fredag 18. mars 2011

SMS: HJELP MEG!

For noen dager siden fikk jeg denne mailen av en tidligere deltager:

Jeg fikk melding av hun vi snakket om (har faktisk lyst til å prøve forhold om det går den veien).

Hun: Alt bra?

Jeg: Jada:) Lyst til å se film hos meg på torsdag?

Hun: Torsdag skal jeg til Sandefjord

Jeg: Går helt fint. Vi tar det en annen dag.

Hun: Om du lurer på hvordan det går (Som du ikke gjør) så ligger forresten faren min i koma.....

Jeg: det var leit å høre. Ring om du vil snakke.

Jeg ringte henne før jeg sendte siste mld men hun tok den ikke.
Wow, tenker du kanskje. Det gjorde jeg også. Men samtidig visste jeg at det ville være dumt av meg å mene noe bastant om hva vår venn skal gjøre her eller om hvorfor jenta skriver det hun gjør utifra de sparsomme opplysningene som foreligger! Min første hunch var at jenta var gæærn... men så forutinntatt kan man aldri være. Derfor satte jeg meg ned med vedkommende for å få hele historien i detaljer og forsøke å se på den så objektivt som mulig, uten å trekke inn mine egne fordommer eller la meg påvirke av mine egne "issues".

Det tok over to timer, men så nøye må man faktisk gå til verks dersom man vil gi gode råd.

Det viste seg at vår venn (la oss kalle ham Johan) hadde truffet denne jenta like etter at han hadde vært på Bootcamp... han gikk bort til henne og sjekket henne opp som tatt ut av læreboka. Jeg var stolt av han... dette var en kar som tidligere hadde slitt ganske så hardt, så fremgangen var beundringsverdig. Johan var definitivt på rett spor... så ut som en kul fyr gjorde han også, det var tydelig at han hadde begynt å skjønne mye om klær og stil.

Etterhvert hadde han imidlertid begynt å like denne jenta... og han hadde begynt å begå en UTROLIG VANLIG FEIL. Han hadde blitt redd for å vise for mye interesse, og således tatt det altfor langt i andre retningen... ALDRI sendt melding sist, ALDRI brukt smilefjes, ALLTID skrevet kortere meldinger enn henne, ALLTID ventet med å svare og tom. ikke svart da hun ved en anledning sendte ham et <3. Denne adferden hadde han også fremholdt da han var i bursdagsfesten hennes... han hadde pratet lite med henne, gitt henne lite oppmerksomhet, vært cocky og fortalt venninna hennes at det var hun som sjekket opp ham, pratet masse med andre gutter om sjekking, gått bort til en annen jente på byen for å vise at han kunne det. Da hun inviterte ham til selve festen på Face hadde han dessuten latt være å svare "ja" fordi han ikke ville vise for mye interesse!

Det er utrolig mye god lærdom i denne historien. Greit, Johan gjorde noen feil... men nå er det jo faktisk slik at det å skaffe seg erfaring betyr å gjøre feil! Det er BRA å gjøre feil så lenge man sørger for å lære av dem! Ikke føl deg dum hvis du leser dette Johan... folk som blir skremt av å gjøre feil blir aldri gode i noe som helst her i livet.

Vi andre kan takke Johan... for erfaringen hans er nok relevant for ganske mange der ute. Du som skal lære deg sjekking blir nemlig bombardert med en rekke råd og "regler"... noen bra og noen mindre bra. Dette med å ikke vise for mye interesse er f.eks. et råd som går igjen... og det er et av de vanligste å misforstå. For all del, det stemmer selvfølgelig... hvis du har truffet en jente på byen er det veldig dumt å sende:

Hei:) Det var veldig hyggelig å møte deg i går:) Håper det var hyggelig for deg også!:) Kanskje du har lyst til å finne på noe en dag?:) Jeg kan bestille bord på en restaurant, eller vi kan gjøre noe annet, du kan bestemme hva:) Jeg kan godt hente deg også:) Håper du har en fin dag da! :):). :)

Men hvis en jente du er interessert i sender deg et <3 eller inviterer deg i bursdagen sin er det imidlertid minst like dumt å ikke respondere positivt! Begge ytterpunktene er like ille! Det er ikke sånn at du ALLTID skal sende den siste meldingen... poenget er at man bør BALANSERE interessen man viser:

Jeg: Veit, det blir kult... gleder meg jeg:)

Hun: :) Men nå er det leggetid... natta!


