tirsdag 23. oktober 2012

Blir han sjalu hvis jeg klemmer på guttevenner?Leserbrev:

Hei! Jeg er en jente! Og jeg er 25 år! Jeg syns alltid det er best å spørre gutter om råd til hvordan man skal sjekke opp gutter, for jenter skal alltid pynte på ting, framfor å si sannheten; altså at han ikke er interessert. Men ingen av kompisene mine forstår seg på sjekking, så jeg velger å spørre noen som kan det. Vær så snill og ta oppgaven med ærefrykt.

Nå er det slik at jeg har driti på draget angående han jeg er interessert i. Eller, det føles hvertfall sånn. Fra å ha flørta veldig på skolen i kanskje en måned (lange blikk, blunking, småprat, gjøre tjenester, varter meg opp, en gang gikk stemmen hans opp i falsett osv), har han blitt mer reservert. Nesten litt overlegen. Men oppmerksom? Tror jeg? Nei. Jeg er så innbilsk.

Jeg har mange kompiser. I det hele tatt så er jeg veldig komfortabel blant gutter, som venner. Jeg har også ofte hørt av venner og ekskjærste at jeg kan være i overkant flørtete. Saken er at hensikten min sjeldent er å flørte for å forføre. Jeg bare er sånn. Jeg flørter med alle, fram til jeg finner ut at jeg liker dem, og da blir jeg fullstendig tilbakestående, sier bare usammenhengende ting, hendene mine begynner å skjelve og mangel på spyttkontroll gjør at jeg gurgler. Sjarmerende? Man kan si det slik at jeg flørter aldri med de gutta jeg liker ordentlig, ordentlig godt. Så komplekst a gitt..

Denne gutten, som jeg liker veldig godt, har så langt overøst meg med mye oppmerksomhet på skolen. Jeg har likt det og lader opp motet til å spørre han med ut. Men nå overser han meg plutselig. Det føles hvertfall sånn. Kompisene hans snakker jeg ofte med, de er snille, men han har trukket seg helt tilbake. 
Først skjønte jeg ingenting, men når jeg ser tilbake på ting så begynner jeg å skjønne. Kanskje. Litt. 

Jeg ser på kompisene mine som bamsene mine. Bamser uten penis. Men nå begynner jeg å bli sinna på dem. De spolerer alt. Eller kanskje det er jeg som spolerer alt? Jeg liker å klemme og kose på alle jeg er glad i. Ut av rent vennskap. De liker å klemme og kose på meg og. Det er fint og aseksuelt. 

Men. Det er kanskje ikke så veldig attraktivt når jenta du flørter med, også ser ut til å flørte med alle andre? Jeg mener jo ingenting med det. Men kanskje han tror det? Det har hendt ofte at mens jeg har stått og pratet med han, så har bestekompisen min i klassen (JA, VI ER BARE KOMPISER; HAN ER I GANG MED EN ANNEN DAME og hun har fine pupper) kommet og massért meg lett på skuldrene. Og en annen kompis kom og strøk meg på kinnet, på en litt sånn kjærstete måte, mens han så det. Faen. Faen. Faen. Jeg legger ingenting i det, når de gjør det, for vi er en kosete vennegjeng. Rent aseksuelt. Det går an! Men hadde jeg sett han gutten være sånn med en annen jente så hadde jeg jo gitt han opp. Jeg tenker hvertfall at dette er grunen til at han trukket seg vekk.

Spørsmålet mitt er; Er det mulig å rette dette opp? Hvordan gjør jeg det? Nå prøver jeg å unngå kompisene mine når han er i nærheten. Er jeg bare verdens mest turn off jente nå? Tenker han at jeg er billig? Kanskje han egentlig er som meg? Flørter med alle, uten å mene noe med det. Er det forseint å spørre han ut? Jeg skal prøve å ikke gurgle/skjelve. Vil han si nei? Dør jeg hvis han sier nei? Svaret på det siste, veit jeg. Det er ja. Men dere kan kanskje hjelpe meg med resten.

Jeg håper dere kan ta dere tid til å svare. Da blir jeg glad. Veldig glad, tenk.

Heisann, jente som blir veldig glad hvis vi svarer!

Er det mulig å rette det opp? Ja. Hvordan gjør du det? Jeg skal forsøke å komme med noen råd:

Når en gutt "overøser deg med oppmerksomhet" er det ganske vanskelig å missforstå; han er interessert i deg, eller ihvertfall veldig nysgjerrig og synes at du er attraktiv. MEN tiltrekning er ikke hele regnestykket. Han er også nødt til å føle tillit til deg. Nærmere sagt; han må føle at han har sjans på deg og at han kan stole på deg.

