fredag 16. august 2013

Er du klar over din posisjon?

Nei, jeg tenker ikke på jobben din eller noe sosialt hierarki med det første nå.

Det kan høres veldig enkelt og bagatellmessig ut første gangen man hører om det, men en av de største make-or-break faktorene når man sjekker og flørter, og en av de vanligste feilene gutter gjør er hvordan de posisjonerer seg i forhold til jenta.


Som en hovedregel skal du, som gutt, ha enten litt bedre, eller i det minste like god, posisjonering som jenta.

Poenget er at du vil ha den mest avslappede plasseringen OG ha best oversikt over lokalet dere er i. Dette har MYE å si over hvilken rolle man spiller i situasjonen.

Det er flere grunner til hvorfor dette er viktig, og jeg kan komme med noen eksempler.

Det blir vanskeligere for jenta å følge opp. Hvis f.eks du står oppreist og lener deg på bordet hvor en eller flere jenter sitter så vil du komme nærmere dem og få snakket med dem, men det blir et veldig anstrengt forhold mellom dere når de sitter og du står fremoverlent, hengende over dem; det vil føles påpresset. De er "inne" i situasjonen og gruppa som prater sammen, mens du blir den som er utenfor og snakker til dem. Sett deg heller på huk tidlig etter å h hilst på, eller enda bedre, finn deg en stol eller sett deg ved siden av. Du vil fortest mulig bli en del av gruppa, ikke være han utenfor som "prøver seg".

For de av dere som har lest litt sjekketeori så kjenner dere nok også igjen konseptet om investering her, som også spiller en rolle i posisjoneringen.

Vi mennesker har ikke øyne i nakken, vi føler oss tryggest med mest mulig oversikt og med ryggen dekket. Når føler du deg tryggest og slapper mest mulig av; når du står med ryggen intill veggen eller når du har ansiktet mot veggen og ryggen åpen? Når du står midt i et rom eller når du står nærme en vegg? Hvem ser mest mulig avslappet ut(og da "kul") på avstand; han som lener seg mot veggen eller han som står midt på gulvet?

Hvem sjekker opp hvem? Se på de tre bildene under; hvem sjekker opp hvem her ut i fra hvordan de står i forhold til hverandre? Hva er det umiddelbare inntrykket ditt, hvilken situasjon ser gunstigst ut som gutt?


Er det gutten eller jenta som ser ut til å ha sjefsposisjonen og er den som blir sjekket opp? Hvem er det som ser ut til å "prøve seg" her?

Her også, har noen en fordel eller ulempe i forhold til de andre her? Som gutt, hvor ville det vært mest gunstig å være plassert?


Er det noen forskjell på dynamikken i disse tre eksemplene ut i fra hvordan de er posisjonert i forhold til hverandre? Hvordan påvirker det situasjonene?

Bruk gjerne kommentarfeltet til å si hva dere mener om bildeeksemplene og posisjoneringene. Del deres tanker, jeg er nysgjerrig!

Hvis man ikke føler at man har en god posisjonering når man snakker med en jente så BYTT sted å stå på. Det aller enkleste er å finne nærmeste vegg, lene seg tilbake så ryggen hviler inntill også tar man praten derifra. Eller du kan kom med et påskudd for å flytte på dere, f.eks et sted å sitte, ut å røyke eller ta litt luft, gå og kjøpe noe drikke osv.

Det som gjør dette konseptet så utrolig key er at:
1. Du vil selv føle deg mye mer avslappet og får en psykologisk gevinst. Dette vil jenta fange opp.
2. Mennesker relaterer seg naturlig til maktposisjoner. Den med høyest stolrygg/best stol har høyest verdi. I gamle rettslokaler var dommeren og juryen plassert mye høyere enn de tiltalte for å få autoritet og så videre. Den som står ovenfor en som er beskyttet og trygg i sin plasering er den som automatisk jobber mer og er mer anstrengt. Man vil naturlig FØLE forholdet mellom seg selv og andre ut i fra posisjoneringen, og det er den med dårligst posisjonering som investerer mest i samtalen.
3. Det er lettere for jentene å være mottakelige og fortsette samtalen når du er plassert på en måte hvor det er naturlig å snakke sammen. Jo større forskjell på deres posisjonering, jo vanskeligere å forholde seg til hverandre og da jo større sjangse for at det bare "glir ut"; det vil kreve for mye investering av henne til at hun vil holde det gående. Derfor litt bedre posisjonering enn jenta. For mye er for mye.

