fredag 19. august 2011

Metroseksualitet for MENN

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt det. Jenta ved siden av meg sukker, rister på hodet og sier: Hvor KOMMER all denne metroseksualiteten fra?!

Fyren som strener forbi, derimot, aner ingenting... jeg er faktisk rimelig overbevist om at han tror jenter synes han ser hot ut.Begrepet "metroseksualitet" dukket opp i 1994, i en artikkel i London-avisen The Independent:

"Metrosexual man, the single young man with a high disposable income, living or working in the city (because that’s where all the best shops are), is perhaps the most promising consumer market of the decade. In the Eighties he was only to be found inside fashion magazines such as GQ, in television advertisements for Levi's jeans or in gay bars. In the Nineties, he’s everywhere and he’s going shopping."
- Mark Simpson, The Independent (1994)


I løpet av det siste tiåret har begrepet fått innpass i vårt kollektive vokabular, hvor det nå har antatt betydningen "urban fyr som bruker mye tid og penger på utseendet". For de aller fleste etterlater det seg også en bismak av femininitet, og i det store og hele blir nok begrepet av mange oppfattet som ganske negativt ladet.

Mine herrer; vi står ovenfor et dilemma.

På den ene siden er det åpenbart at man, dersom man er interessert i å gjøre det beste mulig med det motsatte kjønn, trenger å optimalisere det utseendet man har fått fra naturens side.

På den andre siden er det å være veldig opptatt av utseendet sitt en egenskap som oppfattes som temmelig feminin, også av jenter. Og jenter blir generelt like tiltrukket av feminine menn som gutter blir av maskuline kvinner.

Stikkordet for oss gutta, dersom vi ikke vil gå i "metro-fella", er SLIK DET ALLTID HAR VÆRT FOR MENN "å naile det uten å virke som om vi prøver".

Er James Bond feminin eller metroseksuell? Han bruker tydeligvis en del ressurser på hvordan han ser ut? Joda, men han virker ikke på noen måte som om han prøver spesielt hardt. Han snakker ikke om shopping eller mote... og han vet at han må sikte nærmere det klassiske enn det ekstremt motebevisste!

For all del, det er bra å følge med på mote... men man må ikke gå så langt at det ser ut som om man virkelig PRØVER! Bruk gjerne fuktighetskrem eller kvisekrem, ta litt sol, tren på helsestudio... men HOLD DET FOR DEG SELV! Og ikke gå for langt... "brun" er bra, "åpenbart solariumsbrun" (eller, GUD FORBY, brunkremoransje) er for mye. "Velstelte og korte negler" er bra, "åpenbar manikyr" er for mye.

Mange gutter sliter med å finne denne balansen... noen sitter der med den håpløse stilen sin og ler av homsete metrogutter, andre svinser rundt med buksene bretta opp på leggen og silkeskjerf mens de rister på hodet over harry bønder.

Det som er litt underlig er at de første "metro posterboyene" - type David Beckham - faktisk SKJØNNER denne balansen. Et eller annet sted har det sklidd ut; straighte gutter har blitt fortapt i artikler om mote for menn skrevet for folk som ser på mote som et kreativt språk, en kunst... IKKE som et verktøy til å maksimere tiltrekning!

***

Avslutningsvis skal jeg komme med en påstand som ved første øyekast kan tolkes som om jeg tar en helomvending og motsier meg selv.

Jeg er rimelig sikker på at mange av dere kommer til å være uenige med meg, både gutter og jenter... like sikker som jeg er på at dere kommer til å forstå akkurat hva jeg mener og bli enige igjen så fort jeg kommer med et konkret eksempel. Klare? OK, here, goes:

"Det å flørte med det feminine kan ALLIKEVEL gjøre en mann mer tiltrekkende!"

Kjenner dere uenigheten bruse?

OK, her kommer eksempelet:

Captain Jack Sparrow.

Det er nemlig et artig smutthull i regelen om at maskulinitet er tiltrekkende. Det å flørte med det feminine på en slik måte at man utstråler en "gi faen"-holdning... som om man gjør det for å provoserere akkurat i riktig grad... kan være veldig maskulint og tiltrekkende. Neglelakk på punkrockere, rosa skjorte på ellers selvsikre og maskuline gutter... alt er eksempler på hvordan det i enkelte situasjoner for enkelte menn KAN funke å flørte med det feminine. Det er imidlertid en effekt som kan være vanskelig å pull off og som rett og slett ikke ligger for alle, så vær forsiktig.

- Sondre (vil helst være James Bond)

6 kommentarer:

 1. Stesøstera mi lå en gang med en fyr hun hadde møtt på en fest. Dette i seg selv er kanskje ikke så rart, bortsett fra at hun var OVERBEVIST om at han var homofil. Også etter at hun hadde ligget med han.

  Nå er hun ikke akkurat den skarpeste kniven i skuffen, men eg har selv hatt erfaring med å spille *litt* på femininitet kan gjøre at folk ikke vet helt hvor de har deg. Og det er jo ofte ikke så dumt om du vil generere attraksjon ;)

  SvarSlett
 2. grunnen til at Jack Sparrow er digg er at han blir spilt av Johnny Depp. Husk det. Bra innlegg.

  SvarSlett
 3. Johhny Depp et en søtnos, for all del... men i min ydmyke mening er det noe spesielt med karakteren Jack Sparrow. Blikke det samme med Willy Wonka eller Edward saksehånd vøtt!:)

  SvarSlett
 4. http://www.newser.com/story/83465/women-in-healthy-nations-prefer-metrosexual-look.html

  Men det er riktig nok for utseende, ikke stil.

  SvarSlett
 5. Genialt innlegg. Dette har jeg tenkt mye på, men aldri skjønt noe utav. TAKK :D

  -Gatsby

  SvarSlett
 6. @fenris, makes sense! :)
  Selv har jeg problemer med å finne balansen, men jeg er maskuline i forhold til at jeg er er relativt bøs(trent) og det ser man på kroppsbygningen.
  Men jeg desarmerer det skumle boler looket med å kle meg metroseksuelt, ha et fresht og grooma ansikt og hår. Jeg føler at det funker for meg :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...