torsdag 20. oktober 2011

Den store hemmeligheten bak sjekking

For ikke lenge siden var jeg på et seminar hvor foreleseren viste dette bildet. Alle i salen lo, kanskje spesielt jentene; jeg også, for den saks skyld, bildet er jo både morsomt og søtt (spesielt for de av oss som var over gjennomsnittlig interessert i å leke doktor da vi var små;) Men samtidig vet jeg at under uskyldigheten og humoren så skjuler det seg en virkelighet mange gutter ikke ler av i det hele tatt; en reell følelse av å leve i en verden hvor de går rundt med både romantisk ensomhet og voldsomme biologiske behov, men hvor jentene har kontrollen og kan velge og vrake.

Jenter har makten på kjønnsmarkedet, er det noen som sier.

Jeg er totalt uenig, bare så det er sagt; joda, det stemmer at gutter er mer opptatt av å få tak i jenter enn jenter er av å få tak i gutter, det stemmer at det er lettere for en jente å finne en gutt som er interessert enn det er for en gutt å finne en jente som er interessert. For mange jenter er gutter noe som vokser på trær, og problemet er å finne en som er bra... for mange gutter er jenter noe man finner en sjelden gang hvis man har flaks, og BRA jenter er enda vanskeligere å få tak i.

Men samtidig er det slik at gutter har noen store fordeler som jenter ikke har. Som mann kan man bruke andre faktorer for å kompensere for manglende ytre skjønnhet... man går heller ikke ut på dato når man bikker 30. Og sist men ikke minst; som mann er det helt i orden at man er frempå ovenfor kvinner og at man har mange prosjekter på gang, så lenge man ikke er i et forhold eller bedrar noen... det er snarere forbundet med ØKT interesse fra kvinner når de hører at "Andy er så sykt jentefut"! Dersom man som hankjønn vet hvordan man skal komme i kontakt med jenter og ikke lar dette bli noe som skjer kun når tilfeldighetene vil det, er det ikke noe i veien for å spille på mange hester samtidig når man er singel og på dealern... og plutselig har maktbalansen endret seg.

Dersom du som gutt vil bli flink med jenter er du simpelthen NØDT til å jevne ut denne maktbalansen. Du KAN ikke gå rundt i jentetørke i måneder for så å treffe drømmejenta og forvente at du skal gjøre alt riktig... det å møte henne kommer til å bety så mye for deg at du mest sannsynlig kommer til å gjøre noe som saboterer! Jeg skal ikke driste meg til å forsøke å forklare hvorfor her, men erfaringsmessig er dette noe vi ser igjen og igjen og igjen og igjen, vi som prater med mange gutter om jenter og sjekking. Det å ha få jenter fører til en ond spiral hvor man får færre jenter, det å ha mange jenter fører til en god spiral hvor man får flere jenter.

Man trenger å komme dit hvor man tenker at "joa, hun er kul og søt, men hun jeg skal treffe fra nettet i neste uke virker også kul... og hun jeg traff forrige uke var jo sykt digg da!"

DET er hemmeligheten bak sjekking... OVERFLODSMENTALITET. Og det er det dere trenger, alle dere som skriver mail og forteller at "Hjelp, jeg har datet en jente litt men nå tror jeg hun holder på å miste interessen!" Dere skriver det dere skriver fordi dere ikke har overflod; dere har EN mulig kandidat dere føler dere MÅ ha! Hadde dere hatt tre andre dere likte kjempegodt hadde dere bare trukket på skuldrene når denne jenta kjølnet litt, og mest sannsynlig ville det ført til at hun hadde blitt mer interessert igjen. Overflod avler overflod.

