torsdag 10. mai 2012

Født uten sosiale antenner?

"Sosiale antenner" er et av disse underlige begrepene som alle vet hva er men som er påfallende vanskelig å definere.

Det er allikevel forholdsvis enkelt å kjenne igjen personer med "dårlige" sosiale antenner; de har kanskje først og fremst en tendens til å få andre til å føle seg ukomfortable. De sier og gjør ting som fremstår rare eller uvanlige, ting andre ikke forstår, ting som virker støtende eller upassende... de bryter uforvarende de sosiale "reglene" som flertallet følger... de fanger ikke opp "stemninger" og ødelegger "flyten" i samtaler. Det kan dreie seg om store ting som grove, fornærmende kommentarer på upassende steder... eller små ting som påfallende bruk av tonefall, blikk eller ansiktsutrykk. Det er mange årsaker til "dårlige sosiale antenner"; noen av dem er altfor alvorlige til at det er relevant å diskutere dem på en blogg om sjekking, men de gjelder heldigvis kun et mindretall. "Vanlige" mennesker får også problemer med antennene sine... og her er noen årsaker til hvorfor.

1) Nervøsitet
Hvor mange av oss har ikke opplevd å si HJERNEDØDE, RARE TING til en person vi likte i en situasjon hvor vi var veldig nervøse? Hodet går på høygir, men all oppmerksomhet sirkler rundt setningen "Hva skal jeg si?! Hva skal jeg si?! Hva skal jeg si?!" eller den beslektede "Tenk hvis vedkommende ikke liker meg!!" som står på repeat inni kraniet... situasjonen du er i, hva den andre sier og hva som skjer rundt dere får du ikke med deg i det hele tatt. Hadde du sett det hele på TV med en bøtte popcorn i fanget hadde du ledd for deg selv og ristet på hodet mens du konstaterte at avføringskonsistensen til bikkja di ikke NØDVENDIGVIS var et tema som fordrer dyp diskusjon med attraktive personer av det motsatte kjønn... men hey, det er faktisk sånn det fungerer. Antennene dine er der, de har bare en tendens til å bli jamma ut når du er nervøs. Den gode nyheten er at du kan øve på situasjonen og lære deg å slappe av samt å flytte fokus ut av hodet ditt.

2) Følge "manus"
En annen vanlig årsak til at man blir oppfattet å ha "dårlige sosiale antenner" er det å ha en "agenda" eller en for rigid plan. Å ha et sterkt ønske om å imponere andre, et ønske om å være morsom... planlegge ting man vil si eller gjøre, ting som virker kult på papiret men som ikke nødvendigvis funker så bra i virkeligheten, ting som i beste fall får deg til å virke som om du prøver alt for hardt og i verste fall får folk til å lure på om du har et kromosom eller to for mye. Mange "sjekketriks" har en lei tendens til å sortere under denne kategorien... gjør deg selv en tjeneste hver gang du leser noe slikt, ta to skritt tilbake og tenk deg nøye om. Er dette NORMALT å gjøre eller si? Tror du virkelig at jenter liker deg bedre dersom du lirer av deg en morsom oneliner i det du hilser på dem? Eller er det kanskje sånn at dersom du går rundt med et slikt "manus" som du på død og liv skal tvinge inn i situasjonen så har du lett for å virke rar? For all del, man kan ha en grunnleggende plan og noen ting som man pleier å si dersom det blir naturlig... men jo mer fastlåst og rigid man blir, jo større er sjansen for kleinhet.

3) Glemme å tenke over hvordan ting virker for andre
Folk med dårlige sosiale antenner har ofte en tendens til å være veldig oppslukt i sitt eget perspektiv. Verdens mest nyttige tankeeksperiment utføres nemlig som følger: Lukk øynene og forsøk å forestille deg hva du hadde tenkt og følt dersom du var den/de andre personen(e). Og for viderekommende: få noen til å filme deg mens du gjør noe du er usikker på, for så å sjekke hvordan ditt indre bilde av situasjonen samsvarer med det andre ser. Dette eksperimentet kan brukes til å forstå mer om egen oppførsel og hvordan den oppfattes av andre. Der du er redd for at andre legger merke til at du er rød i ansiktet, viser det seg kanskje at dette slett ikke er spesielt påfallende i det hele tatt, mens det som derimot er VELDIG fremtredende er hvordan du virker fiendtlig og skeptisk nettopp fordi du er redd for at andre ser at du er rød i ansiktet og synes du er teit.

