fredag 14. februar 2014

Herremote: Skjorter

Skjorte er et lett anvendelig plagg, og kan kombineres med så og si alt. I Gode Vibber deler vi skjorter inn i to grupper: fritidsskjorter og penskjorter. De mest markante forskjellene er at fleste penskjorter har stiv krage og fritidsskjorte som regel ikke. Fritidsskjorter er ofte mer fargerike, og har varierende mønster. De har ofte to lommer på brystene også.

Penskjorte. Disse har jeg utallige av, og jeg foretrekker de hovedsakelig med loddrette striper, helfargede eller med små ruter. Det viktigste å fokusere på med disse skjortene er at de bør se eksklusive ut. Hvordan man ser om de ser slik ut, avhenger av hva slags skjorte det er. Når det gjelder skjorter med loddrette striper, er det hvor tykke stripene er, som teller. Her er det tynne striper som gjelder. For tykke striper blir veldig fort feil. Anbefales i: Lyseblå, marineblå, rosa, lyslilla, og rød.



På ensfargede skjorter er det primært fargen som bestemmer hvor eksklusiv den ser ut, dere får nesten bare se på bilde-eksempel, og vurdere selv utifra det. Jeg vil anbefale disse i nesten alle farger: Lyslilla, lysblå, marineblå, hvit, svart og lysgul.

Små rutete skjorte så er det viktigste at den blir minst mulig duklignende. Disse vil jeg hovedsakelig anbefale i blå, rød og lilla.
En ting som er kult på helfargede og skjorter med loddrette striper, er hvit krage. Dette er toppen av eksklusivitet på skjorter. Legendariske Gordon Gekko i Wall street brukte det allerede i 1987, og plagget har fremdeles samme funksjon. Dette er et plagg som er forbeholdt byturer, det kan bli litt overpyntet til hverdags med mindre du bruker dress.

Ting å unngå når det gjelder penskjorter. Ha ustiv krage, dette er påtenkt fritidsskjorter ikke penskjorter. For stor krage, dette vil gjøre at skjorten ser ut som noe kjøpt på ebay fra en koreansk selger.
80/90-talls krage er også en ting du bør unngå. Ja, jeg vet Brad Pitt i fight club så enormt kul ut med den røda skinnjakka, og den svære skjorta. Dessverre er ikke dette anvendbart for oss dødelige.

Fritidsskjorte. Disse har jeg tilnærmet ingen av, og er egentlig ikke noe særlig fan av dem. Disse skjortene er for folk som liker å ha litt mer laidback stil. Jeg fordeler de for praktiske grunner inn i jeansskjorter og mønstrede skjorter.
Jeansskjorte er i og for seg et dritkult plagg, men problemet er at det er vanskelig å kombinere bra. Hovedsakelig fordi jeans på jeans er en dårlig kombinasjon. Men det kan gå om du har forskjellig farge på bukse og skjorte. Under ser du godt eksempel på en jeansskjorte.
Men for all del unngå kombinasjoner som dette.
Mønstret skjorte finner du ofte med stiv krage, og det er de jeg hovedsakelig foretrekker om jeg skal gå med en slik. Disse gir deg en look som gir en mellomting mellom penskjorte(stivt) og mønstret skjorte med svak krage(laidback). Dersom du kjøper de fargerike av disse bør du være forsiktig med hvordan du kombinerer. Dog gir det deg muligheten til å kapitalisere på dette, og kombinere på en uvanlig, men positiv måte som illustrert under(bildet med sofaen).
- Kim

21 kommentarer:

  1. Nice :) Har lyst på fler innlegg av denne typen ;)

    SvarSlett
  2. Bra post, men hvem er denne mystiske "Kim"?

    SvarSlett
  3. Kim, det er første gangen jeg leser et innlegg om skjorter, and I liked it.

