mandag 7. mars 2011

Er det "alfa" å kaste bæsj?

Let's face it; vi går kanskje med klær og foretrekker kanskje biff fremfor bananer, men i bunn og grunn er vi en gjeng apekatter. Vi bor kanskje i storbyer, blokker og hus, men inni oss er vi fremdeles konstruert for å passe inn i det stammesamfunnet vi en gang utviklet oss i.

Hos dyr som lever i flokk er det vanlig at flokken har en leder, en "alfahann". De andre hannene i flokken gjør hovedsaklig én av to ting: De underkaster seg og innfinner seg med lederskapet, eller de tøffer seg og utfordrer. En dag klarer en av dem å overvinne den regjerende lederen i brystslåing, bæsjekasting eller hva det nå er gorillaer konkurrerer om... han tar over alfarollen, og den tidligere sjefen må begynne å oppføre seg underdanig hvis han vil bli i flokken.

Hos apekatter er det altså ganske enkelt; dersom du er størst og sterkest klarer du å kaste bæsj lenger enn de andre, og veien er kort til sjefsstolen. I vårt moderne samfunn er det imidlertid litt annerledes; man kan si mye rart om politikkens verden, men meg bekjent slapp både Jens og Obama å håndtere avføring da de ble sine lands respektive ledere! Det er ikke lenger bæsjekasting og fysisk styrke som er avgjørende, og det er ikke lenger slik at man blir straffet for å oppføre seg som en leder selv om man ikke er størst og skumlest.

Allikevel bærer vi fremdeles den gamle arven med oss... vi viser med måten vi oppfører oss på hvilken rang vi har i flokken. Det er DETTE jenter plukker opp når de anser en gutt for å være "selvsikker"! De fleste gutter er ikke bevisst på disse tingene, og de kan gå rundt et helt liv og sende ut signaler som ikke er spesielt tiltrekkende uten at det vet om det selv.

Mange som har lest litt om sjekking har fått med seg det overnevnte, men som regel går det aldeles galt når de skal forsøke å være "alfa". De ender opp med å bli den underdanige som prøver å tøffe seg, han som føler han har noe å bevise! Tenk heller slik på det; du har alfa-programmet inni deg, du bruker det sannsynligvis allerede. Når du passer på småsøsknene dine, når du går tur med bikkja... hvem er sjefen da? Beveger du deg raskt og mye mens øynene dine flakker rundt og hjernen jobber på spreng for å finne på noe kult og morsomt å si, eller slapper du av og lener deg tilbake? Har du et behov for å vise lillebroren din på fire hvem som er sterkest, eller er du så sikker på din egen posisjon i forhold til ham at du bare tar det kult og ikke forsøker å bevise noe som helst?

Det å "være alfa" handler om å ta med seg den måten å være på inn i alle sosiale situasjoner... du har programmet inni deg, det dreier seg egentlig mest om å klare å skru det på. Mer om hvordan du kan gjøre dette finner du i denne gratis e-boken:).

Sondre (forhenværende bæsjekaster)

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...