mandag 31. oktober 2011

Hvordan bli kvitt negative tanker

De kommer av seg selv. Det er ikke engang sikkert at du vet at de er der, men de påvirker det du sier og det du gjør. De skader deg, de ødelegger for deg… men allikevel tar du dem inn i varmen med den største selvfølgelighet hver eneste gang de kommer på besøk. De kalles automatiske negative tanker... og de er gift for hodet ditt.

Dersom man f.eks, begynner å prate med en jente og ting ikke går bra er det mange som helt automatisk vil lage seg noen tanker om hvorfor. ”Jeg er ikke kjekk nok” er en klassiker... men jeg har hørt mange andre, alt fra ”jeg er for lav” via ”jeg er for høy” og til og med ”jeg har rødt hår”. Jeg har hørt ”fordi jeg er utlending”... og jeg har hørt ”fordi jeg IKKE er utlending!” Jeg har hørt ”Fordi jeg er for kjedelig”... og jeg har hørt ”fordi jeg er for hyper”.

Alle har sin egen hemmelige grunn til hvorfor jenter ikke skal like dem, og den er de ofte ganske så sikre på

Det er nemlig en grunn til at vi ofte snakker om ”tankemønstre”. Måten vi tenker på er noe vi har lagt oss til over år, og den pleier således å bli temmelig inngrodd. Det er litt som med idrett; dersom man har lært seg en bevegelse med feil teknikk og gjort dette i årevis kommer man til å få en liten jobb med å endre på ting. Hvis golfsvingen din er på bærtur hadde du nesten hatt godt av å bli satt fast i et apparat som tvang deg til å utføre den riktige svingen igjen og igjen og igjen, alá Stig Helmer i "Selskapsgolferen" (for de som har like dårlig humor og husker like gamle referanser for meg). Og slik er det jammenmeg med tankene også.

Man må faktisk gjøre en INNSATS for å begynne å tenke annerledes. Først må man identifisere de negative tankemønstrene sine… og så må man begynne å systematisk avbryte dem og utfordre dem. Det kan faktisk lønne seg å begynne å skrive ned tankene sine... ta utgangspunkt i det du føler, og hver gang du kjenner at du føler noe negativt, så skriv ned hvilken følelse det er du føler og hvor sterk den er i prosent. Skriv ned situasjonen du befinner deg i også. Så kan du gå til tankene… skriv ned hva du tenker akkurat nå, og hvor mye du tror på disse tankene. Resultatet vil bli noe som:

01.11 kl. 16:30

Situasjon:
Sendte melding til jente jeg fikk nr. til på byen. Fikk ikke svar.

Følelser:
Lei meg (10%)
Håpløshet (50%)

Tanker:
Hun ga meg bare nr. sitt for å bli kvitt meg (80%)
Årsaken til dette er nok at jeg er for lav (95%)
Jeg kommer aldri til å treffe noen jenter (70%)


Neste skritt er å sette seg ned og forsøke å se litt objektivt på disse tankene:

Hun ga meg bare nr. sitt for å bli kvitt meg
Det er én mulig forklaring. Men hvor sannsynlig er den? Hvilke andre forklaringer kan du tenke deg? Kan det tenkes at hun synes det er skummelt å svare på melding fra en fyr hun traff på byen nå selv om hun kanskje likte deg da? Hvordan er det med andre gutter, hender det at de også ganske ofte opplever at jenter de får nr. til på byen ikke svarer når de sender melding? Kanskje jeg skal spørre kompiser eller noen på forumet til Gode Vibber om dette er vanlig eller om det bare skjer meg?

Årsaken er nok at jeg er for lav
I så fall ville man forvente at dette aldri skjedde med høye gutter? Er det virkelig sånn at lave gutter aldri har draget? Kan du komme på lave gutter som er ansett for å være superkjekkaser? Kan du komme på gutter som aldri får seg noe til tross for at de er høye?

Jeg kommer aldri til å treffe noen jenter
Du har gått bort til en fremmed jente på byen, begynt en samtale med henne, det gikk bra, hun smilet, lo og koste seg, og ga deg nummeret sitt. Hvor mange gutter er i stand til å gjøre det? Er det vanlig eller er det sånn at dette er noe mange gutter ikke er i nærheten av å klare? Hvis du gjør dette en gang annenhever uke, hvor mange jenter blir det i løpet av et år? 24 stykker? Er det over eller under gjennomsnittet for gutter tror du? Hvis du ser objektivt på det, hvordan synes du dine odds for å finne en jente er i forhold til kompisene dine som aldri gjør noe aktivt og bare sitter i en krok og drikker øl?

