onsdag 19. september 2012

Burde menn bruke sminke?

Artikler som VG's nylige "Nå kan menn bruke sminke!" dukker opp med jevne mellomrom på tabloide nettsteder. Det er ikke så rart; match overskriften med et bilde av en fyr med leppestift og eyeliner, og provokasjonseffekten alene vil sikre både klikk og heftig aktivitet i kommentarfeltet.

Når det kommer til det å optimalisere utseendet sitt lever vi (heterofile) mannfolk i et dilemma. På den ene siden er det definitivt en fordel å gjøre det vi kan ut av trynet vi er født med; på den andre siden er det noe grunnleggende UATTRAKTIVT med forfengelighet hos menn. En mann skal ikke jobbe for utseendet sitt! Han kan gjerne se bra ut, men man skal ikke merke at han prøver!

Det å være litt uvøren, gi litt faen, er en egenskap som ligger ganske nær kjernen av det å være mann med stor M.

Sminke er derfor, som grunnregel, uaktuelt for heterofile menn. Joda, du kan sikkert bruke litt concealer for å skjule en kvise eller mørke ringer under øynene; men den forbedringen av utseendet du oppnår vil bli slått kraftig ihjel av det faktum at DU ER EN MANN SOM BRUKER SMINKE.

Det du derimot kan og bør gjøre er å ta litt grunnleggende vare på hud og hår. Kjøp en facial-scrub, litt fuktighetskrem og en lipsyl hvis leppene er tørre. Gjør noe med kvise-problemet ditt hvis du har et sånt. Klipp neglene en gang i uka. Gå til frisøren regelmessig. Få nappet øyenbryn dersom de flyter utover panna og møtes på midten. Ta litt sol nå og da (nei, du skal ikke bli SKIKKELIG brun, du skal bare unngå å være blek). Gjør alle disse tingene uten å prate om dem eller gjøre noe nummer ut av dem.

Og sist men ikke minst: utnytt mannens innebygde og naturlige sminke-funksjon, nemlig skjegget. Årsaken til at menn har skjegg er nemlig ikke at vi blir så kalde på kjakene. Skjeggveksten er der i stor grad fordi den evolusjonsmessig har vært til nytte i forbindelse med tiltrekning! Akkurat som pupper (som gjerne kunne har vært på størrelse med et par druer dersom deres eneste oppgave var å produsere melk) er skjegg en av disse tingene som eksisterer for at vi skal kunne se forskjell på menn og kvinner. Et tydelig signal om at "jeg er mann".

En annen interessant teori om skjegg er at det har vært fordelaktig fordi det kan brukes til å kompensere for mindre hensiktsmessige ansiktstrekk, akkurat slik sminke kan. En svak underkjeve kan bygges ut med litt skjegg; en mørk tredagers-skygge på kinnene gir en illusjon av den skyggen menn med høye kinnben får i det samme området. En skjeggkant kan være med å gjøre overgangen mellom hals og kjeve skarpere.

Tredagers-skjegg er således den ultimate manne-sminken; det vitner om maskulinitet, det kan bidra til å forbedre ansiktstrekk som ikke er optimale og det sender et signal om at du har et litt rufsete og uvørent forhold til hvordan du tar deg ut.

-Sondre

9 kommentarer:

 1. Bra post! :) Selv har jeg dratt godt nytte av (ja, jeg vet det... men han har peiling) Jan Thomas sin bok, 'Verktøykasse for menn'

  Det er en bra bok, som forteller deg det du kan gjøre med deg selv... om du velger å gå avansert inn... eller gjøre det enkelt.. selv har jeg fått veldig positiv respons etter jeg fulgte disse rådene... ikke bare ser jeg bedre ut, men jeg føler meg bedre... å dette gir meg bedre selvtilitt.. som kommer godt med når jeg blir kjent med jenter :)

  SvarSlett
 2. tips til billig og bra facial-scrub?

  SvarSlett
 3. Lurer på et par ting angående setningen "det sender et signal om at du har et litt rufsete og uvørent forhold til hvordan du tar deg ut."

  I hvor stor grad er dette positivt?

  Finnes det en bestemt "magisk" sted på skalaen,
  gir totalt faen - psykelig opptatt av eget ytre, man bør befinne seg, og i så fall hvilke kjennetegn er typisk for dette?

  Er det mer attraktivt hvis det ser ut som om du tilfeldigvis slang på deg de klærne du hadde tilgjengelig, enn hvis man kan tenke seg at du har tenkt ut fargekombinasjoner, osv.? Er det bedre å være en bra kledd "slask", enn en bra kledd "snobb"?

  Hadde vært kult om et eget innlegg som besvarte dette.:)

  SvarSlett
 4. Angående øyebryn, har dere et bilde av hvordan det skal være, og et hvordan det ikke skal være? Er helt blank, kan ikke nappe noe når jeg ikke vet hva som skal nappes. Nappeinstruksjoner taes imot med takk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Youtube er din venn ;)

   Fikk mye hjelp av å se denne: https://www.youtube.com/watch?v=_p1aG61TxqA

   Slett
 5. Er parfyme et must for gutter? Bryr jenter seg om parfyme-lukt på gutter like mye som motsatt vei?

  SvarSlett
 6. Har lite, mørkere område under det ene øyet, litt blå aktig. Tror det er en form for fødselsmerke. Hvilke produkter kan man bruke for å skjule dette?

  SvarSlett
 7. Godt spørsmål, tror jaggu jeg skal skrive et innlegg om det:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...