mandag 7. mars 2011

Mote er for pingler!

Der jeg vokste opp var det egentlig relativt enkelt; dersom du var gutt og interessert i mote var du PINGLE. Og HOMO. Det siste er egentlig ganske ironisk... for hvis man vil få bedre resultater med jenter er man faktisk nødt til å forstå litt om klær og stil!

Det er én hovedårsak til at mote er relevant for sjekking, og jeg skal illustrere den med et eksempel.

Du går nedover gata, og det går en jente foran deg. Hun har langt, blondt hår, store øreringer, kort skjørt og høye hæler. Ved siden av henne går det en annen jente. Hun har kort rødt hår, palestina-skjerf og ryggsekk med klistremerke hvor det står "Kvinnegruppa Ottar."

Selv om du ikke har sett ansiktene til noen av jentene har du sannsynligvis allerede bestemt deg for at den første er mye penere enn den andre. Årsaken er at du har sett disse "typene" før... du har gjennom år med observasjoner fra media og virkelighetens verden lagt merke til at mange av de som har den første stilen er pene mens mange av de som har den andre stilen ikke er det.

Sånn er det for jenter også. De kategoriserer gutter inn i "typer"... og anser enkelte av disse "typene" for å være mer tiltrekkende enn andre. "Snowboardgutt med halvlangt hår og lue" er f.eks. ofte "kjekk", mens "dataentusiast med sandaler og hestehale" IKKE er det. For all del... forskjellige jenter liker forskjellige typer gutter. Men allikevel er det tydelige tendenser til at enkelte "typer" har bredere og i snitt større apell enn andre!

Poenget er uansett at mange gutter ikke har snøring på hvilke "type" de selv blir oppfattet som eller på hvilke "typer" som blir ansett for å være attraktive! Gutter som kler seg som nerder VET ikke at de kler seg som nerder... de tror de seg bra ut, det er derfor de kler seg slik! Selv pleide jeg f.eks. å sverge til hvite Adidas superstar sneakers og bootcut-bukser... jeg trodde de var "kule" og "rocka". Da jeg ble kjent med gutta i GV fortalte de meg igjen og igjen at de ikke var det, men jeg holdt hardnakket på mitt. Jeg hadde "min egen stil"!

Det som til slutt overbeviste meg var følgende råd fra mote-guruen vår: Begynn å følge med på hvilke andre folk som har sånn stil.

Det jeg så var rett og slett sjokkerende, og jeg kjøpte meg nye Converse allstars og tre par Acne-bukser samme dag. Det jeg hadde gjort var nemlig noe ganske mange gutter på min alder (30ish) gjør... fortsatt å gå med noe som var kult da jeg selv gikk på ungdomsskolen. Denne opplevelsen åpnet øynene mine; jeg begynte å legge merke til hva slags mennesker som gikk med hva slags klær, og det var som om jeg plutselig hadde lært å snakke et språk jeg ikke visste fantes.Men er det ikke kult å ha sin egen stil? Du har vel ikke lyst til å gå på akkord med deg selv og bare ape etter de klysene som drar damer, har du vel?

Vel... dersom du er fornøyd med de resultatene du får med jenter i dag trenger du selvsagt ikke foreta deg noes om helst. Men hvis ikke... tenk litt på det. Det er bare klær. Klær er verktøy. Hvorfor skal du ikke bruke de verktøyene som finnes for å nå målene dine? Og det fine er at når du har begynt å lære litt om mote kan du faktisk begynne å lage "din egen stil"... men for å få det til å funke må man faktisk ha litt grunnleggende kunnskap. Det er også slik at ikke alle gutter kan ha alle stiler... man må velge noe som passer med det håret man har fått, den kroppstypen man har og den livsstilen man har valgt seg. Ser du snill og gutteaktig ut kommer det ikke til å funke med masse tattiser og barbert hode, uansett hvor lyst du har til å være "tøff!" Dette er ting man rett og slett må lære.

Målet med at vi skriver om mote er altså ikke at du skal bli en "fashion-type" eller en mini-Jan Thomas... vi er ikke interessert i mote som kreativt medium, vi er interessert i å SJEKKE DAMER! Derfor prøver vi å gi deg nok grunnleggende kunnskap om disse tingene slik at du klarer å finne en stil som funker til det formålet. Meningen er ikke at du skal følge Kim sine råd slavisk, men at du skal lære deg mote-språket ved å lese artiklene hans og ved å begynne å kikke på hva slags folk som har hva slags stil.

Så får det bare være at det er litt pinglete;)

6 kommentarer:

 1. Fresht innlegg!

  SvarSlett
 2. Veldig bra innlegg. Et lite tips til: Studer alltid hvordan butikkene har kledd opp utstillingsdukkene. Har hentet mye bra inspirasjon ved å se hvilke kombinasjoner de som jobber i butikken har satt sammen.

  SvarSlett
 3. Jeg har knapt forandret stil siden VGS; Allstars converse, olabukse t-skjorte eller skjorte eller en genser.

  Dersom jeg blir satt i bås, så sier det vel litt mer om damen med tanke på at nyanser og kontraster har en vesentlig relevans? (Tilbehør)

  Jeg bytter ikke stil for å please andre.

  SvarSlett
 4. Vekten: Flott kommentar! Mange gutter, meg selv inkludert, føler et slags trass mot tanken på å skulle forandre stil eller følge med på mote. Som du sier "jeg bytter ikke stil for å please andre!" Slik pleide jeg definitivt å tenke selv.

  Jeg gjentar igjen det generelle poenget mitt fra innlegget:

  Dersom man er fornøyd med resultatene man i dag får med jenter trenger man ikke gjøre NOE SOM HELST. Men dersom man nå får dårlige resultater med jenter og IKKE er fornøyd... hva skal man velge? Sitte hjemme alene på sin høye hest og klappe seg selv på ryggen for ikke å rette seg etter andre eller ta konsekvensene av den realiteten som faktisk finnes der ute, innse at klær bare er klær og bruke dem som verktøy til å nå målene sine?

  Når det er sagt synes jeg absolutt ikke det høres ut som om du kler deg ille sånn som du beskriver det... men en ting er ihvertfall sikkert. Dersom man fortsetter å gå i de samme klærne som var kule da man gikk på videregående når man blir tredve kommer man til å bli oppfatta som en nerd av jenter, og det kommer til å gå utover resultatene man får.

  Dersom man synes det er verdt det for å kunne fortelle seg selv at man ikke bytter stil for å please andre er det selvsagt greit:)

  SvarSlett
 5. Jeg er helt enig i at man skal strekke seg så langt som mulig for å få sin egen stil. Men hva med oss, som jobber i finansmijøer o.l? (Dette er faktisk sant, ikke noe jeg bare skriver på sukker-profilen min, hehe). På min jobb kreves det i det minste at man stiller i skjorte, men jeg pleier å gjøre det litt casual med skjorte uten slips, jeans og opprullede ermer, eventuelt med detaljer som tørkle i lommen og bukseseler når det kreves dress (gordon gekko-style). Noen andre tips?

  SvarSlett
 6. http://www.0330.no/2011/02/herremote-pa-jobben.html

  Her er et innlegg jeg skrev for en uke siden om nettopp jobbklær. :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...