mandag 21. september 2015

Er sex på første date en god idé?
Dagbladet skrev for en tid tilbake om en amerikansk studie som viste at forhold som startet med sex på første date varer like lenge som forhold hvor partene venter med sex. Spørsmålet man da kan stille seg er om sex på første date derfor er en god strategi dersom man har lyst på et forhold? Jeg tror ikke svaret på det er så enkelt.

Personlig tror jeg at dersom du er gutt, så er det en fordel å ha sex så tidlig som mulig. En del jenter sier til og med at de som regel blir forelsket først etter at de har hatt sex. Men dersom du er jente og vet med deg selv at du ikke ønsker en kortvarig affære og vil bli skuffet hvis han ikke vil noe mer etter at dere har hatt sex, tror jeg at det er smart å vente et par dater. Før jeg får hatmail om dobbeltmoral og gammeldagse kjønnsroller så skal jeg forsøke å begrunne synspunktet mitt:

Menn og kvinner er ganske like på innsiden av hodet. Men på ett punkt er vi litt annerledes, nemlig i måten vi tiltrekkes det motsatte kjønn. Ved hjelp av en videofilm hvor enkeltbilder var av pene jenter (så kjapt at bevisstheten ikke fikk det med seg) viste hjerneskanning at mennenes hjerne ga utslag for tiltrekning, selv om mennene ikke en gang var klar over at de så bilder av jenter! En annen studie viste at kvinner som fikk se bilder av menn ikke følte noe særlig interesse før de fikk opplyst hva mannen jobbet som, hva slags venner han har, antall barn osv. Med andre ord, vi er utstyrt med to forskjellige strategier for valg av partner.Menn og kvinner reagerer også litt ulikt på utroskap. Menn reagerer generelt sterkere på fysisk utroskap enn emosjonell utroskap. Hvis en mann får vite at kjæresten kysset en tilfeldig player på byen vil det som regel føles værre enn om kjæresten har begynt å få litt følelser for en fyr uten at det har skjedd noe fysisk. For jenter er det motsatt. For de fleste jenter er det lettere å tilgi at kjæresten i et svakt øyeblikk klina med en tilfeldig jente på byen enn at han har følelser for en jente på jobben.


Årsaken til at vi er så forskjellige på akkurat dette er at gutter aldri kan være hundre prosent sikre på at barnet han får er hans eget. Derfor har evolusjonen gitt menn som er sjalu for fysisk utroskap en fordel. Når menn velger partner er faktisk sjansen for utroskap en ubevisst faktor vi går etter. Menn tenker ikke "hun tipper jeg kommer til å være utro, så hun gidder jeg ikke å føle tiltrekning til". De føler bare sterkere tiltrekning til jenter som virker "uoppnåelige" enn til jenter han føler at hvem som helst kan få. Noe av det mest sexy gutter vet er å se kjæresten avvise andre gutter. Det gir bekreftelse på at jenta er en catch. De fleste menn synes det er greit å ha sex på første date, men en del gutter drømmer i hemmelighet om å møte en jente som er jomfru, synes sex med alle andre er ekkelt, og som synes alle andre gutter er teite. Satt på spissen så klart, men det forklarer "hore og madonna"-paradokset. Gutters (ubevisste?) fantasi er en jente som er vill på tomannshånd men dydig som en nonne utad.Men, og her kommer det et temmelig stort men, det er forskjell på gutter. Gutter som anser sin egen sosiale verdi som høy ser på andre gutter som en mindre trussel. Johnny Depp er sjeldent urolig for at dama hans skal være utro, han vet at han uansett er det beste hun kan få. Videre vet han at det finnes en milliard jenter som gjerne vil ta over. Derfor kan vi si at:


 • Menn som er lite sjalu, og ikke dømmer jenter for at de har sex med mange partnere eller sex på første date, signaliserer at de har høy sosial verdi og at de antageligvis er trygg på sin egen popularitet hos jenter.
 • Menn som lett blir sjalu, skriver lange tirader i debattfeltet på Dagbladet nett om hvordan likestillingen har gått for langt, som synes at jenter har alt for mye sex med alt for mange, signaliserer at de har lav sosial verdi og at de ikke er populære blant jenter.


