onsdag 15. mai 2013

Kul nerd?

Å være nerd med negativt fortegn, altså slik ordet brukes på en negativ måte, handler ikke om interesser. Det handler ikke om hvorvidt man har sett alle episodene av Dr. Who eller om hvor mange timer man har rota bort i Minecraft eller på League of Legends. Det handler ikke engang om hvorvidt man spiller WoW.

Å være nerd med negativt fortegn handler om måten man er på. Om at kroppsspråket, ansiktsutrykket og oppførselen signaliserer usikkerhet og underdanighet. Eller det har med brudd på sosiale koder å gjøre... nervøsitet, misforståelser eller rett og slett mangel på erfaring får en til å gjøre ting som virker rare eller skaper dårlig stemning. Eller det har med klesstil å gjøre... man kler seg på en måte som er uestetisk, rar eller upassende, eller man har en stil som jentene man vil ha assosierer med "håpløse gutter" uten at man vet det selv.

Alle har nerdete interesser hvis man leter lenge nok; for min egen del trenger man ikke engang lete spesielt lenge. Jeg elsker f.eks. gamle TV-spill, og koser meg med videoene til geeky youtubere som MetalJesus og selvsagt James Rolfe, aka "the Angry Video Game Nerd". Sistenevnte er forøvrig et veldig interessant eksempel i forhold dette med å være nerd i negativ forstand.

For de som ikke kjenner ham: James Rolfe er en fyr fra New Jersey som har laget dårlige skrekkfilmer med videokamera i bakgården sin siden han var liten. Han var lidenskapelig opptatt av nintendospill og så sjenert at han knapt sa et ord på skolen. Han begynte å studere film... på den tiden laget noen av klassekameratene hans en kortfilm om ham. Den het "Rolfe: A No Budget Dream", og viste en forknytt, usikker og ganske stakkarslig fyr som drømte om å lage filmer som alle visste det ikke kom til å bli noe av. Du kan se den under.
Filmen er nesten hjerteskjærende. Prøv å legge merke til tingene Rolfe gjør, hva det er med måten han ter seg på, med tingene han sier og hvordan han sier dem, som gir det usikre og stakkarslige inntrykket.

Skjebnen er imidlertid artige greier, og ikke lenge etter lagde Rolfe en videosnutt hvor han spilte en sint nerd som anmeldte et gammelt nintendospill under tilnavnet "the Angry Nintendo Nerd". Videoen ble en viral-hit, episodene ble flere, og long story short... i dag er Rolfe en nerde-helt og er igang med å gjøre ferdig en spillefilm om den samme figuren. Den neste videoen er fra premieren til traileren for filmen... se litt på den og sammenlign kroppsspråket og væremåten til Rolfe med slik han fremstod i kortfilmen fra college.

Den forknytte, stakkarslige og usikre fyren er helt borte. Gjennom å bli nerdenes konge har Rolfe, ironisk nok, blitt MINDRE nerd. Nå oppfører han seg som en selvsikker, laidback fyr, selv foran et publikum på mange hundre mennesker. En bemerkelsesverdig forandring.

Det er jo ikke så rart, tenker du kanskje. Fyren har fått massevis av fans, massevis av positiv tilbakemelding... og ja, det er helt riktig. Det er en sammenheng mellom responsen man får fra andre og troen man har på seg selv. Men det er også en sammenheng mellom troen man har på seg selv og måten man oppfører seg på... og mellom måten man oppfører seg på og responsen man får fra andre. Som igjen påvirker troen man har på seg selv. Og så videre.

Det mange måter å påvirke spiralen på for å få den til å gå oppover. Forbedrede konkrete sosiale strategier... øvelse og eksponering... bevissthet rundt kroppsspråk og væremåte... endring av måten man tenker på... og klesstil, som er et punkt hvor Rolfe fremdeles har mye å hente (uten at vi skal gjøre dette til enda en Jan Thomas-artikkel;)


Å være nerd med positivt fortegn... å elske de tingene man elsker uten måtte late som noe annet... er BRA. Og det beste er at man kan gjøre det SAMTIDIG som man er den kuleste fyren i rommet.

- Sondre

1 kommentar:

  1. Herlig artikkel! Det er utrolig viktig å embrace sine nerdete sider og ikke være redd for å stå for dem. Skammet meg tidligere en del over min ekstreme tv-spillinteresse, men det er noe man ikke skal skamme seg over av så lenge man føler at man får noe ut av det og det ikke er en flukt fra virkeligheten.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...