Så kan man gå tilbake og spørre seg selv ”Hvor mye tror jeg på hver av disse tankene nå?” Som regel vil man finne at troen har minsket ganske så betraktlig... og har den ikke det, så begynn på nytt. ”Jeg tror like mye på tankene nå som før... dette virker ikke, det er bare piss!” Der har du en ny negativ tanke, som kan angripes på samme måte. De gjør motstand, skjønner du, disse negative tankene... de vil ikke gi fra seg kontrollen over livet ditt. Grunn nok til å bli litt forbanne på dem, er det ikke?

Slik kan man, med daglig øvelse, "tvinge" seg selv inn i nye og bedre tankemønstre. I denne artikkelen har jeg grovt skissert de viktigste prinsippene bak denne måten å angripe negative tanker på... for de som er interesserte, og som kanskje har mer omfattende problemer med negative tanker og selvfølelse, kan jeg anbefale en bok som heter "Å bekjempe lav selvfølelse". Kognitiv terapi, som strategiene vi snakker om her baserer seg på, er gullstandarden for behandling av en rekke psykiske vansker og har som behandlingsmetode solid vitenskapelig dokumentasjon i ryggen når det kommer til arbeide med negative tanker. Ulempen er at det krever litt arbeid... dette er ikke en bok man kan lese og forvente at den skal fikse alt av seg selv.

Men hey... sånn er det med alt som betyr noe, er det ikke?

- Sondre (positiv)

11 kommentarer:

 1. Bra innlegg!

  Jeg tar meg selv i å tenke negative tanker stadig vekk.

  Jeg har en selvtillit som går opp og ned som en jo-jo. Ofte ser jeg en jente som jeg vil prate med, men så sier jeg til meg selv at dagsformen ikke er bra nok. "Det er best å vente til jeg er opplagt og er i en god periode der jeg føler meg skikkelig kul".

  Bjørn :-)

  SvarSlett
 2. Nice! Ser gjerne mer sånne vitenskapelig-hjelpe-greier på bloggen:)

  SvarSlett
 3. Beste innlegget på bloggen hittil. Viktig å ikke tenke negativt, men samtidig føler jeg PUA miljøet fremstiller ting litt enkelt og da ofte fordi aktørene skal selge et produkt, utseende teller mye mer enn hva miljøet(da særlig de som holder bootcamp) sier. Ser jo det at dere sier at f.eks at utseende ikke teller mye, men hadde dere gjort det så fjerner dere mye av grunnlaget dere har for å holde bootcamp's. Vet du om noe la oss si under 170 som er en super kjekkas som kan dra damer på 180ish? Mener ikke å være negativ for innlegget er meget bra og er enig i at man skal tenke positivt, men tror mange er i gamet og ikke får de resultatene de vil ha pga. umenneskelige forventinger. Eksempel: Vanlig fyr i underkant av gjennomsnittelig utseende 165 høy. Sliter med å dra damer og er normalt oppegående sosialt. Kan han virkelig ta en bootcamp, jobbe med det sosiale og gamet i 3 år dra de fineste damene på byen som er 175 og oppover på konsekvent basis? Jeg tror og at det kanskje kan skje en gang dersom alt klaffer og tilfedighetene spiller litt på lag, men nekter å tro det. Jeg betviler ikke at dere har så høy hit-rate som dere sier, men den er som alt annet relativt, min erfaring etter å ha drevet med sjekking en 3 års tid er at gutter som driver med det drar damer som de skulle dratt uansett, men kommer seg ikke oppover i kvalitet. Vi er en del som har drevet med det og samme gjelder alle, vi drar damer etter vårt eget utseende nivå, dog på konsekvent basis. En sjelden gang scorer vi over vårt nivå, men det er heller untaket enn regelen? Noen synspunkter rundt dette?

  Hilsen en positiv, men noe skeptisk mandags-gutt

  SvarSlett
 4. Kjempebra artikkel! Kvaliteten på artiklene dine imponerer meg gjentatte ganger.