"Men, men...", tenker du kanskje. "Din uromantiske, kyniske faen! Det er da ikke så enkelt, jeg er jo forelska!" Vel... er du virkelig det? Er det noe vi ser hos gutter som går fra en tilværelse med lite tilgang på jenter til en tilværelse med stor tilgang, så er det at de oppdager at det de pleide å tro var forelskelse er en følelse med mange komponenter. Hvor mye av "forelskelsen" er ønsket om å ha kjæreste? Hvor mye er ekstasen over å endelig ha funnet en bra jente man føler man har tjangs på, lykkerusen over å føle man har mulighet til å få en man innerst inne føler er for bra? Hvor mye av forelskelsen er fantasien om den du har gjort henne til i hodet ditt, fantasien om det livet du ser for deg med henne? KJENNER du henne egentlig, eller har du bare bygget opp en figur i hodet ditt? For all del, får du jenta så er alt dette brillefint... men jeg tipper du har lagt merke til at det som oftest ikke er slik verden fungerer. Jenta har en tendens til å velge gutten som er på tvilern, han som har mange andre muligheter på gang, fremfor han som bare har øyne for henne og ville ha gått til verdens ende og tilbake... så urettferdig det enn måtte høres ut.

En gutt som vet at han har mange mulige options har nemlig en magisk tendens til å oppføre seg på en tiltrekkende måte, og han får hjelp av den velkjente psykologiske mekanismen hvor vi mennesker vil ha det vi ikke er sikre på om vi kan få, det som vi er redde for å gå glipp av. Det vi VET vi kan få blir kjedelig, men det som er aaaakkurat utenfor rekkevidde blir vi desperate etter... det er sant for gutter og dobbelt sant for jenter.

For all del, dersom det man vil ha er en kjæreste må man velge til slutt... og etter at man har gjort det må man droppe alle de andre og være trofast, alt annet er rett og slett rævva stil. Men fremdeles vil vissheten om at hvis det ryker så kommer du til å ha null problem med å treffe nye jenter føre til en mye jevnere maktbalanse i forholdet enn den vi ofte observerer i forhold hvor gutter som har hatt lite tilgang på hunkjønn er involvert.

Det er en visshet som lar mannen være mann... og det er MENN kvinner vil ha, ikke smågutter som lar seg kontrollere.


- Sondre

PS: Jente, før du blir provosert... dette er ikke en artikkel for playeren du traff på byen men som aldri ringte igjen. Det er en artikkel for den gutten som har vært forelska i deg i et år, men som du bare vil være venner med!

17 kommentarer:

 1. Du skriver utrolig bra! Og selv om jeg først tenke at "så teeeit, ingen jenter vil vel bli interessert i noen som holder på med mange", men etter å ha tenkt litt og lest slutten, så ser jeg jo, som jente, at du har et poeng. Selv mener jeg ikke egentlig at jentene har all makta, jeg heller. Men jeg vet ikke helt hva jeg mener med det. Nei, det var iallfall en tankevekker som jeg kan tenke litt over her ;D

  SvarSlett
 2. Det du mener Motionocean er at de guttene du vil ha er de guttene som kan velge om de vil ha deg eller ikke. Eller som Sondre skriver: gutter som du ikke er sikker på om du kan få, men som du vet du ikke vil gå glipp av.

  Derfor føles det for deg som at guttene velger, mens du ikke tenker på alle de guttene du kan få uten problemer, men som du har valgt bort. De guttene du velger bort er stort sett i stort overtall og derfor føles det for gutter som om jenter velger. Bortsett fra gutter som har overflod som velger selv.

  SvarSlett
 3. Jepp, og takk:) Min erfaring er at jenter blir MER interessert i gutter som mange andre jenter også vil ha, forutsatt at gutten er kul og ålreit og ikke noen klyse. Kjæresten min sa akkurat det samme som deg da jeg diskuterte dette med henne første gang... men etter å ha tenkt litt husket hun at på videregående var det fire gutter i klassen som var "de kule", og de gikk på rundgang mellom jentene... de andre guttene var usynlige. Hun hadde kanskje vært mer komfortabel med at jeg var den jeg var og oppførte meg på den måten jeg oppfører meg men at jeg IKKE hadde vært en tidligere jentefut... problemet er bare at det første i stor grad er en konsekvens av det andre.

  Det viktigste poenget handler nemlig om den psykologiske effekten det har på en mann å vite at han har mange options... og nok en gang, denne artikkelen finnes for å hjelpe de usynlige guttene, ikke for å klappe klysete playere på ryggen.