4) Manglende feedback fra andre
Sosiale antenner utvikles i kontakt med andre... vi fanger opp "reglene" som gjelder, vi "tuner" antennene våre. Hyppig kontakt med et variert utvalg medmennesker er noe av det viktigste man kan gjøre for å "tune" antennene sine... for å kunne forestille seg hvordan ting fremstår fra andres perspektiv trenger man grunnleggende kunnskap om hvordan andre tenker, hvordan andre ser på ting. Kort oppsummert: hvis du sitter alene på rommet ditt og prøver å forestille deg hva andre kommer til å synes er kult og ikke så kommer du til å FAILE GRUSOMT. Det å bli kjent med flere mennesker, det å bruke tid på å snakke med andre om ting og tang av den art som denne bloggen omhandler, er temmelig uvurderlig.

5) Personlige "blindflekker"
Alle mennesker har sine "greier", og dersom man ikke er klar over dem kan de få en til å overreagere, underreagere eller på andre måter fremstå antenneløs. En gutt kan f.eks. ha en indre frykt for at jenter egentlig ikke liker ham og for at de skal forlate ham og finne seg noen andre, som igjen fører til at han ser fiender i alle gutter kjæresten hans prater med og, fra andres perspektiv, oppfører seg som et rasshøl uten grunn i situasjoner hvor denne angsten provoseres. Gutten selv mener ofte at han var i sin fulle rett, for han har ikke forstått at han har noen overdrevent ømme tær på dette punktet. Andre typiske eksempler er mennesker som har komplekser for ett eller annet, og som reagerer overdrevent og, for andre ganske uforståelig, når disse kompleksene blir berørt... tenk på "Rhino" i "Nissene på låven" som er litt over gjennomsnittlig sårbar for kommentarer ang. det å ikke ha hår!

Som så ofte ellers er innsikt veien til forandring; det er imidlertid ofte lettere sagt enn gjort, ettersom man i utgangspunktet har en tendens til å mene at det er en selv som har rett mens de andre tar feil. En grei leveregel er å være tøff nok til å se litt ærlig på seg selv hver gang man opplever at man er i en situasjon hvor alle andre er uenige med ens egent perspektiv på ting.

Kjenner du noen som mangler antenner? Hva tror du er årsaken?

- Sondre

9 kommentarer:

 1. Haha, du skriver utrolig godt, Sondre. Humra gjennom hele artikkelen. Flere slike artikler!

  SvarSlett
 2. Velkommen tilbake Sondre <3

  SvarSlett
 3. "Kjenner du noen som mangler antenner?"

  Jeg kjenner meg selv...

  SvarSlett
 4. vet noen om en serie der det er en person som oppfører seg bra,har bra kroppspråk å alle de greiene på plass som går an å modelere? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Don Draper i Mad Men.
   Hank Moody i californication (men draper er mer safe).

   Slett
 5. Denne artikkelen bør skrives i plakatvennlig format og tapetseres på toaletter i det langstrakte land.

  SvarSlett
 6. Gunnar Hansen12.05.2012, 20:52

  Nice artikkel :D

  Hvordan oppdager man selv om man har manglende antenner? Føler jo at de fleste med litt dårlig utviklet sosiale antenner ikke vet noe om det selv...

  SvarSlett
 7. Er sosiale antenner stort sett det samme som sosial intelligens? Eventuelt kan du nevne forskjellen, gjerne med noen eksempler?

  SvarSlett
 8. "Sosiale antenner" er ikke noe vitenskapelig begrep, det er et upresist utrykk fra dagligtalen; for de fleste praktiske formål vil dsse to begrepene imidlertid bety omtrent det samme:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...