Hvis jeg ikke svarer her bør jeg BALANSERE ved å sende en hyggelig uoppfordret melding f.eks. neste ettermiddag! Hvis man ikke svarer sår man et liiite frø av tvil (hvorfor svarte han ikke?)... denne tvilen tar man tilbake igjen ved å sende en uoppfordret, hyggelig melding neste dag! Det gjør henne glad og lettet og får henne til å like deg ekstra mye (dersom hun alt liker deg basert på den interaksjonen dere alt har hatt... gjør hun ikke det spiller det ingen rolle hva du sier på sms, du kommer aldri til å kunne "trikse" henne til å like deg).

Man blir alltid ekstra glad for noe når man har vært litt redd for å miste det, right? Men hvis man BARE får signaler om at man holder på å miste noe hele tiden uten påfølgende trygging på at man ikke gjør det blir man bare stressa og etterhvert oppgitt og utmeldt av hele greia.

Og en annen ting... hvis det overnevnte skjer er det ikke fordi jeg bevisst planla å ikke svare for å skape denne effekten. Det er ikke fordi jeg følger regler for hvordan jeg skal svare. Det er fordi jeg alt hadde lagt meg og ikke gadd sjekke telefonen! Men når det først har skjedd ville jeg ha vært obs på den effekten det hadde hatt og passet på å sende en hyggelig melding neste dag.

Nok en gang kommer vi tilbake til at det eneste sikre og stabile grunnlaget for bra sjekking er følelsen av overflod... det er den som gjør at man innimellom heller vil sove enn å sjekke telefonen selv om det kan være melding fra en jente!

Gutter som skal lære sjekking rådes også ofte til å bli frekkere mot jenter... og nok en gang tar de det altfor langt. Det skal dreie seg om VENNSKAPLIG ERTING... det er MYE SNILLERE enn du tror! Når venninna til Johan i eksempelet over spør "Så det var du som sjekka opp Anne!", og han går i gang med å si "Pff, det var hun som sjekka opp meg!" er det over streken ift. den situasjonen han var i. Spesielt siden han samtidig hele tiden sender signaler som får henne til å tvile på interessen hans! Og nok en gang... dersom fokuset ditt er "nå må jeg prøve å si noe kult og frekt sånn at hun skal like meg" kommer du stort sett alltid til å overdrive og faile.

Problemene jeg beskriver over er typiske "grønnbelteproblemer"... ting gutter som er i ferd med å lære sjekking men ikke har fått de helt store eller konsistente resultatene ennå sliter med. De går ofte rundt og har fokus på å følge "regler" mens de innerst inne tviler litt på sin egen attraktivitet.

Hvordan kan man unngå å gå i disse fellene? Først og fremst må man kvitte seg med troen på å følge "regler"! I Johan sitt tilfelle skjedde det som skjedde fordi han innerst inne var redd for å miste denne jenta, ikke hadde noen følelse av at det fantes noen andre for ham der ute... fordi han ville sikre seg best mulig mot å miste henne hadde han altfor sterkt fokus på å følge en masse regler altfor slavisk