  SvarSlett
  Svar
  1. På vår videregående, var det også "fire" på rundgang. Men så var jentene som hadde dem på rundgang derretter også.. - Tror ikke "bra" jenter faller for dette.. Det stemmer at kvinner liker menn, men forskjellig måte å være mann. Jeg liker praktikeren som fikser ting og dreper edderkoppen, Noen synes penger og makt er sexy(jeg synes det er ekkelt) Noen liker han som er omsvermet.. Hva slags dame vil du ha til slutt? Hadde noen av mine veninner likt kjæresten min bare litt, hadde ikke jeg likt det og kanskje hadde jeg skyggetbanen i førsteomgang..

   Slett
 4. Var en ting jeg tenkte på, mens jeg leste dette. I dagens samfunn er det slik at vi kan velge våre partnere fritt, mens for 100 år siden var du stuck med en kvinne resten av livet. Skilsmisse var uglesett, og de fleste ekteskap virket å fungere meget godt. Det var nok også mye utroskap før i tiden også, det var bare mindre akseptert og hele samfunnet var opptatt av å ta seg bra ut foran naboen etc.

  I dag har vi en ekstrem skilsmisserate, og kjønnsmarkedet er tilsynelatende mer balansert. Hvis vi ser bort fra at et fåtall av guttene er dyktige nok til å velge hvilke jenter de vil bli sammen med. Jeg mener at mange ekteskap går dårlig, fordi begge parter vil ha det komfortabelt framfor å finne "den rette". Det er mye mer behagelig å slå seg ned med en jente som vil bli sammen med deg, enn å faktisk droppe egoet som vil ha det behagelig og ta tak i sitt eget liv.

  Godt at man har folk som dere, som kan hjelpe gutter med å oppnå noen av sine mål. Livet er for kort til å sløses bort i en tilværelse du er misfornøyd med.

  SvarSlett
 5. Etter jeg leste dette innlegget gikk det opp et lys i meg. Jeg ble plutselig mindre leken, og mer selvsikker og bestemt, i tillegg fikk jeg en gi faen holdning. Jeg ble faktisk en annen person av dette innlegget, men det jeg fortsatt er "usikker" på er om faktisk en rolig, stille og selvsikker personlighet, med en god dasj gi faen, vil trekke jenter og venner. Jeg føler at jeg kommer til å miste mange venner, fordi jeg ikke er like morsom, eller like "barnslig" lenger.

  Er det noe galt med meg, eller er det bare faktumet at min sosiale angst (ja, jeg er diagnisert med dette) er borte. Og at jeg faktisk er en person som "driter" i mye.

  SvarSlett
 6. Så denne artikkelen på Aftenposten i dag. Hva synes dere om rådene denne karen får?

  http://www.aftenposten.no/amagasinet/thuen/article4261782.ece

  SvarSlett
 7. Hva synes dere om denne videoen her?
  http://www.youtube.com/watch?v=RstTouZ5H4E&list=FLAxiIh0Kx6zIiJalRlmgS_Q&feature=plcp

  Er det feil av meg å være enig i stort sett alt som sies i klippet? Jeg er for likestilling btw.

  SvarSlett
 8. Siste anonym: Det klippet synes jeg blir for dumt.

  For det første: lær deg å legge merke til agresjonsgraden i retorikken til folk som diskuterer. Hvor mange sinte ord som brukes... hvor ofte påstander om "undertrykkelse", "utnyttelse" osv. dukker opp. Tendensen er nemlig at at både menn som er veldig sinte på kvinner og kvinner som er veldig sinte på menn blander kilovis med personlige issues inn i debatten; de trenger å rydde litt i eget hus og skaffe seg litt selvinnsikt før de er istand til å føre noen objektiv diskusjon om samfunnsforhold eller kjønnroller. Hør på fyren når han snakker om vaktmesteren som blir "utnyttet"; man trenger ikke være Freud for å skjønne at denne karen har noen seiøse issues som trigges av pene kvinner med høy status. Veldig moro hvordan han argumenterer med at kvinner har lederstillinger fordi de ikke hadde klart å gjøre noe annet... nooooen som er litt såre over at jentene som ikke er interessert i ham også er flinkere enn ham på skolen og gjør det bedre på karrierestigen kanskje?;)

