lørdag 7. april 2012

Har du lært sjekking av Hollywood?


For en stund siden satte jeg meg ned og så igjennom noen filmer det var svært så lenge siden jeg hadde sett. De var filmer jeg vokste opp med, filmer jeg pleide å digge... jeg helte meg en Whisky og satte meg ned for å mimre litt.

"American Pie" var den første, og gjensynet var interessant langt utover det faktum at jeg tydeligvis ikke har blitt for gammelt til å le på meg navlebrokk av scenen hvor Shitbreak blir tvunget til å gjøre sitt fornødne på skolen for første gang. Ettersom kvelden skred frem begynte jeg nemlig å innse hvor mye av forestillingene gutter har om jenter og hva de tiltrekkes av som kommer fra filmer, TV-serier og dataspill.

Jenter liker egentlig ikke sex men aksepterer det som en del av et forhold... gutter som er ute etter sex er klyser som alltid går på en smell... jenter blir tiltrukket av gutter med fin bil og bra jobb... hvis man liker en jente bør man be henne ut på kino eller middag og si rett ut at man er forelsket i henne...  hvis hun ikke er interessert må man bare fortsette å håpe, for til slutt er den den snille og romantiske gutten som vinner.... så lenge han fortsetter å være seg selv kommer jenta til å legge merke til ham til slutt.

Men herregud... alle vet jo at film er film og virkeligheten noe helt annet? Vel, tenk over det... hvem er det egentlig som forteller unge gutter hva jenter tiltrekkes av? Var det et fag på skolen? Ikke da jeg gikk der. Er det pappa som setter seg ned med junior og forklarer ham hvor skapet skal stå? Sjelden, selv om det kanskje burde vært slik. Lærer man av kamerater og egen erfaring? Ja; hvis man er så heldig å vokse opp med kamerater som er flinke med jenter og dersom man var såpass frempå at man faktisk klarte å skaffe seg erfaring i ungdomssårene. Resten av oss ender opp med å lære av Hollywood, og mange menn kan beholde forestillingene de får derfra resten av livet.

Det er også interessant at det verdensbildet jeg beskriver over vanligvis forfektes av filmer for gutter. American Pie er en typisk slik film; den er laget for tenåringsgutter og er full av rumpehumor og ting gutter kan relatere seg til. Derfor gjorde jeg en helomvending; jeg sukket tungt, helte meg en enda større Whisky og satte på Twilight.

Twilight-fenomenet er konstruert rundt en enkel formel: La oss trykke på så mange tiltrekningsknapper som mulig og launche hele greia rett i eggstokkene på verdens fjortisbestand. Og dersom du ikke har lagt merke til det - det fungerer. Bare for fjortisjenter, sier du kanskje? Vel, ta en titt på Titanic. Eller Dirty Dancing. Eller på husmorporno alá Fifty Shades, for den saks skyld, prinsippet er det samme over alt.  Og hva forteller jentefilmene oss om tiltrekning?

Gutten blir mer tiltrekkende når jenta ikke er sikker på om hun kan få ham... gutten blir enda mer tiltrekkende hvis noen forsøker å holde dem fra hverandre... tiltrekkende gutter flørter og skaper seksuell spenning... gutter som pådrar seg mye oppmerksomhet fra andre er interessante... gutter som mange andre jenter er tiltrukket av er ekstra tiltrekkende... klesstil er med på å skille de kjekke tiltrekkende guttene fra de kjedelige.

Hvorfor er det slik diskrepans mellom synes på hva jenter tiltrekkes av i guttefilmer og jenterfilmer? Hvorfor fremstilles kjærlighet som noe rent og romantisk i guttefilmene mens interpersonlig spenning og dyrisk tiltrekning er fokus i jentefilmene? Fordi guttefilmene skal tekkes gutter. "American Pie" skal gi en gjennomsnittlig fjortisgutt akkurat det han vil ha: bæsjehumor, flaue runkescener, synet av et par pupper og troen på at jenta i B-klassen som han er hemmelig forelska i kommer til å bli sammen med ham til slutt dersom han fortsetter å håpe. Jentefilmer, derimot, skal tekkes jenter...  og det gjør de best ved å trykke så hardt de kan på de tiltrekningsknappene som faktisk finnes.

For en tid tilbake var jeg på en fest med en god kompis og vennene hans. Litt unna meg hørte jeg en av dem prate med en jente... "Han der er sånn playertype!", sa han, åpenbart rettet mot undertegnede selv om jeg er jesus, julenissen og godheten sjæl inkarnert i et og samme yndige vesen. Hva skjer? Jo, fem minutter senere kommer jenta bort, introduserer seg, begynner å prate og er veldig fnisete.

Denne karen, som virket rimelig bitter og kjip, forsøkte å ødelegge utifra de reglene han har lært av American Pie... men ifølge reglene fra Twilight gjorde han meg bare en tjeneste. "Den fyren der er det mange jenter som er interessert i, han er bad news, du må holde deg unna!" Den setningen er jo crack for jenter ifølge Twilight-reglene. Hva skjedde i virkeligheten? Twilight-reglene vant, og jenta ble nysgjerrig. Hvorfor var denne karen bitter og kjip? Jo, han sliter meg jenter, og det faktum at han har noen veldig gale forestillinger om hva de tiltrekkes av er nok en stor del av årsaken.

