fredag 7. desember 2012

Overgrep, ledelse og initiativ

Når det kommer til sjekking må gutter og menn leve med et farlig dilemma som har blitt brennende aktuelt den siste tiden.

På den ene siden er det nødvendig å ta initiativ og ledelse. Det er rett og slett sånn det fungerer; jenter tar relativt sjelden initativ selv når de er interesserte, og hvis de gjør det vil de ofte la de avgjørende skrittene, som det å foreslå å finne på noe eller det å eskalere fysisk, være opp til gutten. Som venninna til Andreas sa det: "Nå har jeg vært på fire dater med en fyr, og han har ikke prøvd å kysse meg engang... det her gidder jeg ikke lenger!"

Det å ta ledelsen kan også skape tiltrekning i seg selv.

Jente: "Vi burde ikke gjøre dette..."
Gutt: "Jeg vet, det er helt feil..." (ser henne inn i øynene, smiler lurt og bare fortsetter)

Jente: "Åååh, jeg ELSKER sånne gutter!"

(ekte sitat fra ekte situasjon)

En selvsikker mann som tar kontroll og ledelse, en mann som vet hva han vil og ikke lar seg stoppe av forsiktig nøling... for mange jenter, og i den riktige settingen, er denne situasjonen en fantasi.

Problemet er bare at for andre jenter, i andre settinger, kan den oppleves som et overgrep.

Noen gutter blir for snille og for redde; de ender opp med å se alle jentene forsvinne til gutter som tar mer initativ og som tør å lede. Andre gutter går for langt; de ender opp med å utøve ubehagelig press eller det som verre er. Som vanlig handler alt om å finne den riktige middelveien, og i så måte skal vi diskutere noen viktige momenter.


Punkt en er å være klar over hva man ALDRI kan gjøre.

o ALLE former for omgang med jenter under 16 kan man glemme, med mindre man selv er like ung. Hvorvidt vedkommende ville være med på leken eller sogar tok initiativet til den er komplett og fullstendig irrelevant.

o Man skal også være forsiktig i situasjoner hvor man har møtt en jente på grunn av en posisjon, et verv eller en stilling man har... ihvertfall dersom maktubalansen og/eller aldersforskjellen er veldig stor. En kul, kjekk lærer på 28 kan ikke innlate seg med en elev selv om hun går sisteåret på videregående og er kjempeforelska i ham.

Utover forhold som omfattes av disse to punktene er det selvsagt ikke noe galt i at en eldre mann er sammen med en yngre kvinne eller omvendt. Læreren kunne fint ha datet den overnevnte jenta dersom han hadde truffet henne på byen og ikke vært læreren hennes. Allikevel er det to punkter til som bør diskuteres; hvordan man går frem når man tar initiativ og ledelse er nemlig alfa og omega.

Punkt to handler om å være flink på grunnleggende sjekking. Det som fører mange menn ut i problemer er at de ikke bygger opp flørtingen sin gradvis. De kommer med påskudd om å jobbe med noe eller gjøre et eller annet av platonisk karakter for å få jenta på tomannshånd, for så å plutselig hive seg over henne; de poserer som venner og prater om været før de plutselig skifter gir og blir til klåfingra griser. Det er amatørsjekking i sin mest klassiske form.

Å ta initiativ og ledelse på en bra måte handler om å gjøre ting trinnvis. Det begynner med måten man ser på henne på, alt når man hilser for første gang; det er subtilt og mellom linjene, men samtidig sender man et signal hun kan fange opp. Hvis hun ikke virker ukomfortabel kan man gå videre... f.eks. ved å se om hun er komfortabel med å snakke om ting som har en viss ladning. Det er ikke snakk om griseprat, men om temaer som gutter vs jenter, sjekking, hvem som er pene/kjekke osv. Så kan man se om hun er komfortabel med å bli med litt bort fra de andre, f.eks. stikke ut og røyke... så forsøke seg med å stå nær henne eller stå slik at armene/bena kommer i lett berøring... og slik går det videre. Hele veien ser man på hvordan jenta reagerer; dersom hun blir ukomfortabel vil hun bidra lite i samtalen, kikke mye vekk, virke stiv eller nervøs og forsøke å unnskylde seg ved å si at hun må på do, finne venninna si eller lignende (dersom hun er interessert og faktisk må på do kommer hun til å spørre om du blir stående slik at hun kan finne deg igjen). For hvert eneste trinn må du være obs; du kan ikke vite hvor grensene hennes går, og selv om hun er tiltrukket av deg og vil være med deg hjem kan det hende at hun plutselig får kalde føtter. Du må hele tiden holde et øye med reaksjonene hennes, og dersom hun blir rar, nervøs eller ukomfortabel bør det ringe noen varselklokker... og du bør uten problemer og uten å bli snurt eller sur trekke deg tilbake til et lavere "flørtenivå" for å se om hun blir komfortabel igjen. Blir hun ikke det må du være gentlemann og legge deg på sofaen.