Jeg er en av de som tror gutter og jenter er ganske like på de fleste områder. Vi har de samme usikkerhetene, de samme driftene og de samme behovene. Men på akkurat ett punkt tror jeg det er en ganske stor forskjell på oss, nemlig i måten vi tiltrekkes av det motsatte kjønn på og hva vi prioriterer i valg av partner. En kjønnsforskjell som er konstant over hele verden, uavhengig av kultur, er hva vi blir mest sjalu for:

Menn blir generelt mest sjalu for, og reagerer verst på FYSISK utroskap.
Kvinner blir generelt mest sjalu for, og reagerer verst på EMOSJONELL utroskap.

Hvorfor er det sånn? En evolusjonær forklaring er at menn aldri kan være 100% sikre på at de virkelig er den biologiske faren til barnet, og at menn derfor er OVERFØLSOMME for alt som hinter til at kjæresten kan finne på å være fysisk tilgjengelig for andre. Kvinner derimot vet 100% sikkert at de er moren til barnet, og trenger derfor ikke i like stor grad bekymre seg for at mannen har fysiske sidesprang, så lenge han er forelsket i henne og ikke stikker av fordi han er forelsket i noen andre. Uansett hva årsaken er, så er dette altså resultater man finner i undersøkelser over hele verden.

Hva betyr det i praksis? Jo, det betyr at menn faktisk kan "miste lysten" på jenter de først var forelska i, dersom de føler at hun er for fysisk tilgjengelig for andre menn. Det betyr ikke at du ikke kan flørte med andre, det betyr bare at det for menn oppleves verre at andre menn tar på deg, gir deg klemmer og masserer deg, enn at du faktisk flørter, ler, og til og med er synlig tiltrukket av andre menn(!).

Det betyr heller ikke at du aldri skal være fysisk med gutter i frykt for at gutter du liker skal se det. Hva du gjør før dere er "på dealern" er som regel ikke noe gutter reagerer så veldig på. Problemet er bare at hvis du er fysisk tilgjengelig (ofte lar andre gutter ta på deg) etter at dere begge har en felles forståelse om at dere liker hverandre og at dere flørter, kan det drepe den emosjonelle tiltrekningen hans. Han kan fremdeles synes du er FYSISK tiltrekkende, men utelukke deg som kjæreste. Her er selvfølgelig gutter forskjellige også, og hva som oppleves som uakseptabelt av en gutt kan være helt kurant for en annen.

Så hva bør du gjøre i praksis? Du kan fortsette å flørte med kompiser, men vær forsiktig med "fysisk flørting" når den du liker er tilstede. Hvis skaden allerede har skjedd, og du merker at han ikke er like interessert som før, er det viktig å være klar over at problemet ikke er at han ikke er tiltrukket, men at han ikke har tillit.

Tillit kan oppsummeres som at han føler at "han har sjans på deg, og at andre gutter ikke har det". Med andre ord trenger han bevis for at du liker HAN og ikke gutter generelt. Hvis du for eksempel gir han et spesifikt kompliment, for noe som bare gjelder han og som skiller han fra andre menn vil det skape tillit. Å komplimentere en mann for en egenskap som gjelder alle eller mange menn fungerer nesten mot sin hensikt, finn heller en særegenhet som kun gjelder han, og vis at du setter pris på det.

-Andreas

PS: Stemmer det at gutter og jenter er ulike på hva som trigger sjalusi? Diskutér i kommentarfeltet under!

8 kommentarer:

 1. Interessant artikkel! :)

  SvarSlett
 2. Gutt.

  Jeg likte meget godt teorien din rundt forskjellen på gutter og jenter i starten av artikkelen Andreas, meget bra.
  Er forøvrig enig i alt du skriver.

  SvarSlett
 3. Jeg reagerer litt på det du beskriver som "bamser uten penis",det blir som "bare gode venner" en situasjon de jeg tror de færreste gutter EGENTLIG liker.

  SvarSlett
 4. Utrolig bra skrevet, dere er veldig flinke til å svare på spørsmål :)

  Jeg har faktisk et spørsmål:
  -Hvordan få en gutt som ikke kjenner deg eller vet hvem du er interessert?
  Jeg var på ferie på et lite sted (bygdaktig) og så en gutt der som jeg godt kunne likt å blitt bedre kjent med. Men i sånne situasjoner tørr jeg virkelig ikke å ta kontakt eller vise noe særlig interesse. Så det skjedde ikke noe mer enn at jeg smilte til han hver gang jeg så han. Fikk blikk kontakt og han smilte tilbake. Men det som er er at jeg fant han litt sånn random på face (okei, jeg gikk riktignok inn på en side jeg viste at han likte og fant han...men...) hvertfall, finnes det noen sjangs for meg til å legge han til som venn uten å virke som en stalker? Hvertfall har jeg ingen mulighet til å møte på han i en hverdag ettersom han bor et helt annet sted. Jeg ser sjelden gutter som han.

