lørdag 25. februar 2012

Sosial verdi og hvorfor du bør bry deg

Gode, gamle Gene Simmons, aka USAs svar på Rune Rudberg, kan avsløre at han har bilder av over 5000 damer han har ligget med.

Gene Simmons: - Jeg har 5000 sexbevis!

For de av oss som synes KISS er genialt (om enn på en veldig ironisk måte:) kommer vel ikke det overnevnte som noen bombe. Men hvordan har det seg egentlig at slappe gamlinger som Gene og Rune drar damer?Mange, inkludert de fleste jenter, tror at mye av forklaringen er sosial status, altså størrelsen på lommeboka. I dette innlegget skal jeg argumentere for at årsaken snarere er noe vi pleier å kalle sosial verdi!

Sosial verdi er noe annet enn sosial status. Sosial status er som nevnt et mål for utdannelsesnivå og materiell rikdom... dette er et begrep de fleste har hørt før, og som mange har et bevisst forhold til. Sosial verdi, derimot, er ikke noe vi snakker så mye om... vi har ikke engang noe ord for det i dagligtalen (det nærmeste man kommer er vel når kidsa på ungdomsskolen omtaler en klassekamerat som "populær"). Allikevel forholder vi oss til denne mystiske størrelsen på daglig basis. Vi skal derfor begynne med en definisjon:

Når A ser at B får oppmerksomhet fra andre mennesker stiger B sin sosiale verdi i A sine øyne med

1) Hvor mange mennesker som gir oppmerksomheten
2) Hvor positiv oppmerksomheten er
3) Hvor høy sosial verdi den som gir oppmerksomheten har


Altså: Dersom jeg kommer inn på en fest og en kar roper: "Hey, Sondre, så jævlig kult å se deg!" får jeg litt sosial verdi. Dersom jeg kommer inn på en fest og Barack Obama roper "Hey, Sondre, så jævlig kult å se deg!" får jeg MASSE sosial verdi. Dersom jeg kommer inn på en fest og hundre mennesker kommer løpende mens de roper det samme får jeg OGSÅ masse sosial verdi. Dersom folk spytter etter meg eller roper "ditt jævla apetryne!" får jeg NEGATIV sosial verdi.

Det ultimate eksempelet på å ha høy sosial verdi er å være "kjendis"... en "kjendis" får oppmerksomhet fra andre mennesker hele tiden, og da spesielt oppmerksomhet fra media. Siden mediene representerer oppmerksomheten til veldig mange mennesker er det sistnevnte spesielt virkningsfullt.

Sosial verdi er en av de STERKESTE tiltrekningsfaktorene som finnes for jenter.


Men hva med makt og penger? Vel, tenk deg følgende scenario: En lutfattig men høyprofilert idol-deltager, en søkkrik arving som ingen imidlertid vet hvem er og en funksjonær i regjeringen som har masse reell makt men som er totalt anonym for folk flest kommer alene til et utested fullt av mennesker de aldri har truffet før.

Hvem tror du har mest draget?

Det er lett å tro at det er makt og penger som er årsaken til at enkelte menn har draget, men slik jeg ser det er det heller slik at makt og penger lett lar seg oversette til sosial verdi, som er den reelle tiltrekningskraften. Mange rikinger har skjønt dette for lenge siden, og de bruker pengene sine på en slik måte at de får mye oppmerksomhet fra media.... de arrangerer gigantiske fester, kjøper fotball-lag til tross for liten eller ingen sjanse til å tjene penger på dem og skaffer seg ekstreme og unike biler.

Det samme gjelder en rekke andre ting som gutter pleier å tro at drar damer; å spille i band eller å være DJ? Først og fremst tiltrekkende

Det faktum at sosial verdi er tiltrekkende for jenter forklarer en rekke fenomener vi ser rundt oss. Det faktum at de fleste menn synes å ha mye lettere får å finne en partner som er yngre og mer attraktiv enn dem selv i jobbsammenheng enn på byen? Check. Fjortiser som går i fistel og svimer av når boybandet de liker dukker opp for platesignering? Check.

