mandag 29. august 2011

Å elske en psykopat: Kjærlighetsbrev til en massemorder


Jeg beveger meg ut i et potensielt minefelt med artikkelen jeg skriver nå. VG skrev i går om hvordan ABB får kjærlighetsbrev fra kvinner fra hele verden. Det samme skjedde med Baneheia-drapsmennene Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen.

Ifølge VG forstår ikke psykologene hvorfor det er slik. Forsøk på forklaringsmodeller er alt ifra at kvinnene har et behov for å "redde" mennene til at kvinnene er masochister med barndomstraumer.

Med andre ord, man forsøker å forklare en makaber og uforståelig tiltrekning med psykologiske forklaringer. Problemet med en "psykologisk forklaringsmodell" er bare at det ALDRI skjer andre veien: Psykisk ustabile menn sender ikke brev til kvinnelige mordere. Selv om NOE av forklaringen nok ligger i sånne mekanismer, tror jeg den BIOLOGISKE faktoren i bunn er den STORE og EGENTLIGE årsaken til at noen kvinner faktisk faller for massemordere.

I en undersøkelse blant aper, fant man at de hannene som utøvde fysisk vold mot hunnene var de som parret seg mest. Nå skal man være forsiktig med å trekke konklusjoner fra dyreriket over til forhold hos mennesker, men jeg tror det peker på noe vi burde være oppmerksomme på og undersøke, selv om vi kanskje ikke liker det vi finner.

Så, hva tror JEG er den DYPERELIGGENDE årsaken til at noe så ekstremt som barnedrapsmenn faktisk kan få kjærlighetsbrev på cella?

Det første prinsippet jeg må argumentere for er at vi mennesker noen ganger føler tiltrekning til personer UAVHENGIG av om vi faktisk LIKER vedkommende som person eller ikke. For de fleste oppegående mennesker er det selvfølgelig en deal-breaker om personen vi er tiltrukket av er idiot, men det endrer ikke de FØLELSENE vi allerede har. Og med fare for å tråkke noen på tærne så VIRKER det ihvertfall som om noen jenter lettere styres av følelsene enn av fornuften i valg av partner. Vi kan på en måte si at den EMOSJONELLE delen av bevisstheten overstyrer den RASJONELLE.

Jeg mener altså at forklaringen ikke ligger i at kvinnene rasjonellt synes det er attraktivt at mennene er mordere, men heller at kvinnene er EMOSJONELT tiltrukket PÅ TROSS AV at de er massemordere.

Men hva kan være grunnen til at kvinner føler EMOSJONELL tiltrekning til psykopater? I eksempelet med aper som slår ligger det en potensiell farlig slutning: At aper som slår = attraktive aper. Og det er en slutning det er lett å komme til hvis man trekker raske konklusjoner om årsak-virkning. Men jeg TIPPER (uten å påberope meg at jeg VET) at årsaken heller ligger i det vi kaller SOSIAL VERDI. I en apeflokk finnes det et ganske strengt hierarki. Hvis vi overforenkler litt kan vi si at de hannapene som ligger høyt i hierarkiet er mer attraktive for hunnene enn apene lenger ned på rangstigen. Og der ligger også forklaringen: Hanner høyt oppe i hierarkiet er mindre redd for "sosiale represalier" fra de andre i flokken og slår derfor oftere. Det er altså ikke volden i seg selv som er attraktivt for hunnene, det er den sosiale posisjonen det signaliserer.

Kan det hende at hunnene hos menneskeapen har arvet noen av de samme biologiske mekanismene? Jeg tror ja og nei. Jeg skal først argumentere for hvorfor jeg sier ja, og så skal jeg argumentere for nei etterpå så jeg slipper hatmeldinger i kommentarfeltet:)

Vi mennesker har et kjærlighet/hat-forhold til autoriteter. Vi hater noen autoriteter og vi elsker andre. Personlig likte jeg ikke George Bush så godt, men jeg er fan av gruppa The Stone Roses. Hva er egentlig en autoritet? En person vi anser som "høyere oppe i det sosiale hierarkiet" enn oss selv? Delvis. Jeg tror en autoritet er en person vi føler har evne/makt til å gjøre livet vårt bedre eller dårligere.