For all del... inntil man har kommet opp på et visst nivå og har fått erfaring nok til å stole på seg selv må man ha noen retningslinjer, men de bør være å ha en overordnet innstilling, en "metaframe", å styre etter fremfor å fokusere på å følge spesifikke regler. Istedenfor å tenke "Jeg må aldri svare sist på melding" bør man tenke "Hva ville Brad Pitt ha gjort? Hva ville en kar som har tre potensielle kjærestekandidater han sliter litt med å velge mellom ha gjort?" Tror du disse kara hadde vært redde for å bruke smilefjes i meldingene sine eller for å skrive litt lengre meldinger enn henne? Eller alltid venter to timer med å svare? Jeez. Men på den andre siden hadde de ikke skrevet TUSEN smilefjes og oppført seg som klamme tøfler heller! Og de hadde ikke sittet og ventet på meldinger... hvis de hadde spilt spiller Playstation gjør de seg ferdig før de sjekker mobilen, men hvis de sitter med mobilen i hendene svarer de med en gang.

DE GJØR DET SOM PASSER FOR DEM, DE TENKER IKKE OVER HVA SOM ER RIKTIG FOR Å FÅ JENTA TIL Å LIKE DEM HELE TIDEN!!!

Det er også utrolig viktig å ikke glemme den sunne fornuften man egentlig har. Ta ALLTID to skritt tilbake... er dette egentlig normal adferd? Og hvordan ville jeg har reagert dersom noen sa dette/oppførte seg slik mot meg? Se f.eks. på meldingen Johan svarte med:

Hun: Om du lurer på hvordan det går (Som du ikke gjør) så ligger forresten faren min i koma.....

Jeg: det var leit å høre. Ring om du vil snakke.


Denne meldingen hadde Johan blitt rådet til å skrive av kompisen sin. Hva synes du om den når du tar to skritt tilbake? Den er totalt følelsesmessig inadekvat, er den ikke? Hun kommer med et så sterkt utsagn, og han svarer som en slags robot! Du fremstår som en kar totalt blottet for sosiale antenner! Og når hun spør hvordan det går med deg... det er normal høflighet å spørre tilbake, ikke sant? Du VET jo det hvis du bruker den sunne fornuften din! Dette gjelder på byen også... ta to skritt tilbake og evaluer det du sier når du går bort til en jente. Bruk den sunne fornuften din, de sosiale antennene dine, ikke "sjekketeori". Er det rart, fornærmende eller underlig det du holder på å gjøre?

Det er MYE viktigere å være "normal" enn å følge "sjekkeregler"!

- Sondre (Ikke akkurat Brad Pitt men fornøyd allikevel:)

PS: Jenter, jeg er sikker på dere har opplevd DRØSSEVIS av gutter som tilsynelatende oppfører seg som gærninger. Håper dere skjønner litt bedre hva som ligger bak hos enkelte av dem nå, og at dere forstår at mange av disse guttene faktisk er ålerite, normale gutter som bare vil så altfor hardt og har misforstått en del ting.

14 kommentarer:

 1. Det finnes to typer folk som er gode i kampsport, de som fokuserer hardt på det tekniske og de som kan det grunnleggende og fokuserer mere på rå makt. Tipper mange av disse "grønnbeltene" hadde gradert hvis de rett og slett hadde vært mere pågående og seksuelle. Kanskje ikke i den situasjonen hvis man får en melding om at familiemedlemmene hennes ligger i koma, dog :P

  SvarSlett
 2. Dette var en fin kommentar ift. posten om belter, så jeg velger å tolke det dithen at det var til den posten du rettet den Anonym... for jeg synes med all respekt ikke den var spesielt relevant ift. Johan og hans tilfelle:)

  Grønnbelter graderer til blått når de faktisk begynner å tro på sin egen attraktivitet istedenfor å late som eller innbille seg selv at de gjør det, og det gjør man BARE når man begynner å oppleve at jenter er interesserte, altså får konsistente resultater... spørsmålet er hvordan man skal komme dit. Mange kan i den sammenhengen sikkert trenge å bli mer pågående og seksuelle, mens andre går rundt og oppfører seg som om de var sosialt hjerneskadde fordi de forsøker å være seksuelle og pågående... sånn er det alltid, man kan ikke gi én oppskrift som hjelper for alle ettersom folk er på forskjellige steder.

