming, riktig hår/skjegg, ta litt sol, bleke tenner, nappe øyenbryn om nødvendig osv). Heldigvis for oss gutta er jenter i større grad enn oss opptatt av de andre faktorene vi diskuterer i denne artikkelen; dessuten er det også slik at utseende handler også om mer enn gener. Du vil, enten du liker det eller ikke, bli satt i bås basert på stilen din og klærne dine. Enkelte stiler og enkelte måter å kle seg på er assosiert med verdi, fordi jenter har lagt merke til at gutter med høy verdi ofte har en slik stil. Dette har vi skrevet mye om her på bloggen.

4) Bonusfaktorer
Her finner vi jobben din, om du har fet bil, om du har mye penger, om du spiller i band osv. Det er opplest og vedtatt at det er kult å være DJ, at arkitekt er en status-jobb osv... samfunnet rundt oss har fortalt oss det hundrevis av ganger. Alle disse tingene kan gjøre en gutt mer tiltrekkende, men bare dersom han allerede har nok verdi fra de faktorene vi har diskutert over!

Det er litt som med biler; selv om fargen kan være en faktor du legger vekt på vil biltypen være mye viktigere. Du liker kanskje røde biler, men en Volvo 240 fra 1988 er ikke aktuell uansett hvor rød den er. En Golf fra 2005 er kanskje heller ikke den perfekte bilen i dine øyne, men den er grei nok, og da kan hvorvidt den er rød eller ikke bli tungen på vektskålen som gjør at du velger den. Hvis du derimot får mulighet til å få en Lamborgini vil du imidlertid heller ha den, selv om den ikke er rød i det hele tatt. Og hvis du fikk velge helt fritt ville du aller helst hatt en rød Lamborgini. Omtrent slik er det for jenter: "bonusfaktorene" er fargen til bilen, typens øvrige score fra punkt 1 tom. 3 er selve bilen.Det er mange årsaker til at gutter blir forvirret når det kommer til disse tingene. En av de viktigste er at jenter har en tendens til å bruke ordet "kjekk" når de egentlig mener "høy verdi". Noen gang klødd deg i hodet over hvorfor i alle dager X blir ansett for å være så kjekk? Forklaringen finner du i begrepene over, samt i at du har misforstått hva ordet betyr. "Kjekk" = "høy verdi"; det er ikke det samme som "pen". Selv om "pen" kan bidra til verdi, og selv om "pen" er en veldig enkel faktor å spille på dersom den er tilstede ettersom man ikke trenger å gjøre noe for å utnytte den, er det også mulig å få mye verdi uten å være spesielt pen. Man kan til og med lett være pen men få lav verdi fordi man ødelegger for seg selv utifra de andre faktorene og/eller de øvrige momentene som går under punktet "utseende".

En annen viktig årsak til forvirring er at "bonusfaktorene" også kan skape sekundær tiltrekning gjennom oppmerksomheten de kan gi deg. Det var en komplisert setning, så tillat med å forklare:

Se for deg at du er en helt ukjent DJ som spiller på små klubber et par ganger i året. Hvis du havner ved siden av en jente på bussen og begynner å prate med henne, og så forteller at du er DJ, vil dette påvirke verdien din slik som jeg beskriver under faktor 4 (bonusfaktorene). Dersom du er DJ og spiller på et utested, for så å møte den samme jenta etter settet ditt, vil du få tiltrekning fra både faktor 2 (oppmerksomhet fra andre) og faktor 4 (bonusfaktorene). Det at du er DJ hjalp deg å få tilrekning, men den kraftigste effekten kom indirekte gjennom å sørge for at du fikk positiv oppmerksomhet fra andre og ble et midtpunkt, altså via faktor 2. Den samme gutten kan bli vurdert under "verdiminstemålet" til jenta dersom de treffes på bussen, men over minstemålet dersom de treffer på utestedet hvor han er DJ akkurat den kvelden.

Det å si "jeg spiller i band" er noe helt annet enn å faktisk spille i bandet jenta er på konsert med!

Et annet eksempel: dersom du treffer en jente på byen og forteller at du har en fet bil kommer det til å gjøre fint lite for tiltrekningen du skaper. Du kan potensielt score litt fra faktor 4, men samtidig kan du ødelegge utifra faktor 1 (oppførsel) ved å virke som om du prøver for hardt å imponere (hvilket signaliserer lav verdi). Dersom du derimot ankommer festen i den fete bilen din og parkerer utenfor uten å gjøre noe nummer ut av det, hvorpå folk begynner å prate om deg og blir nysgjerrige på hvem du er... da har du plutselig fått mye mer tiltrekning. Det er imidlertid ikke bilen men det faktum at de andre prater om deg og er nysgjerrige på deg som skaper mesteparten av tiltrekningen! Faktor 2 (oppmerksomhet fra andre) kommer i effekt, faktor 1 (oppførsel) blir ikke ødelagt fordi du ikke virker som om du skryter, og faktor 4 (bonusfaktorene) er den samme. I sum blir verdien mye høyere selv om gutten er den samme.