Så jenter som ønsker forhold: Hvis gutten har et godt selvbilde, liker deg godt og er klar for forhold, så spiller det ingen rolle om dere har sex på første date eller tredje eller tjuende. Men det finnes to kategorier gutter det kan være smart å vente med: Gutter med et konservativt syn på sex og playere som uansett ikke er ute etter forhold men later som.


For enkelte gutter er det å ha sex på første date et tegn på at det generelt er "lett" å få deg, og noe som gjør at du synker i verdi i guttens øyne. Noen gutter har en forventning om at drømmedama skal være uoppnåelig og nesten litt prippen. For de fleste gutter er dog ikke sex på første date det viktigste, men heller hvordan du oppfører deg rundt andre gutter generelt.

Playere som tenker at du er bra nok for sex, men ikke bra nok for forhold, vil som regel miste interessen dersom du venter en del dater med å ha sex. I utgangspunktet er det ikke et problem å ha det tidlig hvis du uansett er fornøyd med å bare ha sex, men dersom du egentlig har lyst på kjæreste og vet at du kommer til å angre hvis gutten forsvinner etterpå er det en idé å vente. Noen gutter er uærlige med hensiktene sine og later som om de ønsker forhold fordi de tror at det øker sjansene for at jenta vil ha sex med de. Realiteten er at mange jenter er helt OK med å bare ha sex, dersom gutten er ærlig på at det bare er det han er ute etter.

-Andreas

PS: Har DU sex på første date? Diskutér i kommentarfeltet!

24 kommentarer:

 1. Har jeg lyst på jenta blir det fort sex på første date.

  Og vi må prøve å få bort all denne dømminga av andre mennesker og deres seksualitet. Det er så utrolig ødeleggende for alle. Se Johnny Soporno og Zan Perrion.

  SvarSlett
 2. Dette var interessant!

  SvarSlett
 3. Femininist (22)03.10.2011, 20:13

  Godt innlegg =)

  Synes det er flott med beskrivninger på hvordan virkeligheten slik den er, og ikke hvordan den bør være.

  Årsaken kan selvfølgelig være evolusjon, men ikke nødvendigvis ;) Synes det er litt skummelt med "Årsaken er ...".

  SvarSlett
 4. Jeg innså nettop at dette er et ganske vanlig råd å gi til jenter. Samtidig så er et ganske vanlig råd til guttene i sjekkemiljøet "hvis det ikke har skjedd når du har møtt henne tre ganger, kommer det sikkert ikke til å skje noensinne" (underforstått: så da kan du bare slutte å prøve). Tror løsningen må være at alle slutter å ha sex.

  SvarSlett
 5. En annen ting er at undersøkelsen Dagbladet refererte til sa bare at de forholdene som startet med sex på første date varte like lenge. Den sa ikke noe om sex på første date faktisk fører til forhold like ofte som sex på andre eller tredje eller fjerde.

  SvarSlett
 6. Hva med de konservative guttene som du prater om?

  Jeg er vokst opp med kristne foreldre, og er derfor fremdeles preget av de verdiene som de har gitt meg. Noen av disse verdiene har endret seg, f. eks. ser jeg lenger ikke på homofili som en sykdom.

  Derimot er jeg imot sex for sexens skyld, da jeg mener at dette ikke skal være en fysisk opplevelse. Hvordan kan jeg få dette til å fungere i sammenheng med sjekking? Hvordan skal spenningen ikke dø ut, dersom en vil vente med sexen?

  SvarSlett
 7. Syns det er best å ha sex på første date.

  Alle prøvekjøre en bil før de kjøper den. Og er ikke sexen bra så vil jo forholde evnt dø ut.

