fredag 25. februar 2011

Kommentarfeltet - idiotenes lekeplass?

Man kan lære mye rart ved å lese blogginnlegg. Men har du noen gang tenkt over at man kan lære vel så mye av kommentarfeltet?

Det å være flink til å forstå hvordan andre mennesker tenker og hvorfor de gjør som de gjør er utrolig nyttig i alle sosiale sammenhenger, og kommentarfeltet er i så måte et artig lite laboratorium. Her skjer det nemlig mye rart; hvis du trodde at kommentarfeltet på en blogg eller nettavis bare dreier seg om å utveksle rasjonelle synspunkter og nøkterne meninger er det på tide å tenke seg om en gang til!

Eksempel:
I kommentarfeltet til dette innlegget, som handlet om ensomhet og viktigheten av å ta grep for å gjøre noe med de tingene i livet man er misfornøyd med, dukket det etterhvert opp en interessant kar. Han skrev et innlegg som var så langt at det måtte deles opp i flere deler hvor han i klare ordelag forklarte at en blogg om sjekking var patetisk, at alle norske jenter var bortskjemte horer og at det eneste som nyttet var å finne seg en jente fra den tredje verden. Han presiserte at det var særdeles viktig at denne jenta ikke fikk seg norske venninner, for da ville hun også bli ødelagt... og han ga utrykk for at TV-serien "sex og singelliv" hadde mye av skylden for de overnevnte forhold.

Jeg har med vilje valgt ut denne kommentaren nettopp fordi den var så ekstrem og så tydelig... for ofte er det slik at det lønner seg å studere ekstreme eksempler for å bli flinkere til å kjenne igjen mer subtile utgaver av de samme tendensene!

Hva skjer i hodet til denne karen? For mange av dere vil det sikkert være rimelig åpenbart. Dette er en fyr som føler seg svært avvist og uattraktiv på det såkalte "kjøttmarkedet"... og da er det mye lettere å avvise norske kvinner kollektivt, fortelle seg selv at det er han som ikke vil ha dem og ikke omvendt. Han prøver også å gjøre mot disse kvinnene det han føler de har gjort mot ham, nemlig å si at det er noen andre som er mye bedre enn dem. Disse tingene har han neppe noe bevisst forhold til; de er ubevisste forsvarsmekanismer han bruker for å beskytte seg mot noe som bare er for vondt til å takle.

Selv husker jeg da jeg var 14 og opplevde at jentene i klassen bare var interessert i gutter som var eldre... jeg fantaserte om den gangen en jente på min egen alder kom til å være interessert i meg, sånn at jeg kunne si "beklager, men jeg er bare interessert i yngre jenter." Sykt, ikke sant? Alt dette hatet forsvant selvsagt i det øyeblikk jeg begynte å oppleve mer interesse fra jenter, og i dag har jeg selvsagt ikke noe ønske om å såre noen ved å si noe så kjipt til dem.

Så, det er altså sannsynligvis motivasjonen hans for å være sint på jenter. Men hvorfor er han så sint på bloggen? Årsaken er nok at han føler den truer forsvarsmekanismene hans, den livsanskuelsen han har bygget opp for å beskytte seg... når vi plutselig står der og sier at "hvis du sliter med å få deg dame er det fordi det er noe du ikke har skjønt" gir vi ham valget mellom å

1)
Revurdere innstillingen sin og måten han har innrettet livet sitt på etter den. Kanskje er ikke norske jenter umulige horer allikevel, kanskje er det han som ikke har skjønt hvordan han skal tilnærme seg dem?

2)
Avfeie det hele som håpløst nonsens og bruke mye tid på å skrive et langt innlegg for å bekrefte for seg selv at han har rett mens vi ikke har skjønt noe som helst.

Måten han tenker på er tross alt en mestringsstrategi som han opplever har hjulpet ham i forhold til alt det vonde han har opplevd rundt jenter og sjekking... det å skulle gi avkall på den oppleves således som veldig skremmende!