  Så selv om det generelt sett er bra å være pågående og seksuell må man alltid passe på å ikke bli sosialt ukalibrert... altså ta to skritt tilbake og vurdere med den sunne fornuften sin om det man driver med er normalt akseptabel oppførsel eller om man faktisk oppfører seg som en idiot:)

  SvarSlett
 3. Heisann! Jeg syns selv etter denne posten at svaret er kjempepassende ift til den bakgrunnsinformasjonen jeg fikk.

  1) Hun er åpenbart ikke helt stabil, en normalt balansert person vil ikke bruke det faktum at faren deres ligger i koma som noen form for oppmerksomhetsboost, enten det er sant eller ikke.

  2) I forkant har Johan etter min mening hatt en veldig needy tilnærming og i tillegg verbalisert et ønske om forhold, og ved gjentatte anledninger har hun regelrett avslått hans invitasjoner uten å hverken foreslå nytt møtetidspunkt (som i Sandefjord-eksempelet ovenfor) eller gi positiv respons generelt.

  3) I sin siste setning skriver hun som om Johan har gjort noe GALT ved å tilfeldigvis ikke spørre nøyaktig om hvordan det går, akkurat da. Skulle han gjettet seg til at hun hadde familieproblemer? Han har invitert henne på en koselig date, hun avslår, han sier at det går fint og at de får ta det igjen, og BAM.

  "(Som du ikke gjør)" er en kjip og manipulativ setning for å tvinge han til å gi henne oppmerksomhet og jeg hadde nektet å være del av en dynamikk der jeg får skylden for ting jeg ikke har noen forutsetninger for å vite om.

  4) Han hadde forsøkt å ringe (flere ganger?) uten å komme gjennom, hvilket i seg selv egentlig er nok. Jeg syns derfor den foreslåtte meldingen var helt ok fordi den gir henne et åpent rør om hun vil si noe mer.

  Personlig hadde jeg rett og slett ikke svart på meldingen hennes. Greit nok at hun kan være på et sårbart sted følelsesmessig, men jeg hadde ikke gått med på at jeg liksom skulle ha gjort noe galt fordi jeg ikke eksplisitt lurte på hvordan det gikk. Hvis hun trengte noen å snakke med og litt omtanke kunne hun enkelt og greit ha skrevet: "Har det litt tungt for tiden, faren min er i koma."

  SvarSlett
 4. Dette innlegget var veldig... fornuftig og logisk. Jeg har nok synda mot rådene om å ikke overspille, og spesielt etter sex.

  SvarSlett
 5. Har merket at det har kommet flere bra poster av typen "vær normal" i flere sjekkefora. Endelig, for jeg synes det til tider har vært mye fokus rutiner og teknikker. Det er ingen feil i det, men uten å balansere informasjonen er det lett å gå i fella å tro at teknikkene er en fasit som må følges slavisk.

  Selv fikk jeg knappt til en skit før jeg etter masse feiling begynte å gå ut for selv å ha det gøy. DA først løsnet ting for meg. Joda, masse av teknikkene brukes fremdeles, men da i veldig små porsjoner og kun som en ekstra "piff" her og der.

  Det aller viktigste er å selv ha det gøy og få de rundt en til også ha det gøy. Og går et forøk skeis, så smil og tenk at det er "morro læll". :)

  SvarSlett
 6. Det er selvfølgelig veldig trist at hun har familieproblemer, men jeg er da enig med funks at å bruke det som et middel for å få oppmerksomhet ikke er riktig bevart. Vet at dette er en sjekkeblogg for gutter som vil lære hva de muligens gjør feil.. og hvordan de kan rette det. Men det er ikke alltid guttene som gjør feil. Selv om den meldingen var kald, så mener jeg at han gjorde det "opp igjen" ved å ringe henne med en gang.

