fredag 18. januar 2013

Flaut!!!

Du går nedover veien, og det er vinter. Plutselig glir føttene dine, og bakken forsvinner under deg i det du gjør en ufrivillig dobbel aksel og buklander elegant på asfalten.

En tanke skyter igjennom hodet ditt.

Er det "AUUUU!"?

Niks.

Er det "Shit, håper jeg ikke skada meg alvorlig?"

Nope.

Det er "Herregud så flaut, nå så jeg sikkert dust ut!"

De fleste ser på den iboende "flauheten" i en viss handling eller situasjon som en konstant størrelse. Hva legger jeg i det? Jo, de har en forestilling om at "X er flaut og sånn er det".

Er det virkelig slik? Det finnes gode argumenter for å se ting på en annen måte.

"Flauhet" oppstår egentlig i en taus kontrakt mellom deg og andre. Du tenker (berettiget eller uberettiget) at andre synes X er teit, dust eller pinlig... så aksepterer du at det er slik, og så oppfører du deg på en måte som gir andre tydelig tilbakemelding på at du har godtatt X som "flaut".

I klartekst: Dersom noe skal bli flaut er du faktisk nødt til å akseptere det som sådan. Det som gjør "det flaue" så pinlig er at at du viser gjennom kroppsspråk og væremåte at du selv synes det er flaut.

Se heller slik på det: Oi, dette er en situasjon de aller fleste mennesker ville ha syntes var "flau", "truende" eller "pinlig". Nå har jeg en gyllen mulighet til å vise hvor selvsikker jeg er ved å ikke la meg affisere i det hele tatt!

Dersom du for eksempel har på deg et oppsiktsvekkende klesplagg, kan enkelte forsøke å teste deg ved å kommentere eller erte deg... de prøver å gjøre deg "flau". En måte å se det på er at de tester selvsikkerheten din. Noen tror at man må bli sint og "vise at man ikke tar dritt fra andre" dersom man skal virke selvsikker i slike situasjoner... dette er utrolig misforstått, for det eneste man oppnår er å vise at man føler seg truet! Cluet er å beholde øyenkontakten, smilet og det rolige, avslappede kroppsspråket... ingen kan sette deg ut hvis du ikke lar det skje selv, og dersom noen forsøker seg uten å få den reaksjonen de var ute etter har du vunnet!

A: Hahaha, hva er det du har rundt halsen?!
B: Hæ, liker du ikke skjerfet mitt? (smiler og holder øyenkontakt)
A: Haha, det ser teit ut!
B: Jeg synes det ser kult ut jeg. Men sånn er det veit du... folk er
forskjellige!:)

B aksepterer ikke A sin rett til å definere hva som er teit og ikke... det trenger ikke du å gjøre heller.

Tenk på det neste gang du sklir på isen;)

- Sondre (flau)

10 kommentarer:

 1. Bra skrevet! Har klart å gi mer faen i det siste, og det fungerer utmerket. Før kunne jeg bli flau for den minste ting, nå er jeg mye mer selvsikker og opplever at ingen bryr seg om flaue hendelser så lenge man opptrer selvsikkert.

  SvarSlett
 2. Hoho, bra skrevet! Er så sant, "man driter seg kun ut om man tror man driter seg ut"

  SvarSlett
 3. @Sondre:
  Off-topic
  Er du lege? Mente å lese en plass at du var det. Hvis ja, hvilken skole utdannet du deg på? Hvis i Norge, hvordan var livet som medisinstudent? Hvordan er det å jobbe som lege til vanlig? Hvilket snitt hadde du ut av vgs?

  SvarSlett
 4. Takker for svar på off-topic spørsmålet. Tenker egentlig ikke på "få et yrke som trekker damer"-innfallsvinkelen når jeg funderer på om legeyrket er noe for meg. Har mer med interesser å gjøre, for så vidt jeg har fått med meg er det en spennende jobb med mange muligheter. Liker spesielt å kunne være til nytte, ha en sosial jobb etc. Av fag på vgs. liker jeg ganske godt naturfag, spesielt om menneskekroppen osv. Kosthold og ernæring er også kjempegøy, kan hende jeg velger noe innen det feltet. Er vel litt likt legestudiet har jeg hørt.

