torsdag 10. oktober 2013

Hvordan bli bevisst på mote?

Dette er et innlegg for å utvikle deres evne til å se hva som ser bra ut og hva som ikke. Først og fremst bør det bli nevnt at mote, stil, altså hva som er god klesstil er subjektivt. Klesstilen din kommer til å bli oppfattet forskjellige uansett hvordan du skulle kle deg. Som Sondre har skrevet før:

"Det er forskjell på å bruke mote for å utrykke kreativitet og bruke mote for å bli oppfattet som mest mulig tiltrekkende... mange moteblogger handler egentlig om det første. The Sartorialist, f.eks, som vi linker til under "blogger vi liker" er en slik blogg. Mhp. tiltrekning er det beste å sikte på en klassisk base med enkelte "fashion"-elementer... du vil se ut som en straight fyr som har "skjønt greia", tenk brad pitt, daniel craig eller david beckham."

Du kan ikke få en stil som er tiltrekkende for alle jenter, men du kan få en stil majoriteten av jenter er tiltrukket av. Dette er hovedsakelig hva vi lærer bort på kursene våres. På byturer kan det være lurt å vite hvilket utested du skal på. Slik at du kan kle deg etter utestedet. Dette fordi jenter som regel går til utesteder hvor de VET at de liker guttene som henger der.

Jeg kler meg som regel "sossete" eller pent til daglig. Allikevel kan jeg kle meg slik at jeg passer inn på hvilken som helst rockebar i Oslo. Dagen etterpå kan jeg få kommentar 2 minutter inn i en samtale med en jente og få "går du på BI?" Hvordan du kler deg og hvordan du ser ut på håret utgjør EKSTREMT mye av førsteinntrykket du gir. En person vil uten å ha pratet med deg ha en idè om hvordan personligheten og væremåten din bare utifra klesstilen din.For å skjønne hvordan en skal kle seg tiltrekkende må vi ned til grunnflaten. På hvilket grunnlag vurderer jenter hva som er tiltrekkende? Assosiasjoner, farger og passform. Assosiasjoner er hva de har erfart tidligere. Altså at kjekke, tiltrekkende gutter kler seg bra. Det er også mye å hente i tv-serier og filmer. I alle produksjoner har de stylister som kler opp karakterene til å gi et personlighetsinntrykk. Og det er ingen hemmelighet at jenter sitter og ser på samtlige av dramaseriene for unge(one tree hill, gossip girl, the oc, vampire diaries osv.)Farger handler om at du kler deg i farger som er mest mulig flatterende for hudtypen og utseende ditt. Det handler hovedsakelig om at man kombinerer farger riktig sammen. Det er også noen som forfekter at farger passer til hudtype. Jeg syns det er vanskelig å se, og tenker lite på det selv.


Passform er EKSTREMT viktig og handler om at du skal kle deg på en måte som er mest mulig flatterende for kroppen din. Dette bør være fokus nummer 1 når du handler klær. Om du kjøper de feteste klærne i butikken, og de har dårlig passform vil de se jævlig ut. Under ser du et godt eksempel på dårlig og god passform.Grunnen til at dette er er ekstremt viktig er av flere grunner. Dere kan tenke dere hvem som går i klær som ikke passer: Folk med nedarvede klær, folk som kjøper klær på tilbud, gutter som lar mamma kjøpe klærne. Du gir med andre ord dårlige assosiasjoner om du går med klær som ikke passer. I tillegg handler det om å kle seg for å fremheve positive sider med kroppen eller skjule negative sider på subtile måter.

For å starte og se den røde tråden er det letteste rett og slett å starte og analysere antrekk du ser. Legg merke til detaljer i klesstilen til folk du ser på gata, i filmer, i serier og på facebook som kler seg bra. Dette gjør i tillegg til å kunne kle deg kult at du blir en bedre menneskekjenner. Jeg kan utvilsomt fortelle mye om en person utifra klesstilen, og hvilke holdninger personen har.


