mandag 27. juni 2011

Jenter bør ha langt hår!

I helgen tok jeg og Andreas en utepils på Tea Lounge på Løkka; dvs, Andreas drakk som vanlig grønn te, den pingla;) Diskusjonen begynte rundt de pedagogiske utfordringene man møter innenfor bransjen vår og endte med hvorvidt jenter burde ha langt hår eller ikke; i det hele tatt synes jeg temaene vi tok opp er såpass interessante at de er verdt å nedfelle i form av et aldri så lite blogginnlegg.

Utgangspunktet for diskusjonen var, av alle ting, TV-programmet "Sigrid søker kjæreste", som vi forøvrig ble spurt om å stille opp i. Vi takket høflig nei; vi har generelt liten tro på at vi får vist hva vi står for ved å opptre i underholdningsprogrammer uansett om de er morsomme og velproduserte slik dette viste seg å være, og vi er SVÆRT skeptiske til tanken på at kursdeltagerne våre skal bli stoppet på byen fordi folk kjenner igjen instruktøren de går med fra TV.

Men anyways; med seg i programmet hadde de imidlertid fått med seg en kar som skal få være anonym i dette innlegget. I en minneverdig scene holder han foredrag for Sigrid, og han skriver på tavlen:

Jenter bør ha langt hår!

Hvorpå Sigrid, som jo IKKE har langt hår, vender seg til kamera og kommer med en ironisk betraktning om at det må være DET hun har misforstått. Settingen og budskapet er typisk; her står det en idiot og forteller at folk burde være sånn og sånn, men alle vet jo at det beste er å være seg selv!

Det er dette som er den store pedagogiske utfordringen: for hvis vi ser på harde fakta og erfaring er det ingen tvil om at flertallet av gutter foretrekker jenter med langt eller halvlangt hår. For å si det på en annen måte som kanskje er lettere å relatere seg til for jenter; det finnes omtrent like mange gutter som synes kort hår på jenter er å foretrekke som det finnes jenter som liker gutter med langt hår i hestehale. Det er altså ikke sånn at INGEN gutter foretrekker kort hår på jenter, men de tilhører mindretallet.

For å oppsummere: De fleste gutter synes en jente stiger noen hakk på "tiltrekningsskalaen" dersom hun går fra å ha kort til å få langt hår.

Dette hadde vår venn som stilte opp i programmet altså skjønt. Måten han la det fram på er imidlertid problematisk; hvordan er det naturlig å reagere hvis noen forteller deg "gutter liker best jenter som er [noe du ikke er]"? Vil de fleste si, "Ah, ja men DA må jeg jo forandre meg!"? Eller vil et slikt utsagn trigge en rekke forsvarsmekanismer og følelsesmessige issues som kommer til å medføre massiv motstand mot den forandringen vedkommende forsøker å indusere? Det siste er selvsagt langt vanligere, og det er jo egentlig ikke så rart.

Det handler nemlig ikke bare om å legge fakta på bordet og sette to streker under, uansett hvor sikker man er på at forandringen man foreslår vil føre til bedre resultater.

Hos mange må man installere en "verktøykasse" av tanker som hjelper dem å akseptere en forandring uten at det går for hardt utover egoet deres før man kan sette igang å gjennomføre denne forandringen!

Hva slags "verktøykasse" er det vi snakker om? Vel, det blir omfattende å gå inn på, men jeg kan nevne noen eksempler. Utgangspunktet må og skal alltid være at det beste er å være seg selv. Neste skritt er å få vedkommende til å reflektere litt rundt hva "seg selv" egentlig er; er egentlig klesstilen din "deg selv?" Rollen du spiller i sosiale sammenhenger, er den "deg selv"? Og enda mer sentralt: det er viktig å sette seg ned og se på om man er fornøyd med livet slik det er i dag. Er man det er det jo INGEN grunn til å forandre seg, om man så bryter med ALLE "regler" om hvordan tiltrekkende personer skal være! Dersom man IKKE er fornøyd, derimot, bør man kanskje begynne å tenke; det nytter nemlig ikke å sitte der og oppleve at guttene man er interessert i aldri er interessert tilbake, være misfornøyd men samtidig nekte å forandre seg på noen som helst måte!

Som Einstein så treffende sa det; definisjonen av galskap er å gjøre den samme tingen om og om igjen og forvente forskjellige resultater. Det betyr i praksis at man ofte må ta et valg; enten senke krava eller gjøre noe for å forbedre seg selv.

Å få dette til uten å tvinge folk til å føle at de går på akkord med "seg selv" eller true deres egoet for mye, se DET er selve trikset!