    SvarSlett
  4. Finfin post! Det var virkelig på tide det kom en blogg som kunne hjelpe gutta til å kle seg, synes jeg, og dere gjør en veldig bra jobb :) Eneste jeg ville lagt til, er at når det gjelder skjorter, er det viktigste å velge en farge man KLER. Jeg synes i alle fall ikke det hjelper om skjorta er aldri så kul, hvis han inni den ser syk og trøtt ut fordi han har på seg pastellfarger... otherwise, well written!

    SvarSlett
  5. Fint, detta. Who's Kim?

    SvarSlett
  6. Kim kler seg faktisk også veldig fint selv, så dette bør dere andre gutter få med dere! :)

    SvarSlett
  7. Hva med kortermete skjorter?

    SvarSlett
  8. Kortermete skjorter holder man seg unna..

    SvarSlett
  9. Er det noe spesiell grunn til det?
    Personlig elsker jeg å bruke Kortermete skjorter om sommeren, da det ofte er for varmt med vanlige.
    Ikke meningen å være vanskelig, bare ønsker en begrunnelse :)

    SvarSlett
  10. Det gir feil assosiasjoner. Kortermede skjorter er forbundet med lavstatus folk. Det betyr ikke at det definitivt ser dårlig ut, bare at jeg ville holdt meg til langermede.

    Alternativer om sommeren er å brette opp ermene som vist på nederste bildet, eller gå med en t-skjorte. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Mårru bremse a! Bare mammapojker og feil type damer som kan komme med noe sånt!

      Slett
    2. @Anonym 20:37: Hvis du er fornøyd med de jentene du har i livet ditt, så er det ingen grunn til å skifte klesstil. Men denne bloggen handler om hva de FLESTE jenter GENERELT liker, og kortermede skjorter er noe veldig mange jenter ikke synes er så fint. Spesielt jenter med peiling på klær. Som Kim sier, er det bedre å brette opp ermene på en langermet skjorte istedet. Det gir deg en mye mer voksen og seriøs look.

      Slett
  11. Skal man brette opp til litt under albuen eller forbi albuen?

    SvarSlett
  12. Stikk innom Volt på Grensen og spør etter Daniel. Han er meget flink til å style opp til dates!!!

    SvarSlett
  13. Taz: Brett opp nesten helt frem til albuen, helst ikke over.

    SvarSlett
  14. Har bare lyst til å presisere en ting som ofte blir forbigått i slike artikler. Selv liker jeg å gå med åpen krage, men er skjorten i feil passform ser det ikke bra ut. Hvis man har problemer med å kneppe den øverste knappen igjen vil ikke kragen sitte fint når knappen er åpen heller. Derfor skal man alltid kneppe igjen den øverste knappen når man prøver skjorter selv om man ikke har tenkt å gå med den sammenkneppet. Aller helst skal det være litt å gå på rundt halsen.

    SvarSlett
  15. Hadde vært ganske kult om dere kunne lage et inlegg for litt større karer også. For de aller fleste av disse skjortene og stilene passer ikke til en kar med litt ekstra på magen. Jeg har veldig brede skuldre og litt mage og skal jeg inn i en Super tight slim fit skjorte ser det ut som jeg skal sprenge. Så hadde vært awesome gutter. Mye bra innhold og kjempe bøker, stå på!

    SvarSlett
  16. Selv om dette er en gammel post drister jeg meg til å komme med noen supplerende opplysninger og anbefalinger da jeg har et yrke som gjør at dress, pen skjorte og slips er hverdagsuniform.

    Passform: Avhenger av kroppsform. Er du stor og kraftig (les har velstandsvom) vil en litt løs skjorte være meget tilgivende. Er du atletisk vil en skjorte med noe innsving som sitter litt strammere over bryst og skuldre være flatterende. For tynne og "rette" kropper vil en helt rett skjorte ofte være bedre enn em innsvingt da den vil gi et inntrykk av at hele overkroppen din har mer bredde. Unngå: Klassisk britisk passform (telt) med mindre du er tjukk og mye innsving som for eksempel Tiger og Sweden skjorter.