Vi LIKER autorieter som kan ivareta våre interesser (i mitt tilfelle The Stone Roses) og vi MISLIKER autoriteter som ikke ivaretar våre interesser (Bush). Kvinner som mangler empati kan tiltrekkes massemordere fordi de ikke tolker autoriteten som negativ, men som positiv fordi de har makt over andre.

Vi mennesker er BIOLOGISK programmert til å bli ekstra oppmerksomme på mennesker vi føler utgjør en mulig trussel eller gevinst for oss. Og det kan virke som om kvinner ofte føler EMOSJONELL tiltrekning til menn som utgjør en potensiell FARE eller GEVINST for andre. Heldigvis er det ikke det ENESTE kvinner faller for, men det er en såpass sterk mekanisme at jeg mener det er med og forklarer en del merkelig adferd. Som for eksempel kvinner som føler fasinasjon for massemordere, konebankere, barnemishandlere osv. Jeg tror ikke kvinnene SELV føler at det de gjør er merkelig, jeg tror de RASJONALISERER handlingene sine med at "Jeg ønsker bare å brevveksle med han for å finne ut hvem han egentlig er", eller "Jeg ønsker bare å omvende han til Jesus" eller lignende. Men den DYPERELIGGENDE årsaken tror jeg ligger i at kvinner biologisk fasineres av menn med makt til å utgjøre en fare for andre.

MEN, og her kommer det heldigvis et kjempestort MEN: Noe av det som skiller oss mennesker fra aper er NETTOPP evnen til å overstyre instinktene våre. De fleste RASJONELLE kvinner faller ikke for psykopater. De ALLER fleste kvinner hadde slått opp med typen den dagen han begynner å denge henne eller barna sine. Det er altså heldigvis snakk om en liten, merkelig del av den kvinnelige befolkning som sender kjærlighetsbrev til massemordere. Ingen du har lyst til å date med det første.

-Andreas

Diskuter gjerne i kommentarfeltet.

15 kommentarer:

 1. Er faktisk ganske mange anonyme tråder på diverse forum ala Kvinneguiden hvor kvinner spør hvorfor de føler seg tiltrukket av en såpass syk fyr.

  Virker nesten som det er ganske vanlig. Men er som du sier, det er ganske langt mellom å føle seg litt tiltrukket, men la fornuften styre, og til å sende lange frierbrev til han.

  SvarSlett
 2. Fantastisk interessant tema å diskutere og en meget velskrevet artikkel!

  Dessverre tror jeg det er lite konkret kunnskap om fenomenet som foreligger per i dag, så vi får nøye oss med å spekulere litt, slik de andre som bidrar med utsagn i artikkelen også forsåvidt presiserer at de gjør.

  Det hadde vært kult hvis noen faktisk hadde forsket litt på hvem disse kvinnene er... er de oppegående damer med jobb og venner, eller fungerer de dårlig i samfunnet? Er de psykotiske og motiverte av vrangforestillinger? Vi som jobber innenfor psykisk helsevern vet at psykotiske mennesker ofte blander begivenheter og personer fra nyhetsbildet inn i forestillingene sine, setter seg selv i sammenheng med dem på en eller annen måte. Min hunch er at få av dem er normalt fungerende, oppegående jenter, selv om jeg ikke nødvendigvis tror alle er psykotiske... men det er som sagt bare en hunch.

  Det som VIRKELIG er interessant er imidlertid, som Andreas påpeker, at det er kvinner som sender slike brev til drapsdømte menn. Det er sjelden omvendt. Dette synes logisk å sette i sammenheng med andre tendenser vi ser i samfunnet rundt oss... at kvinner fasineres av menn som er litt farlige, litt skumle osv. Kanskje er det denne tendensen, som hos normale, oppegående kvinner kan føre til en viss tiltrekning til menn som er litt farlige, som hos mindre normale damer fører til fasinasjonen for kjempepsykoer?

