onsdag 11. juli 2018

Ikke ta sjekkeråd fra VG!

Vi har tidligere skrevet et blogginnlegg om "Ikke ta sjekkeråd fra Dagbladet!". Nå er det VG sin tur.


Introen på "Ikke ta sjekkeråd fra Dagbladet!" kan like gjerne brukes her også.

For all del, samlivseksperter og sexologer kan garantert komme med gode råd iblant, og intensjonen er ihvertfall god. Problemet er bare at det ofte er snakk om såkalte lenestols-teorier. Råd som høres kjempegode ut i hodet på den som gir de, men som er basert på ca. 0 timers praktisk erfaring.

I tillegg til at det er råd som er vanskelig å bruke i praksis. "Bli mer karismatisk!" eller "få bedre kroppspråk!" er typiske råd, råd som alle vet innerst inne er gode råd. Hvordan den som leser rådet skal implementere det derimot, det er en helt annen sak. 

Artikkelen i VG+ er dessverre bare åpen for de som har abonnement, så derfor kommer jeg til å lime deler av artikkelen inn her og deretter kommentere under. Okey, here we go!

Hva er det egentlig som gjør at noen blir mer tiltrekkende enn andre, og kan vi trene opp denne tiltrekningskraften? Ja, mener ekspertene. Dette er triksene for både menn og kvinner.
– Tenk deg at du er en steinalderkvinne. Hvis du blir sammen med stammens høvding, burde det sikre overlevelsen din. Derfor er suksess, sosial status og ressurssterke personer ofte mer attraktive, sier han.
Her forveksler forskerne og studiene sosial status med sosial verdi. En person med sosial status uten sosial verdi er langt mindre attraktiv enn en person med sosial verdi og ingen sosial status. Bortsett fra det er vi helt enige. 
I tillegg er det globalt sett flere kvinner som blir tiltrukket av menn som viser vilje til å møte en konflikt og bekjempe den, hevder han. Med andre ord, dette er ting som henger igjen fra en tid der disse tingene var langt viktigere enn i dag.
Jeg er enig. Det er noe hott med en mann som ikke er redd for konsekvenser. Det er trygt. Men det er et "men" her og det er at det ikke trygt for en kvinne med en mann som er i konflikter hele tiden! Da har han enten få allianser, eller han har ikke sosiale egenskaper til å unngå å komme i slike situasjoner. Kanskje han til og med oppsøker dem. Det er utrygt. Det beste er en mann som har slike sosiale egenskaper at han aldri kommer i slike situasjoner, men vil møte en konflikt om han må.
Men hvordan vise at du er en sånn mann? Det sier artikkelen ingenting om.
– Hva gjør jeg for å bli mer attraktiv fort?
– Når det gjelder den umiddelbare attraksjonen, er det tydelig at mennesker som har mye energi og et positivt livssyn ofte oppfattes som attraktive, sier Bohm og legger til at det også er vanskelig å slå en god latter.
Eller som vi i Gode Vibber kaller det, et godt humør. Alle som har sittet på et bord hvor bordet ved siden av hadde det mye morsommere, kjenner seg igjen i at man tiltrekkes det bordet eller de som sitter der. Vil vil være med de med det beste humøret.

Slik trener du opp egen karisma

Enkelte har også en noe diffus egenskap som trumfer alt annet. Nemlig karisma. Da Bohm selv studerte psykologi, gjorde han studier om nettopp dette uforklarlige begrepet:
* Det første er å være kompetent – en karismatisk person vet hva hun/han snakker om og holder på med.
Så det er bare når du snakker om noe du kan at du er karismatisk? Har da sett flere karismatiske personer i settinger de ikke kan noe om.
* Det neste punktet er dominans. Skal man være karismatisk, er det viktig at man ikke er redd for å ta plass, og at man ikke tenker for mye på hva andre mener om deg.
Det de beskriver er egentlig ikke dominans, men noe som bidrar til din sosiale verdi. Dominans er noe annet.
* Det siste er engasjement. Det å vise at du brenner for noe, tror på det og er klar for å gjøre noe for å oppnå det du brenner for.
Du trenger ikke engasjement for å ha karisma. Se på videoer av James Dean. Han er ofte karismatisk uten å være engasjert.
– Treffer du en person med alle de tre egenskapene: kompetanse, engasjement og dominans, så tror jeg du blir tiltrukket, sier han.
Dette er en helt annen definisjon på karisma enn det vi lærer det bort på vår BC. Vår definisjon på karisma er sosial verdi kombinert med evnen til å skape og vise empati, hovedsakelig gjennom et vidt spekter av ansiktsmimikk. Dette går vi gjennom på bootcamp.
Slik kan du trene opp tiltrekningskraften din:
* Se og lytt til andre: Mange er for dårlige til å gi genuin oppmerksomhet. Da føles det ekstra spesielt når noen stopper opp og virkelig lytter til deg.
Jobb med sosiale situasjoner: Det tar tid å bli god til og fungere i sosiale situasjoner. Kjenn etter når du får en dypere kontakt med noen, ikke heng deg opp i «small talk», men snakk heller ikke om for private ting.
* Bruk kroppsspråk: Man sier at vi mennesker kommuniserer 80 prosent verbalt, og 20 prosent ved hjelp av kroppsspråk. Men hvis vi snakker om følelser bruker vi kroppsspråk 80 prosent.
* Utstrål selvtillit: Du kan trene opp selvtilliten og utstrålingen ved å trene på og være modig. Aksepter egne feil og stå for dem, men aksepter også styrkene dine og vær modig nok til å vise dem.
Som jeg sa i starten av dette blogginnlegget. "Bli mer karismatisk!" eller "få bedre kroppspråk!" er typiske råd som alle vet innerst inne er gode råd. Hvordan man skal man bli det derimot, det er en helt annen sak. Disse fire rådene høres  gode ut. Ingen kan argumentere mot at å lytte, kroppspråk og selvtillit ikke er viktig. Problemet ligger i hvordan.  Rådene sier litt om hvordan, men altfor lite til at man faktisk kan gå ut døren sin og ta det i bruk.
* Skaff deg en hund.
Hundeeiere har i et eksperiment blitt oppfattet som mer attraktive. Forskerne mener at det kommer av at det krever en kjærlig og omsorgsfull person for å ta vare på en hund, noe som også oppfattes som gode kvaliteter hos en partner.
Nei, nei, nei. Som hundeier av 3 hunder gjennom 20 år så kan jeg si at å ha en hund er mye jobb. Mye mer enn du får igjen for, om den eneste motivasjonen din for å få en hund er å bli mer attraktiv. Eneste motivasjonen for å få en hund bør være at du virkelig vil ha en hund. Og bare det.

