fredag 10. april 2015

Er du mann enda?


I vestlig kultur har vi egentlig ikke et ordentlig rituale for overgangen mellom gutt og mann. Det kan hende det er derfor noen menn på 35 fremdeles omtaler seg selv som "gutt". Det er ett eller annet trygt med det å fremdeles være gutt. Det ligger liksom veldig mye ansvar ved det å skulle være mann. Som mann er man forventet å ha utrettet ett eller annet, som gutt er man fremdeles på vei. Som mann står man til ansvar for egne handlinger og meninger, som gutt kan man unnskylde seg med at man er ung og dum.

"Jeg vil ha en ordentlig mann! Ikke en gutt" sier jenter ofte. Og det har lite med reell alder å gjøre. Det handler om at de ikke vil være reservemamma for en gutt uten retning, ambisjoner og handlekraft. Det handler om at jenta ønsker å føle seg trygg på at du ordner ditt på egenhånd, samtidig som du bryr deg om hennes.


"A woman simply is, but a man must become. Masculinity is risky and elusive. It is achieved by a revolt from woman, and it is confirmed only by other men" 

                                               - Camille Paglia

Feminismens femme fatale, Camille Paglia, mener at maskulinitet ikke er noe man er født med, men noe som må læres og utvikles i løpet av livet. Uten å gå for dypt inn i om det stemmer eller ikke, tror jeg ikke hun bommer totalt.

Hva tenker du?

-Andreas (kaller seg selv mann)

6 kommentarer:

 1. Interessant utsagn fra Camille Paglia. Vil si meg mye enig i det du sier i artikkelen, selv om jeg tror mange menn/gutter har store vrangforestillinger om hva det vil si å være mann.

  Pleide selv før å tenke at hvis man var mann så var man som faren min eller som mennene i filmene (James Bond, etc...).

  Men nå som jeg begynner å nærme meg 30 og endelig føler jeg har vokst opp selv så har jeg forstått at du ikke trenger å se ut som og gjøre som karene fra byggmakker reklamene for å være mann.

  Selv om jeg fortsatt er utrolig barnslig mesteparten av tiden, men jeg har lært meg når jeg trenger å oppføre meg voksent :)

  SvarSlett
 2. Jeg er bare meg selv, og unngår dermed hele problematikken. Har prøvd alternativet (å late som jeg er noe annet enn meg selv), men det gikk dårlig.


  Husker fra oppveksten at det var mange som trodde det å bli voksen handlet om å gå inn i "voksenskuespillet" som er så godt beskrevet i tegneserien øverst. Så hadde de plutselig giftet seg og fått barn med noen de egentlig ikke passet sammen med i det hele tatt, og lever nå i en familie der alle spiller skuespill ovenfor hverandre hver eneste dag.

  SvarSlett
 3. Vær ærlig med deg selv, og lev slik du vil :)
  Samtidig så er det jo key i livet at en har ambisjoner, for om en har ambisjoner, så har en et driv. Og dette merkes i personen.
  Jenter som vet hva de vil og jobber for å oppnå det, det er sexy! :)

  SvarSlett
 4. "gutter skal være gutte, og menn når det gjelder" sier de

  SvarSlett
 5. - Nei, det mener Pagla ikke.
  Les Paglia, og jeg anbefaler deg å lese henne kritisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mener du kommentaren over din, eller det jeg skriver i artikkelen?

   Og er du i så fall uenig i sitatet hennes eller i tolkningen min?

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...