tirsdag 13. november 2012

Hva gjør jeg etter første date?

Vi har fått et fint spørsmål fra en leser:
Kom i prat med ei dame på nettdating for en ukes tid siden, og har sendt noen meldinger frem og tilbake.

I kveld traff vi hverandre for første gang for å ta en kaffe sammen. Det gikk ikke spesielt bra, synes jeg (klarte ikke å skape "flørtete" stemning mellom oss, eller å styre samtalen i særlig grad... dvs hun snakket noe mer enn meg og jeg synes det hele endte opp i en vennskapelig samtale om alt og ingenting). Ellers var det god stemning og jeg tror begge hadde det hyggelig... satt nesten to timer til stedet skulle stenge.

Dette er seriøst første gang jeg har vært på "date", og det er vel ikke å overdrive når jeg sier at jeg var et vrak på forhånd. Egentlig er jeg fornøyd bare med å ha gjennomført møtet.. hehe! Snakket på telefon med en kamerat på forhånd for å komme på andre tanker og løse opp snakketøyet litt.. tror det hjalp på. Uansett, hun så vel at jeg var litt nervøs, men det gikk seg bra til etterhvert... synes jeg.

Vi skilte lag utenfor med en klem og hun sa vel noe i retning av at det var kjekt å treffes og vi har tlf nr til hverandre, eller noe sånt. Å kysse var ikke aktuelt, vi hadde nesten ikke hatt fysisk kontakt tidligere. Det føltes litt kleint... tror begge var usikre på hvordan vi skulle avslutte seansen:)

Det jeg lurer på er "hva nå?". Jeg likte henne godt, men helt ærlig så vet jeg ikke i hvilken grad det motsatte gjelder.

Så i lys av dette blir spørsmålet hvordan jeg skal ta kontakt for å formidle at jeg ønsker å se henne igjen? Å ikke ta kontakt synes jeg ville blitt uhøflig... men then again så stoler jeg ikke helt på egen dømmekraft her... Ellers er jeg snart 28, mens hun er 41, i den grad det skulle ha noen betydning.

Jeg kunne skrevet mye mer, men dette ble rotete nok!
- Erik
Takk for spørsmålet, Erik! Syntes du fremstilte det ryddig og forstålig nok, jeg! Tror rett og slett at jeg skal svare ved å kommentere hvert avsnitt for seg.
I kveld traff vi hverandre for første gang for å ta en kaffe sammen. Det gikk ikke spesielt bra, synes jeg (klarte ikke å skape "flørtete" stemning mellom oss, eller å styre samtalen i særlig grad... dvs. hun snakket noe mer enn meg og jeg synes det hele endte opp i en vennskapelig samtale om alt og ingenting). Ellers var det god stemning og jeg tror begge hadde det hyggelig... satt nesten to timer til stedet skulle stenge.
Hey, det er en bra begynnelse! Man må øve for å bli flink! Men hvor mye må man egentlig flørte på nettdate? La oss gå tilbake til definisjonen av flørting:

"Flørting er en interaksjonsmåte som skaper seksuell spenning mellom deg og den du intragerer med"

Dersom man f.eks. treffer en jente i en sammenheng hvor man er kolleger eller studiekamerater er det VELDIG viktig å flørte, å gjøre noe for å øke spenningen mellom dere; hvis man ikke får til noe mer enn en vennskaplig tone kommer forholdet til å utvikle seg til et kollega-forhold eller et studiekamerat-forhold, for det er liksom det situasjonen legger opp til. Det er også i disse situasjonene gutter ofte ender opp med å bli "bare venner" selv om de egentlig vil noe mer.

En nettdate er egentlig litt annerledes; dere har avtalt å møtes til date. Dere har aldri møtt hverandre før. Begge har en forventning om at noe kanskje skal skje. Det i seg selv er nok til at det allerede ligger mye spenning i luften. Hvordan daten foregår har også betydning; det er ikke naturlig å eskalere det fysiske i særlig grad på en kaffedate på kafé (mens det kan bli mer naturlig på en pils-date fredag kveld). Det er fremdeles viktig å få til en flørtende grunntone, men det det holder ofte med et lurt blikk her her og en ertende kommentar der!

Målet ditt på nettdate skal nemlig først og fremst være å sjekke hvorvidt dere har kjemi. Med noen mennesker har man bra kjemi; man merker det på at samtalen nesten går av seg selv, man oppdager at man er enige om ting og liker de samme tingene. "Det er litt som den serien, Big Bang theory...", sier du; "Åh, jeg ELSKER den serien!!!", sier hun. "Jeg hater når...", sier hun; "Jeg VEIT!!!", sier du. Det er kjemi.

