onsdag 17. august 2011

Hot or not: mine tanker

I dette innlegget linket jeg til en artikkel fra minmote.no, og spurte leserne våre hva de syntes om stilene til både guttene og jentene som var avbildet. Artikkelen hadde nemlig fokus på at motivasjonen til de som utalte seg var å kle seg for å bli oppfattet som tiltrukkende av det motsatte kjønn, og da syntes jeg det var interessant å høre hvorvidt dere syntes de hadde lykkes eller ikke;)

Oppsummering av svarene deres:

Den eneste av jentene som fikk plusspoeng av gutta var brunetta øverst til høyre. Gutta var påfallende enige om dette.

Ingen av guttene fikk egentlig spesielt med plusspoeng fra jentene. Den eneste som fikk et "kanskje" var han helt til venstre, men det var tydeligvis litt under tvil

For alle del; det er selvsagt slik at folk vil ha forskjellige meninger, og at man aldri vil finne en regel som forutsier hva alle mennesker vil synes er tiltrekkende. Men når vi kikker rundt oss så er det faktisk ganske tydelig at det er enkelte "typer" som i snitt oppfattes som mer tiltrekkende enn andre, enkelte stiler som er assosiert med "hot" og enkelte som er assosiert med "not" hos en relativt stor del av det motsatte kjønn. Det synes jeg dere illustrerer ganske godt med kommentarene deres, for dere er faktisk ganske enige hvis vi bare tar hensyn til det jenter skriver om guttene og det gutter skriver om jentene.

Før jeg skriver hva JEG mener er det noen interessante kommentarer som jeg vil ta opp spesielt:

Anonym (som selv er jente såvidt jeg forstår) skriver: Jeg maa si jeg er uenig med resten av gjengen som har kommentert paa denne posten (det er kanskje fordi jeg er en liten hipster selv :P). Jeg synes jentene hadde kjempe sot stil bortsett fra hun siste jente(med hatten) som var litt plain.

Denne kommentaren hører vi ofte i forskjellige former, både fra gutter og jenter. La meg skjematisere den for dere, slik at den bakenforliggende logikken blir helt klar:

1) Jente får feedback fra en/flere personer fra flere gutter som alle er enige om at den og den stilen eller den og den hårsveisen ikke er spesielt tiltrekkende for gutter

2) Jente svarer: det er jeg ikke enig i


Det er FULLSTENDIG lov å være uenig i hvorvidt en stil er kul eller ikke, og alle har sin fulle rett til å velge sin egen stil helt uavhengig av hva jeg eller andre måtte mene. Men det er ikke det vi snakker om her; vi snakker om hvorvidt stilen er assosiert med TILTREKNING hos det motsatte kjønn! Det er ganske håpløst å være uenig når representanter for det motsatte kjønn forteller en at noe rett og slett ikke er tiltrekkende:

"Jeg er uenig i at du ikke synes det er tiltrekkende"?!

Det er ikke en option. Man må faktisk velge; vil jeg fortsette med denne stilen fordi jeg og venninnene mine synes den er kul og moteriktig og fordi jeg identifiserer meg med den... eller vil jeg ha en stil som maksimerer tiltrekning?

Hva slags stiler synes gutter er hot? Bottom line: dere trenger ikke høre på meg eller på de andre gutta som kommenterer her. Sett dere isteden ned og se på noen typiske guttefilmer (Transformers, American Pie, Superbad osv.) Legg så merke til hva slags stil "den hotte jenta" har, og hva slags stiler hun ALDRI har. Så enkelt er det.

Gutter gjør akkurat det samme, bare så det er sagt; og ja, jeg har vært der selv, det er derfor jeg er så streng og kjip på dette punktet! Gutter farges av filmene de ser, musikken de identifiserer seg med og av hva som er kult i kompisgjengen, spesielt på den tiden da de selv gikk på ungdomsskole/videregående... og når jenter prøver å droppe forsiktige hint om endringer som ville ha vært til det bedre avfeier de dem med at "de ikke er enige!"

