mandag 14. mars 2011

Hva slags belte har du i sjekking?

Forrige gang lovte jeg dere et kort og morsomt innlegg ved neste korsvei... i den forbindelse syntes jeg det kunne være artig å prøve å forestille meg hvordan det hadde vært dersom sjekking var en kampsport!

Hvis man skulle begynne å definere "belter" for sjekking ville det etter min mening se omtrent slik ut:

Hvitt belte
Tar aldri initiativ ovenfor jenter og oppfatter ikke engang når jenter forsøker å flørte med ham. Er så redd for å bli ydmyket, avvist eller "driti ut" at det å aktivt skulle ta kontakt med en jente er utenklig. Denne fyren kan forbli ufrivillig singel og jomfru hele livet.

Gult belte
Tør enkelte ganger å ta initiativ ovenfor jenter, men gjør det stort sett på feil måte og altfor sent... typisk en fyr som treffer en jente men ikke tør/kan flørte. Han oppfører seg hyggelig, men skaper ikke spenning. Så, kanskje tom. et par måneder senere, ber han henne med på date. Oftere enn ikke blir jenta overrasket og svarer at hun ser på ham som en venn. Denne fyren kommer før eller siden til å få seg kjæreste, men han kan i perioder av livet være ensom og frustrert. Veldig mange gutter ligger omtrent på gulbelte-nivå. De har ofte en rekke fastlåste og sterke meninger om jenter og sjekking som hindrer dem i å komme videre (gutter som er draget er rasshøl og jentene som liker dem er horer, det er ikke noe som heter å kunne "sjekke", alt dreier seg om tilfeldigheter og/eller kjemi, og det kan ihvertfall ikke læres osv.)

Oransje belte
Akkurat som gulbeltet er han ikke er så smooth eller flink til å utstråle "kjekkas-vibber". Han kan godt virke litt sjenert eller usikker, men han driter i det og tenker at bare jeg fortsetter å gå bort til jenter, prate litt med dem og be dem med på date så får jeg napp til slutt. Og vet du hva? Het har han HELT rett i! Denne karen er omtrent på nivå med gulbeltet i "sjekkeskills", men han får bedre resultater og treffer mye flere jenter rett og slett fordi han tar initiativ oftere. Mentalt sett er oransjebeltet kanskje litt mer åpen og nysgjerrig på "sjekking" enn gulbelter.

Grønt belte
Grønnbeltet har en viss forståelse for sjekking. Han tar som oransjebeltet ofte initiativ ovenfor jenter. Han klarer å kle seg som en kul fyr, han har fått så mye han kan ut av det utseendet han er født med, han forstår at han må oppføre seg annerledes mot en jente han vil flørte med enn mot en jente han bare skal være hyggelig mot og har en idé om hvordan denne flørtete adferden skal være... han forstår f.eks. at han må ta initiativet til fysisk kontakt og at det er viktig å vise riktig mengde interesse. Allikevel hender det han misforstår, og han sliter med å se den store heltheten... han kan f.eks. gå i vanlige feller som å vise altfor lite interesse når det egentlig bare hadde holdt å ikke være needy. Han har ennå ikke erfaringen til å kunne stole på sin egen vurderingsevne, han prøver å styre etter det han har lært og det han får høre av andre. Han har suksess nå og da, mer enn han pleide å ha tidligere, men det kan fremdeles forekomme perioder hvor han ikke har noen å holde på med. Grønnbeltet er litt spesielt, de forekommer sjelden "naturlig" og er stort sett alltid resultatet av at en gutt på et lavere nivå forsøker å lære seg om sjekking.

Blått belte
Blåbeltet er en player. Han vet at mange jenter liker ham, og han har i motsetning til grønnbeltet en reell følelse av overflod. Når han er med en jente tenker han "hm, hun er kul... kan godt henne vi er sammen om et halvt år, men kan også hende vi ikke er det. Isåfall treffer jeg en annen som er enda kulere." Han har alltid mange som er interesserte i ham samtidig. Dette er nivået de gutta som "hadde draget" på videregående stort sett er på... men gutter som har lært seg sjekking senere kan også komme hit. Det forutsetter imidlertid at de får RESULTATER... for å komme hit må man rett og slett oppleve at jenter er interesserte og få erfaring i å være med jenter i den grad at man begynner å føle seg som en attraktiv person og begynner å stole på seg.

