torsdag 25. april 2013

Feltrapporter om sjekking

En av mine beste venner hadde en gang et godt sitat: "Hele det her sjekkemiljøet er litt sånn revenge of the nerds... En gjeng med gutter som aldri fikk seg noe i ung alder blir skikkelige hunks ved hjelp av nerdemetoder!" Han hadde litt rett i det.


Den aller viktigste delen i det å bli flink med jenter er å gå ut masse og få mye erfaring. Likevel er denne erfaringen mye mer verdt om man kan sette seg ned i ettertid og analysere det som har skjedd, enn om man ikke gjør det. Man kan gå ut masse i mange år uten å bli nevneverdig mye bedre (og det finnes mange eksempler på dette) dersom man ikke klarer å se sammenhenger i den erfaringen man får.

Når man lærer seg å bli flinkere med jenter kommer man etterhvert til flere platåer man må jobbe seg gjennom. Kanskje blir man veldig flink til å gå bort til en jente og få til en samtale, men man klarer ikke skape spenning og den seksuelle gnisten som skal til for at jenta skal føle tiltrekning. Kanskje klarer man ikke å sjekke opp jenter som er eldre enn seg, eller kanskje man alltid klarer å få jentas nummer og date, men aldri klarer å få henne med hjem.

Disse platåene kan være mye mer subtile, og ofte er det vanskelig å få øye på hva som egentlig er problemet. Det å sette seg ned å skrive en feltrapport er ofte nøklen til å klare å finne ut av hva som holder deg tilbake og hvordan fikse det.

Hva er en feltrapport?
En feltrapport er rett og slett en slags rapport du skriver om hva som skjedde da du var ute og sjekket jenter - da du var "i felt." Ofte skrives de med kronologisk hendelsesforløp, typ "startet med å snakke med jenter på gata for å få snakketøyet i gang, dro til Fridays der det sto en blondine ved baren. Gikk bort for å si hei..." osv. Hvis du ikke husker alle jentene du pratet med, så holder det å skrive ned de to eller tre du husker best fra den kvelden, uansett hvor bra det gikk. Skriv gjerne ned den beste og den dårligste interaksjonen du hadde den kvelden, og prøv å finn at hvorfor den ene gikk bedre enn den andre. Skriv ned alle faktorer som gjorde en forskjell på hvordan kvelden gikk. Varmet du opp ved å prate med folk før du gikk inn på utestedet? Drakk du for mye alkohol? Hvordan var kroppspråket ditt?

Det å skrive ned alle tanker, refleksjoner og "aha-opplevelser" du får mens du er ute er utrolig lærerikt og givende. Selv startet jeg for en tid tilbake en samletråd inne på den lukkede delen av Gode Vibber-forumet, og der har jeg skrevet ned (men noen hederlige unntak) rapporter fra hver kveld jeg har vært ute i en viss tidsperiode. Jeg anbefaler deg å gjøre det samme. På den åpne delen av Gode Vibber-forumet har vi en egen seksjon som heter "Feltrapporter." Der kan man skrive ned ting som skjer ute på byen, slik at andre brukere kan kommentere og gi deg små tips og råd.