Med andre har man dårlig kjemi: "Det er litt som den serien, Big Bang theory...", sier du; "Jeg ser ikke på TV", sier hun. Dette blir veldig tydelig når man begynner å få erfaring og har vært med en del jenter. Med enkelte jenter kommer samtalen til å bli dårlig nesten uansett (eller du må jobbe såpass hardt for å få den brukbar at du kjenner at det hele er et ork). Det er viktig å være klar over at en dårlig samtale ikke nødvendigvis er din skyld, det kan bare dreie seg om dårlig kjemi.

Hvordan finne ut om dere har god kjemi? Bare gå inn for å bli kjent, for å spørre om ting du lurer på og snakke om ting du er interessert i. Det siste er spesielt viktig... du bør ta en aktiv rolle og lede samtalen inn på ting du er interessert i å snakke om. Det betyr ikke at du skal styre hele tiden, men dersom du tar deg selv i å nikke og snakke om noe som ikke er interessant bør du tenke på å skifte tema.

En forutsetning for å sjekke om kjemien mellom dere er tilstede er imidlertid at begge klarer å slappe av i såpass stor grad at de klarer å være seg selv, ikke si teite ting for å være morsomme eller imponere, ikke skryte, ikke være inne i hodet sitt og fokusere på "tenk hvis det går dritt tenk hvis det går dritt tenk hvis det går dritt". Veldig mange ryker alt her, og tror derfor at de har dårlig kjemi med alle. Det er en treningssak, man må rett og slett øve på å være på date for å bli vant til det. Litt nervøs vil man alltid være, men det er bare bra. Dersom du er 120% komfortabel fra første stund kan det i verste fall virke litt creepy eller sleskt, for det er det rett og slett ikke normalt å være på date.

Dette er seriøst første gang jeg har vært på "date", og det er vel ikke å overdrive når jeg sier at jeg var et vrak på forhånd. Egentlig er jeg fornøyd bare med å ha gjennomført møtet.. hehe! Snakket på telefon med en kamerat på forhånd for å komme på andre tanker og løse opp snakketøyet litt.. tror det hjalp på. Uansett, hun så vel at jeg var litt nervøs, men det gikk seg bra til etterhvert... synes jeg.

Vi skilte lag utenfor med en klem og hun sa vel noe i retning av at det var kjekt å treffes og vi har tlf nr til hverandre, eller noe sånt. Å kysse var ikke aktuelt, vi hadde nesten ikke hatt fysisk kontakt tidligere. Det føltes litt kleint... tror begge var usikre på hvordan vi skulle avslutte seansen:)


Fantastisk bra; dette er som alt annet her i livet, jeg kan ikke si det mange nok ganger, du må øve på det for å bli flink. Det som imidlertid er veldig viktig på date er at du tar ledelsen med tanke på det praktiske. Det er på mange måter viktigere enn at du skal styre hva samtalen handler om hele tiden, for det skal naturligvis gå litt frem og tilbake.

Du har oppdaget det selv; som du sier: "det føltes litt kleint, jeg tror vi begge var usikre på hvordan vi skulle avslutte". Vet du hvorfor? Fordi jenta FORVENTER at du skal ta ledelsen. Likestilling til tross. Hvis du dilter eller ser til henne for ledelse har det en magisk tendens til å drepe tiltrekning.

Hvordan ta ledelsen? Man gjør det ved å være den som har initiativet fra første stund. Foreslå å ta en kaffe, type "Men du, hva med å ta en kaffe til uka? Jeg kan tirsdag og torsdag:)" Da pleier jenta som regel å si at en av dagene er bra for henne, men sjelden foreslå sted (hun venter nok en gang på din ledelse). Så kan du foreslå sted og tid, som hun kan akseptere hvis det passer (gjør det ikke det må dere selvsagt diskutere dere frem til et forslag som passer for begge). Velg det samme stedet hver gang, et sted som ligger praktisk til for deg og som du kjenner som din egen bukselomme. Begynn gjerne å gå dit for å ta en kaffe med kompiser slik at du blir komfortabel der før du begynner å bruke det som date-sted. Poenget er at det skal føles som din "hjemmebane".

