søndag 14. august 2011

"Jeg trenger da ingen bekreftelse, jeg klarer meg fint selv!"


"Svaret ligger som regel rett foran nesa på deg" har jeg hørt mange ganger. Når det gjelder det å bli flink sosialt sett stemmer det ganske bra, svaret ligger som regel nemlig rett bak nesa di. I hodet ditt for å være mer presis.

Jeg tar meg selv flere ganger i løpet av en dag i å anta ting som jeg ikke har noe grunnlag for å anta, samt å komme med unnskyldninger for å ikke gjøre eller gjøre noe. Jeg prøver å ikke bli sint på meg selv fordi jeg tenkte sånn eller sånn, men heller bare akseptere tanken og vurdere om det er en tanke som har en reell funksjon i 2011. Ofte er tankene bare laget for å beskytte meg fra noe, noe som igjen fører til at det hindrer meg i gjøre noe jeg opprinnelig hadde veldig lyst å gjøre. Rart ikke sant?

Jeg hadde faktisk ikke tenkt å skrive om tanker og sånt, det skal jeg heller overlate til Sondre som mest sannsynlig har mer erfaring enn meg når det gjelder dem. Det jeg tenkte å skrive om var hvordan du kan endre synet du har på deg selv.

Det aller meste av konkrete tips vi skriver her på bloggen er ikke bare-bare å gå ut og gjøre. For eksempel er det ikke lett å plutselig endre hele klesstilen, ha et sykt mye mer laidback kroppsspråk eller generelt være en person du ikke føler du er.

Jeg kan tenke meg at det ofte kommer som et slag under beltestedet for mange, men man må som regel endre litt på ting for å bli mer oppegående sosialt sett. Grunnen til det er at man som regel også må endre synet sitt på seg selv en del for å være en fyr (eller jente) som er komfortabel, selvsikker og har en kul utstråling.

Man må ikke nødvendigvis kle seg bra og sånt. Jeg ser dem ofte; gutter med en fet utstråling, som man bare se at er fornøyde med seg selv og slik de har det nå, men som kler seg som en dass og egentlig ikke ser noe bra ut genetisk sett. På tross av dette blir de likt av veldig mange.

Det er i all hovedsak to måter å starte å bli mer og mer komfortabel på slik jeg ser det. Enten kan du endre på utseende og væremåten din, til noe som du har lært er kult og som du vil få positiv feedback på, eller så kan du være sykt heldig når du vokste opp og ha fått denne positive feedbacken inn med morsmelken.

Tingen er at ting vil gå i sirkel. Når du får positiv feedback vil du også føle deg bedre, noe som igjen fører til at du vil få mer positiv feedback... føler deg enda bedre... mer feedback.......James Dean.

Men det er en liten fallgruve her også, nemlig det å være avhengig av feedback fra andre for å føle seg bra. Det er jo noe man hører hele tiden at ikke er bra. Det kan hende jeg driter meg skikkelig ut her (og er den eneste personen i verden som trenger litt tilbakemelding i blant) , men jeg er ganske sikker på at de aller fleste ikke-psykopatiske mennesker her i verden føler seg bra når de får et ekte varmt kompliment.

For å runde dette viss-vasset litt av så:
1. Folk blir (enten man burde eller ikke) påvirket av andres reaksjoner på dem.
2. Å trykke på avtrekkern og starte feedback-sirkelen er ikke noe man burde skamme seg over.
3. Å være avhengig av feedback og å sette pris på det man får er to forskjellige ting. Det er jo ikke sånn at du legger deg i fosterstilling og begynner å gråte om du ikke får et kompliment du heller aldri har fått før.

- Andy (veldig ærlig i dag)

3 kommentarer:

 1. En ting som er veldig tabu i sjekke miljoet er at det faktisk er mulig aa endre mye av sin selvfolelse uten aa dra ut aa faa tilbakemeldinger fra andre. Det er vel fordi det oppfordrer til passivitet og kan gi folk en unnskyldning men jeg mener det er viktig aa nevne.

  Selv fant jeg en dame som jeg ble sammen med en stund etter at jeg startet med sjekking. Selv om jeg ikke dro ut aa traff jenter saa ofte saa brukte jeg en del tid paa aa fikse indre problemer som jeg har hatt. Dette har jeg gjort gjennom aa fortelle meg selv ofte at mine gamle syn paa ting var feil og at ting ikke fungerer slik jeg oppfattet det for. Jeg har ogsaa aktivt skiftet maaten jeg tenker om ting ved aa ta meg selv paa det naar jeg tenker negativt og vri det til noe positivt.

  Dette var ting som
  - Jenter er faktisk interessert i meg
  - Jenter er like interessert i sex som gutter
  - Jeg er en sinnssykt fet kar som alle liker hvis de blir kjent med meg.
  - Det er ikke farlig aa gaa opp aa prate med folk.
  - Og mange flere ting...

  Det jeg merket naar jeg startet aa dra ut paa byen igjen for aa sjekke damer er at mange av problemene jeg hadde for er forsvunnet. Synet mitt paa sjekking var veldig forandret, jeg slappet mye mer av naar jeg var ute og AA var nesten forsvunnet.

  Saa hvis det er andre der ute som er i en situasjon hvor de ikke kan dra ut aa sjekke saa vit at det er mulig aa forandre mye uten aa dra ut i det hele tatt. Det tar mye lenger tid men det gjor ogsaa at du ikke baserer din selvfolelse paa ekstern validering. Bare ikke la det bli en unnskyldning for passivitet naar du faar muligheten til aa faa praktisk erfaring.

  SvarSlett
 2. Interessant VB! Min oppfatning er at det er motsatt. Det er din måte som er måten man _skal_ gjøre det på, mitt innlegg var et forsøk på et supplement :)

  SvarSlett
 3. Ah, leste innlegget ditt som at det var slik det skal gjores. Er saa vandt til at folk flest som driver med sjekking synes at all learing unntatt praktisk erfaring er meningslost.

  Men da var vi hvertfall enige :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...