tirsdag 16. august 2011

Sjekkeuniversitetet - Hvem kan nyttegjøre seg et semester på SU?

Andre forelesning på sjekkeuniversitetet skal handle om noe som vi etterhvert begynner å få en del erfaring med, nemlig fire faktorer som synes å ha en sammenheng med hvor stor og hvor raskt fremgang en gutt som går inn for å bli bedre til å sjekke synes å oppnå.

Jo flere av disse faktorene du har "inne", jo bedre er grunnlaget for fremgang. Og motsatt: det er ikke alle som kan forvente å få kjemperesultater, og det synes jeg det er viktig å være ærlig om.

o Brukbar selvfølelse
Denne seiler opp som en av de aller viktigste faktorene som predikterer suksess innen sjekking; en grunnleggende tro på at du er en bra fyr, en grunnleggende tro på at den jenta som ender opp med deg egentlig er ganske heldig.

For all del; selvfølelsen går opp og ned etter dagsformen og hva man opplever, men hos de fleste mennesker er det snakk om relativt små svingninger rundt et ganske stabilt gjennomsnittsnivå. Å tvile på om den søte jenta der borte i baren ville ha vært interessert er én ting; det er ikke det vi snakker om her, for slike tanker har alle normale mennesker fra tid til annen. Det vi snakker om er egentlig mer om du synes hun BURDE ha vært interessert! Om du føler at du har noe å tilby, om du blir frustrert dersom hun ikke er interessert fordi du vet hun ville fått det bra med deg... eller om du føler at, joa, du skjønner egentlig godt at hun ikke er interessert, for du er egentlig ikke noe å samle på. Jo sterkere du tror på det siste utsagnet, jo dårligere er den grunnleggende selvfølelsen din.

Senere i denne artikkelserien skal vi komme tilbake til hvordan man kan identifisere og arbeide med negative tanker og på denne måten jobbe med selvfølelsen sin... men dersom man virkelig har problemer på dette området burde man vurdere å søke hjelp hos noen med kompetanse på psykisk helse.

o Brukbare sosiale antenner
Begrepet "sosiale antenner" er noe de fleste av oss umiddelbart skjønner hva er, men når man går dypere inn i saken viser det seg at det ikke er snakk om noen enkelstående "skill" som enten er der eller ikke. "Sosiale antenner" er summen av en rekke faktorer - bla.a. evnen til å forstå sosiale koder, evnen til selvinnsikt, evnen til å sette seg inn i hva andre føler og tenker og evnen til å lese signalene andre sender ut, både verbalt og nonverbalt.

Mennesker med autismespekter-lidelser (autisme, Aspergers syndrom osv.) har i varierende grad nevrobiologiske forutsetninger for å slite med disse tingene; de er rett og slett født sånn. Andre mennesker har pga. forhold i oppveksten og den personligheten de har utviklet vanskelig for å se ting fra andres perspektiv eller vanskelig for å ta en ærlig kikk på seg selv, sine mønstre og strategier. Dersom man har en slik bakgrunn for å slite med sosiale antenner trenger man annen hjelp enn det et sjekkekurs kan tilby.

Andre kan ha mer godartede årsaker til at de gir inntrykk av å slite litt med antennene; et sterkt ønske om å imponere, være morsom eller bli likt kan f.eks. føre til at man i sin iver etter å oppnå dette sier eller gjør ting som virker rare eller påfallende, ting som bryter sosiale koder. Den viktigste praktiske testen på om problemer med "sosiale antenner" er godartede eller ikke er egentlig det som skjer når hovedpersonen blir gjort oppmerksom på hva han gjør, hvordan dette virker på andre og hvorfor det har en negativ effekt! Dersom han sier "ah, OK, sånn har jeg aldri tenkt på saken!", tar lærdom av episoden og jobber for å unngå å gjøre samme feil igjen er det et godt tegn... dersom han er komplett rigid og nekter å se at måten han oppfører seg på har negative effekter, eller dersom han smiler og nikker men går rett ut og gjør akkurat det samme en gang til er det ikke like positivt. For all del, det kan jo hende han bare trenger litt tid for å bryte et mønster han har holdt på med i mange år... men noen ganger hender det at enkelte rett og slett ikke forstår, og det er et dårlig tegn mhp. mulighetene for å bli flinkere til å sjekke.