Gutter: Har dere noen opplevelser, erfaringer eller frustrasjoner rundt dette med posisjonering?
Jenter: Har dere noen opplevelser hvor en "kjekkas" har kløna det til med plasseringen alene? Eller noen opplevelser hvor plasseringen gjør det kleint?

- Lars

13 kommentarer:

 1. Hah, merket dette i helgen faktisk. Følte faktisk litt forskjell på å først sitte på pute på gulvet sammenlignet med å sitte i en godstol etterpå.

  noe med at jentene ser, bokstavelig talt, ned på deg. Liker det ikke. Lave dudes må ha litt issues på det her... eller?

  SvarSlett
 2. ja! En fyr jeg visste var interessert kom til dansegulvet på et utested hvor jeg og venninnene mine danset. Jeg kjente han ikke så godt og hadde ikke vært så mye med han, men visste godt at han iallefall var en høy kar rundt 1,90. Jeg er 1,60 men allikevel var han hele tiden i ansiktshøyde med meg! Fail. Det føltes kjemperart ut, og så ennå rarere ut! Krokbøyd for å komme så tett innpå meg som mulig. Ikke et særlig godt inntrykk!

  SvarSlett
 3. @ sumo: Noen av verdens kjekkeste menn er lave, se på Tom cruise med sine 170 eller Jamie Cullum med sine 162, Dustin Hoffman og Bob Dylan er bare 168, Mark Wahlberg er 173 og våre egen Petter Stordalen som så vidt er over 160..

  Selv om jeg må innrømme at min “drømmemann” er godt over 180, til tross for at jeg bare er 167 selv, så har alle disse mennene jeg har nevnt over her en helt spesiell karisma, utstrålig og tiltrekningskraft.

  Kvinner ser nok ikke ned på en lav mann, selv om de fleste kvinner synes det er flott med en mann som er høy. Jeg vil tro det ligger så langt nede i oss at det nesten er snakk om instinkter tilbake fra urtiden. Da var det viktig ha en make som var sterk og kunne forsvare oss - høye menn hadde et fortrinn fordi de ser store ut.

  Når det gjelder posisjonering så har jeg aldri opplevd at det er kleint ved at en mann har raget høyere enn meg eller lavere for den saks skyld. Men jeg har funnet det kleint med måten å fremtone seg på. Litt for mye foroverlent, litt for mye bakoverlent, hengt for mye over bordet, gått litt for langt inn i intimsonen etc...

  SvarSlett
 4. Bilde nr. 3 var det bildet hvor begge parter så mest avslappet ut. Bilde 1 og 2 var det litt ujevn posisjonering og hhv. mannen og damene som hadde fordelene.

  SvarSlett
 5. @ GLASSKÅR: Yes, helt enig. Sier ikke at det egentlig ER et issue å være lav når det kommer til å være en attraktiv kar (etter hva jeg har observert), bare lurer på om det det er vanlig for kortere karer å slite med at de må se opp til jenter de snakker med - og at det skader interaksjonen på noen måte?

  Bare lurer littebitt egentlig.. brukte det bare for et påskudd for å begynne å kommentere - siden gutta liker det ;)

  Ps. Min "drømmejente" er en og søt og heit, halvasiatisk hipsterchick ;)

  SvarSlett
 6. Ahh, posisjonering... Husker godt for i tiden, for jeg kunne noe som helst om sjekking. Da var det ofte at jeg merket at noe var feil naar jeg snakket med jenter, men ante ikke hva jeg kunne gjore med det. Folte meg uvel naar jeg stod aa hang vet et bord, eller merket at jenta var ukomfortabel naar hun stod ved siden av meg som satt.

  Men naar man ikke vet bedre saa er det ikke lett aa gjore noe med det. Jeg liker at dere setter fokus paa noe saa grunnleggende, fordi posisjonering er noe som er vanskelig aa forstaa paa egen haand, men er veldig lett aa fikse naar man finner ut hvor viktig det er.

  Det trengs nesten ikke trening engang, husker for min egen del at samtaler med fremmede ble mye bedre etter at jeg ble obs paa posisjonering.

  Naa som jeg har blitt mer komfortabel ved aa vaere direkte saa bare sier jeg det rett ut hvis jeg staar aa prater med noen og det er ujevn posisjonering. Ikke bare fikser det problemet, men det gir deg ogsaa noe aa prate om (Og etter min erfaring er folk flest interessert i temaet ogsaa, hvem vil vel ikke bli bedre til aa forstaa andre).

