onsdag 5. september 2012

Kunsten å tenke positivt


Du har en stemme i hodet. Og det er helt normalt.

Selvfølgelig, om du faktisk hører stemmer i hodet ditt, så er det ikke normalt, og da bør du ta en prat med fastlegen din. Men jeg snakker om den indre stemmen din. Den som akkurat nå sier "hvilken indre stemme?"
Jeg snakker om de indre dialogene du har med deg selv. Den stemmen som sier "Nei! Stå stille. Ikke gå bort  til henne!" hver gang du ser en jente du har lyst til å gå frem til. Den stemmen som sier "Pff.. Du kommer aldri til å kunne lære deg de tingene de skriver om på 0330-bloggen. Du er alt for stygg/tjukk/tynn/kjedelig/fattig/ensom/uinteressant/sjenert/lav/skallet/rar/nerdete/uerfaren til at noen kan like deg."

Det finnes litt forskjellige tanker rundt det å få den indre stemmen til å roe seg ned og slutte å si ting som hindrer deg fra å gjøre ting du har lyst til. Noen sier at du bør stå foran speilet og si "Jeg er verdens kjekkeste fyr. Jenter digger meg. Jeg er superpositiv og awesome!". Personlig er jeg ikke helt tilhenger av den tilnærmingen til å få bedre selvtillit, og jeg skal forsøke å forklare hvorfor jeg tror det er en blindvei, og hva jeg foreslår at du bør gjøre istedet.

Når du står forran speilet og sier "Alle jenter digger meg" hundre ganger på rad skaper du en forventning om at neste gang du går ut på byen så vil "alle jenter digge deg". Problemet er bare at ALLE jenter aldri vil digge deg. Ikke en gang Johnny Depp vil noen sinne oppleve at absolutt ALLE jenter digger han. Ikke hypotetisk en gang. Om du så var verdens absolutt kjekkeste fyr ville noen jenter likevel avvise deg, om så bare fordi de var skikkelig mannehatere.

Hjernen vår liker ikke å måtte endre oppfatning. Spesielt ikke ting den har brukt mye tid på å overbevise seg selv om. Så hvis du går rundt og TROR at alle jenter digger deg og at du er verdens beste sjekker, samtidig som du opplever at noen jenter IKKE gjør det, hva tror du hjernen gjør? Enten må den rasere verdensbildet og sette spørsmålstegn ved alt, eller så tvinger den deg til å overse bevis du ikke liker.

Det finnes gutter som TROR de er verdensmestre i sjekking, og som PRATER som om de er verdensmestre i sjekking, men som enten ALDRI er ute og sjekker jenter, eller som konstant blir avvist og bortforklarer det med at de "uansett ikke prøvde seg", de bare "kødda med henne" eller "drev med selvunderholdning".

Det jeg har mye mer tro på er å fjerne NEGATIVE tanker, og å forsøke å se på situasjoner som dukker opp i et så positivt lys som mulig.

En av de beste øvelsene jeg har vært borti er "En ukes negativitets-faste". Den går som følger:

Den neste uka (7 dager fra og med i dag) skal du, hver gang du tar deg selv i å tenke negativt, riste tanken ut av hodet og tenke på noe annet.
Skriv gjerne i kommentarfeltet under denne artikkelen om hvordan det går, og hvis det er negative tanker som går igjen og som er vanskelige å bli kvitt, så skal jeg svare fortløpende og komme med forslag til hvordan du kan tenke istedet.


Det høres kanskje ut som en banal øvelse, men personlig var den GULL for meg første gang jeg prøvde den. Den er ekstremt kraftig, så ikke undervurder den eller la den gå i skuffen sammen med alle andre ting du har lest som du har tenkt til å "gjøre en gang jeg får tid". Du har absolutt tid til å gjøre denne øvelsen. Og det kan bli den viktigste øvelsen du noen gang har gjort (det var det for meg).


Jeg har som sagt ikke så stor tro på å prøve å overbevise seg selv om ting som ikke samsvarer med virkeligheten. Men jeg har STOR tro på å forvente og anta det beste. For eksempel tror jeg det er bra å anta at folk snakker bra om meg når jeg ikke er tilstede. Og jeg tror det er bra å anta at jeg kommer til å ha flaks (noe som på mystisk vis fører til at jeg HAR flaks hele tiden). Og jeg tror det er bra å anta og forvente at jenter jeg snakker med kommer til å like meg. Jeg liker ikke å bli avvist, men jeg begynner heller ikke å kutte meg i underarmen om jeg skulle bli det. Jeg blir bare mer motivert.

-Andreas

15 kommentarer:

 1. Bra innlegg Andreas! :-)

  SvarSlett
 2. Er det en idé og finne bevis på det motsatte av den negative tankegangen?

  Eks: Jenter liker ikke å snakke med meg på byen
  Finner bevis på de gangene man har hooka opp med en jente på byen

  SvarSlett
 3. Vaffel: Ja, det er en god idé!

  SvarSlett
 4. Idag (dag 1) opplevde jeg utallige ganger at jeg forestilte meg at noe ondt kom til å skje, fx sjefen ville bli sur, jeg ville komme for seint.
  Hvordan kommer jeg ut av disse? Slutte å tenke, tenke på det som skjer akkurat nå, eller tenke på hva jeg skal ha til middag?

