tirsdag 17. juli 2012

Selvironi - når og hvordan du bør bruke det

Når man spør jenter om hva slags egenskaper de synes er tiltrekkende i en gutt dukker ordet "selvironi" ofte opp.

La oss starte med å definere begrepet.

Selvironi: humor som går på bekostning av deg selv

Hvorfor trekker jenter ofte frem selvironi som en positiv egenskap? Det er ihvertfall to ganske åpenbare årsaker. Den første er at selvhøytidelige mennesker som ikke tåler en spøk ikke er spesielt sympatiske eller populære. Selvironi (forstått som mangelen på selvhøytidelighet) vil derfor alltid være en positiv egenskap... men mangel på selvhøytidelighet er jo egentlig ikke det samme som selvironi dersom vi legger definisjonen over til grunn.

Den andre er at det ikke er så lett å svare på hva man tiltrekkes av når man får spørsmål om det; ofte klarer man ikke helt sette ord på hvordan ting egentlig fungerer, og man vil alltid være akutt oppmerksom på hvordan det man svarer vil få en selv til å fremstå. Tenk deg hvis du ble intervjuet på TV og skulle svare på hva du blir tiltrukket av... "svare ærlig" hadde ikke vært i nærheten av å være din viktigste prioritet. "Svare slik at jeg fremstår bra", derimot, hadde vært setningen som runget igjennom hodet ditt. Å svare at man synes selvironi er en tiltrekkende egenskap er blant det tryggeste og minst usympatiske man kan gjøre, så begrepet er lett å trekke frem i slike situasjoner. Det er derfor lett å tenke seg at selvironi som egenskap kanskje tillegges litt ekstra vekt som tiltrekningsmekanisme i forhold til hva som er reelt.

Men la oss nå konkludere med at joda, selvironi kan være en positiv egenskap, selv om den kanskje ikke er så sentral for tiltrekning som man noen ganger kan få inntrykk av. Betyr det at man skal pøse på? Definitivt ikke... først må man forstå litt om hvordan selvironi fungerer, ellers kan man ende med å ødelegge for seg selv! Se for deg følgende eksempel:

En gutt som er på date med en jente. De to er like høye. Hvilken effekt får det når han begynner å spøke med hvor lav han er? Er det tiltrekkende? Ofte ender han med å virke som en litt usikker kar som prøver å spøke bort kompleksene sine... og enda viktigere, han gjør jenta han er med oppmerksom på hvor lav han er. "Hm, det har jeg egentlig ikke tenkt over før, men han er jo ganske lav!"

Den mest grunnleggende tabben man kan gjøre med selvironi er bruke den til å late som om man ikke har komplekser for noe man egentlig har komplekser for! Det skinner igjennom og gjør dessuten andre mer oppmerksomme på det du måtte ha komplekser for.


Så hvordan bør selvironi brukes? Den har to "bruksområder" slik vi ser det: den kan benyttes for å vise tilgjengelighet og for å løse ut sosiale spenninger.

1) Vise tilgjengelighet
Begrepet tilgjengelighet blir diskutert i denne artikkelen; i korte trekk handler det om det å gi andre følelsen av at du liker dem og plasserer deg selv på samme nivå som dem. Tilgjengelighet er helt nødvendig for at jenter skal like deg; men bare dersom du ved hjelp av andre midler allerede har klart å skape tiltrekning.

Når andre oppfatter deg å ha høy verdi vil de sette stor pris på selvironi fra din side fordi du med dette viser tilgjengelighet. Det er veltrente gutter som burde tulle med at de er blitt feite... høye gutter som burde tulle med høyden sin... BI-studenter som burde tulle med pappagutt-stereotyper... han som holder festen som burde tulle med at han ikke har noen venner... den selvsikre gutten som oppskriftsmessig har strener bort til to jenter som burde tulle med at han er sjenert... skjønner? Bruk selvironi til å jekke deg selv ned der du trenger det, ikke til å sparke deg selv der du ligger nede.

2) Løse ut spenninger
En av de typene selvironi nordmenn setter absolutt høyest er når innvandrere spøker med å være innvandrere. Årsaken er at det ligger en sosial spenning og vaker under interaksjonen... latteren og lettelsen  handler ikke om humor, den handler om at selvironien setter ord på og løser ut spenningen. Dersom du er nordlending oppnår du samme effekt i light-variant med å tulle med å være nordlending i østlandsområder... og for å være litt flåsete, er du så lav at du er dverg kan du gratulere deg selv. For deg vil nemlig selvironi virke mer positivt en for gutten i eksempelet vi startet med, han som bare var litt lav og innenfor "vanlig" høyde. Årsaken er at det vil foreligge en sosial spenning rundt en svært kortvokst person som ikke foreligger rundt en som bare er litt under snittet.

Det å systematisk bygge opp, holde på og løse ut spenning, erotisk eller sosial, er sentralt når det kommer til sjekking. Jenter ler masse når de kommuniserer med en gutt de liker; det er ikke fordi akkurat denne gutten er verdens største humor-geni, det er fordi det ligger en spenning mellom dem som mange jenter reagerer på ved å bli fnisete.

Så der har vi det; slutt å bruke selvironi til å spøke bort kompleksene dine. Spar den til situasjoner hvor du trenger å vise tilgjengelighet og til situasjoner hvor du trenger å løse ut spenning.

- Sondre

2 kommentarer:

  1. Vil personlig si at det er et tredje bruks område, skrev litt om det i en post på forumet her om dagen.

    http://godevibber.no/forum/index.php?topic=2790.0

    Når man vil avfeie kritikk eller person angrep synes jeg selvironi ofte fungerer bra siden det viser at du ikke bryr deg det minste om det personen sier. Men det er selvfølgelig person og situasjons avhengig, er man ikke av den tullete typen vil ikke selvironi nødvendigvis være den riktige måten å løse slike ting på.

    SvarSlett
  2. Bra innlegg =)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...