Egentlig tror jeg motstanden mot å ta til seg råd av denne typen handler om at man har tatt et valg, investert i en "stil", identifisert seg med en "type"... og da er det vanskelig å innrømme for seg selv at det kanskje finnes bedre valg mhp. det å fremstå mest mulig attraktiv. Man har kanskje også fått komplimenter som man bruker som bevis på at det valget man har tatt fungerer. Men ærlig talt;

Dersom det man vil er å fremstå mest mulig tiltrekkende for det motsatte kjønn så er det MANGE mennesker som har MYE å hente på å innse at de er litt inhabile. Ta to skritt tilbake og hør på hva andre har å si med et åpent sinn... SPESIELT dersom flere uavhengige representanter for det motsatte kjønn sier det samme!

Neste kommentar jeg vil nevne er denne, fra "jente": Nei, ingen av guttene var kledd på en måte som jeg finner tiltrekkende. Ingen stor fan av hipstermoten, det ser ofte litt sånn halv-femi ut- ikke alle som kler det. Jeg liker at gutter og menn ser ut som MENN, og da hjelper det ikke å ha på seg knallrøde skinny jeans og bakoversleik. Beklager altså. Uansett om det er en 25- eller 30-åring som kler seg trendy, ser de alltid ut som de er max 21 år = lite tiltrekkende med mindre du er under 21 år selv. Hva skjedde med slitte jeans, en mørk t-skjorte og en svart skinnjakke (ikke om sommeren), og 3-dagersskjegg og et lurt smil? Sjeldent jeg ser denne stilen på byen. Hvor kom all denne metroseksualiteten fra? Og nei, jeg er ikke gammel, forsatt i 20-årene selv.

Dette er SPOT ON. Er det NOE som går igjen, så er det at gutter vil ha FEMININE, JENTETE jenter... og jenter vil ha MASKULINE, MANDIGE (evt. guttete;) gutter. Nok en gang; ta en titt på filmer for jenter og serier for jenter. Hvor mange av "kjekkasene" der kler seg som gutta i denne artikkelen? Og der har du svaret ditt. De har alle sammen gått i fella hvor de forsøker å være moteriktige for motens skyld, utrykke kreativitet og vise at de "har skjønt greia"... og det er greit det, hvis det er det man vil oppnå. Men hvis målet er å være TILTREKKENDE, så han man skutt langt forbi mål.

Videre skriver "jente": Kler gutta i GV seg som guttene i artikkelen? Har noen av dere noen gang hatt suksess med jenter over 25 år? Hvis det er denne klesstilen dere går for, og filmscenen med James Dean er "formelen" for "sjarm", så blir jeg litt skeptisk her.... Ikke ment som kritikk, bare lurer. Synes stort sett at dere virker veldig fornuftige og sympatiske. Stort sett :) James Dean kunne i det minste kle seg....

Ai ai ai, ferska, der ER faktisk oss i denne artikkelen! Hehehe, seriøst; tipper det jeg skrev over har gitt deg svaret ditt allerede. Det vi anbefaler er at gutter skal se på andre gutter som har draget, diskutere hvilke gutter som er hot or not med venninner og prøve å se sammenhenger, se på filmer og serier for jenter og hvordan "kjekkasen" fremstilles der... og lære av det, fremfor å la seg irritere av det. Stjele triksene til "kjekkasene" og utkonkurrere dem med deres egne metoder! Det finnes ingen "formel" for sjarm... det handler mer om å ta frem de sidene av seg selv som er sjarmerende og dyrke dem, og for å gjøre dette er det nyttig å se konkrete eksempler så man kan kjenne igjen hva det egentlig er snakk om. James Dean er interessant eksempel fordi han var kul for ÅTTE TUSEN ÅR SIDEN, men allikevel er det ting med oppførselen hans og klesstilen hans som er like relevant den dag i dag... men nei, han er ikke noen formel for noe som helst, han er et av mange eksempler man kan lære noe fra. Andre eksempelpersoner vi kan referere til er så forskjellige som kronprins Håkon, Jens August i hotel Cæsar og Johnny Depp;)

Ellers digga jeg sitatet til Ananas: "Always take one thing off before you leave the house"

Hva mener JEG? Jeg skal være brutalt ærlig, så slutt å lese her dersom du ikke tåler gutter som har meninger om hvordan jenter ser ut. Jeg er helt enig i at brunetta øverst til høyre kommer best ut av det hva stil angår. Hun er den eneste som har på seg klær jeg assosierer med hotte jenter... selv om hun hadde steget enda noen hakk dersom hun hadde hatt lenger hår og gitt det en omgang med rettetanga! Sveisen hun har nå er gjennomført usexy i min bok (nok en gang; se på guttefilmer og fortell meg hvor mange av "de hotte jentene" som har kort, krøllete hår).