Å bli bevisst på motè er altså en prosess du må starte, og en ting du gradvis vil bli flink på. For inspirasjon kan jeg linke til noen av sidene jeg personlig har dratt nytte av.

http://wecouldgrowuptogether.blogspot.com/
http://www.thesartorialist.blogspot.com/
http://men.style.com
www.lookbook.nu
www.asos.com

- Kim

13 kommentarer:

 1. En ting jeg alltid har hatt et problem med naar det kommer til mote er at alle blider man ser og eksempler er av folk som er normalt tynne og har normal kroppsfasong.

  Personlig er jeg en kraftigere kar, jeg har alltid vaert stor i forhold til hoyden min. Ikke nodvendigvis feit, men jeg kan aldri gaa med ting som slim fit klear osv...

  Naa i de senere aar har jeg ogsaa opparbeidet meg en pondus som ikke tar seg saa flaterende ut naar man gaar med for trange klear.

  Saa da er sporsmaalet, har du noen bra anbefalinger til steder aa se etter mote hvis man ikke passer med den normale fasongen som omtrent samtlige blogger og mote bilder liker aa vise frem?

  SvarSlett
 2. Feminist (22)14.04.2011, 14:26

  VB;
  Som jente så svarer jeg selv om jeg ikke blir spurt og ikke helt på det som blir spurt om ;)

  Hvor du kan finne mote/moteinspirasjon til andre kroppsfasonger til menn tror jeg faktisk er vanskeligere enn til kvinner.

  Har en ikke den kroppsfasongen en ønsker så hjelper det dog å vite en del om persepsjon, hva som forstørrer og hva som forminsker. Dette finnes det mye om rundt om på nettet.

  Generell tips; Lag på lag fungerer fint. Gjerne noe slimfit, men resten løsere. F.eks. ei litt stram bukse, en litt løsere skjorte og en cardigen. Gjerne med et skjerf eller lignende.

  Unngå store tskjorter (spesielt de med trykk) og hettegensere/jakker.
  ---
  Så til det jeg egentlig skulle kommentere ;) Å kle seg etter omgivelsene er veldig viktig. Vet det var nevnt, men jeg vil påpeke det i tillegg, fordi det er veldig viktig. Jenter liker ulike gutter og STILEN har alt å si.

  Følg tipsene som Kim nevnte og vær bevisst på hva slags type klær du kjøper og hvor du går med klærne.

  SvarSlett
 3. En ting jeg alltid har lurt på: Kler dere dere annerledes når dere skal ut på byen enn dere gjør til vanlig? Man får jo et inntrykk av at dere alltid kler dere bra, men kler dere dere ekstra bra / andre stiler når dere går ut på kveldene?

  SvarSlett
 4. Kan anbefale å ta et år eller to på kunstskole, og lære av jentene der!

  SvarSlett
 5. Fet post! Inspirerende.

  SvarSlett
 6. VB: Det Feminist (22) skriver her er veldig brukbart.

  Grunnen til at alle bilder er av slanke folk er fordi det ser optimalt ut. Det betyr imidlertidig ikke at du ikke kan se bra ut. Det handler om å kjøpe klær som vil være mest mulig flatterende for kroppen din.

  En ting kan være å kjøpe en løsere skjorte som fester seg over brystet, og henger ned derifra slik at man ikke ser magen sine konturer like mye.

  Mørke farger skjuler også kroppskonturene til en viss grad.

  SvarSlett
 7. Er veldig få innlegg her på bloggen, og har dere sluttet med Usminket.no?

