fredag 5. november 2010

Meningen med livet.


Jeg er i det eksistensielle og filosofiske hjørnet i dag, så hvis du liker litt mer jordnære ting så får du hoppe over dagens innlegg i bloggen og lese ett av de andre;)

Ok, i denne posten har jeg tenkt til å være bastant og komme med noen påstander jeg sikkert ikke har belegg for i det hele tatt.

Så får det være opp til deg, leser, å avgjøre om det jeg skriver virkelig er sant, eller om det er riv ruskende gæernt.

1. Det finnes i utgangspunktet ikke en mening med livet. Heldigvis. Ihvertfall ikke EN. Tenk så kjipt hvis det var EN eneste grunn til at verden hadde blitt til. Tenk hvis det virkelig var sant at en eller annen DEFINERT gud (for eksempel Odin) lagde verden og menneskene bare for at de skulle gå rundt og ha 70-90 år på seg til å finne ut at de skulle TRO på akkurat Odin, og hvis de ikke gjorde det så skulle de komme til det kalde og kjipe riket til guden Hel. Eller hvis det var noen REGLER i livet vi skulle følge. Tenk så kjedelig hvis det var om å gjøre å tjene mest mulig penger eller få flest mulig barn, og det var det ENESTE som hadde betydning.

2. Alt i verden foregår i NÅTID, fortid og fremtid er tankekonstruksjoner vi bruker for å navigere oss. Hva som skjedde for 5 minutter siden SKJER IKKE, og eksisterer ikke som noe annet enn tanker.

3. Alt i verden er i endring, ingenting varer evig. Du kommer til å dø en dag, Oslo kommer en dag til å ligge under vann eller i en ørken, og alt vil en dag være glemt. Det finnes ingen varige resultater eller endelige mål. Endring er den ENESTE konstanten i verden. Er det EN ting du faktisk KAN være sikker på så er det at ingenting varer. Så, i en verden uten mening, uten (varige) faste holdepunkter og uten resultater som VARER, hva er igjen? Finnes det egentlig noe av VERDI? Finnes det, på tross av alle odds, noe som det er VERDT å bruke tiden på? Ja, det gjør det, vil jeg påstå. Jeg skal prøve å forklare hva jeg mener:

Personlig tror jeg ikke på ondskap, men jeg vet at det finnes mye lidelse. I en verden uten mening (en annen måte å si det på er: uendelige muligheter), så finnes det ihvertfall EN ting som det garantert er verdt å bruke tiden på: Å gjøre tilværelsen bedre for andre, gjennom å DELE et godt øyeblikk. Ikke på sikt, men AKKURAT HER OG NÅ.

Paradoksalt nok så gjør LIDELSEN i verden at vi har muligheten til å gjøre noe av EKTE verdi.

Er du enig? Eller er det elementer her jeg ikke har sett? Kom med synspunkter i kommentarfeltet.

-Andreas

10 kommentarer:

 1. Det er det som gjør verden så vanskelig, vi har for mange valg! :)
  Tror det er nettopp dette som gjør at vi mennesker blir deprimerte, det at vi ikke lever opp til forventningene i samfunnet stiller oss i et "dårlig lys". Nå tidens samfunns er så jævlig formålsrettet, men skal en duke under for presset og få seg en god utdannelse eller en "godt betalt jobb" eller skal en bare være fornøyd med det en har?
  Hvis jeg faktisk hadde hatt en tidsmaskin og bare kunne brukt den EN gang, tror jeg at jeg ville dratt tilbake til det glade 60-tall med hippier, en felles tilhørighet,nuet og krigsprotester
  Selv om vi faktisk ikke har et "mål" i livet, så tror jeg det er viktig for oss enkelt mennesker å ha et ha en form for tro/mål, kanskje mer tro enn et mål. For min del tror jeg på prinsipper og verdier, det at jeg rydder opp etter meg, prøver å være mest mulig behjelpelig o.l, og jeg vil faktisk si at jeg tror på "karma" fremfor en eller annen gud.

  Ray

  SvarSlett
 2. super bien. har du lest A New Earth av Echart Tolle? Han snakker om mange av tingene du tar opp her, i boken sin. :)

  SvarSlett
 3. Jeg har bare lest første 10 sidene av A New Earth, men har lest Power of Now tidligere. Skal fullføre A New Earth, men har 4 andre bøker foran i leselista mi, så det tar tid:) Kommer garantert med en oppdatering når jeg har fått lest den.

