fredag 4. januar 2013

Er humor et bra sjekketriks?

"At han er morsom" er ofte en av de første egenskapene jenter nevner når de blir spurt om hva de tiltrekkes av hos menn. Morsomme (eller ihvertfall tiltenkt morsomme) onelinere presenteres ofte som "sjekketriks". Noen har troa på å fornærme jenter på morsomme måter. Mange kjente komikere har åpenbart draget.


Men er det virkelig sånn at "morsom = tiltrekning?" I neste episode av podcasten vår (som kommer hvert øyeblikk;) diskuterer vi temaet, og i denne artikkelen skal vi se litt nærmere på fordelene og ulempene ved humor som sjekkevirkemiddel.

Den største fordelen med å være "morsom" er at man blir en kilde til underholdning. Evnen til å underholde kan brukes på flere måter; man kan bli midtpunktet på festen og man kan åpne samtaler med fremmede jenter og raskt gi dem en grunn til å ville fortsette praten. Har man flaks og talent nok kan man til og med bli en kjent komiker. Det å være en person som mange prater om, som mange er nysgjerrige på, som mange vil prate med, kort sagt, en person som får mye positiv oppmerksomhet fra andre, er generelt tiltrekkende. Dette gjelder på makronivå (type kjendis) og mikronivå (innad på festen, skolen, jobben eller i vennegjengen).

Evnen til å underholde kan også brukes til å sørge for at en jente koser seg og har det gøy når dere er på tomannshånd. Det skaper imidlertid ikke nødvendigvis tiltrekning; dersom det ikke er noen andre tiltrekningsfaktorer tilstede, og dersom du ikke samtidig flørter og skaper spenning mellom dere kan du fort ende opp som den kjempemorsomme bestevennen hennes. Du vet, han som er så gooood og så søøøt, men som hun ikke tenker på "på den måten". På samme måte kan jenter man kommer i kontakt med på byen lett bli værende i samtalen fordi de synes du er så morsom, men dersom du ikke skaper spenning vil du lett få mange "falske positive" eller "underholdningshooker" på denne måten.

Dette med spenning er spesielt interessant, for det er nemlig ikke bare humor som får oss mennesker til å le; vi ler vel så mye for å løse ut "spenning". Et klassisk eksempel er hvis en innvandrer drar en selvironisk spøk på innvandreres vegne; denslags vitser høster mye latter blant nordmenn, men ikke hovedsaklig fordi de alltid er så morsomme... det er snarere slik at det ligger spenninger bak temaet som vitsen løser ut. Jenter gjør akkurat det samme; hvis de liker en gutt og det oppstår mye spenning i interaksjonen med ham har de en tendens til å le mye, selv av ting som kanskje ikke er så morsomme. Dette blir gutter ofte forvirret av; de opplever at de gangene de får noe på gang med en jente så er hun fnisete og ler mye, og tolker dette dithen at de må ha vært utrolig morsomme akkurat den kvelden og at det var derfor jenta ble tiltrukket. Eller de ser andre gutter som flørter med jenter, og legger merke til hvor mye jentene ler. De bestemmer seg for at det å være morsom må være et genialt sjekketriks, og går inn for å være så morsomme som mulig.

Her ligger imidlertid den største ulempen med humor som sjekkevirkemiddel; det å bevisst gå inn for å være morsom er ganske vanskelig. Det å VÆRE morsom, samtidig som man er kul og selvsikker, er noe HELT annet enn å fremstå som om man PRØVER å være morsom. Han som prøver å være morsom, desperat etter oppmerksomhet, klassens klovn... make no mistake, han er ikke så veldig tiltrekkende, og de fleste som føler det er viktige for dem å være morsomme ender opp som ham.

Følg med i neste artikkel hvor vi skal diskutere hvordan man kan unngå å bli denne fyren samt hvordan man går frem for å være morsom på den riktige måten;)

- Sondre (moroklump)

7 kommentarer:

 1. Takk for at svarer på dette S!:)
  Digger deeeet

  Publiserer du alltid artiklene dine kl 07:00 akuratt, bevisst?;)

  SvarSlett
 2. En annen ting er at omtrent automatisk synes at gutter de er tiltrukket av er morsomme. Er de tiltrukket av gutten så kan han komme med verdens verste vits og de ler seg ihjel. Så i stedet for at ei jente er tiltrukket av en gutt fordi han har humor, så kan det hende at hun synes han har humor FORDI hun er tiltrukket av ham.

  SvarSlett
 3. Jepp, det er det jeg prøvde å si i artikkelen også, men jeg liker å tenke på det som om de ler pga spenningen som er tilstede... hvis en annen gutt hadde sagt det samme i en annen setting hadde det ikke vært morsomt:)

  SvarSlett
 4. Sondre:
  Et klassisk trekk jeg ser på jenter som er eller begynner å bli tiltrukket er at de ofte leker med håret, fikler med klokka etc. Indicator of interest som det så pent heter. Er dette egentlig spenning\energi som bygges opp og som må ut det å?

  SvarSlett
 5. Ja, det kan du egentlig si... dette med å "ikke holde på spenning" er et begrep vi bruker som betyr noe av det samme som det å "være nervøs". Det går på at man har en følelse av spenning inni seg fordi man prater med en man anser for å ha høy verdi, en man er interessert i, fordi man får andres oppmerksomhet på seg osv... og forsøker å få utløp for spenningen ved å røre mye på seg, fikle med ting, fnise, kikke mye rundt seg, snakke mye og fort osv. Vi bruker begrepet "spenning" fremfor å bare si "nervøsitet" fordi vi synes dette ordet er bedre for å beskrive interaksjonen mellom to mennesker i en romantisk sammenheng. Det kan f.eks. være null slik "spenning" mellom to mennesker, men så kan spenningen skapes ved at den ene begynner å oppføre seg flørtende. Da kommer begge to til å føle denne spenningen, og de kan velge å holde den eller løse den ut. Det er vanskelig å beskrive en slik dynamikk ved hjelp av ordet nervøs, det betyr liksom noe litt annet.

  SvarSlett
 6. Hugo: Ikke nødvendigvis, noen jenter gjør dette helt bevisst som en manipuleringteknikk for å få oppmerksomhet, gratis drikke, etc.

  På den annen side er det andre jenter som ikke viser noen ytre tegn på tiltrekning i det hele tatt, det kan f.eks. være at det ikke passer seg i konteksten.

  Men med litt erfaring lærer man seg å gjennomskue begge deler...

  SvarSlett
 7. Veldig sant, og som vi pleier å si: eneste måten du kan vite om en jente er interessert på er å forsøke å ta initiativ i små skritt og se om hun er med:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...