  Jeg prøver å stille meg selv spørsmålet: Hvis jeg ikke tror på meg selv - at jeg er en attraktiv mann - hvorfor skal jenta gjøre det?

  Til dere som er i tvil om at det er mulig å bli flinkere med jenter: Det er bare gjøre som GV- gutta sier, så kommer resultatene. Stå på og ikke gi opp.

  En annen refleksjon: Hvis denne bloggen var skrevet på et større språk (engelsk, mandarin...)da ville dere fått det travelt med å holde kurs og lage profiler:) Produktet deres er helt unikt.

  SvarSlett
 5. @Anonym 20:22: Jeg kan liksom ikke legge ut om hvordan de andre gutta i Gode Vibber er, men jeg kan ihvertfall snakke for meg selv: jeg er absolutt ingen Brad Pitt (og, beklager gutta, det er ikke de de andre instruktørene heller). Vi er KJEKKE, som i "oppfører seg på en måte som gjør at jenter synes han er kjekk", men ingen av oss kunne vært midtsidegutt i Playgirl.

  Jeg er dog helt enig med deg i at de FLESTE gutter på sjekkern som regel ender opp med jenter på "sitt eget nivå utseendemessig", Jeg vil til og med gå så lang som at de fleste gutter på sjekkern SENKER standarden sin.

  Men for å svare på spørsmålet ditt: Jo, gutter under 170 kan med riktig teori og ved å faktisk dra ut og øve konsistent kan LETT dra jenter mange ganger "penere" enn seg selv.

  Av totalt 7 instruktører som har jobbet i Gode Vibber de siste årene er det så vidt jeg vet bare 4 som er OVER 170! Personlig er jeg 180 og har datet jenter helt opp til 190(!) høye.

  Er det en fordel å være høy? Ja. Er det en fordel å ha muskler og se ut som en hunk? Ja.

  Man får masse gratis og større rom for å gjøre feil. Når jeg har ansatt instruktører i Gode Vibber har jeg faktisk sagt NEI til gutter som er alt for høye eller pene, fordi jeg personlig mener det er viktig at deltagere ser at man kan få HEITE jenter selv om man ser helt gjennomsnittlig ut.

  SvarSlett
 6. @Anonym 20:22

  Hva sier du til eksempler:

  -Rosie Huntington-Whiteley og Tyrone Wood (ganske gjennomsnittlig kar utseendemessig) Nå er hun sammen med en annen kort fyr (Jason Statham)
  -Lara Stone og David Walliams
  -Nils Noa og Triana Iglesias
  -Marisa Miller og Griffin Guess
  -Aksel Hennie og Tone

  Listen er lang, dette er bare et utsnitt av kjente folk. Bare se rundt deg når du er ute på skolen, cafeen, shopper, etc.

  Om du ser gjennomsnittlig ut, da kan du trene, sol, hvite tenner, kosthold, ansiktsvask, utvikle en kul kles-stil, osv. GV gutta ser ikke akkurat ut som fashion-models for å si det slik.

  SvarSlett
 7. @anonym mandags-gutt:
  er det slik at du kun blir tiltrukket av jenter over 175cm?? Mener du at det ikke finnes NOEN jenter på din egen høyde og lavere som er pene nok? Er høy= pen?? Jeg vet at alle har forskjellig smak og at man bør satse på de man egentlig vil ha, MEN jeg synes fortsatt det er litt rart at du kun liker jenter som er minst 10 cm høyere enn deg selv (hvis jeg har forstått det riktig). Og hvis det er slik at du kun liker høye jenter, så er det ikke så rart at du tror alle jenter BARE liker høye gutter også (for det gjør vi ikke). Hmmmmm.

  Nå skal jeg skrive noe, og det er IKKE for å rakke ned på deg eller noen andre, men for å dele mitt (jente-)synspunkt, så ikke ta det tungt:

  Jenter foretrekker høye gutter, rettere sagt: gutter som er høyere enn dem selv! Om det er 3 cm eller 20 er ikke like viktig som at han bør være høyere. Høyde for jenter er like viktig som vekt er for gutter. Alle har vi hørt gutter snakke om hvor lite attraktive tjukke jenter. Er det urettferdig? Jepp. Men sant. Vi liker å føle oss små og søte, mens dere vil føle dere store og sterke. Derfor er jeg LITT enig med deg i det at det ikke ville være like lett for deg å dra damer som er 10 cm høyere enn deg- uansett hvor kul du er. Andreas sier at han har datet jenter på 190, men husk at ei jente på 190 ikke har så ekstremt mange valg av gutter som er høyere (selv om A er en kjekkeas:), så hun blir pent nødt til å date gutter som er lavere....