– Ofte utadvendthet som har mest å si

Line C. Gjerde underviser i personlighetspsykologi ved Universitetet i Oslo. Hun forteller at tiltrekningskraft er et komplekst tema fordi det er så mange andre egenskaper enn personlighet som spiller inn.
For eksempel hvor flink man er til å forstå egne og andres følelser.
– Når det gjelder status og tiltrekning, er det ofte utadvendthet som har mest å si. Utadvendte mennesker utstråler energi og positive følelser, trives i andres selskap og fremstår som selvsikre. Motsatt personlighetstrekk er nevrotisme, som kjennetegnes av negative følelser, grubling og usikkerhet, knyttet til lavere attraktivitet og status, særlig for menn, sier hun.
Du trenger ikke være utadvendt for å være attraktiv for kvinner. Finnes en drøss av mannlige sexsymboler opp gjennom årene som har vært sjenerte. Det motsatte av utadventet

Dette sier forskningen:

* Hvis du er kvinne – le. Er du mann – vær stolt.
Ved en studie gjennomført ved British Columumbia i USA, fikk 100 personer rangere hvor attraktive kvinner og menn var på bilder når de viste ulike følelser. En gruppe var glade, en annen stolt og den tredje skamfull. Studier viste at kvinner som ler og smiler mye, blir sett på som mer attraktive, og minst når de så stolte ut. Når det kom til menn var de derimot mest attraktive når de så stolte ut og minst som glade.
Dette blir for enkel konklusjon. Det er så mye mer en et smil og det å være stolt som gjør deg attraktiv. Stolt kan også fort bikke over til klyse. Og hvordan skal du klare å se akkurat nok stolt ut uten å se klysete ut? Er også lett at det ser tilgjort ut.
* Vis at du tenker på miljøet.
Å imponere med dyre og eksklusive ting er ikke like attraktivt som å velge økologiske produkter, viser en amerikansk studie fra 2014. Den som handler økologisk oppfattes som varmere, mer kompetent og mer attraktiv, i alle fall om man ønsker at tiltrekningen skal føre til en langvarig relasjon.
Dette er en hygienefaktor (har bare nøytral eller negativ effekt om det er tilstede eller ikke) og har ingenting med tiltrekning å gjøre.

* Kle deg i rødt.
At du kler deg i rødt er først og fremst en måte å tiltrekke menn. Menn kobler nemlig fargen med seksuell mottagelighet hos en eventuell partner, viser forskning. En studie har også vist at kvinner har en tendens til å kle seg i rødt når de har eggløsning..

Om denne effekten var så enorm, hvorfor går ikke alle i rødt hver eneste dag? Jeg tror det er fordi effekten er så liten, at den eneste mulighet for å oppdage den er gjennom et studie. Mao fokuser på andre kraftigere faktorer. For all del, man må gjerne gå i rødt, men ikke forvent at det er en magic pill.

-Endre

endre@godevibber.no

2 kommentarer:

 1. Merkelig den med hund, det virker som de ikke har helt kontroll på hva som forårsaker hva. Det er jo selvfølgelig ikke sånn at man kan få seg hund også vipps er man attraktiv og innehar alle de egenskapene som de fant en korrelasjon til. Jeg tror iallefall det er motsatt, at det beskriver at den gruppen mennesker med de egenskapene er mer sannsynlig at skaffer seg hund.

  Dette gjelder forsåvidt for tolkningen av flere av studiene i den artikkelen.

  SvarSlett
 2. "Jeg tror iallefall det er motsatt, at det beskriver at den gruppen mennesker med de egenskapene er mer sannsynlig at skaffer seg hund."

  Tror muligens du traff spikeren på hodet der.
  I så fall er det ganske smart av jenter å se etter om en kar har hund.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...