  Generelt kan det også synes som om det at en mann får mye oppmerksomhet fra andre er en tiltrekningsfaktor i seg selv. Jeg er fristet til å peke på at mannlige kjendiser OFTE er sammen er sammen med mye yngre og mye hottere jenter, mens det samme SJELDEN er tilfelle for kvinnlige kjendiser. Sosial verdi, som Andreas kaller det. Om det er hele forklaringen på dette fenomenet er jeg imidlertid ikke så sikker på... dersom man hadde gjort en innsats for å komme til bunns i det ville man nok ha funnet ut at det var flere og mer kompliserte årsaker. Men å diskutere og spekulere... det er alltid gøy!;)

  SvarSlett
 3. Veldig interessant tema og bra og objektivt skrevet!

  SvarSlett
 4. Dette er en av det absolutt beste artiklene dere har skrevet! Utrolig tankevekkende. Og litt skremmende. Men mest interessant. Nå tilhører jeg den (lille?) gruppen kvinner som går innunder "svært rasjonell". Selv om jeg selvsagt har mine øyeblikk hvor jeg styres av følelsene mine. (Det har foressten dere menn også ;-)) Så for meg er dette fenomenet utrolig merkelig og jeg har liksom aldri helt greid å relatere til det. Både dette og dette med voldelige menn som skal være så tiltrekkende for kvinner... Det har liksom aldri vært helt meg og jeg har vridd hodet mitt igjen og igjen for å prøve å finne svaret på hvorfor noen ikke greier å forlate han idioten som behandler henne som dritt hele tiden. Hvorfor noen kvinner bare lar seg tråkke på. Uten å si ifra. Uten å trekke seg unna.

  Denne artikkelen gav meg et par aha-opplevelser. Jeg tror virkelig du er inne på noe her altså!

  SvarSlett
 5. Sier bare en ting. Trist!

  SvarSlett
 6. "I likhet med Nyhus mener Thuen at det ikke er hvem som helst som er i stand til å skrive slike brev.

  - Det er all grunn til å tro at dette er ganske skakkjørte og forstyrrede kvinner som sliter med seg selv. De har ofte en slags forestilling om at de kan gjøre en forskjell, et ønske om en type helbreding, frelse og omsorg. De tror de skal få ham på rett kjøl og ta et slags ansvar for hans rehabilitering, sier Thuen".

  Og jeg er helt enig. i tillegg til å være nokså kokko, lever disse kvinnene i en naiv fantasiverden, og har ikke et sunt forold til verken kjærlighet eller menn.

  SvarSlett
 7. Feminist (22)29.08.2011, 20:56

  Takk for at du tørr å ta tak i temaet! All ære til deg for det!

  Du er inne på mye bra, men du mangler noe vesentlig i analysen. Nemlig hvem disse kvinnene er. Jeg tror på resonnementet ditt, men det er likevel noe som skurrer, for med din forklaring så skulle "alle kvinner" blitt tiltrukket av ABB.

  Du svarer på "hvordan kan kvinner bli tiltrukket av ABB", men mist like viktig er "hvorfor blir noen kvinner tiltrukket av ABB" og slik du fremstiller det virker det som at det kunne vært hvem som helst. Og nettopp der skurrer det veldig for meg.

  Her er det (minst) tre sorteringer som skjer.
  - De som gir psykopater høy sosial verdi
  - De som i stor grad tiltrekkes av sosial verdi og
  - De som lar seg styre av følelser over fornuft.

  Punkt 2. ligger som forutsetning for din analyse, men jeg er ikke helt overbevist om at alle kvinner påvirkes likt av menn med sosial verdi, her tror jeg det finnes graderinger. Det samme gjelder forøvrig for punkt 1 og 3.

  SvarSlett
 8. @Feminist (22): Artikkelen overforenkler, vanligvis bruker jeg en hel helg på å forklare hvordan kvinnelig tiltrekning fungerer.

