onsdag 18. mai 2011

Nettdating - meldingene

I serien om nettdating har vi endelig kommet frem til det jeg liker å kalle "kommunikasjonen fra første kontakt til møte i virkeligheten"... eller, som en mindre pretensiøs mann nok hadde sagt, "meldingene";)

Når man skal kommunisere på datingsidene er det veldig viktig å huske på hva det er som skaper tiltrekning på nett. Derfor skal jeg gjenta de eneste to "tiltrekningsfaktorene" som spiller noen rolle i den logiske og distanserte verdenen som er nettdating:

"Kjekkhetsinntrykket" (kommunisert gjennom bildene)
"Personlighetsinntrykket" (kommunisert gjennom bildene, profilteksten og meldingene du sender)

Det betyr at mesteparten av den tiltrekningen du er istand til å skape på en nettdatingside vil komme fra profilen din, med hovedvekt på bildene... med andre ord kan du slappe av når det kommer til kommunikasjonen med jenta! Jobben skal allerede være gjort! De eneste oppgavene du har er å:

1) Bli litt kjent så hun stoler nok på deg til å møte deg i virkeligheten
2) Unngå å virke kjedelig, rar, klysete, slesk, klein, tafatt, dum osv.
3) Finne ut om dere har noe til felles og om hun er det du ser etter

Hvordan man oppnår dette skal vi komme tilbake til mot slutten av innlegget; først skal jeg, som i de tidligere installasjonene av denne serien, gå igjennom noen av de vanligste feilene folk gjør.

1 - "Gaming"
Dersom du er en av de mange i "sjekkemiljøet" som har fokus på å "game" jenter i meldingene dine... dersom du forsøker å være cocky/funny, forsøker å bruke push/pull, forsøker å vise active disinterest, forsøker å kvalifisere, forsøker å negge, forsøker å være seksuell og drøy osv... ton dette ned TUSEN hakk. For det første, så er det ikke mye potensiale for å skape tiltrekning på denne måten... mesteparten av tiltrekningen du er istand til å oppnå vil jo komme fra profilen din uansett! Og for det andre: er det noe vi ser igjen og igjen, så er det at gutter som har fokus på "gaming" i meldingene sine ender opp med å virke klysete, rare og teite! I meldinger er første bud å ikke gi et negativt inntrykk... så slapp litt av, ikke prøv så hardt! La profilen din gjøre jobben, meldingene trenger ikke være fulle av "sjekketriks". Er hun ikke interessert (= svarer med korte setninger, unngår å stille spørsmål eller komme med informasjon, slutter å svare etterhvert) så er hun ikke interessert, og du klarer ikke "game" henne tilbake... årsaken ligger i profilen, du må gå tilbake dit og forsøke å gjøre den bedre isteden!

PS: Merkelige sjekkemiljø-tendenser som "smilefjesofobi" hører også hjemme her. Bruk smilefjes når det er naturlig; Hei! Jeg heter Arne:) er f.eks. mye hyggeligere og mer sosialt kalibrert enn et surt Hei. Jeg heter Arne. Men ikke overdriv heller... du trenger ikke smilefjes etter HVER setning, og dropp :P som har en tendens til å virke litt usikkert (man går liksom litt for langt i å understreke at det man skriver var ment som tull).

2 - Ikke forstå "reglene"
Mens det overnevnte er typiske feil blant gutter i "sjekkemiljøet", er denne en klassiker blant gutter som ikke har så mye erfaring med jenter. Du trenger ikke oppfordre henne til å svare hvis hun vil ha kontakt eller spørre henne rett ut om dere skal snakke sammen... denslags skal være UNDERFORSTÅTT!

Han: Halla, går det bra?:) (= Jeg liker deg. Hypp på å prate?)
Hun: Hei:) Det gjør det vøtt, der da? (= Jeg liker deg også. Ja, det er jeg!)

Idéen er at dere skal ha en normal samtale hvor dere blir litt kjent og finner ut litt om hverandre... ting skal skje av seg selv, naturlig og mellom linjene! Et annet typisk "regelbrudd" er å spørre om date eller telefonnummer for tidlig, f.eks. i første melding. Da demonstrerer man for det første at man ikke forstår at de fleste jenter har behov for å føle at hun kan stole litt mer på gutten før hun vil møte ham... og dessuten at man selv tydeligvis ikke har så mange å velge mellom. Hadde man hatt det hadde man jo brukt litt tid på å sjekke om denne jenta var mer verdt å treffe enn alle de andre som også var interessert, right?