Svart belte
Nå begynner vi å virkelig å snakke. Blackbeltsa har gjort ting de fleste andre gutter bare har sett i pornofilmer... de kan gå inn på et hvilket som helst utested og finne en jente. De kan ankomme en fremmed by helt alene og finne seg en jente å holde på med i løpet av kort tid dersom de har lyst til det. Det kan noen ganger bli for mye av det gode... mange av kara som opererer stabilt på svartbeltenivå vil faktisk ha trekk ved personligheten som hjelper dem å sjekke damer men som kan lage problemer for dem i forhold og på andre områder av livet.Denne listen har imidlertid noen interessante implikasjoner. F.eks. er det sånn at veldig mange gutter som forsøker å lære seg sjekking blir stuck på grønnbelte! Den viktigste forskjellen mellom grønnbeltet og blåbeltet er som nevnt resultatene... for å komme videre fra grønt MÅ man faktisk få en reell følelse av overflod! Det holder ikke å "late som"! Mange grønnbelter sliter også MYE med at de ikke klarer å bruke de rådene de får... de er altfor cocky når de skal prøve å være "kjekkas" og kan miste den "sunne fornuften" litt. Eller de har såpass mye sosial angst at de responderer på det å få råd om hvordan en "kjekkas" oppfører seg med å bli så redde for å oppføre seg feil at det skinner tydelig igjennom når de forsøker å følge dem.

Hvis man er stuck på grønnbelte kan jeg anbefale to råd: Det første er å gå tilbake til gulbeltenivå. Ton ned "sjekketeorien" mange hakk, bare ta initiativ og drit i om du virker nervøs eller sjenert! Si det heller rett ut hvis du er det! Fokuser på å fjerne den uhensiktsmessige adferden som soial angst gir fremfor å forsøke å etterape adferden til en "Kjekkas". Mange grønnbelter får nemlig et stort problem når de forsøker å utstråle mr. Kjekkas men absolutt ikke føler seg som det! Prøv å være "den snille, sjenerte gutten som trosser sjenansen sin for å prate med jenta han liker", han er faktisk MYE mer sjarmerende enn han som prøver å være cocky kjekkas men ikke får det til! En del grønnbelter som har kjørt seg fast vil oppleve BEDRE resultater med en gulbeltestrategi. Kanskje er det også sånn at det å skulle ta kontakt med fremmede jenter på byen rett og slett er for mye for det nivået man er på, og man trenger å senke ambisjonsnivået midlertidig. Når resultatene begynner å ta seg opp og fører til en reell bedring av troen på egen attraktivitet kan man så smått begynne å legge til "kjekkasadferd" igjen.

Det er egentlig litt morsomt siden vi først bruker kampsport som metafor for sjekking; de grunnleggende prinsippene jeg skisserer over er nemlig godt kjent fra idrett! (Andreas og Anders, "Idrett" er sånn hvor man blir sliten og løper etter baller vet dere, sånt dere ikke liker;) Hvis man er stuck på 100 kg i benken løfter man gjerne f.eks. skråbenk eller hantelpress i en periode... så kan man gå tilbake til benken og pløye igjennom nivået man ble stuck på sist.

Denne strategien er det nesten INGEN i sjekkemiljøet som bruker; for dem er det "enten faile som mr. Kjekkas eller ikke prøve i det hele tatt". Grønnbelter har ofte gjennom det å lære sjekketeori bygget seg opp et falskt image som "flinke med jenter", og dette er de veldig redde for å miste.Det andre rådet er enda enklere: Supplér bysjekkinga med nettsjekking. Det finnes ikke noen metode som gir raskere følelse av reell overflod som det å ha et bra opplegg innen nettsjekking... plutselig har man flere jenter å treffe enn man har tid til. Denslags kan virkelig løfte et grønnbelte til blåbeltenivå... effektiv nettdating er sjekkingens steroider;)

Det finnes selvsagt også andre og mer kompliserte årsaker til at enkelte blir stuck på et belte. Noen har issues med tilknytning til andre mennesker, noen har en grunnleggende dårlig selvfølelse, noen har andre "issues"... de kan trenge å få jobbet med "greiene" sine hos kvalifisert fagpersonell. Noen har dårlige "sosiale antenner"... andre igjen har fysiske skavanker som ikke lar seg gjøre noe med.