  Dessuten er jeg grunnleggende uenig i premissene for argumentasjonen. At "alle praktisk nyttige varer produseres av menn" er for det første FEIL for flere av områdene som nevnes - ta en titt på hvem det er som slaver på verdens jorder. Og selv om menn er overrepresentert i byggebransjen; er arbeidet som utføres i kvinnedominerte omsorgsyrker av mindre samfunnsmessig verdi? Hvem er det som føder, passer på og oppdrar barna som skal bygge alle disse husene? Hvem er det som pleier dem når de blir gamle?

  Det er morsomt hvor relevant denne videoen er for innlegget btw; hadde vært moro å se hvordan meningene til denne karen plutselig hadde blitt mildere dersom han hadde fått litt økt tilgang på jenter i livet sitt. Det er jo nettopp poenget mitt med artikkelen; disse gutta trenger å slutte å gnåle om undertrykkelse og heller lære seg hvordan de kan jevne forholdene!

  Tredje anonym: Den artikkelen skal jeg kommentere i et eget innlegg.

  Andre anonym: jeg er glad over at folk begynner å tenke når de leser artiklene våre, men det du skriver synes jeg høres litt heavy ut. Denne artikkelen handler ikke om at man skal gi faen eller slutte å være leken eller snill, men om at man må skjønne at det er viktig å posisjonere seg smartere i kjønnsmarkedet. Akuurat som når du skal selge en leilighet lønner det seg å bli flink til å skaffe mange kunder som så kan konkurrere om leiligheten din... både fordi det fører til at kundene får mer lyst på leiligheten og fordi det har en tendens til å plassere deg på et psykologisk sted som fører til at du gjør riktige valg. Det at du trekker på skuldrene når en av kjøperne ikke vil gi det du forlanger betyr ikke at du "gir faen"... det betyr at du føler deg trygg fordi du har fem andre kjøpere og en ny visning med mange interessenter i neste uke!

  Dette i motsetning til gutter som tror det har en verdi i seg selv å være en sånn gutt som ikke har mange dameprosjekter fordi man da blir oppfattet som romantisk og trofast av jenter.

  At sosial angst blir borte av å lese en artikkel er heller ikke spesielt sannsynlig. Den beste måten å arbeide med sosial angst på er å lage et trenignsopplegg hvor man øver på å være sosial i møte med gradvis økende utfordringer, samtidig som man jobber med negative tenkemåter og spesifikke teknikker mtp. hvordan man oppfører seg og går frem i sosiale sammenhenger. Vi gjør dette spesifikt mtp. det å sjekke, men for folk som har problemer også i andre sosiale sammenhenger kan det lønne seg å begynne på et lavere nivå enn "det å å bort til en jente på et utested".

  SvarSlett
 9. Ja, jeg er forsåvidt enig i mye det du skriver Sondre, men tingen er at jeg har dameprosjekter på gang, og det fikk mg til å tenke over hvorfor jeg blir som jeg blir når jeg har det. Det ga meg et ekstremt selvtillits boost. Når det gjelder sosial angst, så har nok ikke innlegg fjernet det, men kanskje innsikten jeg har fått gjennom alle innleggene og bøkene deres har fått meg til å se det på en annen måte, i tillegg til at jeg behandles med medikamenter.

  Tilbake til det du sier om at det høres litt for "heavy" ut. Jeg ser hva du sier, men for en med sosial angst, er det å bare selge den boligen i første omgang en stor begivenhet.

  SvarSlett
 10. Simon

  Jeg tror de fleste kan skjønne hvis de gir det en sjangs at deres jobb er å jobbe med folk på individuelt plan, og da er det ikke hensiktsmessig å la folk rote seg bort i problemstillinger ifht kjønnene som et enkeltindivid ikke nødvendigvis *trenger* å løse
  for å løst sine dating issues med det motsatte kjønn.