o Funksjonsgrad og måloppnåelse i livet forøvrig
All erfaring forteller oss at de som får til noe på livets andre områder også får bedre resultater når de går inn for å fobedre resultatene sine med det motsatte kjønn. Sagt på en annen måte: klarer du ikke å fikse å ha en jobb eller å fullføre en vanlig utdannelse er det tvilsomt om du kommer noen vei mhp. på å forbedre deg på sjekkefronten heller. Denslags er som regel et symptom på at det er noen seriøse greier å ta tak i på det psykososiale planet... så start der, få livet i orden før du begynner å tenke på sjekking. Det å lære å sjekke kommer ikke til å fikse dypere problemer, du kan ikke lappe på det store hullet i sjela di med jenter.

o Et normalt utseende
Utseendet betyr ikke alt for sjekking; dersom jeg skulle velge en av kategoriene vi snakker om her å score dårlig i så ville jeg helt klart ha valgt denne! Men allikevel; det å være innenfor gruppen av "normalt utseende", som tross alt er ganske stor, er i snitt en positiv predikator mtp. resultatene man får med sjekking.

Den typisk kandidat for sjekkeuniversitetet er altså en helt gjennomsnittlig utseende fyr som fungerer gjennomsnittlig godt i samfunnet, som har brukbare sosiale antenner og som innerst inne føler at han er en relativt bra kar... men som til tross for dette kan gå i uker og måneder uten å treffe en jente. Nåløyet er altså rimelig stort... men det er der, og det synes jeg det er viktig å opplyse om. Vi kan ikke lære ALLE å dra damer... men passer du den overnevnte beskrivelsen er sjansene dine gode.

Faller du utenfor på noen av punktene betyr ikke det at alt håp er ute... det er snarere symptomer på at du har ting du trenger å fikse før du begynner å tenke på sjekking!

- 0330

5 kommentarer:

 1. Hvis dette er noe av kriteriene vil jeg si en meget stor del av de som ser på seg selv som "PUA masters" falle fra. Ref. div. forum........

  SvarSlett
 2. Dette var en ærlig, herlig post. Det tok meg 6 måneder med å gå ut ca 1 dag i uka å _virkelig_ innse dette og da var jeg heldigvis allerede igang med å fikse andre deler av livet mitt. Jeg vet bedre enn mange at det kan være lett å lese en slik kvalitetspost som dette og glemme den etter en uke. IKKE GJØR DET!!! Hvis du vil bli flink til å sjekke så fiks iallefall selvfølelsen og de sosiale antenene først.

  SvarSlett
 3. Enig, herlig post :)

  SvarSlett
 4. Første anonym: Jeg er tilbøylig til å være enig med deg

  Andre anonym: Synes det er viktig å ta et oppgjør med "hør på denne hypnose-CDen så blir du flink til å sjekke jenter"-mentaliteten som regjerer i deler av sjekkemiljøet. Det finnes ingen snarveier, bare målrettet og systematisk arbeid som tar utgangspunkt i hvor hver enkelt person er individuelt.

  SvarSlett
 5. WOW, Dette var en bra post! Dette har jeg reflektert over den siste tiden, og det TOK MEG 2 1/2 år å forstå at det var ikke verden det var noe galt med, men det var meg!
  Jeg oppdaget sjekkingen i 2008, og tok sjekkekurs i 2009. Sjekkekurset var en massiv eyeopener, men det som virkelig satt brikkene på plass hos meg var det å REISE! Da møter man forskjellige mennesker, og da innser man hvilke verdier som er verdt å holde på, og man blir mer selvsikker av å møte og prate med mennesker fra hele verden.
  Jeg møtte mange såkalte "naturals", og har lært mye av sosiale koder av å bare se på dem når de har vært ute i samfunnet :)
  Samtidig er det jo dette med å GI FAEN på toppen av det hele ;)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...