Kom først til stedet på date-kvelden, kjøp noe å drikke men ikke kjøp noe til henne. Det ordner hun selv når hun kommer (ikke fordi du skal være kjip men fordi mange jenter synes det er ukomfortabelt at du kjøper noe til dem og stiller dem i en form for "gjeld"). Sett deg på et sted hvor du har oversikt over lokalet og ryggen mot veggen. Når hun dukker opp så reis deg, gi henne en klem og spør om det gikk greit å finne frem. Etter at daten er ferdig går dere ut; du spør "Hvilken retning skal du?". Hvis dere skal samme vei tar dere følge til veiene skilles, ellers sier du "OK, jeg skal den veien jeg. Men det var hyggelig å treffe deg da!" Så gir du henne en klem og sier hadet.

Det å ta ledelsen henger sammen med å vite akkurat hva du skal gjøre... enten ved å ha lært det ved erfaring eller ved å ha lært det fra andres om har lært gjennom erfaring. Når man vet akkurat hva man skal gjøre og har vært i en situasjon før er det mye lettere å være avslappet og selvsikker.

Obs obs: det grunnleggende prinsippet er IKKE at du skal bestemme eller dominere. Det er snarere at jenta som regel vil at gutten skal FÅ LOV til å lede. Dersom noe ikke passer eller dersom hun har innsigelser har hun imidlertid selvsagt vetorett og kan komme med motforslag.

Det jeg lurer på er "hva nå?". Jeg likte henne godt, men helt ærlig så vet jeg ikke i hvilken grad det motsatte gjelder.

Så, i lys av dette blir spørsmålet, hvordan jeg skal ta kontakt for å formidle at jeg ønsker å se henne igjen? Å ikke ta kontakt synes jeg ville blitt uhøflig... men then again så stoler jeg ikke helt på egen dømmekraft her... Ellers er jeg snart 28, mens hun er 41, i den grad det skulle ha noen betydning.


Det er veldig vanskelig å vite sikkert hva hun synes om deg etter første date, men en ting er ihvertfall sikkert: hun har alt bestemt seg for om hun kan være interessert i å bli bedre kjent basert på daten dere har hatt. Det er bare en måte å finne det ut på: foreslå å finne på noe. Vent et døgn eller så, og send henne en sms ala "Lyst til å komme over og ta et glass vin og skravle en dag denne uka?:)" Vil hun så er hun hypp; er hun "opptatt" uten å foreslå et alternativt tidspunkt så er hun ikke hypp. Isåfall er det innsatsen på date, generelle sjekkeskills, det å øve på å være komfortabel på date, klesstil osv. du trenger å jobbe med.

Det viktigste og beste du kan gjøre nå er å derfor bli vant til å date jenter. Dra på regelmessige dater. Nettdating er perfekt for denslags, men det fordrer at man har en bra profil.

- Sondre

3 kommentarer:

 1. "En nettdate er egentlig litt annerledes; dere har avtalt å møtes til date. Dere har aldri møtt hverandre før. Begge har en forventning om at noe kanskje skal skje. Det i seg selv er nok til at det allerede ligger mye spenning i luften. "

  Hva om man har møtt jenta i byen? Blir det noe midt i mellom da? Ellers, bra innlegg!

  SvarSlett
 2. Takketakk! Det kommer an på hva som skjedde da dere møttes på byen, hva slags komunikasjon som har vært mellom dere siden da og hvordan dere skal møtes andre gang:) Skal prøve å få skrevet en artikkel om forskjellen på forskjellige dater en gang.

  SvarSlett
 3. Denne historien er nesten identisk med min første date (utenom alder).
  Ting jeg gjorde feil var:
  - Komme for sent (hadde gitt varsel en halvtime i forveien at jeg ble 20-30min forsiknet)
  - Var nervøs.
  - Var stresset pga. tidligere hendelser den dagen.
  - Var på en kafè som jeg aldri har satt min fot på før.
  - Ledet samtalen litt for lite.
  Derimot så mener jeg at jeg gjorde noen ting riktig:
  - Hadde mye øyekontakt og smilte (kanskje for mye)
  - Klarte stort sett å holde flyt i samtalen.
  - Fikk slengt inn litt humor uten å prøve for hardt.
  - Tok ledelse på slutten og initativ til klem.

  En grei egenskap jeg har oppdaget med meg selv er at veldig mye nervøsitet forsvinner når jeg faktisk er i situasjonen.

  En ting som jeg er usikker på er betalingen, jeg var veldig klar over at betalingen skulle deles. Problemet jeg ikke ventet å få var at de tok betaling pr. bord, så alt kom på samme regningen. Når vi skulle gå og betale så sa jeg veldig kjapt til betjeningen "du kan dele regningen", hun sa ikke noe og jeg latet som ingenting og vi betalte hver for oss.
  Taklet jeg denne situasjonen bra til tross for heftig improvisering?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...