fredag 18. november 2011

Hvordan optimalisere utseendet

Det å optimalisere utseendet man har fått fra naturens side er selvsagt viktig dersom man ønsker å forbedre sine resultater med det motsatte kjønn. For jenter gjelder nok dette med to utropstegn bak og strek under... vi gutta stiller litt annerledes fordi vi i større grad bedømmes på faktorer som oppførsel og væremåte, men allikevel er utseendet en tiltrekningsfaktor også for oss. Det å optimalisere utseendet er egentlig ganske enkelt; det du trenger er imidlertid motivasjon og innsatsvilje. God, gammeldags DISIPLIN, men andre ord.

Men selv om man blir nødt til å krype til korset og bruke litt tid og krefter på utseendet sitt, er det to regler som skal følges: Resultatet skal se ut som en MANN, ikke en metroseksuell fjollehøne... og man skal holde glatt kjeft om tiltakene man har gjort. Det er nemlig helt ok for en mann å være forfengelig... så lenge han er flink til å late som om han ikke er det;)

En ærlig og objektiv statusrapport på det rent fysiske er et godt sted å begynne på prosjektet ditt. Du kan ikke forbedre noe som helst hvis du ikke har en klar idé om hva du har å jobbe med samt hva målene dine er!

Du trenger en grunnleggende forståelse av hva som er attraktivt og hva som ikke er det; så istedenfor å bli sur på "kjekkaser", prøv å se på dem og lære hva i det rent fysiske som gjør dem "kjekke". For NEI, det ER ikke sånn at "alle jenter har forskjellig smak"... det er selvsagt variasjoner, men tendensene og fellestrekkene i hva de liker er allikevel tydelige akkurat slik de er det for oss gutta. Og målet ditt bør uansett være å bli ansett som mer attraktiv av en større gruppe jenter, ikke å sikte deg inn på en spesiell person... som vi gjentar ti ldet kjedsommelige på denne bloggen så er selve hemmeligheten bak sjekking å ha en følelse av at det er MANGE potensielle jenter man kan få som er interessante!

Ta gjerne bilder av deg selv forfra og fra siden, finn tilsvarende bilder av "kjekkaser", og evaluer ansiktet ditt. (Å søke på "ideal male face" på Google er spesielt lurt... der finner du f.eks. dette bildet som er en sammenmorfing av mange ansikter skapt for å representere et mannlig idealansikt) Gjør bildene like store og legg dem oppå hverandre i et billedbehandlingsprogram (sikt etter pupillene), fade laget med ditt eget bilde inn og ut. Se på endringene mellom de to bildene. Hvordan avviker ditt ansikt fra idealet? Hvilken ansiktsform har du? Hvilke trekk er bra? Hvilke trekk er dårlige? Du ender kanskje opp med noe alá

Ansiktsform:
Oval

Gode sider:
Over gjennomsnittlig høy
Markerte øyenbryn
Bra nese
Bra lepper

Dårlige sider:
For lang panne
For liten underkjeve
Store og dårlig markerte øyenbryn

Neste skritt er å finne tiltak for å gjøre svake sider bedre, evt. tar oppmerksomheten bort fra dem. Hva kan vi gjøre i eksempelet over? Utflytende unibrows MÅ nappes, uansett hvor mye du får lyst til å gi deg selv juling for å tenke tanken. Kanskje må de tom. farges litt, men hårfarge på menn skal ALLTID se naturlig ut (det ultimate skrekkeksempel: naturlig redhead med svartfarget hår).

Skjegg i en eller annen form kan f.eks. være en idé om underkjeven er svak; hårsveis kan endres for å gjøre lang panne mindre uttalt (nok en gang kan man ta bilde av seg selv og forsøke å "lime på" forskjellige hårsveiser for å evaluere resultatet før man gjør noe. Man må holde seg innenfor det akseptable hva motebildet angår, men det er bedre å ha en sveis som er flatterende enn en som er veldig kul men lite flatterende. De fleste menn kler litt skjeggstubb; dette gir, utover å være manly, en illusjon av skyggene man får under kinnbena på "kjekkasansikter", og kan være med å skape en mer markert avgrensning mellom hals og kjeve ved å gjøre dette området litt mørkere (nei, vi snakker IKKE om sylskarpt avgrenset Ali-G skjegg, det er bare harry).