Tre grunner til å skrive feltrapporter
 1. Hjelper deg til å se sammenhenger. 
  Man lærer generelt svært mye fortere dersom man noterer ned det man lærer, og dette gjelder også sjekking. Man kan tenke "Aha! Jenter liker X og ikke Y!" på byen, men glemme det til neste gang. Dersom du setter deg ned som en skikkelig nerd etter en kveld på byen og skriver ned det du har lært og erfart, vil den nye kunnskapen sitte mye kjappere.
 2. Man kan få hjelp av mer erfarne sjekkere
  Dersom man sliter litt med å se hva som er feil, kan det hjelpe å skrive ned hva som har skjedd, for så å få andre til å gi deg råd. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg frustrert har oppsummert en feltrapport med et spørsmål rettet til de som leser, for så å få et svar som fikset problemet mitt ti minutter etterpå. 
 3. Du legger press på deg selv til å ta handling
  Det er helt greit å gå ut på byen og ikke klare å snakke med så mange jenter. Det er helt normalt. Men dersom du vet at du skal skrive en rapport som andre skal lese når du kommer hjem, er det ofte mer fristende å hoppe i det og gå bort til blondina i baren på Fridays enn å la være. Ingen liker å skrive "gikk ut på byen, pratet med null jenter" ti ganger på rad. 
Selv om det for mange kanskje kan virke litt teit og nerdete å skrive rapporter over kvelder på byen, så er dette noe som har hjulpet meg utrolig mye. Det å få tips fra andre er en utrolig dyrebar ressurs som jeg anbefaler alle å ta nytte av. Dessuten hadde jeg aldri klart å trekke så mye fornuftig ut av opplevelsene mine på byen dersom jeg ikke hadde skrevet ned det jeg opplevde og analysert det i etterkant.

Så finn frem din indre nerd, sett deg ned og skriv en feltrapport eller ti. Du kommer ikke til å angre.
-Alex. 15 kommentarer:

 1. Alex er sexy!

  SvarSlett
 2. Bra innlegg og veldig sant!

  SvarSlett
 3. Takk for det folkens :)

  SvarSlett
 4. Å poste feltrapporter på sjekkeforumene fungerer nok så lenge man aksepterer det paradigmet og verdigrunnlaget det norske sjekkemiljøet er bygd opp rundt. Lever man derimot etter en filosofi som står i opposisjon til "den nye konformiteten" og forsøker å manifestere dette på alle livsområder, er det lite konstruktivt å hente der.

  SvarSlett
 5. Det var en veldig interessant kommentar, nå ble jeg nysgjerrig!

  Hadde vært kjempekult hvis du hadde noen konkrete eksempler på hva det betyr å manifestere sin opposisjon til "den nye konformiteten" på alle livsområder?:)

  SvarSlett
 6. Det kan være å faktisk konfrontere og kreve rasjonelle forklaringer på ufin oppførsel fra jenter, istedenfor å bare la dem bli værende i sin lille boble. (Før eller siden sprekker den uansett...)

  Det kan også være noe så enkelt som å øve seg i å velge riktig type jente(r) å bli kjent med, istedenfor å sløse bort både sin egen og andres tid med å spille et spill som man egentlig ikke står inne for.

  Det sies at 20% av guttene får 80% av jentene. Vi må anta at like barn leker best, altså har samme verdigrunnlag, enten de er bevisst på det eller ikke. I denne overfladiske og brutale konkurransementaliteten som dette verdigrunnlaget forfekter, er det helt logisk at 60% av guttene aldri vil få seg noe - siden vinnerne tar alt. Slik er spillereglene for 80% av både gutter og jenter, enten man liker det eller ikke.

  Om statistikken er riktig er en annen diskusjon, men poenget mitt er at følger vi tankerekken videre så er det fortsatt 20% av både gutter og jenter igjen. Og hos dem kan det godt hende både verdigrunnlaget, spillet og internfordelingen handler om balanse og "alle skal få", det sier statistikken nemlig ingenting om!

  SvarSlett
 7. Det er viktig å presisere at det ikke er noe vitenskapelig grunnlag for distribusjonen 20/80, men tallene er vel ikke helt på jordet. Beskrivelsen gjelder for menn som får jenter utenfor forhold, ikke i dem.

  SvarSlett
 8. Skjønner hva du mener, og synes det er naturlige og legitime tanker. Spesielt det med å velge riktig jente tror jeg du har rett i.

  Jeg tenker, i all ydmykhet, som dette: Virkeligheten er nok litt mer nyansert enn at noen er vinnere og noen er tapere. Han som har trekant med to jenter han har truffet på byen den ene helgen kommer til å bli forelska i ei jente som ikke vil ha ham et halvt år senere. Hun som var heit på ungdomsskolen har blitt noe ganske annet i en alder av 32. Dynamikken som skjer mellom mennesker på byen er også uendelig mye mer komplisert enn at det går an å forklare den ved hjelp av sviktende verdigrunnlag eller dårlige holdninger. En ekstrem setting hvor fulle fremmede presses sammen på trange plasser midt på natta blander seg med alle den bagasjen disse menneskene har med seg inn.