3 - Forsøk på å imponere
Nok en gang; slapp av og la profilen din gjøre jobben. Hvis du forsøker å skryte, styrer samtalen for å komme inn på den kule jobben din, hobbyen din, kjendisene du er på hils med eller lignende, oppnår du som regel lite annet enn å skape et negativt personlighetsinntrykk. Skulle ønske jeg kunne legge ut bildet en fyr sendte til venninna mi på Sukker... han poserte ved sportsbilen sin og skrev "Hei hei, hva med en tur i denne?" Bilen var nybona, men selv så han hverken kjekk eller hyggelig ut... et typisk eksempel på hvordan folk satser på små detaljer mens de ignorerer de to viktige tiltrekningsfaktorene.

4 - Griseprat
Et eller annet sted der ute sitter det en liten men iherdig kjerne av godt voksne entusiaster som tror maleriske utrykk av typen "kåt", "pikk" og "fitte", lekkert dandert via QWERTY-tastatur og servert via bredbåndskabel, er veien til ungpikers hjerte. Keep reaching for the stars, boyos... and the Kleenex;) For all del, man kan prate om sex og skape seksuell stemning på datingsider... men tiltrekningen som gjør dette mulig kommer nok en gang fra det å ha en bra profil, og for å komme dit må man som regel være hakket smoothere enn å lire av seg åpningsreplikker som hadde gitt publikum i "Rorbua" bakoversveis.

5 - Være kjedelig
Det skal egentlig ganske mye til å være kjedelig... det er langt vanligere å ødelegge ved å forsøke for hardt å være morsom, kul eller på annen måte tiltrekkende! Samtaler om ting man egentlig ikke er interessert i og spørsmål om ting man egentlig ikke lurer på bør imidlertid unngås. Det samme gjelder spørsmål som det er kjedelig å svare på... "fortell litt om deg selv!" eller "Hvem er du for en?" er klassikere.

6 - Gjøre det samme som alle andre
Man skal ikke være jente på en datingside veldig lenge før man begynner å se mønstre. Folk skriver de samme tingene... de sender det samme søte bildet av en liten hundehvalp eller det samme morsomme bildet av en gammel dame som tøyer ut, uten å forstå at når man mottar disse tingene fra fem forskjellige karer på rappen så mister de mye av sin tiltenkte sjarm. Det å gi komplimenter på utseende bør også som regel unngås... først og fremst fordi dette er noe mange gjør (og som derfor får deg til å virke som enda en i flokken), men også fordi det fort kan virke litt døvt. Legg på den overnevnte mangelen på forståelse for at sjekking skal foregå mellom linjene, og du ender fort opp med

"Hei, du var en søt jente og jeg synes du virket veldig interessant! Har du lyst til å bli bedre kjent med meg?"

Litt døvt, rett og slett... men ganske vanlig blant gutter på datingsidene.

Så, det var altså noen ting man ikke bør gjøre... tiden er kommet til å snakke om hva man BØR gjøre.

Dersom du har en bra profil opplever du nok at jenter, ihvertfall fra tid til annen, tar kontakt med deg... men uansett lønner det seg å sende ut meldinger selv, da er det lettere å zoome seg inn på de man er interessert i. Send en vanlig melding... ligg unna "flørtebeskjeder" med bilde og denslags. Jeg synes dessuten gutter burde la vær å markere jenter som "interessante", selv om Andreas han en annen strategi (han gjør dette og lar det være opptil jenta å sende melding)... men hey, dette er virkelig flisespikking! Forsøk på chat som første kontakt, derimot, er det nok bedre grunner til å ligge unna... jeg kan av erfaring skrive under på at det er UTROLIG irriterende når noen prøver å chatte med deg når du bare er raskt inne for å sjekke meldinger og ikke har tid til noe mer.

