onsdag 5. desember 2012

Er du innadvendt?

Når man skal beskrive forskjellige menneskers personlighet er begrepene innadvendt og utadvendt ganske sentrale.

Det typiske utadvendte mennesket trives godt i grupper, kjeder seg lett i sitt eget selvskap, søker nye opplevelser og trenger at det skjer noe hele tiden... det typiske innadvendte mennesket trives best alene eller sammen med et lite antall nære personer, finner glede i å holde på med soloaktiviteter og blir sliten av for mye folk, styr og stell. Disse to ekstremene plasserer seg på hver side av en skala, og de fleste mennesker vil befinne seg et eller annet sted imellom dem. Hvorfor noen er mer innadvendte mens andre er mer utadvendte finnes det ikke noe entydig svar på; sannsynligvis blir man født med en genetisk tendens mot den ene retningen, som så blir forsterket eller svekket av miljøet man vokser opp i.

Det er mange fordeler med å være innadvendt; det er vanskeligere å kjede seg, man har ofte et rikt og dypt indre liv og en velutviklet evne til å tenke og reflektere. Og tenk så utrolig slitsomt det høres ut å være en Paradise Hotel-fyr som kjeder vettet av seg hvis det ikke er skumparty med rånetechno på full blast hele tiden! Noen ulemper finnes imidlertid også; innadvendte mennesker, og spesielt innadvendte gutter, opplever nok oftere enn utadvendte at det å finne en kjæreste kan virke vanskelig. Her er noen tips i så måte.

1) Det er greit å være innadvendt
Dagens vestlige samfunn holder på mange måter det å være utadvendt for et ideal; i Norge har vi nærmest nasjonale komplekser for hvor "kalde, reserverte og innadvendte" vi er. Slik har det ikke alltid vært, og slik er det fremdeles ikke overalt; i Japan blir det å være brautende og eksponeringshungrig sett på som pinlig og smakløst mens det å ha selvkontroll, balanse og verdighet er idealet.

Personlig tenker jeg sånn her på det: vær deg sjæl. Hvis du er utadvendt er det helt i orden; hvis du er innadvendt er det også greit. Joda, den sosiale, kontaktsøkende fyren som kjenner alle kan være en tiltrekkende type... men har du noen gang hørt jenter bruke ordet "mystisk" om en gutt? "Mystisk" betyr rett og slett "kjekk og innadvendt". Selvsikker i kroppsspråket, ser ikke redd eller utilpass ut, har bra klesstil men sitter i et hjørne og prater med kompisen sin, tilsynelatende uinteressert i resten av festen. Edward i "Twilight" er konstruert for å være "mystisk" på denne måten, det samme kan sies om Christian Grey i "Fifty Shades". Altfor mange innadvendte gutter tror at de må endre personlighet og bli utadvendte; sats på mystisk isteden!

2) "Innadvendt" er ikke lik "passiv"
Selv om det er greit å være innadvendt - det kan til og med gjøre deg mer spennende - må du allikevel ta initativ til å prate med jenter du har lyst til å bli kjent med. Det er rett og slett sånn det fungerer; gutter som ikke gjør noe aktivt for å komme i kontakt med jenter ender opp med å komme i kontakt med jenter veldig sjelden. Du trenger ikke prate med alle på festen, men du må være målrettet i forhold til den eller de jentene du vil hilse på.

For innadvendte kan dette være en utfordring av flere årsaker. En årsak er at man ikke er så vant til å ta initiativ til å prate med fremmede; det kan oppleves skummelt i den grad at man blir så nervøs at man begynner å oppføre seg rart. Måten å håndtere dette på er å lære seg hvordan man tar kontakt, rent konkret, for så å øve på det. Denslags har vi skrevet mye om her på bloggen.