Til andre problemområder ser man etter andre løsninger. Søk gjerne på ansiktsform på nettet for å finne flere tips!

På mer generell basis er det noen grunnleggende ting som bare må fikses: har du et hudproblem, så få gjort noe med det. Utvekster kan fjernes, uren hud og kviser kan fikses. Stikk til fastlegen din. Hjelper ikke det første tiltaket, så dra tilbeke. Hjelper ikke det, så få henvisning til spesialist. Begynn å ta sol... ikke på Kristian Valen nivå, men bare så du blir litt brunere. Vi snakker 20 min i uka. Brunkrem er NEI NEI NEI for gutter. Blek tennene dine hvis de er misfarga. Bruk fuktighetskrem hvis du er tørr, og gjerne facial scrub et par ganger i uka. For all del, du kan sikkert kjøpe spesialisert ansiktssåpe/rensekrem også, men for de fleste gutter holder det med vann og vanlig såpe morgen og kveld. Dette er ikke fancy-boy takter... det er normalt god hygiene.

Det var altså det over snippen. Resten av kroppen kan også trenge litt arbeid i en del tilfeller; og har du for mye fett på kroppen generelt kommer det også til å gå utover definisjonen i ansiktet ditt og således ødelegge der også. Første bud for kroppen er å være ren og velstelt; negler skal klippes og hår skal trimmes hvis det er for langt eller vokser på eksle steder (aka skuldre, rygg osv.) Ellers er den store og viktige oppgaven å komme seg innenfor normalen hva kroppsfasong angår; er du overvektig trenger du å gå ned, er du syltynn trenger du å gå opp.

For å lære mer om dette er sider som iform.no fine. Å beskrive alt du trenger å gjøre for å komme i fysisk form blir langt utenfor rammen av denne artikkelen... men noen grunnleggende tips som mange ikke har fått med seg:

o Sett deg konkrete målsetninger og baser det du gjør på dem

o Prioriter tap av fett fremfor bygging av muskler dersom du er chubby; har du ølmage vil du få flere poeng av jenter dersom du mister den enn du hadde fått dersom du beholdt den og la på deg noen cm rundt biceps.

o Er du lav er det kanskje ekstra viktig å få resten i bra form. Er du høy er det litt mer akseptert å ha litt pondus eller være litt tynn.

o Ikke bli for stor. De fleste jenter synes bygger-fysikk er ekkelt og foretrekker heller litt over gjennomsnittlig med muskler + lavt underhudsfett.

o Lag en måltidsrutine slik at du vet hva du spiser (kalorier, fordeling på karbs, fett og protein). Vi snakker regneark i Excel, veing og utregninger av kalorier via matvaretabellen. Justér opp og ned på de forskjellige komponentene etterhvert basert på vekt, magemål, resultater på gymmen eller andre relevante målepunkter for målene dine. Uansett hvor mye krangling det er om kosthold så er de fleste enige om at mye proteiner er bra og at kalorioverskudd = vektoppgang mens kaloriunderskudd = vektnedgang. En grei veiledende plan for mange er å holde proteinene og fettet rimelig konstant mens man styrer kaloriene opp og ned ved å justere karbohydrater.

o Ha et fast styrkeprogram basert på store baseøvelser, og mål og registrer så mye du kan. Vekt, antall reps, antall sett, lengden på pausene målt med stoppeklokke. Slik registrering er det nesten INGEN som gjør på et vanlig gym, men det er en forutsetning for å trene optimalt og for å ha bevissthet på å utvikle seg. På hver eneste trening bør du sikte på å ta en rep til, løfte en halvkilo mer eller ha litt kortere pause.