  Jeg mener selvfølgelig ikke at "alle kvinner" blir tiltrukket av ABB. Jeg prøver å forklare hvorfor NOEN idet heletatt kan bli det på TROSS av hva han har gjort.

  Det kunne ikke vært hvem som helst.

  Jeg tror vi må skille mellom (a) de jentene som "fasineres" av massemordere og tar kontakt, og (b) de jentene som blir forelsket, og tar kontakt med kjærlighetserklæringer.

  Sistnevnte gruppe tror jeg er en veldig spesiell type jenter som nok mangler en del empati og sosiale antenner.

  Min påstand er at "alle" jenter (selvfølgelig skummelt å generalisere) tilrekkes av sosial verdi, men at HVA som gir verdi er forskjellig fra jente til jente.

  SvarSlett
 9. Har oppdatert artikkelen.

  SvarSlett
 10. Det som faktisk er litt sykt, er at det virker som presten og sexologen sier at disse kvinnene blir tiltrukket FORDI, og ikke PÅ TROSS av, at mennene er syke. Og at medieeksponering har veldig mye med det å gjøre - de populære er de som blir kontaktet.

  ABB er i utgangspunktet ikke utiltrekkende - da selvfølgelig rent utseendemessig sett, men for min del blir jeg kvalm bare jeg ser på noen som klarer være så usympatisk.

  SvarSlett
 11. Sosial verdi, den går jeg for.

  Hvordan forklarer man da ellers at alle kvinner (vet at "alle" her provoserer) føler seg i en eller annen grad tiltrukket at kjendiser - uansett hvor fæle de ser ut? Løsningen ligger i hiarkiet, enkelt og greit.

  Ift ABB så skulle det overhodet ikke forundre meg om det er slik at denne tiltrekningen kan oppstå hos en hvilken som helst kvinne, empatisk eller ikke, rett og slett bare som et utløp for et instinkt som ligger begravd dypt der inne, under alle opplærte sosiale normer.

  Who knows. Interessant i alle fall. En ting jeg kan banne på er at dersom ABB hadde gått fri, så hadde han hatt like store problemer med å riste av seg innpåslitne damer som hevngjerrige menn på byen. Folk hadde blitt like overrasket etter å ha lest dette i VG også.

  SvarSlett
 12. Feminist (22)30.08.2011, 13:02

  Om løsningen ligger i hierarkiet så gir det lite mening at han er attraktiv fordi han hos de fleste ligger nederst i hierarkiet.

  Det er her en må begynne å kode om og ikke generalisere "alle kvinner" (eller "alle menn") slik du gjør Anonym!

  Samfunnet består slik jeg forstår det av ulike subsamfunn med ulike hierarkier og med ulike statussymbol. Noen ting er mer eller mindre universelle, men ofte er det store og viktige distinksjoner ute i samfunnet.

  SvarSlett
 13. @Feminist (22): Det vi kaller "sosial verdi" er ikke det samme som "sosial status" (statussymbol).

  Modellen vi bruker for å forklare sosial verdi tar høyde for både kulturell påvirkning og at forskjellige jenter tillegger forskjellige ting PERSONLIG verdi. Fellesnevneren for når jenter føler tiltrekning er dog hvor SOSIALT "trygg" hun tolker mannen og i hvilken grad hun føler at mannen er trygg for HENNE (tilgjengelig/til å stole på).

  SvarSlett
 14. Feminist (22)30.08.2011, 20:02

  @Andreas. Det siste innlegget var svar på Anonyms innlegg der han tar utgangspunkt i hierarki. Burde fått frem det =)

  Synes sosial verdi er en god teori som tar høyde for ulike kulturer i motsetning til en tradisjonell modell som går på hierarki.

  SvarSlett
 15. hei!
  Må si du er veldig intligent!
  Eller er det bare jeg som er dum :D?? hehe!
  Uansett du er veldig flink til å snakke om ting som plager en

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...