Kort sagt: man spiller med åpne, om enn subtile, kort fra første stund, viser gjennom flørting at man er hypp, forsøker å bygge opp den rette stemningen og ser om hun vil være med. Det er noe helt annet enn å posere som en venn eller en kollega for så å hive seg over henne.

Punkt tre handler rett og slett om ALKOHOL. For å si det enkelt; alkohol og sjekking hører ikke sammen. Det å drikke seg full gir deg én fordel, nemlig at du tør å ta initiativ; for alt annet er det en ulempe. Du blir dårligere til å flørte og dårligere til å se signalene hennes... du blir til og med styggere, med rødmusset hud og sløvt ansiktsutrykk. Og apeinstinktene som tar over i det hjernebarken drukner i vodka og battery skal vi ikke prate om en gang. Gå inn for å kutte kraftig ned på alkoholen når du sjekker, ta gjerne to øl men sørg for å drikke mer vann og kaffe. Ligg FREMFOR ALT unna spriten. Er du redd for å ta initiativ bør du øve på det fremfor å drikke deg til mot.

Det var noen ord om ting gutter egentlig burde lært av faren sin mens de var små, men som mange voksne menn synes å ha tungt for å skjønne. Det å ta ledelse, kontroll og initiativ er kjennetegn på menn med stor M... men det samme er erfaringen og følsomheten som skal til for å gjøre det på riktig måte.

- Sondre

9 kommentarer:

 1. Sondre: Hva tenker du om en 22 år gammel lærer som dater en jente som går siste året på VGS?
  Læreren jobber på en annen skole, i en annen kommune (samme fylke)
  De traff hverandre også helt utenfor jobb/skolesammenheng

  De eneste er at hun er elev, han er lærer

  Kan det bli juridiske eller sosialmoralske problemer etter sex tror du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vil bli "juridiske probler" ja. Det er ganske enkelt en av de greiene som er ulovlig.

   Slett
  2. Nei, dette er helt lovlig.

   Slett
 2. Hahaha, ja Silje, det kan du! Hvordan du vet det aner jeg ikke, bildet er fra en side med copyrightfrie fotografier, men jeg tror deg på ditt ord og bytter det ut med et bilde av en søt kattepus. Hvor gammel den er aner jeg imidlertid ikke;)

  Anonym: ber om forståelse for at dette temaet er såpass ømtålelig for mange at jeg ikke vil komme med synsing ang. konkrete saker og heller holde meg til å skrive en generell artikkel. Jeg er dessuten ikke på noen måte kvalifisert til å gi råd om jus:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ok. Skjønner det godt:) Gleder meg til artikkelen om sjekkerådet "ikke vis for mye interesse i jenta" også!

   Alle intressante disse temaene du skriver om. Er det noe du tenker og reflekterer om på forhånd for deretter å skrive ned i en artikkel, eller er fet ting du snakker og har gjennom sjekkeerfaring gjort deg opp klare meninger om?

   Slett
 3. Det hadde kanskje vært verre hvis du visste det, hun ligger på topplista på blogg.no. Hvordan jeg vet det.. aner ikke, heh. ;) God helg!

  SvarSlett
 4. Anonym: "Vis riktig mengde interesse til riktig tid" er kanskje en enda bedre måte å formulere det på... og ja, vi skal prøve å få pratet om det, kanskje på en podcast snart:)

  Det er nok begge deler... for denne artikkelen var inspirasjonen selvsagt nyhetsbildet de siste ukene, samt at jeg vet mange gutter blir redde for å ta initiativ og ledelse fordi de tror jenta kan føle seg pressa. Husker jeg var det sjæl da jeg var yngre, man vil være snill men ender med å bli for forsiktig. Som jeg skriver i artikkelen, dette burde egentlig alle menn lære mens de vokser opp.

  SvarSlett
 5. Dama dumpa meg for nettop dette. Vet hvordan jeg skal vinne henne tilbake, artikkelen din hjalp enormt! :)

  SvarSlett
 6. Dagsaktuell!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...