  SvarSlett
 8. Om jeg venter med sex eller ikke kommer an på HVORFOR jeg er på date. Jeg interessante gutter opp i to kategorier: 1. Pulevenn og 2. Flørt/kjærestemateriale. Jeg merker ganske raskt hvilken kategori en gutt hører hjemme og hører han til i kategori nr 1 er det igrunn poengløst å ikke slå seg løs på første date hvis alt ligger til rette for det. Hører gutten derimot hjemme i kategori nr 2 har jeg sjeldent sex på første date og dette har ikke (nødvendigvis) noe med hvordan jeg ønsker at gutten skal oppfatte meg, men hvordan jeg kommer til å oppfatte gutten hvis jeg har sex første kvelden. Altså: gutter som jeg har sex med første kveld er uinteressante iforhold til følelser rett og slett fordi spenningen blir borte og det for meg er rart å gå på vanlige dater når man allerede har fått det man "vil ha".

  Slik som dette deler jeg opp på byen også, er jeg kåt og har lyst på sex så finner jeg meg en dugendes kar, men jeg utveksler sjeldent telefonnummer og gjør jeg det er det for å kunne ta en eventuell booty-call ved en senere anledning. Har aldri skjønt den "håpe på at gutten man ble med hjem fra byen skal ringe"-greia ....

  SvarSlett
  Svar
  1. Fy søren! Jeg er såå enig

   Slett
 9. Piken: Dette var interessant! Hvordan skiller du mellom de to kategoriene?

  Btw, det du skriver kommer til å provosere VETTET av de gutta du anser for å være kjærestemateriale... du må aldri, aldri fortelle gutter du dater seriøst om denne praksisen, de kommer til å føle seg så tråkka på at du aner det ikke. "Du er en sånn fyr jeg må vente med å ha sex med, mens andre gutter har jeg gjerne sex med første kvelden", det å være "en sånn fyr" er kanskje det ultimate nederlaget for en mann, jmf. det Andreas skriver:)

  SvarSlett
 10. Eg har gjerne sex første gangen (surprise surprise, eg er mann), men dette vil ikkje påvirke hvorvidt eg har lyst å ha noe mer med jenta å gjøre eller ikkje, dette har eg sannsynligvis bestemt meg for før eg ligger med henne.

  Det blir derfor to kategorier jenter eg ligger med: de eg bare har tenkt å ligge med (gjerne flere ganger), men ikkje noe mer og de eg er interessert i noe mer med. De som er i den siste kategorien vil eg jo gjerne "prøvekjøre" i senga for å se om vi er kompatible der og siden det er veldig viktig for meg så synes eg det er lurt at eg får gjort det så fort som mulig.

  Så selv om eg ligger med jenta første gangen så vil det sjelden ha noe å si fra eller til om eg liker henne eller ikke (med mindre hun er sykt dårlig, men da sparer vi begge masse tid :p )

  SvarSlett
 11. Har Andreas lest samme boka jeg er midt i nå? "The mating game. Why men want sex & women need love."? (av Allan & Barbara Pease) Den anbefales hvertfall. Morsom og lettlest om akkurat dette temaet.

  -Pinball

  SvarSlett
 12. Sondre: For å si det sånn: gutter jeg kan ha sex med første kvelden er ofte gutter som egentlig ikke min type, men som er deilige og lette å få på kroken. Gutter som havner i flørt/potensiell kjæreste-kategorien er gutter som jeg synes er spennende og vil finne mer ut av rett og slett. Finner jeg en gutt jeg virkelig fatter interessen for på byen takker jeg sjeldent ja til å bli med han hjem, fordi han da automatisk vil bli uinteressant dagen etter.

  Jeg kan forstå at gutter kan føle seg støtt av at jeg skiller på den måten, men jeg tror likevel at folk kan forstå hvis man bare setter seg inn i det. Hvis jeg virkelig liker en person så føles det rart for meg å hoppe til køys første kvelden fordi det vil være vanskelig å konsentrere seg om å prøve å bli kjent på videre dater fordi alt som vil stå i hodet på meg er at jeg har sett fyren naken.

