mandag 11. juli 2011

Hvordan takle avvisning

Hove-festivalen er nettopp over... vår representant der i år var Andy, men hva slags snuskerier han rotet seg borti kan han egentlig få skrive et innlegg om selv;)

Anyways; i anledning Hove kom jeg på en artig historie som skjedde der for noen år siden. Uten å identifisere noen av de involverte forløp den som følger: en journalist/underholder fra Nrk hadde smakt på en matrett fra en av de mange bodene som var satt opp på festivalområdet, og han var ikke videre begeistret. Dette kringkastet han i programmet sitt fra festivalen, med det resultat at innehaveren av nevnte matbod troppet opp i Nrk sitt telt og serverte en rekke lekre gloser dandert på en seng av dampende juridiske trusler. Uprofesjonelt vil kanskje mange si, og det har de jo rett i; allikevel er det ganske forståelig.

Slike reaksjoner handler nemlig stort sett aldri om penger. De handler om avvisning; for det er lite som vekker så mange og så sterke følelser i oss mennesker som avvsining. "Det du har jobbet så mye med og lagt så mye sjel i er bare noe dritt!"... DER har vi noe som virkelig kan vekke irrasjonalitet og raseri til live. Usolgte matvarer blir som en bagatell å regne i forhold.

For noen mennesker er avvisning så knusende at det hindrer dem i å ta kontakt med det motsatte kjønn. "Sjekking er ikke noe jeg kan drive med," var det en kar som sa en gang... "Hvis jenta avviser meg blir jeg knust i et halvt år etterpå."

Vi i Gode Vibber bruker som kjent mye tid på å snakke med både gutter og jenter om sjekking og forhold, samt hvilke instillinger de har til disse tingene... og vår erfaring er at forskjellige mennesker har veldig forskjellige måter å tenke på rundt nettopp dette med avvisning. Noen har utviklet et syn på hvordan ting fungerer som gjør dem svært robuste mot denslags... mens andre lever i en skjør porselensfabrikk som raser sammen for det minste vindpust. Noen begynner sågar å finne grunner til å slippe å utsette seg for situasjoner hvor de risikerer avvisning; de kan f.eks. fortelle seg selv at sjekking er uaktuelt for dem fordi de ikke er interessert i "sånne jenter som lar seg sjekke opp".

Det mest ekstreme eksempelet jeg kan komme på fant jeg faktisk i kommentarfeltet til denne bloggen; der var det en kar som skrev et to sider langt innlegg om hvordan norske jenter (jepp, alle sammen) var horer han ikke ville ta i med ildtang. Det er en innstilling som nok fungerer bra for å beskytte mot avvisning... men den fungerer VELDIG DÅRLIG mot følelsen av ensomhet man kjenner når man sitter alene hjemme på valentines day.

I dette innlegget skal jeg beskrive noen av de innstillingene jeg har sett hos folk som er flinke til å tåle avvisning.

o De forventer ikke å bli avvist
En av de mest fremtredende egenskapene blant de som sliter mest med å bli avvist er at de har en tendens til å forvente å bli det. De tolker alle små signaler som et tegn på mulig avvisning.

Se for deg følgende eksempel: en gutt går bort til en jente og åpner en samtale, men hun ser skeptisk ut. En mer robust gutt kan tenke "oi, nå så hun litt skeptisk ut... hun er nok litt utrygg på hva jeg vil henne! Hun trenger at jeg oppfører meg på en måte som innbyr til tilitt i begynnelsen av samtalen... f.eks. kan det være lurere av meg å spille på det å være søt fremfor å fremstå som en casanova-type ovenfor denne jenta". En annen gutt kan isteden tenke "hun så veldig skeptisk ut, hun liker meg nok ikke!"... og derfra går det som regel nedover.

o De knytter ikke avvisning til seg selv
Dersom du går bort til en jente og blir avvist; er det egentlig DU som blir avvist? Hvordan kan det være det? Hun har pratet med deg i et halvt minutt, hun vet ingenting om deg! Det eneste du har fått vite er at akkurat nå, når hun er i dette humøret, når du går bort til henne på den måten du gjorde, når du har på deg det du har på deg i kveld og har akkurat den sveisen du har for tiden, så er hun ikke interessert. Det som ble avvist var et FØRSTEINNTRYKK, det var ikke DEG.

Og dessuten; HVORFOR dette førsteinntrykket ble avvist kan du ikke vite noe om. Hvis du tenker over saken innser du raskt at det finnes mange alternative forklaringer enn at du ikke er for stygg, for lav eller for lite muskuløs (slik mange gutter automatisk tenker). Kanskje er hun forelsket i noen andre... kanskje er hun dritlei gutter akkurat i kveld. Jeg har faktisk et eksempel fra virkeligheten som illustrerer dette på en fin måte!

Mr. A gikk bort til frk. B på byen og ble BRUTALT avvist... vi snakker type "Hei, jeg heter..." "STIKK A!!!" Et halvt år senere traff Mr. A frk. B igjen på en fest; hun husket ikke å ha møtt ham før, de begynte å prate, og denne gangen gikk alt som det skulle. Frk. B kunne fremdeles ikke huske å ha møtt mr. A... men hun husket den aktuelle kvelden, og at hun var dritlei gutter på sjekkern fordi en pågående, full idiot hadde fulgt etter henne hele kvelden.