- Sondre (kort hår og lite ego)

8 kommentarer:

 1. Dette med langt hår har de snakka om før, og det er også noko eg høyrer frå andre gutar. Men eg stussar litt over at de er så kategoriske, spesielt sidan de er så opptekne av mote, mellom anna kor viktig det er at passformen på kleda er god. Det er eg heilt einig i at er viktig, men er de ikkje med på at noko av det samme gjeld for hår? Kva type frisyre ein kler er veldig avhengig av til dømes ansiktsform, og eg meiner mange kler halvlangt eller kort hår mykje betre enn langt. Sjølv vart eg råda av guttevennar til å ikkje klippe av meg det lange håret mitt, men etter eg gjorde det likevel fekk eg skryt, og kritikarane innrømte at eg kledde det godt. Synst sjølv eg ser mykje bedre ut. (Er ikkje kort-kort, ca ned til haka)

  Er du einig i at nokre jenter faktisk kan vere penare med kortare hår, ikkje berre omvendt? Eller er det lange håret i seg sjølv så pent at det er best med langt hår, uavhengig av ansiktsform og liknande?

  Elles ein veldig interessant og underhaldande blogg!

  SvarSlett
 2. Skeptisk. Fordi det høres ut som du likestiller kvantitet med kvalitet. Er å ha bredest mulig appell til de fleste jenter viktigere enn å appellere til de jentene du passer med? Klær og stil signaliserer mye, og jeg ser med gru på om alle gutter plutselig begynner å kle seg likt fordi en viss stil viser seg å skremme bort minst mulig jenter.

  Hvorfor ikke bruke stil aktivt å kommunisere noe om deg selv? Så slipper du som metalhead bli stuck med vgtopp20lista bimboen fordi du klippet av deg hestehalen og lot band-tskjorta ligge. Ja,kanskje du får deg et ligg eller 50 mer enn før, men sjansen for at du vil møte noen som virkelig liker deg (for det metalhuet du er) vil jo tilsvarende minke.

  Når det er sagt, så skader det ingen å bli bevisst på sin egen stil og nøyaktig hva den kommuniserer. Men syns dere på bloggen her pusher litt for hardt på en veldig A4 stil. Selv om merkelapper og stereotyping egentlig er idiotisk (og i mange tilfeller feilaktig), så er det faktum at man bedømmer om man vil ha kontakt eller ikke med noen basert på utseende. Og i et hav av menn på byen syns jeg faktisk det er greit å kunne skille pappaguttene fra rockerne og hipsterne med et blikk. Praktisk er det faktisk.

  SvarSlett
 3. @Anonym 19:21: Poenget med Sondres post er ikke at alle jenter skal ha langt hår eller at det nødvendigvis er noe man som jente trenger å tenke på i det hele tatt. Poenget er bare å være bevisst på at de fleste gutter foretrekker langt hår. Hvis man er kjempefornøyd med sitt eget kjærlighetsliv så er det ingen grunn til å la håret gro.

  Fra en studie om emnet:

  In one study published in the research journal Human Nature, researchers found that women who had originally been rated by a test group as being less attractive were rated far more highly when shown with a longer hairstyle. The experimenters concluded that longer hairstyles increase women's attractiveness in part because longer hair helps to disguise less desirable features. Long hair tends to make the jaw line slimmer and less prominent and draws attention away from undefined cheekbones. Also, as described by many men, long hair also contributes to a more feminine and youthful appearance.

  SvarSlett
 4. @Anonym 19:33: Hvem man "passer med" rent personlighetsmessig og hvilke jenter som blir forelsket i deg er ikke nødvendigvis det samme.

  Her er vi egentlig inne på noe viktig:

  Veldig mange gutter blir kjempefrustrert og forstår ingenting den dagen de møter en jente de matcher kjempegodt med. Musikksmak, livssyn, verdier, humor, ALT kan klaffe 100%, men ALIKEVEL er ikke jenta ordentlig FORELSKA. Jenter kan gjerne bli forelska i noen de ikke har noen ting til felles med, til og med i en de overhodet ikke LIKER som person engang!

  Jenter kan ikke VELGE hvem de blir forelska i, og det er heller ikke opp til sjebnen.

  Jenter tiltrekkes gutter som er KJEKKE, og KJEKK handler heldigvis ikke om hva man er født med, men hvordan man TER seg og hvilken sosial verdi man signaliserer at man har.

  Kles-tipsene vi lærer bort på Bootcamp er generelle "regler" for hva som ser bra ut, uavhengig av "stil". Man kan være soss, hipster, rocka, konservativ eller technofrik, poenget er bare å gå med klær som passer kroppstype og fasong.

  SvarSlett
 5. Ja,jenter tiltrekkes av gutter som de syns er kjekke. Men vi er faktisk ikke en udifferensierbar masse som har lik smak. Og selv om man ikke kan velge hvem man utvikler følelser for, så er det ganske mye større sjans for at man synes noen som kommuniserer like verdier/interesser gjennom stil er kjekke, enn det motsatte (unntak: loner badboyen)

  Jeg klarer f.eks ikke å synes at gutter som ser ut som de bor i treningsstudio og kun spiser for å få nok proteiner, er kjekke. For meg kommuniserer de overfladisk og bimbo, mens andre jenter syns de kun kommuniserer en sunn interesse i utseendet sitt. Ikke takler jeg brunkrem eller bling i øret heller. Hvorfor? Det har egentlig lite med ren estetikk å gjøre. Jeg finner det uattraktivt fordi tidligere erfaringer tilsier at dette er gutter jeg ikke har en døyt til felles med. Man kan si at å sette folk i boks basert på utseende er galt, men i godt over 80% av tilfellene så stemmer det (etter min erfaring).