Og apropos boyband... et spesielt tilfelle av tiltrekning via sosial verdi finner vi i situasjoner hvor jenter opplever at en gutt får oppmerksomhet fra andre jenter. Denne effekten er veldokumentert hos en rekke dyrearter... man har f.eks. sett at en rypestegg som er omgitt av utstoppede hunner blir mer attraktiv for de andre hunnene som er tilstede. Vi kan selvsagt ikke slutte sikre konklusjoner angående menneskelig adferd basert på dyreforsøk, men det finnes definitivt indisier på at tilsvarende effekter er på ferde hos oss tobente sletteaper.
Det merkelige med sosial verdi er at den egentlig bare fungerer én vei som tiltrekningsfator. Tone Damli er sammen med Aksel Hennie, men det hadde vært helt utenkelig at Aleksander Rybak skulle være sammen med en femten år eldre og mye mindre fysisk attraktiv dame bare fordi hun var en kjent skuespiller! (For all del, jeg er sikker på at Aksel har en fantastisk personlighet også... men come on, det motsatte hadde ALDRI skjedd!) Hvorfor det er slik kan man si mye om... her skal vi nøye oss med å bemerke at årsaken nok er å finne i evolusjon og biologi.

Det å bli flinkere til å skaffe seg sosial verdi er altså en av de mest effektive "sjekketriksene" en gutt kan bruke. Det finnes nemlig flere måter å gjøre dette på enn å stille opp på Idol-audition... det handler om å bli bedre på å knytte nettverk og om å oppføre seg på en slik måte at man nesten automatisk blir oppfattet som en person med høy sosial verdi. Dette er ting vi bruker mye tid på på kursene våre... men jeg skal gi et raskt, praktisk eksempel for å illustrere:

En person som er flink til å skaffe seg sosial verdi åpner ofte samtaler med flere mennesker samtidig. Han begynner på et tema med A, men når A bøyer seg for å sjekke mobilen i veska begynner han tilbakelent og casually en annen samtale med B. Når A snur seg tilbake igjen er personen plutselig opptatt med B, og det føles litt som om A og B konkurrerer om tiden til vedkommende... slik klarer han å bli et midtpunkt, og således øke sin sosiale verdi.

Tenk over det... sosial verdi er kraftige saker. Hvis Gene og Rune kan gjøre det, så kan du også!:D

7 kommentarer:

 1. Dette stemmer veldig bra med mine egne erfaringer. Sosial verdi er et begrep jeg selv har brukt før. Allikevel tror jeg ikke helt at kjendis-faktoren virker på helt samme måte. Jeg synes selv at sosial verdi og det å være en alpha-mann har mer til felles. Mange kvinner prøver seg på kjendiser ikke nødvendigvis fordi de er tiltrukket, men det vil gi høyere sosial verdi for dem innad i vennegjengen. Sosial verdi er viktig for kvinner også.

  SvarSlett
 2. utrolig bra innlegg, dette stemmer veldig godt med hva jeg selv har opplevd :)

  SvarSlett
 3. Takk folkens:) Supern, er enig med deg. Sosial verdi ER evolusjonsmessig utrolig viktig for kvinner, og derfor blir de tiltrukket av menn som har det. Når kvinner ønsker å vinne Idol er det for å få sosial verdi i seg selv, når menn ønsker å vinne Idol er det fordi de ønsker å få kvinner VIA sosial verdi. Og det er selvsagt også slik at måten man oppfører seg på har mye å si! Men tenk deg f.eks. en fyr som Woody Allen, det MOTSATTE av en alpha-mann... han drar damer allikevel, nettopp fordi han har sosial verdi. Og fordi oppfattelsen av at mann må være en typisk alfa mannemann for å dra damer er litt misvisende etter vår mening... jeg tipper de fleste gutter har klødd seg i hodet av "pingler" som drar masse damer, for kvinners definisjon av en "alfamann" samsvarer nok ikke alltid med hvordan vi gutta forestiller oss det samme:)

  SvarSlett
 4. På byn/vors/fest: Om du selv (A) har mindre sosial verdi enn B, skal du da "gjøre ditt beste" for å gi B sosial verdi slik at han kan gi tilbake, eller skal du holde deg litt unna for å ikke "være en av alle de andre som åpenbart klenger etter han"?

  SvarSlett
 5. Hvorfor har dere begynt å resirkulere gamle innlegg?

  SvarSlett
 6. @Anonym 09:22: Ta det som et tegn på at du har lest bloggen for lenge :)

  SvarSlett
 7. @Anonym 08.40

  Etter min erfaring virker det som at det beste er å være genuint interessert, men hvis personen ikke interesserer seg for deg tilbake, hva er da hensikten med å fortsette samtalen, selv om det er selveste Gene.

  Jeg har vært så heldig å opplevd hvordan det er å være på den andre siden av gjerdet. Og det som skiller "B" ut fra mengden, er at du spør om ting du er nyskjerrige på.
  Istedenfor "ja shitt du er bare så kul asså, har kjøpt ALLE platene dine og hengt de på veggen å sånn!"

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...