  SvarSlett
  Svar
  1. I forhold til negativitets-fasten bør du helst bare forsøke å riste tanken ut av hodet og heller fokusere på det som skjer akkurat her og nå, ja. Det spiller egentlig ingen rolle hva du tenker på, så lenge du klarer å avbryte de negative tankene.

   Slett
 5. Jeg tar utfordringen Andreas.

  I den forbindelse ønsker jeg gjerne noen tips. FOr min del er det hakk i plata i forbindelse med samlivsbrudd med min forrige samboer. Noe jeg bebreider meg selv for, ettersom jeg er etterpåklok og nå ser hva jeg den gang gjorde feil. Ingen store dramatiske ting, men jeg ser at jeg gjorde ting hvor jeg tapte verdi, samt at spenningen forsvant noe som til slutt endte i et samlivsbrudd med jenta jeg den gang var sikker på var "jenta i mitt liv" (ja vet, klisje)

  For å komme til poenget er det nå over 6 mnd`er siden det ble slutt, vi har ingen kontakt (mtp. på mentalhygiene) men jeg bruker ennå MYE energi på det hver dag i form av å tenke på hun og om et ønske om at jeg kunne skrudd tilbake tiden. Det ender som regel opp i negative tanker i form av at man ikke føler seg bra nok, og at man ikke kommer til å få en slik sjanse igjen.

  Forslag til hvordan jeg kan bryte ut av denne onde sirkelen og komme meg videre? (Og ja, jeg har fulgt alle regler i form av å pratet ut, closure og kuttet all kontakt, slettet fra face, møtt nye jenter etc. men dette sitter skikkelig fast i meg)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette kommer Til å høres sært ut, men jeg testet ut en NLP-coach. Har ikke tenkt på kvinnemennesket siden

   Slett
 6. Haha Lollet litt da jeg fikke se det bildet med han fyren med de tre øynene... Men hva med å bare gi seg selv lov til å prøve og feile? Og strippe av seg alt behov for å forbedre noe, være noe eller bli noe og heller finne ut hvem man faktisk er, på godt og på vondt.

  SvarSlett
 7. Sweet innlegg!

  Øvelsen Andreas beskriver funker kjempebra for mange. Noen har mer "inngrodde" negative tanker som de rett og slett ikke klarer å riste ut av hodet; da kan det lønne seg å gå mer offensivt til verks, skrive ned tankene og følelsene som følger med dem samt formulere "svar" og utfordringer til dem. Gjør man dette systematisk over lengre tid, og helst i samarbeid med noen som kan veilede en, vil man kunne endre de negative tankemønstrene man har brukt år på å rote seg inn i. Jeg har skrevet et innlegg om det:

  http://www.0330.no/2011/10/hvordan-bli-kvitt-negative-tanker.html

  SvarSlett
 8. Leser på en bok om akkurat dette her nå, Andreas. Den heter "Rip it up" og er skrevet av psykologiprofessor Richard Wiseman. Veldig god bok, og siden du virker opptatt av å utforske psykologi, tror jeg den vil være veldig god.

  I forskning har man merket at om man ber folk om å bite rundt en blyant (som tvinger ansiktet til en smilegrimase), blir de blidere. Blir man bedt om å holde blyanten mellom leppene (som gir en sur-grimase), blir man automatisk litt sint. Folk tror de er med i et eksperiment, og prøver som regel å si ting som "akkurat da kom jeg på at jeg fikk igjen penger på skatten/at jeg må betale restskatt" for å rettferdiggjøre humørskiftet.

  Hovedtesen er altså: Oppfør deg "som om". Vil du bli en avslappet fyr? Hvordan går en avslappet fyr? Hvordan tar en avslappet fyr melken ut av kjøleskapet?

  Hvis jeg skal føle meg kjekk, stiller jeg meg foran speilet og gir kanskje meg selv et lurt smil. Og idet jeg går ut, fungerer det veldig bra. Og plutselig er mye av det andre kroppsspråket og den andre selvsikkerheten der. Altså, speil er bra.

  Den teknikken du mener er best, tror jeg kan være litt vanskelig. Alle har hørt om Lev Tolstojs isbjørn: IKKE TENK PÅ EN ISBJØRN. Hva tenkte du på nå?

  Om man ber seg selv om ikke å tenke på noe, er det fort gjort at tanken allikevel blir igjen. I stedet for å straffe deg selv, kan "som-om" gi deg en bekreftelse. Smil lurt, og "wow, jeg er faktisk kjekk" - ikke gå ut og vent at alle skal ha lyst til å hoppe på deg, men det er jo bra å vite at man faktisk ser kjekk ut?

  Men om det funker for en person, skal jeg ikke si noe imot dens meninger. Ikke alle veier leder til Rom, men en god del gjør det.

  SvarSlett
 9. GJør akkurat det samme når jeg spiller håndball :) hvis jeg får negative tanker, begynner jeg bare å tenke på en sang eller noe helt annet. Funker veldig bra, får ikke så ofte negative tanker på håndballbanen lenger :) Kanskje jeg skal begynne å bruke det ellers også!

  SvarSlett
 10. Veldig bra innlegg Andreas! :)

  SvarSlett
 11. Jeg har veldig store problemer med negativ tankegang og dårlig selvtilitt men skal prøve det trikset:)

  SvarSlett
 12. Problemet mitt er ikke dårlig selvtillit eller utseende. Men hvordan tørre å prate med jenter jeg "vet" jeg kan få UTEN alkohol inn i bildet. Sex ja, Kjærlighet nei

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...