Hvorfor er det viktig å få innsikt i denne typen "issues"? Vel, for oss andre er det viktig å forstå hvor alt hatet og gallen kommer fra. Mange jenter vil nok f.eks. lese innlegget over og bli mektig provosert... de vil oppleve vår venn som arrogant, overlegen og slem når han egentlig bare er en skadeskutt kar som har det vondt med seg selv. Innsikt i hvorfor han reagerer som han gjør vil hjelpe deg til å ikke reagere uhensiktsmessig tilbake; ift. eksempelet over vil det kanskje gjøre at du rister medlidende på hodet når karen over lufter sine meninger til sidemannen på utestedet istedenfor å pælme en øl på ham og så bli kasta ut.

Fra vedkommendes egen side er det nyttig å få innsikt i disse mekanismene fordi de er passiviserende og veldig lite konstruktive ift. det å faktisk få gjort noe med problemet; vi ser ofte gutter som har bestemt seg for at de ikke er attraktive og at det ikke går an å gjøre noe med det, men i realiteten har de fleste masse forbedringspotensiale! De kler seg feil, de oppfører seg på feil måte ovenfor jenter og de aner ikke hvor og hvordan de skal komme i kontakt med det motsatte kjønn. Dette blir ofte en ond sirkel; de sliter med jenter fordi de oppfører seg feil, danner en rekke tanker og forestillinger for å beskytte seg mot følelsen av mislykkethet ovenfor jenter, som så igjen fører til ENDA mindre hensiktsmessig oppførsel.

Generelt er det slik at dersom et annet menneske reagerer uforholdsmessig sterkt på noe, så er det et tegn på at dette "noe" har truffet et sårt punkt i vedkommendes "håndbagsje". I kommentarfeltet på bloggen vil dette manifestere seg ved at vedkommende skriver lange kommentarer og ikke minst bruker sterke, nedsettende og følelsesladde utrykk. Slik er det også i virkelighetens verden! Neste gang du opplever andre som reagerer på denne måten, så tenk litt etter istedenfor å bli sint tilbake og konkludere med at vedkommende er en idiot. Prøv å forstå hva som skjer i hodet til vedkommende!

Vi har ALLE SAMMEN issues og ting vi er usikre på, og dersom vi ikke kjenner til dem står vi selv i fare for å oppføre oss på måter som potensielt kan ødelegge for oss! Selvinnsikt, folkens... det er bare de tøffeste av de tøffe som takler å være ærlige med seg selv.

- Sondre (full av issues)

PS: Jeg ønsker ikke på noen måte å drite ut noen med dette innlegget... jeg har selv hatt mange av tendensene jeg beskriver i denne artikkelen. Denne bloggen finnes for at vi skal lære av den!

PPS: Det er heller ikke slik at vi mener alle som er uenige med oss har issues:) Vi elsker en konstruktiv diskusjon... men mener det er en vesensforskjell på diskusjoner som motiveres av logikk samt føres med et åpent sinn og diskusjoner som har sitt utspring i issues og "bagasje" som initiativtaker selv ikke er seg bevisst.

PPPS: Jepp, jeg valgte en spekulativ og tabloid tittel til dette innlegget bare for å få deg til å lese det;)

32 kommentarer:

 1. Ahh, klassisk tema. Vaert paa begge sider av denne saken. Selv har jeg tidligere folt meg som karen som skrev innlegget, for jeg fikk oynene opp for sjekkemiljoet hadde jeg null tek paa damer. Det bare gikk ikke og naar det en gang i skuddaaret fungerte saa var det rett inn i forhold som vanligvis endte ulykkelig for min del.

  Selv flyttet jeg til Tyskland for en dame jeg senere slo opp med etter noen aar med et ganske daarlig forhold. Det var paa dette tidspunktet jeg kom inn i miljoet og begynnte aa faa litt tek paa detta med kvinnfolk.

  Jeg merka at mitt syn var skrudd i samme rettning som personen som posta i den andre posten deres. Norske damer var noe herk, men tyske damer de er konge de.

  I ettertid er jeg klar over at dette har mer med meg selv aa gjore enn damene, jeg fikk ikke tek paa damer for jeg kom ned hit saa da ble det slik.

  Men jeg merker ogsaa at tendensene fort kan komme frem igjen, saa jeg tror ikke dette er en holdning jeg er helt over enda. Merker fort at naar jeg er tilbake i Norge saa kommer det gamle jeg fort frem igjen.