Men vet du hva... de fleste gutter har ingen av de overnevnte problemene. Og selv om man har dem så er det alltid mulig å bli bedre; man når kanskje aldri blackbelt-nivå, men det er da ikke noe mål i seg selv... de fleste av oss vil egentlig bare ha en kjæreste vi er fornøyd med, right?

Så... hvordan står det til med oss i GV?

Litt klysete å vurdere seg selv på den måten, men jeg vet dere kommer til å spørre så bedre føre var;) For min egen del må jeg vel si stabilt blåbelte, selv om jeg definitivt kan glimte til med svartbeltet innimellom... hvor mange i landet er det egentlig som er medlem i trekant-batmanklubben eller har vært på hotellpuleweekend med to jenter samtidig uten å ha vært kjæreste med noen av de involverte og uten å være i noe swingers-miljø?;) Det burde vel kanskje kalles brunbelte, siden jeg hoppet over brunt i oversikten. Jeg begynte som et reinspikka gulbelte da jeg var 26 og møtte som de fleste andre den verste kneika på grønt. De fleste som kommer på bootcamp er gulbelter, hvitbelter eller grønnbelter som har kjørt seg fast og misforstått ting.

So, that's it. Hva slags belte har du i sjekking?

Og jenter, hva slags belte har gutta dere kjenner?;)

- Sondre (klarer ikke skrive korte innlegg selv om han prøver)

15 kommentarer:

 1. Bra artikkel! Veldig nyttig sammenligning.

  Min erfaring er også at kombinasjonen bysjekking og nettsjekking er gull for å få maksimal personlig utvikling. Du sikrer at du alltid har jenter i livet ditt, og som en konsekvens blir du komfortabel med å være i sammen med forskjellige typer jenter. Og du finner ut hvilke jenter du liker, og ikke liker.

  En stor ting for meg var å oppdage at jeg etter hvert fikk en veldig klar fornemmelse av hva jeg gjorde feil når jeg ”mistet” en jente på byen, eller når vi møttes for en kaffe. Med ett var jeg han kjekke karen på broen i hvit uniform, som faktisk styrte skuta. Jeg forstod hva jeg måtte justere. Når du først skjønner hva du gjør feil, er det å justere tankesett eller adferd en mer overkommelig oppgave, som alternativ til å gruble over hva som skjedde nå…

  Typiske tabber jeg har gjort: Forsøker hardt å imponere, viser for mye/lite interesse, bryter tillit ved å fremstå som han som er ute og sjekker, klarer ikke å holde på seksuell spenning, lite hensiktsmessig ansiktsmimikk, manglende intensjon…

  Hvilket belte? Tja, stabilt grønt, men har blå øyeblikk.

  Liker lange artikler…

  SvarSlett
 2. Dette var jaggu en bra og givende artikkel Sondre!

  Hilsen defenisjonen på et grønnbelte ;)

  SvarSlett
 3. :D Grønt på vintern og blått på sommeren her! :D

  SvarSlett
 4. Knall. Grønt.

  Men enig med de andre - dette var et bra artikkel.

  SvarSlett
 5. Hmm, tror jeg personlig ligger et sted mellom gult / gronnt.

  Naa har jeg dame for tida, hatt det i to aar naa saa har ikke blitt mye sjekking i det siste. Men for jeg fikk meg dame jobbet jeg hardt med meg selv, jeg gikk ut hver helt aa snakket med folk. Gutter, jenter, whatever...

  Det viktigiste jeg fikk ut av det er at jeg er blitt mye mer komfortabel med aa aapne folk i ulike settinger, saa jeg tror hvis det ikke skulle funke med dama saa skulle jeg klare aa komme meg opp paa stabil gronn ganske fort.