  SvarSlett
 4. det blir spennende:) virker som du deler likhetstrekk i tankegang med forfatteren fra før, så hvis noe, kommer du garantert til å få en "aha-opplevelse" (cred. oprah) :p

  SvarSlett
 5. "Paradoksalt nok så gjør LIDELSEN i verden at vi har muligheten til å gjøre noe av EKTE verdi."

  Så du mener at vi trenger lidelse for å kunne gjøre noe godt?

  "Alt i verden foregår i NÅTID, fortid og fremtid er tankekonstruksjoner vi bruker for å navigere oss. Hva som skjedde for 5 minutter siden SKJER IKKE, og eksisterer ikke som noe annet enn tanker."

  "Ikke på sikt, men AKKURAT HER OG NÅ."

  Er det at det er viktig å leve i nåtid du mener?

  Hva vil det egentlig si å leve i nåtid? Betyr det at du skal leve hver dag som om det er din siste, uten tanke på det som kommer etter?

  ”Å gjøre tilværelsen bedre for andre, gjennom å DELE et godt øyeblikk”

  Ja, dette kan ha verdi, men helt ærlig er det som er motivasjonen din? Å hjelpe andre mener jeg? Hvis du hadde hatet å være instruktør, ville du da ha vært det hvis dette hjalp gutter(og indirekte jenter) til et bedre liv? Har ikke du selv noen verdi? Og hva er verdi?


  Kjetil

  SvarSlett
 6. "Alt i verden er i endring, ingenting varer evig"

  Kommer helt an på hvilket tidsperspektiv du ser på.

  Forskere har regnet ut at om X antall milliarder år vil sola være tom for energi og alt liv i vår galakse vil dø ut.(Personlig har jeg så stor tro på menneskets skaperkraft at de innen den tid har laget en alternativ energikilde til solen)

  Har metafysikken altså virkelighetens fundamentale natur forandret seg siden galaksen ble til for flere millioner år siden?

  Epistemologi arbeider med hvordan mennesket kan oppnå kunnskap. Har dette forandret seg?

  Tema for posten din var ”meningen med livet”.

  Så lenge det finnes mennesker og så lenge mennesker skal leve sammen har det da noen betydning for ”meningen med livet” om Oslo er ørken eller ligger under vann(eneste dette påvirker er at du kan ikke bo i Oslo, men dette forandrer ikke ”meningen med livet”), om jeg og du er dø, så lenge den fundamentale virkeligheten er lik og hvordan mennesket kan oppnå kunnskap om den fundamentale virkeligheten.

  Kjetil

  SvarSlett
 7. Kjetil spør: "Hva vil det egentlig si å leve i nåtid? Betyr det at du skal leve hver dag som om det er din siste, uten tanke på det som kommer etter?"

  Altså, vet at du spør Andreas om svar, men tenkte jeg skulle gi dette spørsmålet en sjangs. :)

  Å leve i nuet vil ikke si å leve "hver dag som om den var din siste." Da lever du nok ikke i nuet likevel, fordi alt du gjør dikteres av hva som KOMMER til å skje, altså at du kommer til å "dø" i morgen, og derfor må ta sjanser og avgjørelser du ellers ikke ville tatt i dag, nå.

  Slik jeg tolker å leve i NUET på, er å f.eks sitte på bussen og ikke tenke på hvor du skal. Ta til seg impulser og alt som måtte være der du er, og ikke drive å tenke på jobb om det er dit bussen tar deg til. Som mennesker så har vi en vondt vane av å tenke oss til forskjellige situasjoner og gjøre alt kronglete for oss selv.

  Å leve i nuet, betyr bare å ta hvert impuls og øyeblikk for det det er, og ikke for hva det kunne, burde eller skulle ha vært. :)

  SvarSlett
 8. Anonym sa...
  "Så du mener at vi trenger lidelse for å kunne gjøre noe godt?"

  Nei, men at lidelsen i verden paradoksalt nok gjør at det finnes ting vi kan gjøre som har MER verdi enn andre ting. Å minimere lidelse på SIKT er vanskelig logistikkmessig fordi det er så mange faktorer utenfor vår kontroll. Å minimere lidelse HER OG NÅ gjennom å dele gode øyeblikk med andre er MENINGSFYLT og har MER VERDI enn å ikke gjøre det.

  "Er det at det er viktig å leve i nåtid du mener?"

  Ja, og ikke bekymre seg så mye om konsekvenser av å dele gode øyeblikk. Å la være å dele et godt øyeblikk fordi man er redd for å bli såra, såre andre, skyldfølelse, anger, skuffelse osv er meningsløst.

  "Hva vil det egentlig si å leve i nåtid? Betyr det at du skal leve hver dag som om det er din siste, uten tanke på det som kommer etter?"