  Men å skrive at de som er aggressiv/entusiastiske eller har "hengt" seg opp i denne kjønnskampen, hvis man kan kalle det noe sånt, har individuelle problemer fordi de ikke bruker et forsiktig språk: Det blir søkt fordi det vet man ikke noe særlig om.

  Hvis det var sånn at folk ikke klarte å engasjere seg for andres sak uten å være motivert av indre usikkerhet eller tidligere konflitker, så er det angrep på utrolig mange former for humanitært og frivillig arbeid; sånn kan det rett og slett ikke henge sammen Sondre.

  SvarSlett
 11. Hei! Først og fremst et fyldig og reflekterende innlegg. Dette likte jeg veldig godt og fikk meg til å tenke. Men, jeg kom også til å tenke på de guttene som er interessert i en jente, men dater andre jenter for å oppnå det å ha fler valg og muligheter(slik at jenta han EGENTLIG liker skal bli mer interessert)Hva om den jenta han faktisk liker blir uinteressert på grunn av dating av fler jenter? Da sitter han igjen med en uønsket situasjon?

  Og hva med de guttene som dater en jente, leser innlegget og begynner plutselig å date mange fler jenter på en gang?

  Hilsen Vilde (som bare er redd for at gutter kanskje mister en veldig godt mulighet!)

  SvarSlett
 12. Vilde:

  Jeg synes det blir for dumt å ha en ikke-dating-av-flere-jenter-regel i et så tidlig stadie.

  Man er jo ikke utro hvis man tar en kaffekopp med to forskjellige jenter i løpet av en uke. Det hadde jo vært galskap.

  Sondre skriver: "For all del, dersom det man vil ha er en kjæreste må man velge til slutt... "

  Når ting blir mer seriøst, tror jeg de fleste er i stand til å bruke sunn fornuft å gjøre de rette valgene for å ikke såre noen mer enn nødvendig.

  ----

  Begynner gutten å date flere enn en jente, vil han mest sannsynlig vise flere attraktive egenskaper og vil dermed bli en mer attraktiv mann.

  På denne måten vinner både gutten og den jenta han ender opp med.

  Hilsen Bjørn

  SvarSlett
 13. Takk for svar Bjørn!

  Jeg er helt enig i det du skriver og det Sondre skriver. Tenkte bare på gutter som missforstår innlegget! Overdriver, og tilslutt ender opp i en kjip situasjon. Men som du sier, det er kanskje i et for tidlig stadie!

  SvarSlett
 14. @ Simon: Stusser på hvordan du sidestiller agresjon med entusiasme, men velger å tolke det som om du har misforstått meg litt... entusiasme og engasjement er selvsagt supert:) Det jeg snakker om er SINNE og HAT... jeg snakker om menn som er kjempesinte på kvinner som kjønn, om kvinner som er kjempesinte på menn som kjønn. Følelser som for de fleste balanserte individer vil virke helt wtf. Ta gjerne en titt på youtube-klippet som var utgangspunktet for debatten, hvor meninger som "kvinner får bare lederstillinger fordi de ikke er istand til å gjøre noe virkelig nyttig" ytres. Man trenger nok ikke vite mye om vedkommende for å forstå at slike ytringer ikke er utrykk for saklig samfunnsdebatt.

  Bjørn, takk for bra svar! @ Vilde: Helt enig, det ville være veldig dumt, og det ville være å misforstå! Det disse gutta trenger er å komme dit at de blir usikre på hvem de faktisk vil ha fordi de har flere å velge imellom... ikke dit at det bare er en som de egentlig har lyst på, men at de dater andre samtidig bare for å gjøre det:)

  SvarSlett
 15. Takk for svar, Sondre! Bra dere er reflekterte og tenker fra fler sider av samme sak, noe som er grunnen til at jeg er fast leser!

  SvarSlett
 16. Hver gang jeg tar initiativ og merker at det funker får jeg en følelse av å ha kontroll og makt.

  Før trodde jeg at jeg mista "face" av å ta initiativ, men nå merker jeg at det er motsatt.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...