mandag 18. april 2011

Kleint på date? Slik unngår man å "dra en Thodesen"

Noen som så nest siste episode av Camp Senkveld på TV2? Der hvor deltagerne skulle på hver sin blind date, for så å rangeres etter hvem som gjorde det best? For de som ikke har fått det med seg: Henrik Thodesen stjal definitivt showet med en av de kleineste datene som noensinne er festet til film. Han følte det selv; i det han var ferdig knakk han sammen og utbrøt noe som "herregud, så jævlig!" I dette innlegget skal vi snakke litt om hvordan man unngår å "dra en Thodesen" på date; det er forsåvidt like relevant for jenter som for gutter selv om innlegget hovedsaklig er skrevet fra en gutts perspektiv.

De viktigste målene på første date er å

o Ha det gøy i hverandres selskap!
o Finne ut hvor mye man har til felles
o Skape litt flørtende stemning
o Bygge opp litt tillitt til hverandre


Legg merke til at jeg ikke har med det mange intuitivt føler er prioritet numero uno på første date, nemlig "Imponere motparten sånn at han/hun liker meg!" For all del, det er viktig å gjøre en bra figur... men dette oppnår man best gjennom å kle seg bra, vise at man skjønner jenter og er sosialt oppegående (f.eks. forstår at det å ta en jente med på dyr restaurant og gi henne en rose på første date bare skaper en masse ubehagelig press), og gjennom å skape en avslappet, flørtende atmosfære hvor begge to har det gøy.

For å klare det sistnevnte er det imidlertid noen feller man må unngå; vi skal se på de to viktigste, nemlig "den kleine stillheten" og "den overfladiske samtalen".

Den kleine stillheten
De fleste kjenner til begrepet "klein stillhet"... stillheten som oppstår mellom to personer som egentlig føler at de burde snakke sammen men ikke klarer å finne på noe å si.

First up; hvor kleint er det egentlig med klein stillhet? Det finnes på en måte to grupperinger av ekstremister med forskjellige syn på dette. På den ene siden har vi de med sosial angst, som ofte kan tro at et øyeblikks klein stillhet vil medføre at daten er mislykket og at man like gjerne kan gi opp... på den andre siden har vi enkelte i "sjekkemiljøet" som forfekter at de LIKER klein stillhet, at klein stillhet er bra.

Som så ofte ellers ligger sannheten et sted i midten... et par små øyeblikk klein stillhet ødelegger ikke noe som helst, så dersom du har tendensen til å tenke slik trenger du å lære deg å drite i det, forstå at hjernen din overdriver slike ting. det er heller ikke sånn at all stillhet er klein stillhet. På den annen side; at klein stillhet skulle være bra er nok dessverre vrøvl og selvbedrag av verste sort. Det spiller ingen rolle om du, mr. Pickupartist, føler at du er komfortabel med klein stillhet... for du kan ta deg en svær, feit f på at jenta IKKE er det og at hun kommer til å ha veldig lite lyst til å tilbringe mer tid sammen med deg når de eneste følelsene du gir henne er nervøsitet og ubehag. Hvis du LIKER klein stillhet er du en WEIRDO (spesielt hvis du begynner å kommentere det ovenfor den andre slik jeg vet enkelte gjør... "haha, jeg digger når det blir sånn klein stillhet" liksom).

Den overfladiske samtalen

På date er det altså greit å unngå altfor mye klein stillhet. Det har de fleste fått med seg... men det som ofte skjer er at man blir så redd for den kleine stillheten at man isteden tabber seg ut med "den overfladiske samtalen". Både gutt og jente føler at de strever med å holde praten i gang, at de snakker for å unngå klein stillhet og ikke fordi innholdet i samtalen er interessant.

Slike samtaler preges gjerne av hyppige temaskifter... den ene parten introduserer et tema som raskt dør ut, og et nytt tema slenges desperat på bordet. For å sitere Henrik Thodesen:

Henrik: "Jeg liker belysningen her!"

Dette er en ganske typisk kommentar; noe man slenger ut fordi man føler man må si noe, ikke fordi man synes det er interessant. Andre klassikere er "Fint vær i det siste!" eller "Så, hvor kommer du fra?" Det som er utrolig viktig å forstå er imidlertid at det ikke er spørsmålene i seg selv det er noe galt med; det er det underliggende premisset om at man spør om noe man egentlig ikke er interessert i å vite svaret på ller snakke om! I "sjekkemiljøet" er det mange som har fått for seg at det er GALT å spørre om hva man jobber med eller hvor man kommer fra... det er utrolig misforstått, det som er galt er å introdusere temaer man ikke er intressert i å snakke om bare for å ha noe å si.

Dersom Henrik Thodesen nettopp hadde kommet hjem fra den utrolig interessante lyssettingmessen i Strassbourg hadde belysningen i lokalet vært et godt tema å introdusere; hvis han bare slang det ut for å ha noe å si stiller saken seg helt annerledes.