Venninna hennes er faktisk et eksempel på hvordan kort hår på jenter kan funke i noen spesielle tilfeller... men ellers er jeg lite fan av antrekket generelt og måten det fremhever kroppen hennes på spesielt. Hun ser kjempesøt og veldig kul ut (mest pga. håret + ansiktsutrykket), men havner med en gang i "kul venninne"-kategorien pga. det overnevnte. Bootcut/slengish bukser og høye hæler hadde nok funka MYE bedre for henne enn skjørt/shorts og lave sko...

De to neste jentene... tipper de hadde gått opp minst tre hakk på skalaen med en stil som sier "hot" istedenfor "forsøker å se interessant ut". Spesielt hun til venstre ser rar ut, hun til høyre kan jeg ihvertfall akseptere som en som prøver å gjøre en fashion-statement.

Ang. de to neste - for mitt vedkommende får jeg negative assosiasjoner så fort jeg ser en hatt og/eller et par spesielle hipster-briller (spesielt kombinasjonen). "Spesielle briller" gir meg personlig assosiasjonen "døll men prøver å være interessant", men jeg vet at både Anders og Andreas liker jenter med briller. Jenta nederst til høyre har et antrekk som funker mhp. å få kroppen hennes til å se bra ut, men ellers ser hun ut som om hun har på seg sånne briller med nese på, for å være helt ærlig. Venninna hennes er vel den av jentene jeg kanskje tror EGENTLIG er penest, hun har ihvertfall veldig pent hår... men hun gjør jaggu sitt beste for å ødelegge inntrykket! Likblek hud, og ansiktsutrykket liksom bare understreker antagelsen om "døll men prøver å være interessant" (hvilket sikkert ikke stemmer i det hele tatt, det er bare assosiasjonene jeg får.)

Når det gjelder gutta i artikkelen skal jeg faktisk skrive et eget innlegg om metroseksualitet;)

- Sondre (kjip, kynisk og brutalt ærlig)

7 kommentarer:

 1. Feminist (22)17.08.2011, 17:05

  Synes det er på sin plass å kommentere at hva som er attraktivt er ulikt i ulike sosiale miljø.

  Jeg tror den optimale stilen for _jenter_ er å ha en stilen som gjør at de tiltrekker seg de guttene de ønsker og ikke "alle de andre". Også jenter har ulike ønsker til menn, hos noen er stil viktig hos andre er andre elementer viktigere.

  Å gå rundt kledd som "lovlig blond" tiltrekker MASSE gutter, men somregel er det "Jack'n Jones gutter". Det er for all del topp for jenter som søker oppmerksomhet fra disse. Eller bare oppmerksomhet.

  Søker en derimot en spesiell type mennesker er distingvering, som dem i artikkelen bedriver, helt utmerket (sett at de får oppmerksomhet fra guttene de ønsker).

  Slik stil "skremmer bort" uønskede gutter. Det samme gjelder andre stiler som f.eks. gother stil.

  Med andre ord kan en ikke spørre ALLE om stilen deres er attraktiv om fåtallet av dem er i jentenes målgruppe.

  Mennesker som lykkes innenfor subgrupper gjør det nettopp fordi de skiller seg ut fra det alle liker og aksepterer.

  Sosial verdi hos hipstere, gothere, motormiljøer etc = rare blikk fra "mainstreame" og andre subgrupper.

  SvarSlett
 2. tips til filmer vi gutta kan se ?