  SvarSlett
 7. For meg (som jente) er høyden på gutta ganske viktig. Er bare 1.68 ca, men var den høyeste jenta i alle år når jeg var liten så nå er jeg gaaaanske takknemmelig for at det finnes gutter som er høyere enn meg nå...! Ute på by'n er det ingenting som er mer sexy enn en kar som står litt lent tilbake mot et eller annet, gjerne vegg eller bar og bare ser deilig ut.. Da får jeg bedømt høyde, stil og klær på noen sekunder og slipper overraskelsen av at gutten som satt så deilig på stolen rekker meg til nesa ;)

  SvarSlett
 8. Nydelig post Lars :)

  SvarSlett
 9. Dette med å sette seg på huk når man prater med folk som sitter ved et bord har jeg gjort èn gang.Jeg møtte da på ei jente jeg kjente noe fra før,og det verste var at jeg fikk snøret i bånn med denne dama den kvelden.Husker at jeg syntes det var litt rart der og da(vet ikke hva som fikk meg til å gjøre det,da jeg aldri hadde hatt noe formening om posisjonering på dette tidspunktet.)Nå kan man vel kanskje ikke hevde at det at jeg satte meg ned på huk de fem min. jeg prata med jenta var utslagsgivende,men det fikk meg til å tenke på det når jeg leste denne poste.Tenker rent intuitivt at dette med å sette seg ned på huk er litt "småfemi"(?),tydeligvis ikke:)Tenker at dette funker best når man kjenner vedkommende fra før,hva tror dere? Gjerne kom med noen flere synspunkter på dette!Btw,flott post!

  SvarSlett
 10. Synes egentlig ikke bilde nr. 1 var så halvgærent egentlig. (fra guttens possisjon).
  Han kommer jo ikke så ovenpå og blir ikke så "truende". Av en eller annen grunn forestiller jeg meg at hun kommer til å helle drinken over han.

  Bilde nr.2 er vel den med dårligst plassering. Står bare der rett opp og ned, litt nervøs med ene hånden i lomma og ølskjold med andre. Har ikke en veldig avslappet stilling.

  Bilde nr.3 er jo perfect. Øynene kommer på samme nivå og begge ser veldig avslappet ut. Good times!=)

  SvarSlett
 11. Har tenkt meg litt om. Bilde nr.1 er litt gærent egentlig. Fyren sitter jo med armene i kryss og framoverlent. Ikke særlig avslappet stilling.
  Burde kanskje sitte litt mere tilbakelent.
  Da har jo også jenta mulighet til å sitte på fanget om hun vil. Da tenker jeg det blir litt good times på bilde nr.1 og :D

  SvarSlett
 12. Nå ser jeg at kommentarene for det meste går på høyde i forhold til hverandre, og da må jeg bare forte meg å si at dette er en minimal del av begrepets essens!

  Det jeg mente hovedsakelig og som er det viktigste på byen er at den som står midt på gulvet mens den andre står lent mot veggen eller sitter på en stol så er det den personen, den som står, som har dårligst posisjonering.

  Poenget er ikke å være høyere eller lavere enn andre(selv om det har noe å si), men å være plassert slik at man er avslappet og at det er den andre som har en posisjonering som er litt mer "anstrengt", at det er den andre som "prøver seg".

  I forhold til bildene her så er det bilde nummer 3 som er absolutt best, mens i de andre to er det den som står som "prøver seg", men de som sitter er de som er etablerte og avslappet.

  Dette er alltid et lettere begrep å forklare på bootcamp da vi kan demonstrere i både lokalet og ute på byen, så min feil om det ble litt uklart=)

  Det viktigste å sitte igjen med her er kort og godt at du vil ha ryggen din dekket eller at du lener skulderen mot en vegg, stolpe, hva som helst, og at du skal unngå å stå midt på gulvet så lenge den du prater med selv ikke gjør det.

  "Avslappet" er nøkkelordet.

  Som gutt er det optimale at du lener deg mot en vegg mens du prater med en jente som selv står midt på gulvet. Om hun også stiller seg inntill veggen så gjør det heller ingenting, like god posisjonering er også bra.

  SvarSlett
 13. Kan bekrefte fra et helt annet fagfelt at posisjonering er kjempeviktig! Men mange ganger er problemet at utesteder ikke er prosjektert og designet ut fra dette perspektivet. Slik det er idag prosjekteres utesteder for å selge mest mulig drikke, ikke for å legge til rette for møter mellom mennesker. (Hvis det prosjekteres noe i det hele tatt...)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...