  Men hva synes du om at en som er "grønnbelte"vil i et forhold? Burde han ikke vente til han har fått litt mer følelse av total overflod før han i det hele tatt tenker på noe fast? Tenker da spesielt på det forrige innlegget "Måten å havne i gode forhold på, er å ikke ønske forhold"

  SvarSlett
 7. Feminist (22)20.03.2011, 18:40

  Kjenner det ble ett veldig fragmentert innlegg fra meg her for å få med alle tankene jeg fikk=)

  Jeg kunne godt sendt ei melding ala den hun skrev for å straffe han. Han oppførte seg som en dust mot venninna. Han spør ikke hvordan hun har det og han tolker ett "jeg kan ikke da" som ett "ja".

  Nei, han kunne ikke vite at faren hennes ligger i koma, men han gjorde heller ikke noe for å finne ut hvordan hun har det. Samt at han svarer som en robot på den meldinga. Hadde han i det minste ringt henne.

  Hun tok kontakt, med et spørsmål "alt bra" (sikkert i håp om at han skulle spørre tilbake). -> Hun trenger noen å snakke med. Hun vil snakke med han. Han reagerer med sjekking og taklet det med faren hennes svært dårlig.

  Vanskelig situasjon å rydde opp i... Lykke til!

  SvarSlett
 8. Siden dette gjelder meg har jeg lyst til å besvare:)

  Jeg tenker her, om hun er interssert i meg sier hun ja til å møte meg.

  Jeg ringer henne før jeg sender den meldingen uten at hun tar telefonen, om hun vil snakke tar hun telefonen når jeg ringer.

  Hvorfor straffe? Jeg har oppført meg kaldt, i innlegget til Sondre skriver han at jeg ikke ville virke needy, brent meg her før. Har vist henne at jeg bryr meg når vi har vært sammen hvorfor skal jeg skrive så mye på sms?

  Ja jeg burde vært litt mer normal og sagt "alt bra her, hvordan står det til med deg?"

  Lett i etterkant, noen som har noen forslag om hva dere ville gjort videre? Har alleredet gått tilbake til meg selv (den dumsnille gutten som unnskylder seg og bare er alt for dumgod).

  Har sagt unnskyld for at jeg har vært kald på meldinger til henne og gitt henne beskjed at om hun ønsker noe kontakt/noe mer må hun ta det intiativet. Flott med kommentarer!

  SvarSlett
 9. Mulig jeg er (for) kynisk her, men jeg stiller meg bak en del av det Funks kommenterer.

  Hun burde heller ha fortalt om situasjonen, enn på mose på med skyldfølelse. Blir ikke riktig i mine øyne.

  Om hun er ustabil, er jeg personlig ikke sikker på - men hun er åpenbart i en sårbar posisjon, Og da er det ofte lett bytte ut frustrasjon med sinne.

  SvarSlett
 10. Feminist (22)21.03.2011, 18:17

  Flott at du svarer selv =)

  Mennesker er rare vesener. Høflighetsfraser er unødvendig tørrprat - bortsett fra i ekstreme situasjoner (som med faren), da er det ikke lenger kreativt å droppe de, men dårlig folkeskikk :P

  Hadde jeg vært i hennes situasjon ville jeg ønsket at du skulle ringe. (Om du ikke alt har ringt).

  Muligens tester hun grenser og vil finne ut hvor mye hun kan gjøre før hun møter motstand. Flott at du har unnskyldt deg, men kom gjerne innpå hvordan du opplevde situasjonen (ble satt ut osv). Slik at hun får noen signaler om at å si slike ting på ei melding er ikke noe du vanligvis godtar.

  Generelt synes jeg vi er for flinke til å kaste ballen til den andre personen "ring meg om du vil ha kontakt". Ta gjerne tilbake den kontrollen ved å spørre hvordan det går med faren hennes etc.

  Hun har nok med å tenke på han og kommer nok til å glemme at du sa at hun skulle ta kontakt. Så om hun er int. blir hun sittende å lure på hvorfor du ikke tar kontakt.