  På generell basis er det å tenke på flertallet av jenter som ufine inntil det motsatte er bevist, på "andre mennesker" som onde og undertrykkende og på sjekking som et kynisk spill hvor noen er vinnere og andre er tapere en oppskrift på ensomhet og lidelse. Samtidig skjønner jeg veldig godt at den ekstreme settingen som byen kan være kan gjøre at man begynner å tenke slik.

  Mitt råd hvis man har opplevd bysjekking slik ville kanskje være å la bysjekkingen få en pause og heller satse på nettdating i en periode, gjør man det på riktig måte er det en mye snillere og hyggeligere setting å møte jenter i:)

  SvarSlett
 9. Det er en komplisert dynamikk på byen ja, men verdivalget ligger i hvordan man forholder seg til kunnskapen om denne dynamikken (jfr. Skjervheim og Hellesnes) Forholder man seg til fakta, eller fortsetter man å ta avgjørelser (evt. gir andre råd) _bare_ på følelsesmessig og sosialt tillært grunnlag? Noen typer adferd VET man både rasjonelt og intuitivt er feil (som f.eks. å seile under falskt flagg med vitende og vilje), likevel lar de aller fleste seg overtale til å akseptere det som "normalen", også i edru tilstand.

  For å komme til poenget (enda en gang) ser jeg at det er en interessekonflikt (både på byen og ellers) mellom de som mener og handler ut fra at det er greit å bruke andre som ufrivillig verktøy for sin egen sosiale og seksuelle eksperimentering (et asymmetrisk forhold) og de som mener at det hele må være basert på åpenhet og ærlighet (et symmetrisk forhold). Av forskjellige årsaker, bl.a. utelivsbransjens økonomiske interesser, har førstnevnte gruppe et konkurransefortrinn per dags dato.

  SvarSlett
 10. Jeg er litt enkel av meg, så jeg blir nødt til å mase litt til for å forstå:)

  For meg virker det som om grunntanken din er at samspillet mellom kjønnene er et spill hvor det er en nødvendighet å seile under falsk flagg og å være komfortabel med å utnytte andre mennesker for å nå frem? Og at det samtidig foreligger et system av økonomiske interesser som sørger for at det forblir slik? Har jeg forstått det riktig?

  SvarSlett
 11. Akkurat hva er det du refererer til av «Skjervheim og Hellesnes»? Bare av nysgjerrighet.

  SvarSlett
 12. for meg var feltrapporter en måte å få ut aggresjonen min til kvinner skapt av å lese hva amerikanske datingeksperter skrev om de i bøkene sine. Det var min måte å objektifisere dem. Gni inn hvor lite de betydde for meg. I grunn var det ganske så teit.

  SvarSlett
 13. Kudos for selvinnsikt, anonym! Hva skjedde med aggrasjonen din? Borte? Hva fikk den isåfall til å bli borte?

  SvarSlett
 14. Eksperimenterte med å bruke de samme formuleringene jeg fant i bøkene til sjekkeekspertene om hvordan et fåtall individer lever i sus og dus mens resten er dømt til et liv i middelmådighet til å rive ned selvtilliten til en hyggelig søt jente på fem minutter. Da innså jeg at grunnen til at jeg var sint var fordi jeg pinte meg med den samme driten på daglig basis. Det inspirerte meg til å legge bøkene på hylla og bare være et godt menneske og krydre det opp med å sette av tid til å være mere opplevelsessøkende og ekstrovert. Noe bra har jeg fått ut av det da, jeg klarer å presse meg til å ta kontakt med folk jeg vil snakke med, så lenge jeg har passet på å varme snakkerøret med å gå ut på sosiale arrangementer.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...