  Når det er sagt- noen gode nyheter:
  Ja, de fleste jenter foretrekker høye gutter. Men vi faller mest for sjarm og utstråling, flørting, maskulinitet og selvsikkerhet, og DET har lite med høyde å gjøre :) Du er så mye mer enn høyden din!! Så, ja jeg tror og håper at du kan hooke opp med en jente på 175 hvis det er så viktig for deg! :P

  Nå har jeg sagt meg selv imot, men jeg står for begge meninger!

  Det beste er når ingen av disse "reglene" fungerer i praksis, og man faller for noen man aldri hadde trodd man skulle falle for. Tenk så romantisk det hadde vært, a! Sa noen chick flick? :PP

  Liten digresjon:
  hvorfor er gutter (og jenter) så opptatt av kropp? det virker som om
  slank= pen, høy = kjekk. Hva skjedde med å være ansiktspen? er jeg den eneste som bryr meg om ansiktet?

  SvarSlett
 8. Jeg mener at de aller fleste gutter kan ende opp med å se ut som hunks hvis de gjør sitt beste ut av sine genetiske forutsetninger. Eks:

  Øke muskelmassen
  Senke fettprosenten
  Ta sol
  Tannbleking
  Kulere hårfrisyre
  Kulere klesstil

  Det eneste du ikke kan gjøre noe med er høyden din, og de grunnleggende ansiktstrekkene dine, men ser du noenlunde normal ut vil de fleste ha mulighet til å se bra ut hvis de legger litt arbeid i det. Og med tanke på hvor mye tid og arbeid mange gutter legger ned på å bli bedre sjekkere, er dette bare en quick fix i forhold.

  SvarSlett
 9. Virkelig en bok jeg kommer til å lese :D Supert innlegg! Jeg er nå nesten ferdig med boken; tenk deg glad. Her finner man oppskrifter på hvordan å tenke annerledes, og mange fine eksempler på hvordan man går i tankemønster fellen.
  Etter å ha lest litt fant jeg ut at min elendige selvtillit er grunnet mitt tankemønster som er svært negativ. Prøver så godt å jobbe med meg selv og endre tenkemåte. Jeg har det allerede bedre med meg selv :D
  Jeg liker det meste du skriver Sondre :D
  Keep up the good work ;)

  SvarSlett
 10. Jeg er 29 år gammel (og fortsatt jomfru), og dessverre tenker jeg hver dag "om jeg noen ganger får dame" istedet for "når" jeg får dame... Det var ei venninne så påpekte det for meg her om dagen... Jeg var vel i grunn klar over det, men det hjalp å høre det fra henne.

  Det er i grunn ikke selvtilliten som er problemet for meg, men negativiten som gjør at jeg egentlig spør universet om: kan ikke jeg fortsette å være aleine da, for jeg har ikke trua på at det skal skje, og da vel jeg det heller ikke.

  Det som har vært problemet det siste året, eller kanskje jeg bare har lagd det til et problem, er at jeg har stort sett blitt interessert i opptatte damer. Hun siste er gift... Det er veldig lite oppmuntrene...

  Enkelte ganger har jeg tenkt på å kjøpe meg hore for hvertfall få "noe" erfaring, og håpe på at resten kommer av seg selv etter det, men det har jeg aldri gjort. Hypnotisering har jeg også vurdert for å forandre tankemønsteret.

  SvarSlett
 11. @ Anonym 23:10
  Du kan ikke sammenlikne kjendiser og vanlige personer så enkelt. Nå snakker ikke jeg av egen erfaring her, men kjendistilværelsen er nokså annerledes på kjøttmarkedet, mildt sagt. Kjendiser blir sammen med andre kjendiser, slik at de blir enda mer kjent.

  Slik er det derimot ikke i den virkelig verden, spesielt ikke når man danner overfladiske relasjoner(som beskriver skjekking veldig godt). Det som gjør at en "stygg" gutt og en fin jente blir sammen, er ofte en fargeprosess som skjer i hjernen. Dog er det viktig å merke seg at det tar litt lengre tid enn kun noen timer på én kveld

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...