  Dette er som du sier en forsvarsmekanisme og jeg tror vi alle er skyldige i det en gang i blandt. Det er ekstremt vanskelig aa ta seg selv i det og noen ganger kan jeg sitte i ettertid aa lure paa hvorfor i helvete jeg argumenterte mot en person naar jeg egentlig kanskje var enig med personen.


  Til sprosmaalet ditt tror jeg det kan vaere flere forklaringer til hvorfor denne personen posted det han gjorde. Det kan godt hende han bare er en bedre viter eller kverrulant. Men det kan ogsaa vaere en type hvor alt som jeg ikke folger er feil og ingen skal si noe annet! Det trenger ikke nodvendigvis vaere at personen er usikker paa det, men han kan godt vaere det.

  Men dette ser man jo over alt paa nettet. Paa sjekke forum, spill forum, etc...

  Xbox vs Playstation
  Mystery vs
  Krik vs Picard (Picard ftw!)

  SvarSlett
 2. Konge skrevet, husker selv da jeg var en person med lite selvinnsikt og mente det var galt med ALLE andre og ikke meg. Skremmende og se at jeg var som den fyren før...

  SvarSlett
 3. Har tenkt litt på fenomenet selv.. Ser det også på mange andre blogger og diskusjonsforum og stusser fælt over disse menneskene som bruker mye tid på å skrive disse lange innleggene der de tømmer sjela si for alt verk den har gått å bært på!

  SvarSlett
 4. Takk. Jeg ville bare takke dere for å ha en såpass bra og gjennomtenkt blogg. Det er bloggere som dere, som faktisk gjør at man har lyst til å fortsette å logge seg inn på bloglovin. Igjen, takk.

  SvarSlett
 5. ...og det er lesere som dere som gjør at vi gidder å skrive blogg (selv om det selvsagt er veldig underholdende med raljerende raringer også:)

  SvarSlett
 6. Trodde en skrev denne bloggen for å øke frustrasjonnivået blandt n00bs slik at de kommer på bootcamp jeg.

  SvarSlett
 7. Ettersom dere godkjenner idioten så de kommer igjennom så er dette noe som går på deres selvfølelse, men den ser dere tydeligvis ikke.

  SvarSlett
 8. Og btw, hvis noen vil lese mer om det teoretiske grunnlaget for denne artikkelen kan de sjekke ut

  http://mentalisering.no/index.php?page=hva-er-mentalisering

  Hva har dette med sjekking å gjøre? JÆVLIG mye. Men det får vi komme tilbake til senere;)

  SvarSlett
 9. Du er en jævel Sondre, kukosten derimot lukter du ikke.

  SvarSlett
 10. Det astrale planet bør beherskes, det er numero uno. Frostå ens drømmer, så forstår man ens aspirasjoner og med det ens fremtid som ikke er så ønskelig. Ser man den, så varsko her!

  SvarSlett
 11. Ja? du sitter å glor... fear ist teh mindkiller.

  SvarSlett
 12. I bunn og grunn så mener dere noe bra, men er det ikke på tide å eskalere, i steden for å tyne ut den siste resten av majonestuben med caps lock?

  Ja btw.. er kristen.

  SvarSlett
 13. Hipokratiske eden ser jeg..

  SvarSlett
 14. Kampsport har også en viss standard, aldri ta de svake... ALDRI!

  SvarSlett
 15. Du har tatt en ed Sondre?

  SvarSlett
 16. *kremt*

  ...men hvis jeg bli avledet fra min ed eller bryte den, måtte så det motsatte bli min byrde.»

  Dette er veldig viktig Sondre, det gjelder faktisk dine eventuelle barn og en hel del annet som er i fremtiden.

  SvarSlett
 17. Den tradisjonelle eden forbyr eksplisitt abort og eutanasi (aktiv dødshjelp), det gjelder også tørrpuling.

  SvarSlett
 18. Anonym kl 12:34:

  Før var det vel fritt fram i kommentarfeltet. Han som er nevnt i dette innlegget brukte i den anledning alle muligheter han fikk til å spy over alle innleggene på bloggen med gnålingen sin. Hvis jeg husker riktig var det det som førte til at de starta å godkjenne kommentarer;)

  SvarSlett
 19. Ser du Sondre, jeg driter i dette å ta meg ut, men hvorfor?

