tirsdag 14. november 2017

Vaner gjør deg til den du er


For å bli flink med jenter må man snakke med jenter. Masse jenter. Det er i samtale med jenter man burde bruke mesteparten av tiden når man lærer seg sjekking. I teorien høres det enkelt og greit ut, men de som har forsøkt å gjøre det i praksis vet at det er lettere sagt enn gjort. Etter min mening er det derfor flere gutter som driver med sjekking ikke blir gode. De bruker ikke tiden på det som er viktigst. De drar ikke ut. Og hvis de først drar ut snakker de ikke med nok jenter.Dette var mitt problem også. Kjennskapen til sjekketeorien var der, men det var rett og slett umulig for meg å gå bort til en fremmed jente. Jeg var livredd.

Det var frustrerende. Det var ikke motivasjon som manglet, men jeg klarte rett og slett ikke å sette det jeg hadde lært ut i praksis.

En stor åpenbaring var når jeg lærte meg hvordan vaner fungerer. En kort definisjon av vaner er på sin plass:

En vane er en handling du har gjort så mye og regelmessig at den går automatisk.

Tidligere var jeg overbevist om at frykten for å snakke med jenter og sosiale situasjoner generelt var en del av personligheten min. Noe jeg ikke fikk gjort noe med. Det var før jeg skjønte at mange ting vi tenker at er en del av personligheten vår, bare er et resultat av vanene våre.

Ut i fra dette begynte jeg å tenke: Hvis personligheten min i stor grad er et resultat av mine vaner; hvis jeg forandrer vanene mine vil jeg da forandre personligheten min? Vil jeg da kunne bli som de selvsikre gutta som snakker med jenter på byen?

Å innføre en vane fungerer på følgende måte: Du velger deg en ting du vil ha som vane og bruker viljestyrke for å gjennomføre denne tingen til den går automatisk. I starten vil hjernen din gi deg mye motstand. De utroligste unnskyldninger dukker opp. Trikset er å være klar over at dette er helt normalt. Det vil være tøft i starten, men hvis man ikke gir opp og gjennomfører allikevel vil det etterhvert føles som en naturlig del av deg. Hvor lang tid det tar å innføre en vane avhenger av hvor utfordrende tingen du vil gjøre er, men gjennomsnittet for å etablere en vane er 66 dager. Enkle ting går fortere og vanskelige ting tar lengre tid.

Hvordan satte jeg denne kunnskapen ut i praksis i forhold til sjekking?

Det første jeg gjorde var å finne ut hva jeg ville. Man kan selvfølgelig møte jenter på forskjellige arenaer, men mitt fokus var å møte jenter på byen. Det jeg ville ha som en vane var følgende: ''Hvis jeg ser en jente jeg liker ute på byen så snakker jeg med henne.''

For å innføre denne vanen la jeg følgende plan:

1. Ut på byen 3 ganger i uken.

2. Snakke med 10 jenter hver gang.
Jeg satte et spesifikt tall på hvor mange ganger jeg skulle ut og hvor mange jeg skulle snakke med. Dette for å gjøre det vanskeligere for meg å ''lure'' meg unna å gjøre det. Jeg latet som det var en jobb jeg måtte gjøre, uten muligheter for å slippe unna.

I starten var det helt forferdelig, og jeg følte at jeg slet meg helt ut. Men jeg gjennomførte planen jeg hadde satt meg. Etter bare noen uker gikk det lettere. Jeg kjente at vanen begynte å sitte. Jeg var mer komfortabel. Så jeg en jente jeg likte så snakket jeg med henne. Det var ikke lenger like slitsomt å gå ut på byen.

Det morsomme er at etter noen måneder hvor jeg hadde jobbet med dette, tok jeg meg selv i å tenke på det å dra ut på byen og snakke med jenter som den naturligste ting i verden. Jeg følte det var en medfødt del av personligheten min, selv om jeg egentlig visste hvorfor. Det føltes naturlig for meg fordi jeg hadde gjort det til en vane.

Denne kunnskapen om vaner har vært verdifull for meg på andre områder. Hvis jeg nå har en ting jeg vil gjøre eller lære meg som føles ukomfortabelt eller ikke helt ''meg'' tenker jeg følgende: ''Er dette noe jeg føler motstand mot å gjøre fordi jeg ikke er vant til å gjøre det?'' Svaret er veldig ofte ja, og da vet jeg nøyaktig hva som må til for å endre på dette.

-Jonas

P.S: Jeg er tilgjengelig for coaching ute på byen. Send meg en mail på jonascoaching@outlook.com eller sjekk ut www.sjekkeskolen.no/coaching.html

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...