  SvarSlett
 11. Haha, det som forundrer meg mest med denne posten er: 1. Dette er jo "regler" de fleste oppegående mennesker har i ryggmargsrefleksen. 2: Det må være sykt pes å ha så dårlig selvtillit/impulskontroll at du må betale noen for å lære deg disse "reglene", evt. kan det fortolkes som litt sosialt vett. 3: Det må være helt sinnsykt sinnsykt krevende å vandre rundt og huske på alle disse tingene til enhver tid, om de da ikke er automatisert i nervebanenen, som hos de fleste.. 4: Hvis det er riktig, så pleier kontaktstrømmen å gå av seg selv. Kjæresten min var overhodet ingen supersjekker, men jeg kunne se rett igjennom hans nervøsitet, litt for ivrige meldinger etc. Det var en del av det som sjarmerte meg, at det uendelige spillet på en måte ble litt endret. Har nok av ganger kjørt den "hvem svarer sist på melding, hvem tar initiativet"-greia i så mange måneder før man oppdager at hei, han er jo bare en drittsekk med pappakomplekser og klamydia. Haha. Vi mennesker er bare triste noen ganger..

  SvarSlett
 12. @Anonym 10:12:

  1. Hvis du med "de fleste oppegående mennesker" mener "jenter", så er jeg enig. De aller fleste jenter kjenner til de sosiale kodene for sms. Men de fleste gutter gjør ikke det. Jenter bruker så mye tid i oppveksten på å diskutere det sosiale spillet at de har det i ryggmargen til slutt. De fleste gutter er ikke veldig klar over hva det de gjør egentlig subkommuniserer.

  2. Det må være sykt digg å føle seg bedre enn andre:)

  3. Ja. Derfor er sms-reglene bare rettningslinjer og støttehjul man kan bruke i begynnelsen, helt til man ikke trenger å tenke så mye på hva man egentlig skriver. Alt er lett når man kan det.

  4. Nervøsitet gjør ingenting. Det kan til og med være sjarmerende. Personlig er jeg ganske sjenert, men det gjør ingenting så lenge jeg ikke er desperat eller rar. De fleste jenter synes ikke det gjør noe om en gutt er sjenert. Drittsekker med pappakomplekser og klamydia er det forresten få som liker generelt;)

  SvarSlett
 13. Ikke gå i skyttergravene nå da folkens... prøv å rense hodet litt og se situasjonen fra den andres side. Funks, det er forskjell på om jenta faktisk ER kjip og manipulativ eller om hun sender en kjip og manipulativ melding i et enkelttilfelle fordi hun er ute av seg. Husk at det gikk veldig bra mellom de to i begynnelsen... hun sendte ham tom. <3! Løsningen her er ikke å bli snurt og svare med samme mynt tilbake... men man kan seff si klart ifra at man synes det var urettferdig å få den meldinga i fleisen! Men joda, needyness er liksom grunnproblemet her... og jeg er helt enig med de av dere som sier at Johan burde roe ned kjæreste-giret litt.

  Anonym, jeg skjønner ikke helt hva du kommenterer jeg. Har du lest innlegget?:) Virker jo som om du er helt enig i poengene i posten, nemlig at det er dust å følge "sjekkeregler" blindt og se bort ifra sunn fornuft. Men synes det blir ganske respektløst ovenfor alle de som virkelig har likt en annen person så mye at de har begynt å miste litt sunn fornuft i oppførselen sin... tror vi har vært der alle sammen, også du.

  Og bare for å gi et tips: Når du skriver sånt som du gjør her blir det liksom veldig tydelig at du har blitt dumpa av noen kjekkaser som egentlig ikke var interessert i deg og fremdeles er bitter. Moro at du kroner verket med å snakke nedsettende om andre med dårlig selvtillit;)

  SvarSlett
 14. Konge kommentar fra Sondre :)
  Og kan folk lese innleggene før de spyr ut ubrukelige innlegg? Rant over.
  Duke Hookem

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...