mandag 4. april 2011

Selvinnsikt er noe dritt

På et utested i Oslo går Stig igjennom lokalene. Han tar runden, kikker rundt seg... og så vender han tilbake til kameratene sine.

"Neh", sier han

"Det var ingen jeg likte her!"

Ved siden av dem i baren står Erik... han forsøker å bestille en øl, men jenta foran ham bruker veldig lang tid. Hun kikker rimelig betatt på bartenderen, og til slutt gir hun ham en lapp med et nummer på. "Fy FAEN for ei JÆVLA HORE!", tenker Erik og gir seg over. Noen ganger blir man bare kvalm av jenter. Bartenderen på sin side heller en øl mens han putter lappen i lomma... "Det er jo egentlig ikke utroskap", forteller han seg selv. Samboeren er jo uansett ikke så interessert i sex nå etter fødselen, så det er egentlig bedre for henne hvis han får det ut av systemet på en annen måte.

En rekke av de mest idiotiske og mest irrasjonelle tingene vi mennesker tenker og gjør skyldes såkalte forsvarsmekanismer. En forsvarsmekanisme er en ubevisst mental strategi som brukes for å takle de vanskeligheter som virkeligheten leverer oss og for å beskytte selvbildet vårt fra det vi opplever som trusler. La meg forklare litt nærmere:

"Selvbildet" er det bildet du har av deg selv. Enkelte egenskaper eller verdier knyttes opp mot dette bildet... for meg er "flink på ski" rimelig irrelevant i forhold til selvbildet mitt, men jeg har en følelse av at det er ganske sentralt for f.eks. Petter Northug. I korte trekk er selvbildet svaret på spørsmålet "Hvem er du og hva definerer deg"... dersom vi føler oss angrepet på disse punktene blir det raskt veldig ubehagelig for oss. Jeg kan bli beskyldt for å være rævva i skisporet uten at det medfører andre reaksjoner enn et skuldertrekk og en "jepp, that sounds about right"... mens Petter som kjent har en tendens til å reagere LITT sterkere. Tror du krig mellom muslimer og kristne eller gateopprør mellom blitzere og nazitasser handler om objektiv politisk eller religiøs uenighet? Guess again... det er ikke logikk som styrer menneskedyret, det er følelser.

Det du står for motsier det jeg regner som en viktig del av selvbildet mitt... jeg kan enten akseptere at du har rett til din egen mening som er likeverdig med min og risikere at selvbildet mitt blir svekket, eller jeg kan bestemme meg for at du er ondskapen selv og fortjener å bli hundemat.

For å beskytte oss mot de vonde følelsene som oppstår når vi føler at selvbildet trues bruker vi altså forsvarsmekanismer. Noen er hensiktsmessige og modne... andre er umodne og til og med syklige. På kort sikt fungerer imidlertid de fleste forsvarsmekanismer som regel ganske bra. På lengre sikt, derimot, kan forsvarsmekanismer gjøre det vanskelig for oss; vi prioriterer adferd/tenkemåter som gjør at vi slipper unna vonde følelser fremfor adferd/tenkemåter som gjør at vi oppnår det vi egentlig ønsker!

Blir det lettere for Erik å komme i kontakt med jenter dersom han fortsetter å stemple alle som har hatt sex med flere enn ham selv som horer? Kommer Stig til å bli bedre til å sjekke dersom han fortsetter å fortelle seg selv at det ikke er noe vits i å prate med jentene i lokalet fordi han er så kresen? Kommer bartenderen til å klare å opprettholde et familieliv hvis han fortsetter å bortrasjonalisere utroskapen sin?

Et viktig trekk ved forsvarsmekanismer er selvfølgelig at de er underbevisste. Underbevisstheten er et mørkt område av hodet ditt hvor tanker og følelser flyter rundt uten ennå å ha blitt satt ord på... et sted hvor logikk ikke nødvendigvis eksisterer og hvor selvmotsigelser ikke nødvendigvis er noe problem.

Selvinnsikt er det vi opplever når vi gradvis henter mer og mer av det som flyter rundt her nede opp i bevissthetens lys... vi gjør dette ved å forsøke å sette ord på ting, se om de holder vann når man studerer dem med logikk og angriper dem med nye synsvinkler. Det er en prosess som ofte gjør vondt, fordi den tvinger oss til å håndtere følelsene forsvarsmekanismene våre holdt på avstand.

Mange hadde sikkert vært fristet til å si: "Eh, Erik, tror du ikke at det voldsomme sinnet du føler mot jenta i køen foran egentlig dreier seg bittelitt om misunnelse?"... og det hadde vi hatt helt rett i. Men hva hadde Erik svart? "Å, DET har du jammen rett i, det har jeg ikke tenkt på!"? Ikke veldig sannsynlig. Det er en årsak til at det underbevisste er underbevisst. Men det Erik gjør her er ikke hensiktsmessig... det å gjøre gutter med draget og jentene som blir sjarmert av dem til onde fiender hjelper ham kanskje å håndtere følelsen av egen utilstrekkelighet han ellers ville ha følt, men det fungerer mot sin hensikt når det kommer til å nå det EGENTLIGE målet, som er å finne en kjæreste.

Du kan ikke forandre verden... men du kan være litt ærligere med deg selv. Du har nemlig også forsvarsmekanismer, du har også "blinde flekker" som du ikke er klar over enda... slik er det for alle, for meg, for deg og for naboen. Det å kjenne litt til disse tingene kan hjelpe deg med å komme videre i livet ditt... og det kan hjelpe deg å forstå hvorfor andre gjør som de gjør.

Selvinnsikt, folkens... det er noe dritt, men det må til:)

- Sondre

8 kommentarer:

 1. Jeg tror ikke dere forstår hvor mye dere hjelper meg med alle innleggene deres, og jeg ville bare takke for det! Stå på videre!

  SvarSlett
 2. Konge Sondre! Dette er utrolig vanskelig enda og få bedre selvinnsikt, jobbet med det i to år og merker sykt store forskjeller på de fordommene jeg hadde før og de få som er igjen.

  SvarSlett
 3. Og der hjalp dere meg med å repetere det jeg leste i personlighetspsykologi i dag - takk!

  Og forøvrig et fint innlegg :)

  SvarSlett
 4. Igjen - nok et fantastisk innlegg!

  SvarSlett
 5. kan dere skrive om kroppspråk? hvordan skal kroppspråket være for å bli en ordentlig kjekkas?

  SvarSlett
 6. kan dere skrive om dating i mørket-programmet?

  SvarSlett
 7. Takk takk:) Rose, det er utrolig rørende at du synes det. Så bra... vi forsøker å gjøre ting litt kortfattet og lettforståelig her, piken. Og ikke minst relatere ting til virkelighetens verden! Er det noe jeg pleier savne i lærebøkene så er det det.

  Har vi ikke skrevet et innlegg om kroppsspråk alt? Hvis ikke må vi definitivt gjøre det, hint hint gutta;)

  Når det gjelder dating i mørket har jeg faktisk er litt perifer bekjent som har vært med der, uten at jeg skal oute han... og jeg har faktisk tenkt at jeg burde se igjennom alle episodene på nett-tv og skrive et innlegg om det. Synes programmet er overmåte interessant som et eksperiment mhp. tiltrekning! Se opp i fremtiden;)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...