  SvarSlett
 8. Dette høres kanskje ut som mye klær, men hvis du ser hva du har i garderoben per i dag er det sikkert flere plagg enn dette... Kjøp basisplagg først (enkle i farger som ikke er alt for grelle og kler deg og har et riktig snitt for din kropp) Deretter kan du dra på mer med enkeltplagg.
  Personlig bruker jeg ikke mye annet tilbehør bortsett fra klokke, av og til lommetørkle i jakke/til dress (skal ALDRI matche slipset 100% i farge og mønster) og ullskjerf når det er kaldt. Personlig synes jeg at mye tilbehør som kjeder, armbånd og silkeskjerf kan gi et noe feminint inntrykk, men det KAN se bra ut om du har stålkontroll.
  Er det en ting som bør styres unna er såkalte på påfuglantrekk. Selverklerte sjekkeguruer påstår at dette fungere. Jentene er som regel av en annen oppfatning. Som regel vil en klesstil som virker gjennomtent, kvalitetsbevist, men ikke påtatt og jålete fungere utmerket. Damene du vil ha vil ha en mann som kler seg enkelt og (slik at du ikke okkuperer badet hele tiden fremfor å være sammen med de) maskulint og samtidig stilfullt. Treffer du med slik "casual elegance" blir du etter min erfaring en vinner.
  Til slutt: Tenkt alltid på at du skal utstråle kvalitet - Da ender du lettere opp med kvalitetsdamer. Grelle antrekk i kunststoff gir den grelle damer...

  Mvh.

  SvarSlett
 9. Sko: Det er faktisk sant at kvinner er meget opptatt av sko. En god basisgarderober inneholder ihvertfall følgende sko. 1 par lave sorte og brune (Oxfords), et eller flere par boots, semsked, grained eller glatt skinn, med eller uten snøring og med en mer solid gummisåle enn lavskoene, et eller flere par Converse (de sorte og hvite er ansett som de mest klassiske, men jeg synes også at dus mellomblå ser bra ut til jeans), ett par skikkelige vintersko, et par joggesko til jeans (selv er jeg veldig glad i retrokolleksjonen til New Balance) og eventuelt et par seilersko eller loafers til sommer og halvformell bruk (jeg foretrekker mørkeblå eller brune i semsked skinn). Unngå for all del alt for firkantede eller alt for spisse skinnsko og ta vare på skinnskoene med skikkelige skopleieprodukter: skokrem OG polish og et lærpleiemiddel er nødvendig. Kjøp kvalitetssko (særlig skinnsko) og ta godt vare på de (la de hvile 24 timer og bruk skotre). Da varer de en mannsalder (jeg har sko som er 10 år gamle som er finere (med patina) enn da jeg kjøpte de). Britiske Loakes levere meget gode sko til en relativt god pris (rundt 2000 i Norge, men ca. 500 kroner mindre i utlandet. På nivået over kan spanske Carmina og engelske Crocket & Jones anbefales, Sjekk også ut spanske Meermin (de selger kun på nett og i butikker i Spanie. Det er latterlig godt forhold mellom pris/kvalitet (fra 1500 kroner).

  Kjøp noen piquet skjorter til sommerbruk. Jeg mener at dette er et bedre halv-formelt basis plagg med korte ermer enn kortermede skjorter, men det er ikke noe galt med sistnevnte. Hawaiskjorter brukes KUN i strandsammenheng. Ensfarget er tryggest, men horisontale striper kan se bra, spesielt for de som er ganske smale. Er du kort og bred; styr unna sistnevnte.

  T-skjorter: Hvite og sorte ensfargede først. Deretter mer spenstige farger og diskrete trykk. Skrekkeksempel er "gøyale" trykk som "I`m an educated sex-instructur - First lesson is free".... Hvit/sort t-skjorte, jeans og converse blir aldri feil i uformelle sammenhenger om det har en flatterende passform...

  Belter: Et brunt, et sort, kanskje et brunt eller blått semsked og et i grovt tekstil. Unngå både alt for smale og for all del alt for brede med svære spenner. Jo smalere et belte er og jo enklere spennen er jo mer formelt.