  SvarSlett
  Svar
  1. Der fungerer "poking" mye bedre... om han legger deg til, så er det et tydlig tegn til interesse... nå er det jo guttas ansvar å ta iniativ... men du kan hjelpe han se deg bedre ved å poke han ;;) lykke til

   Slett
 5. Hei, pleir å lese av det dere skriver og svarer og syns man kan få veldig gode råd av det dere savarer :) og det er stort hjelp for oss jentter/kvinner!

  Jeg har også et spørsmål?...Om dere kunne svare på hadde jeg blitt utrolig glad...:):)
  Jeg er atten og går på vgs og i parallelklasen min ble jeg kjent med en gutt, i år for i fjor hadde jeg aldri la merke til ham og han ikke til meg, som jeg syns er litt overaskende.
  Og Jeg tror jeg begynner å få følser for ham. Og kanskje han får av meg? ^^
  Jeg skjenner han egentlig ikke så godt vi pratet bare et par ganger i skolestart, og begge er sjenerte nå på tiden til å prate med hvarandre :(

  Jeg syns han er utrolig kjekk, hyggelig, gutt, og til å med syns jeg han er en dårlig flørter, og jeg merker også at han blir veldig sjenert og stille når jeg er i nærigheten. Uansett jeg tror jeg liker ham , men greie er at jeg tør ikke prate med ham selv om jeg har lyst, hver natt tenker jeg og lover meg selv å ta kontakt i det minste hilse på ham, men kommer hjem fra skolen uten å ha målene oppnåd.
  Det som ga meg håp var at en dag spurte han(gutten jeg liker) og en annen gutt om hvilke av de jeg syntes var kjekkest ?? jeg svarte ikke for det var et rart spørsmål...

  Det gikk 2 uker og der skjedde noe som betydde mye for meg, at han kalte navnet mitt og hilske på meg da jeg skulle hjem,det gjorde han første gang altså. Jeg klarte ikke prate med ham da fordi jeg hadde veldig dårlig tid.

  Etter det skjedde ikke mye vi er begge stille og noen ganger får vi blikkkontakt.
  Jeg er usikker på han er interissert for når jeg plutselig ser han et sted eller trappe, så tar han vekk blikket, og ser annet sted eller plutselig begynner han å tøfe seg og jeg er ganske sikker på at han vil ha oppmerksomhetet av meg. Han klarer det også.
  Men det som gjør meg er at han ikke prater med meg, men vil ha liksom full opmerksommehet??? Det virker også at han ignorerer meg med blikket.
  Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg vil bli skjennt med ham men blir usikker når han oppfører seg slik -_-
  Og en ting til jeg hadde tenkt å legge han på facebook men har ikke gjort det siden jeg er usikker på hva han syns om meg? tror dere jeg burde legge han og vise en del interrese eller blir det for kleint?
  Og noen småtips til å flørte med gutter? :)

  SvarSlett
 6. Go for it! hva har du å tape?

  SvarSlett
 7. Hei, har blitt veldig forelsket i en gutt jeg begynte å studere med i år. Vi sitter av og til sammen på forelesningene og jeg har vært på fest hos han. Han jobber på studentbar og en kveld som de festet etter jobbetid, overnattet han hos meg. Vi kysset og snakket og morgenen etter var han søt å holdt rundt meg og kysset meg. Men etter det så dro han hjem til foreldrene og når jeg prøvde å kontakte han på face, var han kald mot meg og han tok ikke kontakt lengre. Da spurte jeg han ut (på face) om han likte meg. Men han sa "Ikke på den måten..." Etter det var jeg på fest hos han og jeg var usikker på hva han følte, i forhold til at jeg var der. Vi snakket bare litt sammen, men når jeg skulle dra så stoppet han meg og spurte om jeg ville bli og da måtte jeg overnatte. Det var flere som skulle overnatte. Han tok meg med opp på rommet sitt og så fortalte han at han hadde vært sammen med en jente, tror det var en kort stund. Og at i Mars hadde de slått opp fordi hun skulle studere langt unna, og han ville ikke ha ett avstandsforhold. Han sa det var det første særiøse forholdet hans, og at han var lei seg. Han fortalte at når han overnattet hos meg, så hadde han følt det som han var tilbake i tid... Så sa han at han ikke ville ha noe særiøst. Men vi sov i sammen seng og vi kyssa gjennom natten. Jeg lurer virkelig på hva jeg skal gjøre, fordi jeg er så forelsket i han. Jeg har veldig lyst til å være sammen med han, men han sier han ikke er klar for et forhold. Jeg er også redd for at han ikke er veldig forelsket i meg og at han skal slutte å være det!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...