  Ja, er rimelig provosert.

  SvarSlett
 20. @Anonym med skrivekløe: Jeg tror du er på feil blogg. Eventuelt feil klode:)

  SvarSlett
 21. Nei, er jævla jordnær.

  SvarSlett
 22. Du er buddhist Andreas, hva er egentlig ditt syn på vilkårsløs medfølelse?

  SvarSlett
 23. Kan si meg enig i noe av det fyren skriver.
  Har en dame på jobb som er forholdsvis nylig skilt, gått ned førti kilo og fått smaken på å dra på byen.
  Hver(nesten) mandag er det et mas om alle mannfolk som prøver seg i ikke nødvendigvis positive ordelag.
  Ble litt lei av det (ikke bare jeg....) så ved et tilfelle der jeg var alene med henne begynte hun å beklage seg til meg over det.
  Tok en rolig kontfrontasjon ved at jeg sa noe slikt som at "det der kaller jeg bortskjemt".
  "Neida ikke borskjemt og blablabla..."
  Noe senere sa hun også at det ikke ville skjedd før at fyrer ville prøvd seg.... ;)

  SvarSlett
 24. Neh, si ikke det Andreas... vi burde ha et troll, hadde liva ting litt opp her!

  Anonym, skriv litt mer a!;)

  SvarSlett
 25. @Anonym: Nei, jeg er ikke Buddhist. Er åpen for det meste som høres lurt ut, uavhengig av religion

  SvarSlett
 26. Skulle ønske det fantes slike intellektuelle personer som dere på Nesodden. Eller deg, Sondre.

  SvarSlett
 27. HALLA GUTTER! Synes nesten det er synd jeg aldri har møtt noen av dere på byen før. Føler jeg hadde vært en "perfect match" for noen av dere. Hvem vet, kanskje dere er så heldige å ende opp med meg en dag!
  Har nettopp blitt dumpet av en gutt. Så lurer litt på en ting. Hva skjer med at dere alltid skal ta kontakt når man endelig har kommet over dere? Blir GAL!!! For 3 gang tar min gamle lover kontakt.. og dum som jeg er blir jeg like betatt hver gang. Hva kan jeg gjøre for å få han tilbake.. eller for å få han til å skjønne at han burde velge meg? Hjelp en jomfru (tørketid så kan vel nesten kalle meg det) i nød, vær så snill :)

  SvarSlett
 28. @GAK: Les Sondres post om hvorfor en del gutter bare vil ha sex men ikke vil bli kjæreste.

  Det korte svaret er LØP.

  Det litt lengre svaret er at han høyst sannsynligvis bare er kåt og tenker med feil hue. Selv om han ikke er tiltrukket nok til at han vil være SAMMEN med deg, så har han lyst på sex.

  Den O store og godt bevoktede hemmelighet og sannhet nummer 1 om gutter er:

  DU kan ikke forandre på en gutt.

  "Men, jeg har hørt om en som" Epepep! Stol på meg. Du som jente kan ikke forandre en gutt. Han kan eventuelt forandre seg selv.

  What you see is what you get. De dårlige vanene han har nå og som du har planer om å forandre på kommer han alltid til å ha.

  Satt på spissen så klart, men det er litt sannheten. Vil han ikke ha et forhold med deg så er det lite du kan gjøre med det. Selvfølgelig kan han forandre seg en dag, men da er det på eget initiativ.

  SvarSlett
 29. TAKK FOR SVAR!Men kan jo legge til at om jeg får han igjen (noe jeg skal klare), så skal jeg dumpe han. Den som ler sist ler best

  SvarSlett
 30. Fuck.. du skriver som en gresk gud Sondre.

  SvarSlett
 31. @GAK, hva er hensikten med å ta han tilbake for så å dumpe han? Er det for ditt eget egos skyld? Hvorfor heller ikke bruke den negative energien din på å bli mer tilgjengelig (dra på byen mer, join et treningstudio) og heller finne en gutt som faktisk er INTERESSERT i deg, framfor å bare bruke deg som et sexobjekt?(med mindre du liker det såklart, I DO ^^:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...