  Av det jeg har hort fra venner er det vel saann at det er rimelig lett aa komme seg opp til gronnt nivaa for de fleste gutter, det tar ikke mange mnd. Men derfra er det veldig ulikt hvor lang tid det tar for alt klikker for deg og du beveger deg videre opp.

  Jeg vet selv at jeg startet paa hvit og det tok meg ca et halvt aar med aa gaa ut helt alene aa komme meg opp til gul/gronn. Hadde jeg hatt noen aa gaa ut med og presse meg til aa ta mer initativ hadde det sikkert gaatt fortere.

  Jeg burde vel egentlig starte aa prate mer med jenter paa dagtid selv om jeg er i forhold, men naar man har stabil dame hjemme saa er det vanskelig aa finne motivasjon.

  SvarSlett
 6. Dette var et kult konsept. Ser frem til en beskrivelse av brunt belte, siden hoppet fra blått til svart var stort. Og det hadde jo vært ekstra kult med noen dan-grader også!

  PS: For min egen del syns jeg det var langt lettere å gradere i kampsport enn i sjekking, siden teoripensum og instruktører i mye mindre grad er selvmotsigende og fremgang henger direkte sammen med å møte opp :)

  SvarSlett
 7. Jeg vil påstå at fremgang henger direkte sammen med å møte opp innenfor sjekking også. De jeg vet om som har gått ut edru mye (3-4 ganger i uka) er også de som har blitt flinke. Om du ikke vet hvilken teori du skal forholde deg til må du enten ta en bc og holde deg til teorien som du lærer der, eller glemme alle teori, gå mye ut og finn ut hva som fungerer for deg.

  SvarSlett
 8. Hei Andy! Det henger sammen i den forstand at det å møte opp er en NØDVENDIG, men ikke TILSTREKKELIG betingelse for å bli god. Det er nok av folk som går ut mye uten å komme lenger enn til kanskje "orange" eller "grønt". Ja, faktisk de fleste, vil jeg si.

  SvarSlett
 9. Det stemmer! :) Men jeg ser at et underliggende problem i sjekkemiljøet er at folk ikke går ut nok. Personlig måtte jeg gå ut 3-4 ganger i uka, og det tok 1,5 år (uten pauser) før jeg begynte å se resultater. Jeg tror folk undervurderer det å gå ut MYE. Nå har jeg holdt på i 3,5 år ca.

  SvarSlett
 10. Jeg hiver meg på Glenn, har hatt en 4-5måneders periode hvor jeg har gått ut 3-4ganger i uka gjennomsnittelig. Og jeg ligger stabilt på grønn, og jeg har mine blå øyeblikk :)

  Vurderer å hive meg på nettsjekking for å få jobbe meg mot blått :)

  SvarSlett
 11. Bra allegori!

  I det siste har jeg tenkt mye på hvorfor jeg ikke ALLTID for jenta. Jeg tildeler herved meg selv en grønnbelte i sjekking, fordi den definisjonen passer best til nivået jeg er på nå.
  Greia er at når jeg "må" spille for å vinne, vise innsats, altså, går gamen min i sømenne og jeg klarer ikke å benytte teorien i praksis. Muligens er det fordi jeg ikke har utviklet habitualiserte rutiner på det, og må kognitivt velge blant kortene jeg har å spille på fremfor bare å reagere på situasjonen.
  Jeg har faktisk vært på strippeklubb for å få litt trening, som har gitt meg mye possitivt tilbakemelding på ferdighetene mine og spillereglene generelt. Men jeg føler dog at jeg ikke er der jeg ønsker å være. Har behov for kritikk fra utenforstående som kan peke ut mine stikking points, og det finner jeg ikke i min omgangskrets.

  JEG TRENGER PROFESJONELL HJELP!!!
  =)

  /8th Wonder

  SvarSlett
 12. @Waldemar: Kom deg på Bootcamp!:)

  SvarSlett
 13. Jeg trenger å spare litt, men dere får nok se meg der før eller siden :)

  SvarSlett
 14. Hei, det virker som dere mener man kun kan sjekke jenter ute på byen+ Hva med dagtidsjekking? Jeg har en livssituasjon som ikke gjør meg i stand til å gå ut aktivt.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...