3) "Innadvendt" er ikke lik "snever"
Det å prate med ukjente jenter er også en vanlig utfordring for innadvendte, som gjerne blir oppslukt i diskusjoner om emner de interesserer seg for men som sliter med å finne motivasjon til å prate om været eller hvor folk kommer fra. Dette problemet har også en løsning; den går ut på at man selv må ta initiativ for å lede samtalen inn på noe man finner interessant, og på at man bør gjøre en innsats for å utvide horisontene sine. Mange innadvendte har en tendens til å utvikle snevre interesser; hvis man stadig forsøker å lære noe nytt, sette seg inn i noe man ikke kan så mye om men som man synes virker kult, blir det betraktlig lettere å prate med folk. De temaene vi er interessert i å prate om er ofte de temaene vi kan noe om; en sentral del av oppskriften på kjemi er å finne et tema som engasjerer begge parter, og dersom du selv kan litt om mye blir sannsynligheten for å få det til betraktelig større.
Andreas, som har eksperimentert med det meste når det kommer til sjekking, hadde i periode en ganske unik måte å treffe jenter på; hvis han ikke hadde lyst til å dra på vors og på byen så lot han det rett og slett være. Isteden satt han hjemme og spilte Playstation eller leste bøker til det ble stengetid på byen, så gikk han ned på gata utenfor kollektivet sitt (han bor sentralt i Oslo) og fant en eller flere jenter på vei hjem som han tok med på nachspiel. Mer innadvendt sjekking skal man lete lenge etter, men allikevel traff han flere jenter på den måten enn de fleste utadvendte gutter gjør på et gjennomsnittlig skumparty;)

- Sondre

8 kommentarer:

 1. Bra innlegg!

  SvarSlett
 2. Herlig post! Det er også viktig å påpeke at mange unnskylder sine manglende sosiale ferdigheter med at de innadvendte, når det egentlig problemet er at de er sosialt ukomfortable. Mange personer jeg nå blir kjent med tror ikke jeg innerst inne er innadvent fordi jeg er så sprudlende og lett å bli kjent med. En innadvendt person med sosial selvtillit snakkes det lite om, men er noe som også bør være et ideal. Et annet problem er utadvendte mennesker som er sjenerte.

  Andre kjennetegn på at man er innadvent er at man lader batteriene best når man er alene, at man føler at man uttrykker seg bedre skriftlig enn mnutlig og at man lytter mer enn man snakker. Mange inadvente misliker small talk, men liker dype diskusjoner.

  Å være innadvent er ikke negativt, men det å være sjenert kan påvirke deg negativt.

  SvarSlett
 3. Takker:) Potet, det var en veldig god presisering! Jeg er helt enig i alt du skriver!

  Det kan være nyttig å tenke på det å treffe jenter som fotball, det å være innadvendt som å ha talent for styrke og det å være utadvendt som å ha talent for utholdenhet. Begge grupper kan bli knallgode, men de må ha forskjellige strategier på banen og forskjellige måter å trene på.

  SvarSlett
 4. Ang. det å være sjenert: ja, det kan påvirke negativt, spesielt dersom det fører til at man ikke tar kontakt og unngår sosiale sammenhenger. Er man sjenert og føler det hemmer en er det utrolig viktig å trene på disse tingene, gradvis og i takt med økende utfordringer!

  SvarSlett
 5. -Sondre (innadvendt)?

  SvarSlett
 6. Nja, jeg er en slags kamelon som kan skru på forskjellige sider alt ettersom... men blir definitivt tappa for energi når jeg gjør det, så innadvendt er nok nærmere sannheten enn utadvendt:)

  SvarSlett
 7. «...Joda, den sosiale, kontaktsøkende fyren som kjenner alle kan være en tiltrekkende type... men har du noen gang hørt jenter bruke ordet "mystisk" om en gutt?...»

  Den mest attraktive personen er i mine auger han innadvendte og sjenerte som likevel kjenner alle. Altså både mystisk og populær.

  P.S. Gidd du å sjekke GV-eposten Sondre?

  SvarSlett
 8. Gull post! Kjente meg igjen i alle trekkene du har nevnt, både i innlegget over og i kommentarfeltet. Og det ga meg også et svar på hvorfor jeg i perioder har dratt med meg jenter og gjort dem tiltrukket til meg selv om jeg ikke har snakket med så mange på vorset eller gjort så mye utav meg.

  Utfordringen min er at jeg ofte sliter litt med å prate med personer det ikke er noe unikt med eller som ikke har noe spesielt spennende i livet sitt. "Studerer statsvitenskap" for eksempel, så detter jeg ut. I tillegg kan jeg gå inn i en modus hvor jeg bare vil hjem og ikke gidder å snakke med noen.

  Andre ganger er det stikk motsatt og jeg blir en sosial dynamo som fyrer i gang samtaler overalt.

  Jeg skjønner ikke meg selv så godt :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...