Vi kan fortsette i det uendelige: å si "jeg spiller gitar" har mindre effekt enn å faktisk spille gitar og bli midtpunktet på nachspiel. Å si "jeg har mye penger" har mindre effekt enn å bruke pengene sine på en slik måte at man skaffer seg mye oppmerksomhet (jf. Petter Stordalen og co. som virkelig har skjønt denne effekten.) Å ha mye makt er først og fremst tiltrekkende fordi makten gjør at andre behandler deg som en med høy verdi; en anonym og ukjent funksjonær i det offentlige kan ha mye reell makt, men det kommer ikke til å hjelpe ham stort med å sjekke damer på et utested. Med kvinner på jobben hans er situasjonen en annen. Det er ikke selve makten som skaper tiltrekning men måten de andre i den aktuelle sosiale situasjonen behandler ham på. Faktor 2 er mektigere enn faktor 4.

Tiltrekning fra faktor 2 blir ofte feilaktig antatt å komme fra faktor 4. Dette er utrolig viktig å forstå; det mange gutter gjør er nemlig å være svært lite effektive i utnyttelsen av faktor 1, 2 og 3 mens de tror de skal kunne skaffe tiltrekning fra faktor 4 (ved f.eks. å prøve å bli DJ eller kjøpe en fancy bil). For all del, faktor 4 kan telle positivt, men du MÅ optimalisere de andre faktorene først! Hva samfunnet sier er status har mye mindre betydning enn den statusen du fremstår med i flokken der du befinner deg.

I lys av dette kan vi også forklare Bananonym sitt eksempel, nemlig at han opplever at det ikke gir en negativ effekt å fortelle jenter at han jobber på Burger King selv om dette er en typisk lavstatus-jobb: det å si at man jobber på Burger King men være fullstendig trygg på det vil kunne gi tiltrekning utifra faktor 1, og i tillegg vil de andre faktorene bli vurdert med mer vekt enn faktor 4. Javnfør med en litt keitete fyr som er kjedelig eller smånerdete kledd og ikke vet helt hvor han skal gjøre av hendene men som er veldig interessert i å prate om at han er juss-student. Her vil Burger King-gutten lett bli vurdert som den mest attraktive til tross for at jenta alltid har sett for seg å gifte seg med en advokat. Det er akkurat som bil-eksempelet mitt over; hadde juss-studenten vært like flink som Burger King-gutten til å utnytte faktor 1-3 hadde han gått av med seieren isteden.

Den "perfekte gutten" scorer full pott på alle faktorer, og selv om det er utenfor rekkevidde for de fleste av oss vil det som regel være mye forbedringpotensiale på alle punkter. Og da snakker vi bare om "verdi"; i tillegg kommer det å jobbe med strategier for å komme i kontakt med jenter, med å bli flinkere til å snakke med dem, til å bygge spenning (= flørte) og til å skape kjemi, til å lese jentas signaler og gjøre de riktige tingene i de riktige situasjonene.

Det sier seg selv at du har mye å jobbe med... men det er jo egentlig gode nyheter:)

- Sondre

5 kommentarer:

 1. Dette innlegget likte jeg :) Sosial verdi og signalisering av dette er spennende temaer. Oppførsel og adferdsmønstre som gir lav verdi er vanskelige å bryte dersom man ikke får satt navn på hva man gjør feil og klarer å se de for hva de er. Dette innlegget syntes jeg har mange gullkorn og satte ting mer på plass for meg.

  Merker stor forskjell på min egen "plass" i 2 forskjellige gjenger jeg henger med, og at oppførselen min kan være forskjellig. Men kanskje i større grad at man blir mer oversett i den ene gjengen, og får mer oppmerksomhet i den andre.

  SvarSlett
 2. Sant! Det å endre "rollen" man spiller når man er sammen med folk man har kjent lenge er notorisk vanskelig... både de andre og du har en forestilling om hvordan ting er siden de alltid har vært sånn. Mye lettere å lage seg en ny "rolle" når man treffer nye mennesker heldigvis:)

  SvarSlett
 3. Kjempeinnlegg, bra at du skrev om det! Fikk definitivt ryddet opp i mine tanker rundt akkurat dette.

  Som anonym nevnte i første komentaren her, så er sosial verdi og signaliseringen av det et ganske interressant tema som jeg mener dere definitivt burde ta opp i fremtidige blogginnlegg. Kanskje også flere blogginnlegg ikke bare om hva en burde gjøre i sosiale settinger, men hva en burde unngå å gjøre også! :)

  SvarSlett
 4. Skriver du ikke feil når du skriver faktor 3 i denne setningen? "Dersom du er DJ og spiller på et utested, for så å møte den samme jenta etter settet ditt, vil du få tiltrekning fra både faktor 3 faktor 4"? Er det ikke faktor 2 du mener (faktor 3 er jo utseendet). Følgefeil i resten av teksten også :)

  SvarSlett
 5. Ai ai ai, du har helt rett Renate, takk! Jeg har alltid hatt vansker med store tall:)

  Fadesen er herved korrigert.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...