mandag 11. april 2011

Bor du i Gutteland?

Det er bare å innrømme det; jeg er oppvokst i Gutteland. Jeg har ingen søstre eller kusiner; det var meg, brodern, fattern og en haug med kompiser, og igjennom hele oppveksten drev vi med gutte-ting. Vi bygde hytter, skjøt ting med hagle, salongrifle og luftgevær, sprengte ting i lufta med kinaputter, spilte fotball, lekesloss og så filmer med Arnold og Van Damme. Da jeg var ni leide fattern "Bloodsport" til bursdagsselskapet mitt... som SELVSAGT utelukkende bestod av gutter.

På mange måter var det jævla gøy å vokse opp i Gutteland. Men det var noen problemer der også... i Gutteland opererer man nemlig med et sett idealer og verdier som man bare antar også gjelder i nabostaten Jenteland! Som jeg har vært inne på i dette innlegget viser filmer og serier for gutter denne tendensen tydlig. La meg komme med et eksempel:

"You'd think that women would be naturally attracted to guys who did exciting, dangerous stuff like hangliding... but apperantly they'd rather have some bloke who just sits around drinking beer. It's baffeling to me!"

Sitatet er fra dokumentaren "Guys and Dolls", som jeg forøvrig anbefaler alle å se. Det er fra en kar som heter Everard... han bor alene med to-tre såkalte Realdolls (avanserte sexdukker for menn), er interessert i flyvning, jobber med data og skjønner ikke BÆRET av damer. For all del, Everard har helt sikkert noen dypere issues som man kunne ha skrevet mye om, men et av problemene hans er at han er så til grader stuck i Gutteland. Der er nemlig logikken slik; jenter burde like gutter med størst mulig muskler, finest mulig bil, de som er flinkest til å sloss eller driver med kule eller farlige aktiviteter.

Man kan leve hele livet sitt i Gutteland; kanskje begynner man i en jobb hvor det stort sett bare er andre menn... man forter seg å skifte til CSI hver gang man switcher innom Sex og Singelliv og strener rett forbi H&M bort til Spaceworld over gata.

I JENTELAND er det imidlertid andre idealer som rår. Der liker man gutter som er sosialt flinke og kler seg bra. De er ikke så opptatt av kropp som man er på den andre siden av grensa... og de aller fleste (også de peneste) synes bodybuildere og strongman-deltagere er ekle (litt sånn som du synes om de androgyne, syltynne fashionmodellene jentene i Jenteland tror du liker faktisk). Og hvorvidt du driver meg hangliding, basehopping eller kan ninja-triks er faktisk for små detaljer å regne... kanskje litt kult, men blekner i forhold til det som er viktig.

Er det RART at jenter fremstår som umulige å forstå? I sosialantropologiens navn anbefaler jeg alle gutter å ta en liten studietur til Jenteland. Det er kanskje ikke like gøy der... men det er veldig lærerikt.

- Sondre

8 kommentarer:

 1. Kjenner meg igjen Sondre, i min guttegjeng er det TABU til tider å snakke om jenter som er søte..

  Og ja vi holder forsatt på med å se action filmer, og spille CS++

  Problemet er hvordan du drar dem me deg videre, el om du lar dem være igjen?

  SvarSlett
 2. Jeg har vært mye på besøk i jenteland. Har de siste årene fått flere gode jentevenner og det har gjort mye med meg.
  Jeg bor fortsatt i gutteland, og der befinner de andre gutta seg fortsatt, men det er viktig å dra mye på ferie. Føler ikke problemstillingen med å bevege seg fra dem eller dra dem med...

  SvarSlett
 3. Angående det at jenter tror alle gutta vil ha syltynne jenter, så synes jeg Rodney Carrington veldig godt beskriver hva jeg liker:

  I like my women like I like my chicken
  With a little bit of fat on the ends
  Not too much and not too little
  Just enough to make me grin

  Sangen finner du her: http://www.youtube.com/watch?v=0g2HWmCXX3M (klikker du på linken, så skal du faen meg lære deg sangen også!)

  SvarSlett
 4. Feminist (22)11.04.2011, 18:32

  En av mine "hemmelige" nøkkeltriks er at en må vite hva den andre ser opp til for å kunne lykkes sosialt sett. Evt ha muligheten til å utfordre verdens bildet til den andre - det er dog litt mer risikabelt (men mye morsommere) ;)

  SvarSlett
 5. Jeg syns nå at sære oppheng og merkelige påfunn er jevnt fordelt på begge sider.

  SvarSlett
 6. Spennende dokumentar som jeg ikke har fått med meg Sondre. Takker ;)

  SvarSlett
 7. Kjente meg bra igjen i dette! Men det er jo ofte slik at man ikke har så mye kontroll over dette når man er yngre (man er ikke så bevisst på situasjonen eller valgene man tar).

  Jeg vokste opp der hvor det kun bodde gutter fra barne- og ungdomsskolen.. Jentene, de bodde andre steder og man så de kun på skolen og.

  Videre ble det videregående med samme opplegget (Ren gutteklasse i nesten 3år!) Og etter det har jeg jobbet i mannsdominerte arbeidsmiljøer.

  Først nå har det egentlig gått opp for meg hva det har gjort med meg og at jeg må gjøre noe med det. Sakte men sikkert blir det forandring :)

  Veldig bra skrevet Sondre, håper flere tenker seg om og åpner horisonten litt.

  SvarSlett
 8. Hey, jeg bor fremdeles i Gutteland, og jenter flest liker at gutter er "guttete"... men som sagt, viktig med nok ferier til at man lærer dem litt bedre å kjenne. Tror for den saks skyld mange jenter hadde hatt godt av en ferie i Gutteland også;)

  Anonym som synes sære oppheng og merkelige påfunn er jevnt fordelt: Det er jeg helt enig i, men jeg skjønner ikke hva det har å gjøre med dette innlegget:) Innlegget handler om hvordan gutter ofte tror jenter har de samme idealene som dem selv, og ender opp med å begynne med hangliding eller bruke bol fordi de tror det fører til at jentene kommer til å like dem... mens de hadde vært far better off med å begynne å kle seg bra og jobbe med den sosiale siden:)

  Veit Andy, digger den dokumentaren... så langt kan det altså gå. Hadde DIGGA å få han Everard på kurs ass, gutt som har kommet skjevt ut... men føler allikevel det hadde vært relativt lett å hjelpe ham til å få resultater med jenter som ikke er laget av plast;)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...