  SvarSlett
 3. kommentaren min var "spot on", haaay *knipse* Gleder meg til å lese innlegget om metroseksualitet (og kanskje metoder for å eliminere den?). Men seriøst, Jens August? LOL :)

  SvarSlett
 4. Feminist(22): Vet du hva, jeg tror rett og slett vi kan bypasse hele den diskusjonen og isteden si det så enkelt som dette:

  Dersom man er fornøyd med resultatene man får med det motsatte kjønn i dag så trenger man ikke foreta seg noe som helst. Da har man funnet stilen som funker for seg! Men dersom man er frustrert og ikke får draget på noen man er interessert i er det kanskje på tide å innse at det kan være smart å gjøre noen forandringer.

  Jeg er selvsagt enig i grunnpremisset ditt, men samtidig vet jeg at det finnes MANGE mennesker der ute som har den innstillingen du forfekter - "måten jeg kler meg på er kanskje ikke noe sånne kjipe mainstream-gutter/jenter liker, men sånne gutter/jenter JEG ville ha elsket det!" - men som allikevel ikke opplever noen interesse fra de personene de vil ha! Og så sitter de der og venter... og venter... og venter. Da er det kanskje på tide å forsøke noe nytt istedenfor å vente på det ene mennesket som en dag skal komme på en hvit hest og ha helt annerledes smak enn alle de andre i hele verden!

  Dersom vi tar utgangspunkt i at menneskene i artikkelen søker en spesiell type partnere, som du skriver... er det ikke litt påfallende at det, på denne bloggen med ca. 1600 daglige lesere, ikke er EN som har funnet noen av dem spesielt attraktive? Det vi ser er jo isteden at både gutter og jenter er ganske så enige om hva de synes om tiltrekningskraften til personene som er avbildet.

  Og dersom man hadde spurt personene i denne teksten... tror du virkelig de hadde sagt "jeg er ut etter å treffe en person i en veldig spesiell subgruppe"? Min erfaring er at de fleste er hypp på en person de liker trynet på, som oppfører seg på en tiltrekkende måte og som de har bra kjemi med. I så måte vil de aller fleste være bedre tjent med en stil som har bred apell fremfor en som snakker til subgruppene.

  Bottom line er selvsagt som alltid at det ikke så enkelte som at noen stiler er riktige og andre er gale... alt handler om
  hvordan man gjør det, om hvordan akkurat dette antrekket passer til deg, om det funker eller ikke. Men at enkelte stiler er lettere å pull off enn andre, og at enkelte stiler har en bredere apell, det er det ingen tvil om.

  Det blir forøvrig fort komplisert å diskutere dette inngående... det vi kaller tilgjengelighet blir nemlig også raskt en faktor. Det er ikke mange som har selvinnsikt nok til å skille mellom når de faktisk ikke ER tiltrukket av noe og når de føler seg frastøtt fordi de f.eks. innerst inne har en følelse av "sånne jenter/gutter synes nok ikke jeg er bra nok for dem".

  Jente: Jens August har GAME;) Han er kanskje en klysete sleazeball, men han har game. Typisk en fyr som fortjener at triksene hans blir stjålet fra ham og brukt til å utkonkurrere ham;)

  SvarSlett
 5. Feminist (22)18.08.2011, 16:09

  Var ikke ment som kritikk, men som en kommentar =) Du sier mye bra, men for å koke det ned;

  - Hva gutter etterspør og hvilken strategier for å få positiv oppmerksomhet som lønner seg for jenter er ikke nødvendigvis de samme. Ikke all oppmerkomhet er positiv oppmerkomhet. Det en kler seg i i California uten å få mer enn behagelig oppmerksomhet for, kan en oppleve litt av hvert med å bruke her i Norge.

  [Ellers er jeg enig i grunnprinsippet; fungerer ikke strategien; bytt den ut!].

  SvarSlett
 6. Det ble heller ikke oppfattet som sådan, vi setter kjempepris på kommentarene og synspunktene dine (og vil gjerne ha et navn å kalle deg istedenfor "feminist", hint hint:))

  Tror vi er enige, vi sier bare ting på litt forskjellig måte!

  SvarSlett
 7. Feminist (22)19.08.2011, 15:14

  Tror vi er rimelig enige jeg og, men utdypning og diskusjon er alltid nødvendig for å få frem nyansene.

  Andreas har vel både navn og kontaktinfo om du ønsker det, ellers er jeg strålende fornøyd med å bli kalt femininist.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...