    Krage: Strekker seg fra cut away via klassisk til lukket og smale button downs. Hvis du ikke går med slips er ikke dette det viktigste. Hvis du skal bruke slips: Husk at kragen er den viktigste delen på skjorta for å skape det inntrykket du ønsker av skulder og ansiktsform. Har du smalt ansikt og skulder unngå cut away krager og omvendt. Det vil nemlig forsterke trekket du ofte vil minimere.

    Mansjetter: Franske mansjetter er klart mest formelt (mansjettknapper), men ser etter min mening klart best ut. De fleste jenter jeg kjenner støtter dette. Unngå for all del alt for gøyale mansjettknapper. Klassiske design som "forever knots" eller sølv med emalje og/eller perlemor detaljer fungerer perfekt.

    Om hvite krager og mansjetter til skjorte i annen farge: Kun hvis du har dress og slips på samtidig og kun til jobb om du jobber med finans eller juss.

    SvarSlett
  17. Videre:

    Kvalitet: Kun to material er lov: bomull og lin og sistnevnte kun om sommeren eller i varme land. I all hovedsak bedømmes bomullskvalitet på hvor tynn tråden er. Dette ser du (hos kvalitetsprodusenter) som et oppgitt tall. Jo høyere tallet er jo bedre er kvaliteten. Fra 100 og oppover er betegne som bra og over 150-160 er egentlig kun til formelle anledninger da de har lavere slitestyrke og er et h.... å stryke.

    Tråden SKAL være dobbeltspunnet (1*2 eller 2*2). Kjøp aldri bomullsskjorter av enkeltspunnet tråd. De er ubehagelige å bruke og ser billige ut på nært hold.

    Tetthet på veven: JO høyere jo bedre. 144*76 er en typisk standard for kvalitet her.

    Jeg tenkte også å komme med et par anbefalinger for et høyt og lavt budsjett:

    Lavbudsjett: Charles Tyrwhitt (http://www.ctshirts.co.uk/default.aspx?q=gbpdefault|||||||||||||||). Britisk produsent (ikke sydd i UK) som leverer 4 skjorter for 100 pund + toll!!!!! Grei dobbelt spunnet bomullskvalitet, greit sydd og stort utvalg (normal, slim fit og ekstra slim fit). Det som trekker disse ned hos med er først og fremst at de har knapper i plast og ikke i perlemor. Jeg har kjøpt skjorter herfra, men byttet til skikkelige knapper før jeg brukte de.

    SvarSlett
  18. Videre:

    Green & Jacks (https://www.greenandjacks.com/). Målsøm med stoffer av god kvalitet til en fornuftig pris. For mange er det litt uvant å bestille målsøm over nettet. Det fungerer utmerket her - stol på meg. Du tar massevis av standardiserte mål som sendes inn og har flust med valgmuligheter i tillegg. Begynner på 80 pund og det mest eksklusive stoffet koster ca. 140 pund. Trekk fra 25% i britisk moms, legg på frakt og deretter 25% norsk moms, toll og fortollingsgebyr. Du får MYE bra skjorte for pengene her!

    Det finnes også en mengde mer eksklusive italienske og britiske produsenter for de som ønske å svi av litt gryn. Eksempler på kvalitet er: Borrelli, Kiton, Finamore, Brioni, Zenga, Canali og Corneliani fra Italia og Turnbull & Asser, Harvie & Hudson og Hilditch & Key fra UK

    Eksempler på kvalitetsprodusenter av stoff: Thomas Mason, Alumo, Albini, Testa og Carlo Riva. Gode skjorte produsenter opplyser nesten alltid om hvilken mølle de har benyttet stoff fra i skjorten.

    Styr unna: "Designermerker" hvor du nettopp betaler for navn og ikke kvalitet (D&G, Gucci, Armani (bortsett fra Black Label), Paul Smith etc.). Bruk heller pengene på skjorter fra "skredderhus og da gjerne på målsøm

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...