Åpningsmeldingen er egentlig ikke så veldig viktig... liker hun profilen din så svarer hun, dersom du ikke gjør en av de overnevnte feilene vel og merke. Jeg foretrekker korte og greie åpningsmeldinger... poenget er jo å, mellom linjene, si ifra at man er interessert (ved å sende melding) og la henne gi signal om at hun også er det (ved å svare). Man kan godt kommentere noe hun skriver i profilen sin, men for ferskinger lønner det seg ofte å bare dra en "Hey:) Står til?" eller noe tilsvarende. Det er ikke den mest spennende meldingen man kan sende, men liker hun profilen din, så svarer hun... du slipper å bruke masse tid på individualiserte meldinger til alle du kontakter, og du slipper å begå noen av feilene over. Lange, gjennomtenkte meldinger i første mail virker som regel som noe avsenderen har kopiert og limt inn uansett.

Når den første "kontrakten" er inngått er det tid for mitt hemmelige våpen; god, gammeldags HYGGELIG SMALLTALK! Ingen sjekketriks, ingen linjer... vanligvis vil jeg veksle mellom å komme med statements og å stille spørsmål om ting jeg faktisk lurer på om jenta. Det er nemlig på DETTE stadiet du skal luke ut de jentene som er sånn som du ser etter... du kan ikke spesifikt tiltrekke drømmejentene dine ved å ha en spesialdesignet profil, du må "fiske med garn og så sile ut", som jeg pleier å si (folk som siterer seg selv er veldig sjarmerende, ikke sant?;) Hvis du lurer på hvordan hun ser ut, så spør om hun har flere bilder... hvis du lurer på hva hun jobber med eller om hun liker Simpsons, så spør om det. Det kan være gøy å spørre som en liten quiz med alternativer:

Tre kjappe:

1) A eller B?
2) C eller D?
3) E eller F?


Ofte vil jenta stille deg tre spørsmål av samme type tilbake.

Et poeng som gjelder for alle meldinger er at du bør gjøre dem relativt greie å svare på. "Hey:) Står til?" er f.eks. lett å svare på... det åpenbare svaret er "Det gjør det vøtt:) Der da?" eller noe lignende. "Hvem er du for en?", derimot, er som vi har vært inne på, et lite HELVETE å svare på og derfor ganske irriterende for den som er så uheldig å være mottaker. Det trenger som sagt ikke være spørsmål, though... en statement som "Nettopp kommet hjem fra hytta jeg... utrolig digg vær, jeg vil ha lenger helg!" er også lett å svare på fordi den innbyr til åpenbare spørsmål (f.eks. "Hvor er hytta?") Du trenger ikke stille spørsmål i HVER melding... og man merker egentlig ganske godt hvilke spørsmål du egentlig ikke lurer på men som du stiller bare fordi du vil at hun skal svare.

Hold deg til statements om ting du har gjort, ting du gjør, ting du gleder deg til, ting du skal eller til spørsmål om ting du faktisk lurer på!

Når dere har sendt en 5-10 meldinger er tiden inne for å ta ting videre. Dersom jenta bor langt unna blir du nødt til å gå noen omveier... du kan f.eks. adde henne på msn og chatte der, ta nummeret, prate litt på tlf. og så invitere henne til å komme til deg.

Du: Men du... lyst til å komme å besøke meg?
Hun: Seriøst?!
Du: Jepp. Det blir gøy... vi kan gjøre XXX og stikke til YYY!Mange gutter sliter med å tro det, men det er faktisk ikke vanskelig i det hele tatt å få en jente som bor på andre siden av landet til å komme å besøke deg... det forutsetter imidlertid at dere har kommunisert nok til at hun stoler på deg, og at hun liker deg i utgangspunktet, selvfølgelig.

Dersom dere bor nærmere hverandre trenger du stort sett ikke gjøre annet enn å sende 5-10 meldinger (eller prate i ca. to uker) hvis du vil være safe... så kan du bare forslå å møtes.

Du: Men du, hypp på å ta en kaffe en dag?:)
Hun: Det kan vi vøtt:) Når da tenkte du?
Du: Torsdag åtteish? På Mikrobryggeriet i Bogstadveien?
Hun: Torsdag skal jeg jobbe... hva med onsdag?
Du: Funker. Onsdag åtteish på Mikrobryggeriet da:)

Jenta vil som regel at du skal komme med forslag, både om sted og tid, selv om hun selvsagt kommer til å si fra hvis noe ikke passer for henne... det er dog sjelden at jenter ikke vil møtes der du foreslår og kommer med motforslag på møtested, så finn et sted som er praktisk for deg og som du liker... du vil som regel kunne få til å møtes der. Mer om date, om bra og dårlige møtesteder og hvordan man kan ta ting enda videre kan du lese om i den gratis e-boka som handler om dating på hjemmesidene våre... lykke til!