  Nei, vi trenger å tenke på fortid og fremtid for å navigere oss, men å være TILSTEDE mest mulig i nåtiden er en fordel, fordi det er her alt det kule skjer. Ikke om 4 år når du ENDELIG er rik eller ENDELIG har møtt hun du skal gifte deg med. Det er alt for mange som VENTER på å ha det bra, istedet for å se seg rundt og oppdage at de egentlig har det ganske bra her og nå.

  "Ja, dette kan ha verdi, men helt ærlig er det som er motivasjonen din? Å hjelpe andre mener jeg?"

  Å hjelpe andre på SIKT har jeg ikke absolutt kontroll over (selv om det selvfølgelig er et mål). Men jeg trives utrolig godt med å dele aha-opplevelser og fremgang med deltagerne på bootcamp. Å dele gleden deltageren har over å ha fått sitt første telefonnummer eller kyss på byen er utrolig givende.

  "Hvis du hadde hatet å være instruktør, ville du da ha vært det hvis dette hjalp gutter(og indirekte jenter) til et bedre liv?"

  Dette blir hypotetisk, siden jeg liker å være instruktør, men om jeg hadde gjort det hvis jeg ikke likte det? Nei, sikkert ikke.

  "Har ikke du selv noen verdi? Og hva er verdi?"

  Alle har like stor VERDI (Strengt tatt er vi alle samme bevissthet under en midlertidig illusjon av separasjon, haha), men vi har forskjellige evner og noen av oss er flinkere enn andre til å sykle, padle, skrive, snakke, tenke, jodle, osv. Men den VERDIEN jeg snakker om i artikkelen handlet om at jeg mener det finnes en objektiv universell verdi (verdi som i at det er bedre enn alternativet) i å minimere lidelse (din egen og andres) gjennom å dele gode øyeblikk. Ved å være tilstede i øyeblikket trekker du automatisk andre inn i det også.

  Takk for gode og vanskelige spørsmål Kjetil.

  SvarSlett
 9. Ananas sa...
  "Kjetil spør: "Hva vil det egentlig si å leve i nåtid? Betyr det at du skal leve hver dag som om det er din siste, uten tanke på det som kommer etter?"

  Altså, vet at du spør Andreas om svar, men tenkte jeg skulle gi dette spørsmålet en sjangs. :)

  Å leve i nuet vil ikke si å leve "hver dag som om den var din siste." Da lever du nok ikke i nuet likevel, fordi alt du gjør dikteres av hva som KOMMER til å skje, altså at du kommer til å "dø" i morgen, og derfor må ta sjanser og avgjørelser du ellers ikke ville tatt i dag, nå.

  Slik jeg tolker å leve i NUET på, er å f.eks sitte på bussen og ikke tenke på hvor du skal. Ta til seg impulser og alt som måtte være der du er, og ikke drive å tenke på jobb om det er dit bussen tar deg til. Som mennesker så har vi en vondt vane av å tenke oss til forskjellige situasjoner og gjøre alt kronglete for oss selv.

  Å leve i nuet, betyr bare å ta hvert impuls og øyeblikk for det det er, og ikke for hva det kunne, burde eller skulle ha vært. :)"

  Helt enig, Ananas!

  Og hvis du samtidig snakker med den søte jenta ved siden av deg på bussen og deler bussreisen med henne, så har det VERDI I SEG SELV, selv om hun kanskje går av bussen før deg, og selv om dere kanskje aldri ser hverandre igjen.

  (haha, her står metaforene i kø)

  Takk for innspill, Ananas!

  SvarSlett
 10. "Anonym sa... Forskere har regnet ut at om X antall milliarder år vil sola være tom for energi og alt liv i vår galakse vil dø ut."

  Ok, dette er kanskje pirk, men likevel...
  - Du trenger ikke akkurat være "forsker" for å regne ut dette. Utregnignen er (eller hvertfall var) pensum på videregående. X=ca. 5 mrd år.

  - Solsystem og galakser er to vidt forskjellige ting. En galakse kan bestså av (bl.a.) flere hundretusen milliarder solsystem.

  "(Personlig har jeg så stor tro på menneskets skaperkraft at de innen den tid har laget en alternativ energikilde til solen)"

  - Vi trenger nok en ny klode også, siden solen vil ekspandere og sluke jorden.

  "Har metafysikken altså virkelighetens fundamentale natur..."

  - Metafysikk er _ikke_ "virkelighetens fundamentale natur"! Meatfysikk er en filosofisk retning som beskjeftiger seg med alt det ikke-sansbare, altså "uteomfysikk". Eller tankespinn om du vil.

  - Petimeter -

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...