Fruktbare temaer
Date er som det meste annet her i verden en treningssak, og etterhvert som man får erfaring oppdager man at enkelte temaer er "fruktbare" mens andre ikke er det. Dette er temaer som

o du eller den andre er interessert i og som du/den andre liker å snakke om
o gjør det lettere å skape flørtende stemning
o gjør at man føler man blir ordentlig kjent med hverandre


Noen eksempler kan være:

Hvor bor hun og hvor vil hun bo i fremtiden
"Hvor bor du?" er et typisk spørsmål som kan være kleint dersom man ikke egentlig lurte på det. I mitt tilfelle lurer jeg imidlertid på det, og derfor vil jeg ofte spørre. Jeg har klare planer for hvor jeg vil bo og hvor jeg absolutt ikke vil bo, og vil gjerne finne ut litt om hvordan det stiller seg for en potensiell kjæreste. Dersom hun er fast bestemt på å flytte tilbake til sør-odal for å overta gardsbruket kommer det nok ikke til å bli oss. Temaet leder dessuten ofte naturlig inn på hvor man vokste opp, hvor mange søsken man hadde osv, hvorfra veien er kort til...


Barndommen
Et av mine absolutte favoritt-temaer. Hva likte du best på barne-tv? Hva likte du å leke med? De fleste synes dette er morsomme temaer som de har mye å si om, og det å prate om slike ting gjør dessuten at man føler man blir kjent på et litt dypere nivå. Personlig smelter jeg f.eks. ofte totalt når jenter forteller om kosedyret de hadde da de var små (spesielt hvis det nevnes ved navn av en eller annen grunn... det er vel et eksempel på flørting ved å vise sårbarhet, slik vi skriver om i boken om flørting)


Jobben
Du kommer ikke utenom å prate om jobben eller skolen på date... den andre vil som regel spørre deg dersom du ikke introduserer temaet selv. Derfor trenger du stort sett å ha noen jobbrelaterte historier og samtaleemner som du synes er interessante... dersom du har en møkkajobb akkurat nå, så snakk om utdannelsen din eller fremtidsplanene dine isteden. ("Akkurat nå jobber jeg med XXX, men det jeg virkelig har lyst til er...") Finn frem til noe du synes er interessant med det du driver med og prat om det... ikke begynn å tulle bort temaet ("jeg reparerer engangslightere!"), det får deg til å virke useriøs og som om du forsøker å skjule noe.


Dating
Også et klassisk fruktbart tema; det å prate om sjekking med en jente skaper seksuell spenning og flørtende undertoner nesten av seg selv. Dersom dere har møttes på en datingside er det ofte gøy å snakke om det kleineste man har opplevd der... dersom man har møttes på byen kan man snakke om den kleineste måten man har blitt sjekka opp IRL. Å prate om ting kompiser eller venninner har opplevd er forøvrig like bra som selvopplevde historier. Dersom man møttes på nettet vil jenta ofte spørre om man har møtt mange andre jenter derfra før... dette spørsmålet pleier jeg f.eks. å parere og bruke det som inngang til det fruktbare samtaleemnet "raringer på datingsider:"

"Nja, har vel møtt noen, men er mye rare folk på de sidene ass... fikk f.eks. en veldig hyggelig melding fra Eli på 47 her om dagen:D"


Temaer hun liker
Dette er egentlig ganske enkelt; dersom vi i løpet av samtalen kommer over et tema det virker som om jenta er veldig interessert i/liker å snakke om så passer jeg på å la henne få gjøre nettopp det, f.eks. ved å stille spørsmål. Jeg nevner det her fordi mange overser slike ting; de er så fokuserte på hva de selv skal si og hva de selv skal gjøre at de glemmer å observere den andre!


Dra videre-temaer
Det finnes også noen temaer du kan bruke dersom du føler for å dra videre (fortrinnsvis hjem til deg). Barndommen har jeg alt nevnt; nostalgiske filmer eller TV-spill er nyttige i så måte. Aktuelle filmer eller TV-programmer er også bra bets. Måten å gjøre dette på er å lede samtalen innom et av disse temaene ved leilighet; så ser man hva slags respons man får. Hvis praten kommer innom film kan man f.eks. nevne at man nettopp har lasta ned en eller annen aktuell film... hvis hun blir engasjert kan man foreslå at vi stikker til meg og ser den. Hvis hun ikke har noe forhold til denne filmen går man bare videre med samtalen til man finner noe som engasjerer henne. Det sier seg også selv at man bør ha snakket sammen en liten stund (ihvertfall en halvtime) før man foreslår å gå videre... forslaget bør også komme spontant, dersom du først prater om en film, venter noen minutter, og så foreslår at dere stikker til deg og ser den kan det hele fort virke litt planlagt.