  SvarSlett
 10. Dress(er): Alle voksne menn har en dress i skapet. Skal du kun ha en er mørkeblå eller mørk grå foretrukne farger for de aller fleste. De aller fleste bør styre unna MYE innsving. Kjøp 100% ull og pass på at livet ikke er alt for høyt det blir gubbete. Målsøm er dyrt, men bra. Hvis du ikke har penger til det, legg mellom 500-1500 for justeringer hos en GOD skredder. Det redder dagen. Hvis du for eksempel skal ha to dresser ville jeg kanskje ha kjøpt en i en eller annen mørkeblå nyanse i klassisk ull, ikke lavere en Super 100 kvalitet og ikke høyere enn Super 130 (det siste på grunn av holdbarhet). Som dress nummer to ville jeg ha kjøpt en grå i klassisk ullflanell, gjerne en 3-piece med vest. Er et gjort riktig kan dobbeltspent være fantastisk, men dette er svært vanskelig å få til (du må nesten få en skredder til å sy hele dressen for det og det koster alt for mye). Kjøp derfor 2 eller 3 knappers, aldri færre og aldri flere. 2 Knappers gir en kortere og bredere kropp enn en 3 knappers alt annet likt. Til slutt: 90% av norske menn kjøper for store dresse, da spesielt med tanke på jakken. Vær sikker på at du tilhører 10% klubben!!!

  Vinterjakke: Skill deg ut fra mengden å unngå store boblejakker alle Canada Goose eller hva de nå heter. En frakk i 100% ull, enkelt- eller dobbelt spent eller en 2/3 lang ulljakke også den med enkelt eller dobbelt spenn er å foretrekke.

  Slips: Alle voksne menn har MINST 1 pent slips i garderoben. Legg litt penger i dette. Et velprodusert slips lager penere knuter og faller penere. Jeg unngår satengvev i de fleste sammenhenger. Det er den helt glatte, blank strukturen. Et mørkt mellomblått slips i 100% silke i grenadinevev er et 100% bra valg som nummer 1. Deretter kan du eksprimentere med både striper strukturruter og prikke/geometriske mønster og både slike, lin/slike, ull og ull/silke materialer. Lær deg både 4 in hand og enkel Windsorknute. En smal liten knute i en cut away og en stor knute i en smal krage ser ikke bra ut og igjen vil knutens lengde og bredde i kombinasjon med kragen kunne brukes til å forsterke/forminske bredden på ansikt, hals og skuldre.

  SvarSlett
 11. Husk følgende med passform: 1-2 fingre skal passe inn innenfor en igjenkneppet øversteknapp, skuldersømmen skal være ytterst - 1 cm utenfor enden på skulderen og ermet skal slutte ca. 1 cm ovenfor der tommelen begynner når armen holdes rett. Det finnes mange klipp på youtube som korrekt viser hvordan du tar mål for en formell skjorte. Ellers er jeg selv en forkjemper for franske mansjetter og mansjettknapper på slike skjorter. Det er og blir mer elegant. Hvite mansjetter og hvit krage på skjorter av annen farge brukes kun i jobbsammenheng. Til slutt: STYR UNNA kontrastknapper og kontraststoffer. Kjøp fortrinnsvis skjorter med knapper i perlemor, gjerne med litt tykkelse. Det utstråler kvalitet.
  Husk en ting til ang. materialer. KUN 100% 2 ply bomull til formelle skjorter. Til casual er det akseptert med linskjorter eller lin/bomullsblanding. Styr for all del unna silkeskjorter, med mindre du satser på å bli Norges neste Sasha Gabor:)

  Gensere: Anbefaler ihvertfall en V- hals og en rund hals og en cardigan. Med mindre du vil utstråle at du ønsker å være med på Paradise Hotell styr unna dype utringninger. Både bomull og ull er aktuelle material her og igjen styr unna kunststoff. Tilpass snittet slik at det fremhever og skjuler. En ting til: Bruk aldri en t-skjorte som kommer til syne under v-hals, rund hals (og skjorter).