Så gutta: Benk dere foran TV-en, lad opp med Twilight, Dirty Dancing og Titanic... det gjør kanskje vondt, men det er verdt det.

- Sondre

PS: "James Bond" er eksempler på "guttefilmer" hvor man faktisk kan lære ett og annet om tiltrekning... ihvertfall fra Sean Connery og Daniel Craig, som utover det å være kjekke NAILER den tiltrekkende væremåten. De fleste gutter har imidlertid en tendens til å konkludere med at 007 er tiltrekkende fordi han er hemmlelig agent og kjører dyre biler fremfor å se på måten han oppfører seg på, hvordan han ser på jentene og hvordan kroppsspråket hans er!

10 kommentarer:

 1. Kom over denne bloggen for noen dager siden. Med slike innlegg hver eneste dag er det umulig å holde avtalen jeg lagde med meg selv om å ikke lese blogger! :D

  SvarSlett
 2. Så jævlig bra artikkel. Sondre du er en vis mann:) Må sette opp Hank Moody på lista over "gutteserier" det faktisk er mulig å lære noe av.. Selv om man ikke alltid skjønner hvorfor han får seg så mye fitte, så lever gutten i en overflodsmentalitet og subkommuniserer seksuell spenning lang vei.

  SvarSlett
 3. Det stemmer så utrolig bra med det eksemplet fra virkeligheten.. Selv hadde jeg over en tid hørt masse rykter om en fyr som visstnok skulle være en skikkelig player, og at det nesten var livsstilen hans. Den dagen vi først møttes han merket jeg at jeg bare måtte ha han! De som blir kalt playere vet gjerne veldig godt hvordan de skal sjekke opp jenter, og jeg merker så godt forskjell. Må jo si at det er veldig morro å flørte skikkelig med en som kan leken ;)

  SvarSlett
 4. Hvordan ville du lagt fram Disney filmene? De har alltid hatt rimelig klare roller i forhold til kjønnene og hva man forventer/ hva man har blitt opplært til å forvente.

  SvarSlett
 5. Fantastisk artikkel.

  SvarSlett
 6. Må bare sette i her. Fantastisk, fantastisk artikkel!

  SvarSlett
 7. Jeg har faktisk ett spørsmål som kan relateres ganske bra med dette, eller I hvertfall det du snakket om på slutten:

  I helgen var jeg på en fest hvor alkoholnivået var ganske høyt, inkludert meg selv.

  På en eller annen merkelig måte greide jeg å rote meg bortpå veldig, veldig mange jenter i løpet av kvelden. Vi snakker opp i titallene.

  Problemet her er at nesten alle som var på denne festen inngår i min sosiale krets på en eller annen slags måte (skole, osv)

  Samtidig som jeg føler det var ganske kult at jeg rotet meg bortpå så mange jenter, var det virkelig en god ting?

  Hvilke bilde får jenter av "han som rotet seg bortpå alle"?

  Har merket en del ekstra oppmerksomhet fra en del jenter på skolen de siste dagene, men jeg har fortsatt ikke fått helt fra meg at det kan ha vært negativt.

  SvarSlett
 8. Takk takk, gla i dere alle sammen:)

  Disenyfilmer er veldig naivt romantiske, de forsøker ikke si så mye om hvorfor folk er tiltrukket av hverandre... om noe forfekter de et budskap om at enkelte mennesker er laget for hverandre og at det bare er sånn det er. Jeg er enig i at de legger standarder for kjønnsroller, men jeg tror ikke mange gutter føler seg veldig påvirket av dem... det er kanskje annerledes for jenter, ihvertfall for dagens "prinsessegenerasjon".

  Anonym på slutten: Dette skal jeg faktisk skrive et eget innlegg om. Det er ikke negativt så lenge du er komfortabel med det og står for det... og det er definitivt bedre å være fyren som klinte med hele festen fremfor fyren som aldri har klint med noen;). Men hvis det var sånn at du var klåfingra, dritings og veldig pågående blir det en annen sak. Du sier du "rotet deg bortpå", det høres liksom litt sleazy ut. Beste råd jeg kan gi: Slutt å drikke deg så dritings, lær deg å få jobben gjort i edru eller semiedru tilstand.

  SvarSlett
 9. Hmm, vil vel påstå at jeg gjorde det ganske bra sånn sjekkemessig uavhengig av alkoholen, men det ble neeesten litt for mye, føler jeg ihvertfall.

  Men takk, pleier ikke å drikke så voldsomt mye, var mer på grunn av at det var en bursdag til en god venninne :)

  SvarSlett
 10. Får belage meg på å se de siste twilight filmene! ;)
  Igjen, kjempe flott innlegg Sondre! Jeg digger måten du setter ting opp mot hverandre :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...