Håper noen av dere syntes dette innlegget var nyttig; mer om den praktiske gjennomføringen av date kan dere lese om i boken som handler om dette.

- Sondre

10 kommentarer:

 1. Bra post, lo godt der du snakker om gutta som liker klein stillhet. Eneste gangene jeg liker klein stillhet er naar jeg faar det sote, sjenerte smilet fra jenta jeg prater med. Hun smiler, hodet beveges nedover/til siden, oye kontakten holdes en god stund for hun ser ned og til siden og fniser litt... mmm, sjarmerer meg alltid i senk.

  Personlig en ting jeg pleier aa gjore paa date hvis jeg merker at ting gaar kleint, at dama er nervos eller generelt ikke er i kjempe form selv er aa si ting rett ut.

  Hvis ting er kleint snakker jeg om hvor kleint det er paa date for man blir komfortabel med hverandre og finner noe aa snakke om.

  Er dama nervos sier jeg ofte at jeg er nervos og at derfor sliter jeg med aa finne paa ting aa snakke om, osv... Generelt ting jeg vet hun foler.

  Og hvis jeg merker at jeg er klein fordi jeg nettopp kom fra 8 timer paa jobb forann pc'en saa sier jeg det som det er. Jeg trenger litt oppvarmings tid fordi jeg er helt satt ut etter en hel dag uten noen sosial kontakt.

  I nesten alle tilfeller saa aapner samtalen seg veldig fort etter at jeg gjor det. Som regel sier hun at hun foler det samme eller vet hvordan det er, saa tar vi det derfra. Drar ofte temaet vidre til dating og sjekking siden det er ting jeg er interessert i (og de fleste jenter elsker aa prate om det ogsaa, det er i hvertfall min erfaring).


  Jeg skrev faktisk en egen post om dette (aa si ting rett ut) for en ukes tid siden paa min egen blog,
  http://thedarkhorseguidetohappiness.wordpress.com/2011/04/19/pink-elephants/

  PS. Sorry at jeg stjal bildet fra en av deres tidligere posts, men det passa saa bra til det jeg skrev om :P

  SvarSlett
 2. Kjempebra. Skal på date snart og skal huske på disse tipsene!

  @Sondre: Er du instruktør på sjekkekurs til helga?

  SvarSlett
 3. Minner meg om en date jeg var på for et års tid tilbake... Som lærte meg at det ikke funker selv om tenninga er der, om en vanlig samtale er helt umulig. Fikk et nytt perspektiv på Stillhet etter han.

  (Og forresten; takk til Andy for blogg-kommentar for 2 uker siden! :) )

  SvarSlett
 4. Du synes ikke det er litt try-hard å nevne ekser på første date da? Jeg er litt i overkant sjalu av meg, så jeg hadde ikke likt det, og trolig hadde jeg sittet der resten av daten og prøvd å finne ut om han er over Eksen, eller om det er en annen grunn til at han nevner henne. Det er et rødt flagg for min del

  SvarSlett
 5. Ja, hvor ofte får du egentlig meldinger fra Eli på 47!? ;) Syns nesten du burde lage et innlegg om sære komplimenter, de slår an og får jenter til å føle seg spesielle, bare de får grubla litt på de.

  God påske, Sondrings :D

  SvarSlett
 6. Digger denne posten!

  SvarSlett
 7. Herlig post Sondre =) :)

  SvarSlett
 8. Helt enig med deg at det ofte er best å være ærlig, VB... er man f.eks. nervøs er det mye bedre å si det med et smil enn å prøve å spille toughguy uten å klare det:) Da erkjenner man jo at det er noe som er litt ute av lage, og det får den andre til å slappe av... det er det motsatte av å begynne å snakke om hvordan man LIKER at det er klein stillhet, da virker man bare som en gærning! Og enig med at den stillheten du nevner først er bra, noe annet enn klein stillhet.

  Anonym: Nope, jeg er dessverre ikke instruktør til helga... påskeferie:)

  Ananas: Det er jo derfor jeg skriver at man må være sykt forsiktig dersom man skal droppe denslags ting... blir det tryhard har man gjort det feil, virker det som om man prøver å imponere eller som om man er klysete har man også gjort det feil! Interessant at du nevner det å bli sjalu, btw... den kommentaren skal jeg bruke som eksempel i den neste posten min;)

  Vilikke: Skremmende ofte:D Innlegg hvor komplimenter er veldig relevant coming up;)

  SvarSlett
 9. "Disse tendensene finner man igjen hos alle som bruker mye tid på å prate med mennesker; jeg gjør det samme i jobben min som lege, har enkelte ting jeg pleier å si i den og den situasjonen fordi jeg har opplevd at dette var nyttig ved en tidligere anledning"

  I see what you did there.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...