fredag 18. mars 2011

Hvorfor kle seg bra?

Personlig har jeg gått å være en 18-åring med sosial angst, ingen andre interesser enn data og ekstremt lav selvfølelse til... noe helt annet. Jeg var lei av hølet jeg levde i, og mitt første steg ut var klesstilen. Forandringen var å gå med hettegenser og baggy jeans til slim fit jeans, skinnjakke og skjorte. Dette skapte selvfølgelig reaksjoner blant bekjente. Både positive og negative, men for det meste nedlatende, testende kommentarer.


Det var en markant forskjell på hvordan folk oppførte seg da de møtte meg for første gang, spesielt jenter. For en person med lav selvfølelse som er vandt til dårlig feedback fra jenter høster dette naturligvis MYE selvfølelse. Det var som om jeg hadde skiftet identitet over natten. Og nettopp dette er grunnen til at mange gutter er redd for å kle seg bra. Fordi de føler at identiteten deres blir truet, de har oppfatningen at å kle seg bra er for klyser eller jan-thomas lignende personer.


De er redd for å få nedlatende kommentarer fra venner, jenter eller familie. Jeg har mange venner og bekjente som har sosiale sirkler/familie som kontinuerlig vinkler de som kler seg bra i negativt lys. Sondre har tidligere skrevet om de bitre gutta som misliker "klysene" og de som "drar damer". Skal du sitte i din egen lille, trygge tilværelse eller skal du frarive deg fordommer og bitterhet?

Derfor syns jeg det er greit å få fakta på bordet. Alle vil være attraktive. Det er dermed implisitt at en person som ikke kler seg bra ikke går etter hva han ønsker. Hvilket er en lite attraktiv egenskap. Hvorfor ikke kjøpe kule klær? Du får bra klær på h&m, hva hindrer deg i å kjøpe de? Nei, du blir ingen "soss" eller "bærumsgutt" av å gå med fine klær. Går du med hvite slim fit jeans, rosa skjorte og marineblå blazer derimot blir du stemplet klysete.


For å oppsummere anbefaler jeg deg å kle deg bra for selvfølelsen, måten folk oppfatter og behandler deg ved førsteinntrykk, og dere har sikkert opplevd å stå i speilet med nye, fete klær og tenke "wow, for en kjekkas!" ;)

- Kler du deg så bra som du ønsker?

- Kim

5 kommentarer:

 1. Det der er så sant!!
  Har nettop gjort innkjøp av en smooth skinnjakke med kjempegod passform, slimfit jeans og fått klippa håret. Selvfølelsen steg drastisk der jeg vandra rundt på oslo city!

  SvarSlett
 2. Helt enig i det du sier. Ingenting er bedre for selvfølelsen enn å se seg selv i speilet og tenke "YES! that's what I'm talking about".

  SvarSlett
 3. Veldig enig at man kan tørre mer! Både som gutt og jente. Er veldig lei alle kjedebutikkene som fører til at folk flest, blir kjedelige og lite vågale i stilen! Jeg tror alle kan utfordre seg selv mer, både i hverdagen og på fest. Veldig mange, spesielt gutter, tror at klær ikke har så mye å si! Men det har det definitivt. Både på selvfølelse og hvordan andre oppfatter deg! Jeg elsker den oppmerksomheten jeg får når jeg føler meg bra, og det unner jeg alle!:)

  SvarSlett
 4. Elsker å kjøpe nye klær! Har derimot ikke kjøpt tøy på flere måneder pga. situasjonen jeg er i :)
  Men er lite som slår følelsen av stå foran speilet, og se at du bærer plagg som virkelig fremhever deg, og ikke minst kroppen din om du er noe trent, og tenke "shitt, jeg visste ikke at jeg kunne se så digg ut!" ^^

  SvarSlett
 5. Du, det du skriver her, og understreker med bilder, er hvordan folk som har en tynn og normal kropp skal kle seg. For en som har noen kilo for mye, eller har kombinasjonen lang og "grov" kropsbygning som gjør at slim fit = påmalt, hvordan er det en sånn person skal kle seg for å se bra ut? For det er ofte den typen menn som sliter med selvfølelsen.
  For min egen del har jeg gått ned drøye 10 kilo siste året, og det har gjort underverker både med selvtillit og når jeg går på shopping, men jeg føler veldig med mange som sliter med å finne klær som ser bra ut.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...