  Var kanskje ikke rart at du tolket det som om jeg var en gutt som kanskje er interessert i yrket pga. status etc., siden dette er en side hvor de fleste av leserne har lyst å øke sin sosiale status.

  G18

  SvarSlett
 5. Kong Salomon04.03.2011, 12:00

  Det er nok riktig at en del medisinsk forskning er mye statistikk (spesielt i de fagene som stort sett bare driver med utprøving og sammenlikning av legemidler, og psykiatri/sammfunnsmedisin). Men det er også medisinsk forskning som er hard-core eksperimentell naturvitenskap/biologi (f.eks i medisinske basalfag som biokjemi, anatomi, fysiologi, ernæringvitenskap). Det er absolutt behov for leger med interesse for naturvitenskap.

  SvarSlett
 6. Kong Salomon04.03.2011, 12:29

  Må også få legge til at jeg er helt enig i at man først og fremst bør velge utdannelse etter interesser + hva man tror man har anlegg for og kan bli god på. Det siste (som oftest sammenfaller med det første) fordi det å mestre tilværelsen (som jo inkluderer jobben) er en av de viktigste parametrene for å ha det bra. Men du bør nok ikke glemme at det er et poeng at den utdannelsen du har tenkt å ta kommer til å gi deg en jobb som du kan leve av. Det er mye som kan være interessant og som man kan bli god på uten at man kan leve av det..

  Generelt mange veldig gode innlegg her Sondre. Men det hadde vært interessant (og ikke minst nyttig) om dere hadde gått litt lenger enn bare å ta for dere hvordan man kommer i kontakt med jentene. Hva når man har fått superkreftene og (bokstavelig talt) bader i jenter? Hvordan forholder man seg til spm om prevensjon, kjønnssydommer, sjalusi, utroskap. Hvor lenge skal man sjekke opp nye jenter før man skal si seg fornøyd og slå seg til ro? Hvordan finne (og beholde) "den rette"? Hva skal jeg se etter for å finne ut hvem som er den beste for meg?
  Mitt generelle svar er: Lytt til erfaringene fra de som er eldre. Ikke bare fra en person, men summen av det mange har erfart. Men dessverre må vi nok være så realistiske at vi innser at vi generelt ikke er særlig lystne/mottakelige for å høre på råd fra eldre (inkl våre foreldre).
  Sondre, du drømmer om å reise tilbake i tid for å fortelle ditt attenårige jeg alt det du vet i dag. Jeg vil ikke bli overrasket om du om ti år drømmer om å reise tilbake og fortelle ditt 30-årige jeg det du da vet..

  SvarSlett
 7. Likte dette innlegget.

  Jeg tror dette med flauhet har med ikke-planlagt/uønsket oppmerksomhet å gjøre. Du får oppmerksomhet på et tidspunkt du ikke var 'forberedt' på det. Evnen til å fremstå/være trygg uten å være forberedt er jo et viktig element i å fremstå som selvsikker.

  B

  SvarSlett
 8. Utrolig bra artikkel! =D

  SvarSlett
 9. Et spørsmål litt på siden av dette, men også i forhold til hvordan man reagerer på andres reaksjon. Hvis man i et fullt øyeblikk på fest roter med en jente som noen andre jenter tilstede der opplever som under din standard. Bidrar dette uansett til å senke din sosiale verdi da, eller handler det mest om hvordan man reagerer på disse jentenes reaksjon. Spørsmålet går vel litt på i hvor stor grad det er direkte negativt for en gutt og ha "slutty" øyeblikk. Er det av betydning at de samme jentene har sett deg hooke opp med andre jenter også, som de opplever som mer attraktive?

  SvarSlett
 10. Anonym: ikke gjør noe nummer ut av det, ikke prøv å forsvare deg, ikke prøv å unnskylde deg, ikke reager. Det som skjedde skjedde, og sånn var det. Du har akkurat den sosiale verdien du gir deg selv lov til å ha:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...