o Hvis fett-tap er målet ditt, så bruk tid på aktiviteter som brenner kalorier. Å hvile på stryke-maskinene er IKKE en sånn aktivitet. Men du trenger ikke trene til du spyr hele tiden så lenge pulsen kommer litt igang. Rask gåing, intervall-løping og styrke med høy intensitet er alle gode alternativer. For ikke å snakke om lystbetonte aktiviteter som squash, innebandy, fotball, dans, whatever.

o Tenk over livet ditt og rutinene dine, og finn kompromisser slik at du får til et opplegg som ikke blir for mye pes. Dette er SINNSYKT viktig... tar du ikke dette punktet på alvor kommer du til å holde i et par måneder før du gir opp slik de fleste gjør. Inngå kompromisser der det er nødvendig... du skal ikke trenge å bruke mer tid på matlaging enn folk flest, og treningen skal bare ta en times tid 3-4 ganger i uka. Du skal lage deg en ny livsstil du skal ha i mange år, ikke en "kur".


***


Dette var altså noen retninglinjer for å forbedre det rent fysiske. Som vi ser er det MASSE å ta tak i for de aller fleste av oss; å sette seg ned, gi opp og tenke "jeg er ikke kjekk" holder rett og slett ikke. Da kan man heller være ærlig å si "dette har jeg ikke viljestyrke til!" De aller fleste har potensiale til å gå opp noen poeng på utseende-skalaen dersom de har motivasjon nok til å gjøre det som skal til.

Det betyr selvsagt ikke at man MÅ; men man kan ikke få både i pose og sekk heller. Enten velger man å gjøre noen endringer, ellers må man si seg fornøyd med de resultatene man får i dag

Men husk også: dersom du er innenfor normalen hva utseende angår vil du som regel ha forholdsmessig større utbytte av å f.eks. oppgradere håpløs klesstil og fikse på ødeleggende adferd eller dårlige strategier fremfor å skaffe deg perfekt kropp. Er du veldig dedikert jobber du selvsagt med alle sider samtidig; men jeg kan ikke presisere nok at det å svette seg til perfekt kropp på gymmet ikke kommer til å hjelpe EN DRITT dersom oppførsel, strategier og klesstil ikke er på plass.

- Sondre (fancyboy)

11 kommentarer:

 1. Veldig fin blogg. Jeg kan ikke uttale meg om hvordan det er for gutter, men jeg syns det er skummelt at du skriver at man skal veie maten og telle kalorier. Det kan gå veldig feil! Det er bedre å lese om en kosthold og få kunnskaper om hva som er lurt å spise og hva man skal holde seg unna.

  Dere skriver veldig mye bra og det er en del ting vi jenter kan ha nytte av også :)

  SvarSlett
 2. For å få bort fett er intervall-trening strengt tatt det man ikke bør trene. Her brukes sukker-lagrene (karbohydrater) da de forbrenner rask, da musklene har behov for det som er tilgjengelig først.
  Derimot er langkjøring, 45-90 minutter med en puls på rundt 150-160 (avhengig av makspuls) den beste formen for fettforbrenning da man bruker ikke kun karbohydrater, men også kalorier fra fett forbrennes.
  Det vil si, moderat intensitet over tid, og kan gjerne løpes, sykles, ro's, svømmes og langrenn.

  SvarSlett
 3. Veldig bra blogg gutta !

  lite innspill for motivasjon når man skal trene, er at det er viktig å måle seg rundt armer, hofter, lår alt ettersom hva du skal trene. ta et bilde av deg selv i boxern. Sånn at den dagen du får ett lite psykisk knekk og tenker at du ikke har blitt noe mindre eller større, kan du måle deg / se på bildet og faktisk se progresjonen.