  På en måte er det litt søtt at dere prøver å ta hensyn til at folk faller for personer de ikke passer sammen med, men la oss være ærlige: I de fleste tilfeller leker like barn best. Og holder mest sannsynlig ut med hverandre mye lenger enn de forholdene hvor rake motsetninger lidenskapelig sloss for å forstå hverandre hver bidige dag.

  Så hvorfor oppfordre gutter til å satse så bredt at de kanskje mister appellen til de jentene de faktisk hadde funket best med? For prinsippet er jo det samme uansett om man har samme humor, interesser og verdier: eskaler og unngå vennebåsen (resten er ukontrollerbar biokjemi.

  SvarSlett
 6. @Anonym 23:44: Som jeg skrev i forrige kommentar så er det ikke noe mål å få hiphopern til å slutte å være hiphoper. Poenget mitt var bare at selv om hiphopern møter en hiphop-jente så er det ingen automatikk i at hun begynner å like han bare fordi han er hiphoper, de må være TILTRUKKET av hverandre i tillegg.

  Vi oppfordrer ikke gutter til å "satse bredt", men å gå for akkurat de jentene de faktisk liker istedet for å "ta det man kan få".

  At tiltrekning kun handler om å unngå vennebåsen og at resten er opp til ukontrollerbar biokjemi stemmer ikke. Jeg og de fleste av de andre gutta på bloggen har gått fra å ikke være populær hos NOEN jenter til å være populær hos veldig mange. Biokjemien og utseende vårt er nok omtrent den samme som før, endringen ligger i tankesett, væremåte og fremgangsmåte.

  SvarSlett
 7. Mange gode kommentarer fra alle sammen... vi har virkelig mange reflekterte og smarte lesere på denne bloggen:)

  Til hun første som kommenterte: dette med langt hår dreier seg utover den effekten undersøkelsen til Andreas beskriver om assosiasjon. Tnk etter selv; i film, media osv, hvordan ser "den pene jenta" ut? Kort eller langt hår? Nettopp. Gutter vokser opp med dette bildet på hvordan den "pene jenta" er, og derfor synes mange at langt hår er mer tiltrekkende enn kort. Dersom man er interessert i mot, så er det kjempebra... men dersom man vil bli så TILTREKKENDE som mulig så er effekten av assosiasjon ikke noe man bør ignorere. Tenk deg selv; hvilke assosiasjoner knytter du til gutter med langt hår i hestehale? Er du som de fleste andre jenter rynker du på nesa, hovedsaklig pga. assosiasjon. De fleste gutter med langt hår i hestehale du har truffet og sett opp igjennom livet har ikke vært spesielt kule eller kjekke.

  Halvlangt hår, derimot, kan være kjempefint på både gutter og jenter. Vi snakker her om kort-kort, bare for å presisere.

  Ellers har Andreas svart mye av det jeg ville sagt, bra jobb... vil bare si at vi OFTE opplever NETTOPP det at gutter treffer en jente som de har ALT til felles med, men som allikevel bare vil være venner. Det å ha ting til felles skaper ikke TILTREKNING! Poenget er ikke at alle skal kjøre samme stil, men det er enkelte faktorer med kroppsspråk, væremåte, påkledning osv osv som jenter underbevisst legger merke til og som de underbevisst bruker som clues på om dette er en gutt med høy eller lav verdi. Når det er sagt er det SELVSAGT forskjell på hva individuelle jenter liker; men at det finnes noen likhetstrekk tror jeg ingen klarer å argumentere mot. Det er ikke HELT tilfeldig hvem du synes er heit og hvem andre jenter synes er heite, ikke sant? Virkeligheten viser oss ihvertfall at enkelte gutter har mange interesserte mens andre har ingen.

  Det er ihvertfall MIN mening;)

  SvarSlett
 8. Vil si at det å ta ting til felles skaper mer besettelse, enn forelskelse.

  Jeg ser på meg selv som en meget attraktiv person, og jeg har møtt på endel jenter som gav meg et førsteinntrykk som var WAY better enn det jeg satt igjen med når jeg møtte dem på date.

  Jeg føler at man må få lov til å uttrykke seg selv i stilen sin, fremfor å ha det A4, men A4 er jo kun en modell som man jobber seg utifra.
  Si meg da, bare fordi jeg digger house, så trenger ikke jeg å kle meg i en typisk rave-stil (som i bunn og grunn ser helt forjævlig ut), jeg syns det er kulere at en la oss si, kler seg veldig bra, og uttrykker sine interesser (som dans) via væremåte og oppførsel :))

  Bra jobb gutta! :))

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...