  Jakker: 1 blazer i mørkeblå eller grå, naturligvis 100% ull. En ekte gentlemann bruker ALDRI en dressjakke alene, men kun egne blazere. Forskjellen ser du på knappene. KUN 100% ull, eventuelt bomull og/eller lin på årets varmeste dager eller i sydligere strøk. 1 skinnjakke brun eller svart. Fortrinnsvis en enkel klassisk med glidlås med passform tilpasset kropp. Ellers kan det være svært stilig med trenchcoat/frakk i grovere bomull, men vær veldig obs på et korrekt snitt her. Det værste jeg ser er tynne karer i "sekker" eller tjukkasser i "pølseskinn med innsving).

  SvarSlett
 12. Jeg får mange positive tilbakemeldinger fra både kvinner og menn på min klesstil (sa han ubeskjedent:), så jeg tenkte jeg kunne bidra med litt tanker om hva en BØR ha i en basisgarderobe og hva en skal legge vekt på. Selv er jeg 35 år gammel og jobber til daglig i dress og har en stil som beskriver som klassisk, elegant og ujålete...

  2 par jeans. Et par mørke (blå eller grå) og et par lysere blå (IKKE stein/syrevasket). Passform er alfa omega her. Kraftige ben ser IKKE bra ut med slim fit og tynne ben forsvinner i baggy. For normalt slanke ben er en forholdsvis rett fit ofte bra). Høyt og lavt liv og plassering av lommer er også meget viktig da dette fremhever/skjuler. Jeg synes at jeans fra nettopp jeansspesialister som regel er av best kvalitet i forhold til pris (Levis, Diesel, Replay etc).

  1 eller 2 par chinos. En beige og en i litt "lys sliten" mørkeblå dekker her. En 3. bukse kan for eksempel være i ull/ullflanell.

  Bukser som er alt for høye i livet blir ofte litt gubbete, mens bukser som er alt for low cut sjelden er flatterende med en boksershorts som stikker 20 cm opp. For slanke legger gir et knickersaktig inntrykk.

  Skjorter (casual): Igjen er det passform og mønster/struktur som fremhever/skjuler som er viktig. en hvit, en lyseblå (kanskje med et stripet mønster) og en sort funker utmerket). Så kan det heller suppleres med mer spenstige ting etterhvert. Husk at striper skaper en lengre og slankere look, mens ruter ofte kan ha omvendt effekt. Hvis du er tynn/tynn atletisk skal du ha slim fit, er du normal skal du, ja ha normale skjorter og er du fyldig og/eller kraftig atletisk kan litt mer loose fit funke. Styr for all del unna mye innsving om du har mage, det vil fremheve og styr for all del unna loose fit om du er slank. Det får deg til å forsvinne. Jeg mener at fritidsskjorter bør se bra ut, både tucked in og hengende utenfor buksen, men her er det delte meninger...

  Skjorter (formell): Til dress og bukse/jakke. "Penskjorte" stappet ned i en jeans (når det ikke brukes jakke) er sjeldent kult. Kjøp igjen en hvit og lyseblå først. Rosa er noe omdiskutert, men kan se veldig bra ut. Ellers kan det suppleres med striper, ruter, strukturmønster og mer spenstige farger etterhvert, men for all del (dette gjelder alle typer klær: kjøp basis først). Husk at kragen skaper et inntrykk av skuldre og bredde på hals og ansikt. En liten cut away krage vil for eksempel få et bredt ansikt og brede skuldre til å se enda bredere ut og en langt tight krage vil fungere omvendt. Det finnes mange billige, men nok så bra skjorter å kjøpe på nett, bestill for eksempel fra Charles Thywitt på nett. Kvaliteten i forhold til den latterlige lave prisen er imponerende).

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...