  SvarSlett
 4. Anonym nå spiller det vel egentlig ikke så stor rolle hva man forbrenne så lenge man oppnår et kalori underskudd. Studier på Tabata(intevaller) indikerer jo blant annet at dette er svært effektivt for fettforbrenning.

  SvarSlett
 5. Til anonym som hevder langkjøring er tingen ved fettforbrenning:

  Det er ikke andelen fett som forbrennes som har noe å si, men den totale mengden energi.
  Man blir ikke tynnere av å sykle en distanse i rolig tempo, enn om man syklet samme distanse i høyt tempo.

  Se på bilder av fotballspillere, boksere, sprintere og svømmere. F.eks : http://www.indiatalkies.com/images/michael-phelps36144s.jpg

  Dette er utøvere som nesten utelukkende trener med høy intensitet, men allikevell har de veldig lav fettprosent. Hvordan kan det ha seg ?

  SvarSlett
 6. Til Sondre:
  Du sier man burde ta sol, men det er påvist en sammenheng mellom solarium og hud-/føflekkreft. Hvordan stiller du deg til dette?

  Anonym 1337/l+3+3=7/leet/litt

  SvarSlett
 7. Første anonym: årsakene til spisefirstyrrelser er kompliserte, det er nok ikke slik at det å telle kalorier fører til spiseforstyrrelser selv om tilstanden kan utløses hos de som er disponerte hvis de får overdreven fokus på disse tingene. Som du skriver, målgruppen for denne bloggen en gutter i alderen 18-40... ikke en gruppe som er kjent for å være i risikosonen for spiseforstyrrelser. Fremholder derfor at det for gutter som er ute av form er lurt å få en oversikt over hva man spiser og lage en kostplan dersom man vil komme i form!

  Resten: se, der har dere årsaken til at jeg skriver at det finnes mange bra alternativer. Mange mener for tiden, som dere andre presiserer, at intervalltrening er the shit mtp fettforbrenning. Jeg synes det viktigste er at man gjør noe som brenner kalorier... alle de nevnte alternativene er gode, man bør velge det som passer en best:)

  SvarSlett
 8. Takk for tips.

  Jeg er ganske fornøyd med utseendet mitt, men ser at jeg har forbedringspotensiale.

  Litt sol og bleking av snustennene mine hjelper sikkert :P

  Forresten.. Blir man rosin som 40-åring av 20 min sol i uka?

  Bjørn

  SvarSlett
 9. Bra innlegg! Men samtidig vil jeg heller anbefale å lese på fitnessbloggen.no, ettersom det til tider står mye rart på iform.no. Fitnessbloggen er imo den desidert beste norske treningssiden, og er strålende både på trening og kosthold. Hvis dere ikke har lest der før, sjekk det ut!

  SvarSlett
 10. Jeg lurer også på om man får utseende til en rosin dersom man tar sol 20 min i uka. Det er vel bevist at solarium er noe man burde holde seg langt unna? Dette burde du vite Sondre? ARGHHH! :D

  SvarSlett
 11. Jeg startet nylig å nappe øyenbrynene mine (Jeg har sterk hårvekst og kraftige bryn). Dette er vel en tanke jeg delvis har likt, og delvis hatt et sterkt hat mot. Tidligere trodde jeg at det ble for feminint av en gutt å nappe øyenbryn, men etter at jeg begynte med det får jeg bare kommentarer fra jentene i klassen om at det var på tide og at det ser mye bedre ut nå. Det førte til og med til at flere gutter i klassen min begynte med det samme.

  Annet enn dette bruker jeg å holde skjegget helt, trimmet på 3mm fra øre til øre med glattbarbert hals, litt voks i håret (Alltid nyvasket hår, kort frisyre) og anstendige klær (Cardigan, enkel skjorte uten logo eller motiv og chinos)

  Dette får meg gjennom dagen med en selvtilitt jeg aldri kunne drømt om før jeg gikk fra å være bondetamp til "light metroseksuell".

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...