  Jeg ser poenget med at man vil "prøvekjøre bilen" først. Men sex første gang med en ny person er sjeldent top notch uansett, så det er vanskelig (og dumt) å dømme ut ifra det med mindre personen var heeelt på trynet.

  SvarSlett
 13. Jeg lurer også på hvordan du skiller mellom de to kategoriene - og når du gjør det.

  SvarSlett
 14. @Piken, så en fyr som du får interesse for på byen, mister du interessen for etter du har hatt sex med han?

  SvarSlett
 15. Romeo: Hvis jeg får interesse for en fyr på byen så er han ikke lenger interessant etter at jeg har hatt sex med han - da har jeg jo fått det jeg vil ha. Kan evt ta nummeret for en booty-call seinere, men går sjeldent på date med gutter jeg har hatt en one night stand med. Nå følte jeg meg plutselig jævla unormal :P

  SvarSlett
 16. @piken: Tror ikke det er så unormalt hos jenter egeentlig.. Hva tenker du hvis sexen er kjempebra? Mister du interessen da også?

  Et annet spørsmål, kan noe av det være rasjonalisering for å slippe å være jenta som sitter å venter på telefon etter hun ble med fyr hjem fra byen eller er det mental turn-off?

  SvarSlett
 17. Utrolig bra innlegg!

  SvarSlett
 18. Piken:
  Men hvordan skiller du mellom de to typene???

  SvarSlett
 19. Taz: Hvis sexen er kjempebra kan man jo utveksle nummer for å treffes for å ha sex igjen :)

  Jeg har ikke tenkt så mye over hvorfor jeg ikke bryr meg om one night stands. I mitt hode er jo alt jeg gjør supernormalt og naturlig og har logiske forklaringer, men når folk (særlig mine venninner) setter spørsmålstegn ved min praksis så kjenner jeg at jeg må se meg en ekstra gang i det mentale speilet. Kanskje er det en ubevisst forsvarsmekanisme, kanskje er jeg ikke som andre jenter i hodet, kanskje er jeg rett og slett litt rar .. Svaret kan være interessant å spekulere i, men likevel så er jeg ikke så opptatt av å finne ut av HVORFOR jeg er som jeg er (jeg har mange rare ting ved min personlighet), det viktigste for meg er at det funker for MEG :)

  (Beklager at jeg alltid skriver så laaaange svar, men jeg er dårlig på "kort og konsist":P)

  SvarSlett
  Svar
  1. @piken, du er ikke rar på noen måte! Vi er mange jenter som tenker sånn:)

   Slett
 20. Taz og Piken: Kudos til begge to, nivået hva refleksjon og innsikt angår ligger godt over det man vanligvis finner i kommentarfelt.

  Bare behold praksisen din Piken, men som sagt, vær forsiktig med å fortelle om den til de menn du velger å la vente dersom du ikke vil de skal føle seg tråkka på:)

  Ellers tror jeg nok en praksis med å miste interesse for personer som i utgangspunktet var kjærestemateriale dersom man ligger med dem tidlig er veldig uvanlig for de fleste, både gutter og jenter... men det er veldig lov å være uvanlig!

  SvarSlett
 21. Jente 25

  Helt enig med piken. Man har ikke one night stands med mere interessante gutter. Type gutter som man kan ville ha et mere seriøst forhold til. Derimot de som er sånn halveis går fint. Tror egentlig det er ganske vanlig.

  SvarSlett
 22. Jeg kan ikke si at jeg ser på det å holde igjen på sexen som noe bra strategi for å hooke en mann i grunn. Strategien hjelper kanskje på menn som liker å jakte fordi damene på denne måten tid sammen med mannen. Tid + herlige jente = følelser.

  Dog, ellers så funker det i grunn bare som en strategi for å unngå å føle seg brukt å bli såret. Mann ikke slipper noen til før man vet hvilke intensjoner de har. Dersom jeg ikke tar kontakt med en etter at vi har hatt sex, så er jo det ikke fordi vi hadde sex. Da er det i så fall fordi jeg fant ut at jenta ikke var min type.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...