Ting er ikke alltid så enkle som man tror...

o De har grunnleggende god selvfølelse
Det er mye lettere å takle avvisning dersom man dypt inni seg VET at man er en bra person, og at den jenta/gutten som ender opp med deg kommer til å få det veldig bra. Kjenn etter... dersom du kjenner det slik er det viktig å ta det frem og bruke det. For å bruke et litt vel narsisistisk eksempel; tenk deg at du var en telefonselger som ringer rundt for å tilby folk en gratis ferrari, no strings attatched. Mange vil legge på så fort de forsåtr at du jobber i et telemarketing-selskap... men gjør det virkelig at ferrarien blir mindre verdt? Eller er det den som legger på som går glipp av en rimelig sweet deal fordi han eller hun ikke tok seg tid til å høre etter?

o De vet at folk har forskjellig smak
Dette er også en ting som kommer med erfaring. For etter at man har fått en lite sammenligningsgrunnlag begynner man å oppdage noe besynderlig; det er ikke alltid samsvar mellom "nivået" du føler jenta er på og hvorvidt hun er interessert i deg eller ikke. Du kan oppleve at en jente som ikke er spesielt digg avviser deg... mens en annen jente som er mye penere synes du er kjempekjekk. Selv om det er visse fellesnevnere som går igjen er det nemlig stor variasjon i hva forskjellige jenter liker... det er bare å akseptere at det finnes noen jenter der ute som rett og slett ikke synes du er deres type.

Du har det sikkert på samme måte, det er noen jenter som ikke er din type selv om andre gutter tydeligvis synes de er hotte, og vica versa. Noen KAN rett og slett ikke være sammen med en person med rødt hår og fregner, andre synes det er kjempefint. Jeg er en typisk idrettsgutt med kort hår, ikke så høy men ganske muskuløs... Lars er en hipster-filosof på nesten 1.90 som veier 60 kilo. Vi er begge to veldig klar over at de jentene som faller for Lars nok ikke hadde vært spesielt hypp på meg, og omvendt... og det har vi ingen problemer med (må... undertrykke... trang til å... drepe Lars!)Noe av det beste kursdeltagerne våre vet er når vi forteller historier om situasjoner hvor vi har blitt brutalt avvist... joda, historiene er nok morsomme i seg selv, men enda viktigere er det at de kommuniserer noe veldig viktig. ALLE mennesker opplever nemlig feilslag og avvisning... på jobben, på idrettsbanen og ikke minst i kjærlighetslivet.

Det å ha et bevisst forhold til hvordan man håndterer disse situasjonene kan være forkjellen på suksess og fiasko.

- Sondre

9 kommentarer:

 1. En av tingene som hjalp meg mest med selvtillit og det å komme over avvisning var å lage en liste over mine beste kvaliteter, eller det jeg synes er mine beste kvaliteter.

  Slik at hvis jeg føler meg dritt så kan jeg tenke tilbake på lista og minne meg selv på hvor fet jeg er. Mulig litt narsistisk, men fungerer for meg.

  Skrev faktisk en blog post om det for ikke lenge siden,
  http://thedarkhorseguidetohappiness.wordpress.com/2011/06/20/confidence-and-having-standards/

  SvarSlett
 2. Hva med frykten for å lykkes? Frykten for å få følelser for en jente som en gang kanskje på nytt knuser hjertet som du har brukt tid på å reparere. Har man kommet over en kjærlighetssorg og blitt komfortabel med å bli singel igjen så er det en stor endring i livet å slippe noen nye inn. Det er på en måte å gå ut av comfort-sonen. Det er minst like skummelt som å bli avvist.

  SvarSlett
 3. "De forventer ikke å bli avvist
  En av de mest fremtredende egenskapene blant de som sliter mest med å bli avvist er at de har en tendens til å forvente å bli det. De tolker alle små signaler som et tegn på mulig avvisning."

  Hvordan kan man forvente å IKKE bli avvist da? Dette er noe som kommer med erfaring og positive resultater?

  SvarSlett
 4. Må bare takke for denne bloggen altså... min nye favoritt!

  SvarSlett
 5. Et lite tips: Når anledningen ligger til rette for det, så snakk med jenter om hvordan de avviser gutter og hvorfor. Det er lærerikt fordi man ser (som dere sier) at det kan være så mange forskjellige grunner til det og i tillegg får man høre mange morsomme historier.

  En avvisning jeg hørte om for en tid tilbake: En møkk full gutt kom snøvlende bort til ei jente og fikk som respons: "Jeg skjønner ikke hva du sier, du er ikke tekstet". :)

  SvarSlett
 6. Gode kommentarer alle sammen... første anonym, frykten for å bli dumpa osv. er et veldig viktig tema. Jeg tror imidlertid dette skaper mer problemer i fasen som kommer etter at man har truffet en jente og fått kontakt og følelser for henne enn akkurat når du prater med henne for første gang.

  Stylish: Ja, positive resultater er etter min mening det viktigste for å endre på forventningen om hvorvidt ting skal gå bra eller ikke. En av de mest effektive måtene å gjøre det på er etter min erfaring å ha en bra nettprofil; det å oppleve at jenter tar kontakt, kaller deg kjekk osv. gjør underverker for selvtilliten!

  Første anonym: Takk tilbake:)

  Siste anonym: Helt enig! Det kommer definitivt til å gi en litt nyanser og litt perspektiv på ting!

  SvarSlett
 7. Sinnsykt bra post, trengte denne her nå.

  SvarSlett
 8. Dette er tull. Du har ingen sjanse uten en god wingman. Har du god wingman så kan du sjekke opp mange jenter.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...