lørdag 28. januar 2012

Hvorfor vil ikke menn binde seg?Dere har allerede datet i mange måneder, det er HELT tydelig at begge liker hverandre, dere gjør "kjæresteting" som å se film sammen, dere har stunder sammen hvor begge ser hverandre inn i øynene og alt bare føles helt perfekt. Men det er ett spørsmål som gjenstår. Ett spørsmål du bare MÅ ha svar på.

Er dere sammen? ... Eller dater dere fremdeles? Er dere på samme side, eller har du misforstått helt?

I løpet av de elve årene jeg har interessert meg for sosial dynamikk, kjønn og tiltrekningsteori er det to ting som gradvis har blitt tydeligere for meg:

1. Menn og kvinner er forbausende like. Vi sliter med de samme tingene, vi tenker forbausende likt og vi vil stort sett det samme i livet.

MEN (og her er det et stort men):

2. På de områdene vi faktisk er forskjellige er vi ofte VELDIG forskjellige. Hvordan vi velger partner er ett av dem. Hvilke behov vi har i et forhold er et annet.
For mange menn (spesielt menn med mange valgmuligheter når det gjelder jenter) fungerer ordet "forhold" omtrent som kryptonitt på Supermann. Han har null problem med å henge sammen flere ganger i uka, gjøre kjæresteting sammen, vise jenta at han er glad i henne eller møte vennene hennes. Men dagen jenta nevner ordet "forhold" blir han likblek i ansiktet, blir følelsesmessig tilbaketrukket, svarer senere og senere på meldinger og tar til slutt "praten" hvor han plutselig har funnet ut at han har behov for å være singel, at han føler at de er for forskjellige og at han er nødt til la henne gå. 

Og tilbake sitter jenta som et stort spørsmålstegn. Hva var det egentlig som forandret seg? For to dager siden var de jo praktisk talt i et forhold og han sa masse fine ting som ikke kunne misforstås som noe annet enn at han faktisk hadde følelser for henne? Har han løyet hele tiden? Var det bare skuespill? Eller har han faktisk endret mening i løpet av så kort tid? Ofte føler ikke jenta at hun har mast om forhold i det hele tatt, men samtidig virker det som mannen har trodd at hun vil gifte seg og kjøpe rekkehus neste dag.

Jenteproduktet vi lanserer neste onsdag skiller seg en del ut fra Bootcampen vi tilbyr menn. For det første er det ikke en egen "utedel". Rett og slett fordi de intervjuene vi har gjort det siste året viste at jentene først og fremst slet med to ting: For lite oppmerksomhet fra menn generelt, og viktigst av alt: At mange menn ikke åpnet seg emosjonelt og at det virket som menn hadde fobi mot å forplikte seg. Derfor er fokuset også litt annerledes: Vi har faktisk brutt ned i detalj hvilke ting som MÅ være på plass for at en mann i det hele tatt skal VILLE binde seg. Vi har sammenlignet undersøkelser og faglitteratur, og en tendens som går igjen er at kvinner og menn som regel går inn i forhold av forskjellige motivasjon. For kvinner representerer et forhold først og fremst trygghet. Tryggheten av å vite at man har det fint sammen, tryggheten av å ha et fast holdepunkt i hverdagen, tryggheten av å vite at man er elsket og å føle seg elsket. Menn har også et behov for å føle seg elsket, men det behovet tilfredsstilles ikke av at relasjonen dere har får merkelappen "forhold". 

For mange menn representerer ordet forhold forpliktelser, innskrenking av frihet, en kjedelig og rutinepreget hverdag, mas, drama, skyldfølelse og dårlig samvittighet. For mange menn er det å date og å "være på dealern" den beste tiden han kan tenke seg. Bland dette med den fordommen mange menn har om at alle jenter er verpesjuke og BARE ønsker forhold, og du har forklaringen på hvorfor mange menn begynner å kaldsvette og får så store bekymringsrynker at de sprenger blodkar i panna når jenta snakker om noe som såvidt kan tolkes som at hun ønsker noe seriøst.

-Andreas 

6 kommentarer:

 1. Femininist (23)29.01.2012, 12:03

  Jeg har alltid tatt praten og det har kommet positive ting ut av det. Jeg er "selvfølgelig" livredd like før og underveis i samtalen, siden det kan gå begge veier, men jeg har aldri blitt avvist av det. Er heldigvis det motsatte som har skjedd etter slike samtaler. Begge får tryggheten og forholdet har fortsatt å utvikle seg.

  Men, om en ikke skal ta "er vi sammen, eller hva er greia"- samtalen, hvordan kan en da si på en fin måte "puler du noen andre så stikker jeg"? For det er der forskjellen ligger, ikke i at NÅ skal vi planlegge barn, campingvogn og hytte på fjellet.

  SvarSlett
 2. Utspekulert innlegg. Bra begynnelse, men så ble det veldig "kom på jentekurset vårt og få det skikkelige svaret". Fair enough kanskje, men føler meg fremdeles snytt.

  SvarSlett
 3. @Feminist: "puler du andre så stikker jeg"-praten og "er vi sammen nå"-praten er ikke nødvendigvis den SAMME praten ;) Menns behov for frihet henger ikke nødvendigvis bare sammen med muligheten til å ha sex med andre.

  @Anonym 03:29: Meningen med artikkelen var først og fremst å vise hvorfor mange menn har problemer med å binde seg (redsel for at å gå inn i et "forhold" skal forandre alt). Hvordan man som jente bør gå frem er en annen artikkel:)

  SvarSlett
 4. Som dere er inne på i siste avsnitt: mye av det er nok ulike oppfatninger av begrepsinnhold, samt holdninger av typen "visse ting må aldri snakkes om, for da forsvinner spenningen" eller "et forhold må være basert på ubalanse".

  Men mange av disse misforståelsene forsvinner av seg selv når man blir eldre. Og et forhold (en "forpliktelse") kan aldri være noe annet en det man legger i det selv.

  Det trenger ikke en gang innebære monogami, som strengt tatt bare er en sosial konvensjon.

  SvarSlett
 5. Godt innlegg. Selv tenker jeg "som en mann" når det gjelder dette. Av en eller annen grunn er det helt ok å gjøre kjæresteting og oppføre seg som kjærester i offentligheten, men med en gang kjæreste-spørsmålet dukker opp, får jeg panikk. Hvorfor kan ikke alt bare være fint, normalt og vanlig uten at man må gå rundt og eie folk? Tror jeg liker tanken på at ting ikke er definert, da kommer aldri hverdagen og man kan leve i nuet inn i evigheten.

  SvarSlett
 6. "Ofte føler ikke jenta at hun har mast om forhold i det hele tatt, men samtidig virker det som mannen har trodd at hun vil gifte seg og kjøpe rekkehus neste dag."

  For et halvt år siden holdt jeg på med en jente, og denne artikkelen beskriver forholdet ekstremt godt. Vi hadde holdt på i 5-7 dager da hun viste meg denne: http://www.artige.no/beste/bilde/3036

  Jeg mistet alt jeg følte for henne og stakk asap. Ikke bare er jeg ikke klar for noe av det der, men det at hun etter rundt en uke kunne vise meg at hun følte det sånn var ekstremt skremmende!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...