- Sondre

10 kommentarer:

 1. Utrolig bra post.

  Og utrolig hvor mange gutter som kloner ting til for seg selv ved aa gjore ting for komplisert (been there, done that).

  Aldri vaert saerlig inn i nettsjekking selv, burde vel egentlig starte med det ogsaa men er redd for at det faktisk funker bra. Da ender jeg sikkert opp med aa bli lat og drite i aa dra ut fordi jeg kan like gjerne skaffe dates fra stua hjemme.

  SvarSlett
 2. Glimrende:-) Du ser klart, der andre kun ser skog og tåke... Jeg lærer noe nytt i hver artikkel.

  Jeg håper at dere som ikke har testet nettsjekking (finnes de?), skjønner hvor bra tips og råd Sondre kommer med. Hvis dere klarer å implementere det han skriver, vil det spare dere for mye famling i blinde.

  Og, for å få virkelig bra bilder og profiltekst, ta kontakt med noen som kan det:-)

  SvarSlett
 3. VB: Word, sånn er det jo på andre arenaer også... som regel viktigere å kutte ut de teite tingene man gjør fordi man prøver så hardt å bli likt enn å legge til nye ting å gjøre! Alle de andre gjør teite ting for å bli likt de også, så ved å bare være en kul, laidback og NORMAL fyr kommer man langt;)

  Glenn: En ting er når 18-åringer lærer ting av det jeg skriver... men når en såpass erfaren og ressurssterk fyr som deg gjør det samme klarer jeg ikke la vær å føle meg litt stolt:)

  SvarSlett
 4. heisann sondre.

  lurte på om du kunne hjulpet meg med nettdating (sukker) prøvd tipsene her men kommer liksom ingen vei :P

  SvarSlett
 5. Kom tilfeldigvis over bloggen deres, og nå leser jeg den fra siste innlegg til første. Selv om jeg er jente, så har dere hjulpet meg å forstå, og ikke minst sette ord, på en del ting (og jeg er enda ikke ferdig å lese bloggen).
  vet at jeg kommenterer på et gammelt innlegg nå. men fikk en fantastisk fin melding på en nettside akkurat nå som jeg leste dette innlegget "satan du va fin. du sku seriøst ha fådd fengra meg så fin som du va. VOLDA meg!"

  i tillegg er jeg veldig enig i den regel om ikke å spørre om å ha kontakt/bli kjent, fordi det skal være underforstått. svarer ofte "nei..." eller lar være å svare hvis de faktisk er nødt til å spørre om det, gjerne i første melding. tror jeg er nødt til å bare svare alle idiotene med en link til denne posten ;) haha

  - jente21

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du ønsker å få noen tips og teori direkte vinklet mot jenter så har vi også søsterbloggen usminket.no, anbefales å sjekkes ut.

   Slett

 6. Informativt og godt forklart. Har ei venninne som jeg kan logge inn på profilen til på sukker.
  Ser jo der ukentlig at 9 av 10 ikke har lest denne artikkelen. Dumt for dem, bra for oss som leser og lærer:)
  Så det er virkelig ikke vanskelig å bli bedre enn snittet på nettdating. Tror mange menn også blir fornærmet og oppgitt over manglende svar. De skjønner ikke at dette er et "eget fag" som kan læres.
  Mann 37

  SvarSlett
 7. Bra post!

  Kjenner meg igjen i teksten din at jeg har gått i baret noen ganger ja :)

  SvarSlett
 8. Jeg er jente og er ikke enig i alle tipsene her. Synes for eksempel det er gørr kjedelig med gutter som åpner med meldinger ala "Hei! Hvordan går det/står til?"
  Man kan vel ha litt mer fantasi enn som så.

  SvarSlett
 9. Hei Jente, takk for kommentar:) For all del, og som jeg skriver i artikkelen: "Det er ikke den mest spennende meldingen man kan sende, men liker hun profilen din, så svarer hun... du slipper å bruke masse tid på individualiserte meldinger til alle du kontakter, og du slipper å begå noen av feilene over."

  Den fordelen slike meldinger måtte ha handler altså mer om effektivitet og safeing. Det er en av flere linjer man kan legge seg på, avhengig av hva man ønsker å oppnå. Vil man gjøre noe mer spennende (men også mer tidkrevende) har jeg tips om det i boka mi.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...